sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Styroxpalapeliä


Lattiastyroxien asettelua on päästy aloittamaan, ja osassa lattiaa on jo kaikki neljä kerrosta paikallaan. Sorapatjan tasoittaminen on alkuun edennyt hyvin, mutta hankaluuksia alkoi vähitellen kertymään. Alkuperäisen 8cm minimipaksuisen betonilaatan sijasta päätimme sittenkin pyrkiä hiukan paksumpaan, noin 9cm betonilaattaan. Saimme vinkin, että jos tähtää sellaiseen sorapatjan korkeuteen, että valusta tulisi 10cm paksu, on todennäköistä että laatan paksuudeksi jää 9cm. Tämä johtuu siitä, että styroxeja ei välttämättä saada niin tiiviisti, ettei kerrosten väliin jäisi milliäkään. Kun kerroksia on neljä, korkeutta tulee lisää sen verran, että valulle jäävä tila pienenee suunnitellusta. Tekemämme muutoksen vuoksi soraa on noin 2cm liian paljon koko lattian alueella.

Alussa ylimääräinen sora oli helppo siirtää sivuun, mutta nyt sitä on jo melkoiset kasat keskellä taloa haittaamassa etenemistä. Kävimme ostamassa kottikärryt, joilla soraa piti kärrätä pois talosta. Ensin päänvaivaa tuotti 30cm korkea kynnys talosta ulos ja sen jälkeen kottikärryjen ilmatäytteinen painon alla lytistyvä rengas, kun kaupasta oli loppu puhkeamattomalla renkaalla varustetut kärryt. Jouduimme luovuttamaan kottikärryillä kuskaamisen nyt alkuun, ennenkuin kottikärryn renkaan saa täytettyä. Sen sijaan kuskasin sangollisen kerrallaan soraa talosta ulos, jotta pääsimme edes vähän eteenpäin. Mahtoi naapureilla olla naurussa pitelemistä.. Jaoimme työt siten, että minä asettelin kokonaisia styroxlevyjä, ja isäntä mittaili haasteellisemmat kohdat ja sirkkelöi paloja pienemmäksi.




Kantavan väliseinän kohdalle perustussuunnitelmissamme on piirretty viistomainen laatan vahvennos, jossa alin eristekerros on finnfoamia. Isäntä teki taitavaa työtä palojen viistämisessä ja sekin paikka alkaa olla valmis. Vielä toisen seinän kohdalle on tulossa samanlainen, mutta viisteet vain ylimpään kerrokseen ja muistaakseni ilman finnfoamia alimmaksi. Uretaanilla täytettiin aukot, joihin styroxeista työstämiseen olisi palanut käpy.




2300kg painavan takkamme alle on tulossa suuri laatan vahvennos. Sen alla olevista eristeistä kaksi alinta kerrosta on myös 5cm finnfoamia, jotka saimme mittailtua ja sovitettua paikoilleen. Kaksi päällimmäistä kerrosta tulee tuohonkin styroxilla, mutta takkaan jätetään väliä 500cm joka suuntaan, johon valetaan betonia vielä normaalin laatan lisäksi.


Nyt sitten tässä pikkulapsiperheessä taas sairastellaan ja raksatyökykyä pitää hiukan odotella. Lihakset vetristellään levätessä sellaiseen kuntoon, että jaksetaan lapioida soraa oikein urakalla ulos talosta. Vaikka soran määrä ensin meinasi lannistaa, niin vannon kantavani sen kaiken vaikka sangollinen kerrallaan ulos talosta, jotta saamme styroxit lattiaan!


12 kommenttia:

  1. Minulla alkaa olla jo loppusuoralla, ei voi muuta kun toivottaa tsemppiä! Ja teilläkin edistyy koko ajan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempeistä ja sinne myös loppusuoralle :) On kiva seurata, kun muut saavat talonsa valmiiksi niin uskoo aina vähän enemmän että tämäkin joskus valmistuu! :)

      Poista
  2. Valua ajatellen: Jälkikäteen ajatellen itse tekisin tkn tilan (ainakin osittain) pikakuralla.
    -> kuivuu nopeammin, eli saatte aiemmin mahdolliset vesieristeet ja laatat koneiden alle ja näin ollen nopeammin omat lämmöt päälle.. Meillä 8cm laatta 12 vk vanha, eikä lähelläkään kuiva.. Tosin (puhallin)lämmöt ollu päällä vasta reilun viikon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista :)
      Olemme itsekin ajatelleet, että teknisen tilan alue tehtäisiin heti vaan valmiiksi kun mahdollista, mutta eipä ollut käynyt mielessä että voisi käyttää jotakin muuta kuraa siltä osin. Täytyy tutustua asiaan, kiitos vinkistä!

      Poista
  3. Mukava blogi, jota olen lukenut tässä aina silloin tällöin. Meilläkin on sama projekti menossa tosin loppusuoralla jo. Odotellaan tuota betonilattian lopullista kuivumista, jotta päästään lattiapinnat laittamaan.

    Sellainen pieni vinkki, joka kannattaa ottaa puheeksi vastaavan kanssa. Suunnitelkaa jo tässä vaiheessa paikat lattiaan laitettaville antureille. Meillä laitettiin myös suihkun seiniin, kun tuli kiviseinät. Saatte varman tiedon, kun betoni on kuivaa ja tulevaisuudessa, jos epäilee kosteus vaurioita voi ottaa mittauksia jälkikäteen.

    Meillä on betoni valettu kesällä ja vielä on märkää. Kaiken maailman nyrkkisäännöt ja kikat betonin kuivuuden testauksesta voi heittää roskiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja kiva että luet blogia :) Olen myös kuullut laatan kuivumisongelmista aika monelta lähiaikoina. Meillä ei sinänsä ole kiirettä laatan kuivumisen suhteen, koska omassa aikataulusuunnitelmassa lattioita ehdittäisiin alkaa laittamaan vasta joskus myöhään syksyllä. Kuivuminen olisi kuitenkin tärkeää juuri teknisessä tilassa, kuten edellä kommentissani tuli esille. On joka tapauksessa turvallisempi olo itsellä jos laatan kosteuden pystyy mittaamaan ennen lattiamateriaalien asentamista, joten varmasti jutellaan antureista vastaavan mestarin kanssa. Kiitos vinkistä! :)

      Poista
    2. Niin ja tsemppiä teillekin loppusuoralle! :)

      Poista
  4. Jos meinaatte hommata ilmankuivaimen tehostamaan kuivumista niin omasta kokemuksesta voin suositella trotec:iä.
    Mielestäni vuokrahinnat on niin suolaisia per pv että ostin omaksi. Saa sitten rauhassa kuivatella, ja kaipa siitä käytön jälkeenkin jotain saa kun myy.
    Tilasin suoraan heidän suomenkielisiltä nettisivuilta ja (paypal maksulla) kone oli raksalla 4pv kuluttua. Toimituskulutkin oli huimat 16e saksasta suoraan kohteeseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tästäkin vinkistä. En ollut ajatellut ilmankuivaimen hankkimista, sillä meillä on ollut alkutalvesta asti käytössä kosteudenpoisto putken kautta ulos talosta (http://toiveidentynnyri.blogspot.fi/2017/01/hoyrynsulkua-ja-ylapohjan-villoitusta.html?m=0), kun sisälle tahtoi tiivistyä kosteutta alettuamme varhaisessa vaiheessa käyttämään lämmittimiä. Ilmankuivain olisi varmaankin parempi vaihtoehto, jotta lämpö ei karkaisi ulos talosta, kesään on kuitenkin vielä matkaa. Täytyy ottaa mietintään.

      Poista
    2. Meilläkin on pörrännyt 2 kanavapuhallinta eripuolilla taloa valusta alkaen. Ja silti ilmankuivain nappaa n. 8 litraa päivässä. Vaikka valusta on siis se 12vk jo. Kuivain saatiin vasta viime viikolla päälle kun sitä ei voi käyttää alle +5ssä.

      Poista
  5. Vaikuttaa äkkiseltään siis siltä, että meidän yhdellä puhaltimella ollaan valun edessä voimattomia, kun teillälin on vielä laatassa paljon kosteutta kahdesta puhaltimesta huolimatta. Mietintämyssy siis meille päähän.

    VastaaPoista
  6. Toisaalta teillä on jo lämmöt päällä. Meillä oli se 11vk kylmänä valun jälkeen kun yläpohja oli auki. Eikä siinä muuta mutta puhaltimella tms lämmittäminen on vaan niin kallista jollei saa (järkevässä ajassa) omia lämpöjä päälle..

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...