lauantai 1. heinäkuuta 2017

Ilmanvaihdon asennusta

Isäntä on noin viikko sitten aloittanut talomme ilmanvaihdon asentamisen, ja harrastetilan yläpohjassa urakka on nyt noin puolessa välissä. Tilasimme LVI-Moren kautta talomme ilmanvaihtokanavat, äänenvaimentimet ym. tarvikkeet pakettihintaan 2737 euroa. Tämä ei sisältänyt läpivientejä eikä luonnollisesti ilmanvaihtokonetta. Toteutamme ilmanvaihdon asennuksen kokonaan itse, ja näillä näkymin vain sen säätäminen ja tarkastaminen jää ammattilaisille. Koitan kertoa tästäkin työvaiheesta parhaani mukaan, mutta haluan muistuttaa, etten todellakaan ole alan asiantuntija vaan ensikertalainen asiaan tutustuja.

Ilmanvaihtokoneemme päältä lähtee neljä isoa kanavaa. Näistä ulkoilma tulee harrastetilan päädystä sisään ja jäteilma kulkee lähes suoraan ulos talosta katon läpi. Kaksi muuta eli tuloilma ja poistoilma lähtevät ilmanvaihtokoneelta pitkälle reitille ympäri taloa, haarautuen useita kertoja matkan varrella. Ensimmäinen haarautuminen tapahtuu jo harrastetilassa, sillä harrastetilan katossa on kaksi poistoilmaventtiiliä ja kaksi tuloilmaventtiiliä.

Ilmanvaihtokanavastot pitää eristää ja varustaa äänenvaimentimilla, jotta vältytään häiritsevältä suhinalta. Meidän talossamme äänenvaimentimet on asennettu kanavistoon ja ne sijaitsevat heti sen alkupäässä harrastetilan yläpohjassa. Ilmanvaihtosuunnitelmassamme tuo ensimmäinen äänenvaimentimien läpi kulkeva runkolinja on 200mm kanavaa, ja sen jälkeen kanavien koot alkavat pienentyä mentäessä lähemmäs päätepisteitä.


Ilmanvaihtokanavien erilaiset eristämistarpeet on määritelty ilmanvaihtosuunnitelmassa. Harrastetilan yläpohja on kylmä tila, jossa tulo- ja poistoilmakanavamme tulevat pääosin sijoittumaan 100mm levyvillan päälle ja 400mm puhallusvillakerroksen sisään. Suunnitelman mukaan niiden ympärille laitetaan lisäksi 50mm eristekerros. Ilmanvaihtokoneen ja äänenvaimentimien väliin tuleville kanaville on suunnitelman mukaan asennettava eristeeksi solukumi, joka meillä on 19mm paksuista Armaflexiä. Armaflex vaimentaa ääntä, toimii lämmön eristeenä sekä ehkäisee vesihöyryn tiivistymistä kanaviston pinnalle.


Ilmanvaihdon asennus aloitettiin ilmanvaihtokoneen päältä, jossa kanavalähdöt sijaitsevat. Isäntä merkitsi sopivan pituiseksi leikatun iv-kanavan pätkän avulla höyrynsulkumuoviin  jokaisen kanavalähdön läpimenopaikan. Koska iv-koneen yläpuolelta ei mahtunut syöttämään kanavaa yläpohjaan, tehtiin tämä höyrynsulkumuovin läpäisy yläpohjan puolelta. On kuitenkin tärkeää varmistaa, että höyrynsulkumuovi käännetään aukeamaan ylöspäin, ettei mahdollinen kosteus pääse yläpohjasta valumaan asuintiloihin ja teknisiin laitteisiin. Muovi tiivistetään läpiviennin jälkeen höyrynsulkuteipillä putken ympärille. Käsittääkseni paras tapa höyrynsulkumuovin läpi viemiseen olisi käyttää tiivistyslaippaa.

Ilmanvaihtokoneen päällä kanavalähdöt ja sovitusputki, jonka avulla merkitty läpivientikohdat

Harrastetilan yläpohjassa oli heti alkuun mietittävä äänenvaimentimien sijoitus. Ilmanvaihtosuunnitelmassa vaimentimet on sijoitettu harrastetilan harjan suuntaisesti tilan keskivaiheille. Kuvassa näin on helppo tehdä, mutta fyysisesti tällainen sijoittelu ei ollut mahdollista kattotuolien tukiristikoiden vuoksi. Mikäli äänenvaimentimet olisi vielä eristänyt villalla, niiden sijoittelu ei olisi onnistunut oikein mihinkään. Sen sijaan ne eristettiin myös Armaflexillä ja aseteltiin ensimmäiseen kattotuolien väliin vierekkäin.

Äänenvaimentimet ja muuntoliittimet ilmanvaihtokoneen kanavalähtöihin


Äänenvaimentimet ja vielä eristämättömät kanavat.
Höyrynsulkumuovi vielä kääntämättä ja kiinnittämättä
Solukumilla eristämisessä isännän tarkka mittaussormi ja looginen ajattelukyky palkitsivat, ja palapelin tekeminen onnistui näppärästi. Solukumieriste kiinnitettiin kanavistoon liimalla, joka tuli mukana tilaamassamme ilmanvaihtopaketissa.




Kanavien rakentaminen lähti liikkeelle suunnitelman mukaisten haarapalojen ja kanavan valitsemisella. Sijoittumispaikasta tehtiin mittauksia ja kanavasta leikattiin nakertajalla sopivan kokoisia pätkiä haarapalojen väleihin. Kaikkiin kahden palan liittymiin porattiin vähintään kolme reikää, joihin kiinnitettiin popniitit popniittipihdeillä. Aivan kaikkia liitoskohtia ei kuitenkaan kiinnitetty heti alussa, vaan kanavanpätkiä soviteltiin useita kertoja yläpohjassa paikoilleen ennen lopullisten kiinnitysten tekemistä.



Kanavaa ei saa leikattua saksilla poikki, vaikka ne ovatkin jääneet kuvaan.
Popniittipihdeillä katkaistaan niitti paikoilleen
Äänenvaimentimien paikan muuttaminen tarkoitti sitä, että muitakaan putkia ei voitu asentaa juuri siten kuin ne ilmanvaihtosuunnitelmaan on piirretty. Äänenvaimentimilta matka jatkui 200mm kanavilla, joista sitten 160mm kanavat haarautuivat kohti muuta taloa. Tämä talon puolelle siirtyminen oli tehtävä harrastetilan ja muun talon välissä olevan ulkoseinärakenteen läpi. Olimme jo huhtikuussa isännän kanssa mittailleet kuvista sitä kohtaa, joka sijoittuu oman vaatehuoneemme nurkkaan yläkerran lattiapinnan yläpuolelle, ja piirtäneet sen seinään (näkyy kuvassa). Lisäksi läpimenopaikan valintaan vaikuttivat runkopuiden sijainti, vaatehuoneen lattianrajassa olevien tuplakoolausten korkeus, sekä tietysti se, miten kanavat saatiin mutkien kanssa taipumaan kohti seinää. Käytännössä siis oli hyväksyttävä ne paikat, joista putket saatiin vietyä läpi, vaikka ne ehkä tulevatkin haittaamaan vaatehuoneen kalustamista.



Kanavat tulevat harrastetilan yläpohjasta vaatehuoneeseen, ja ne käännetään sitten ylöspäin kohti talon yläpohjaa

Kun jokin kanavanpätkä oli valmis ja sen paikka oli suunniteltu, tuotiin se takaisin alakertaan eristämistä varten. Kanavan ympärille laitettava villa on alumiinipäällysteistä mattoa, josta oli hyvä leikata aina 5cm putken ympärysmittaa pidempi kaistale. Tuon ylijäävän 5cm osuudelta isäntä leikkasi villan irti, ja käytti jäljelle jäävää alumiiniosaa eristyksen kiristämiseen sekä pystysauman kiinnittämiseen. Saumat kiinnitettiin alumiiniteipillä, ja eristyksen paikallaanpysyminen varmistettiin 300mm välein rautalankakierroksella paketin ympäri.

Eristäminen ja ylipäätään osien kiinnittäminen toisiinsa tehtiin maltillisen kokoisissa pätkissä, jotta niiden kuljettaminen ahtaaseen yläpohjaan oli vielä jotenkuten mahdollista. Kanavan palasia piti myös vuorotellen siirrellä pois tieltä, jotta mahtui työstämään kanaviston osia lopullisiin paikkoihinsa. Homma on todellista palapeliä, jossa vierähtää tunti jos toinenkin.


Erityishuomiota eristämisen osalta kaipasivat talon puolelle siirtyvät tulo- ja poistoilmakanavat, jotka väistämättä nousivat jonkin verran tulevan puhallusilman tason yläpuolelle. Tämän vuoksi niiden ympärille oli kiinnitettävä kaikkiaan 10cm kerros villamattoa. Kanavat näyttävät aika tuhdeilta pakkauksilta, ja niiden ympärysmitta kasvoi jo niin suureksi, että kattolape meinasi tulla vastaan. Ne saatiin kuitenkin lopulta mahdutettua paikoilleen sulaan sopuun vierekkäin. Tuloilmakanavasta lähtevät harrastetilan haarat ovat jo lähestulkoon valmiit, ja ensimmäinen läpivienti harrastetilan kattoonkin on jo tehty. Seuraavaksi pitää vielä tehdä poistoilmakanavan harrastetilan haarat, joiden jälkeen voi siirtyä ulkoilma- ja jäteilmakanavien rakentamiseen.

Talon puolelle siirtyvä 160mm tuloilmakanava, jossa on 10cm villakerros
Nyt vierekkäin talon puolelle menevä tuloilmakanava
sekä sieltä tuleva poistoilmakanava
Työasennot ovat usein huonoja ja tila on kortilla
Takana tuloilmakanava ja sen vieressä ensimmäinen mittausmoka.
Etualalla LED-valon paikka

Ilmanvaihtourakassamme harrastetilan yläpohja on ollut alusta lähtien se suurin mörkö, jonka tekemiseen arveltiin kuluvan hirveän määrän aikaa. Olen yllättynyt siitä kuinka nopeasti työ on edennyt, ja miten tämäkin työvaihe tuntuu olevan jo hallussa. Isäntä ei ole minun korviini kertaakaan edes valittanut, että ilmanvaihtoputkien eristäminen olisi niin ärsyttävää puuhaa kuin siitä usein puhutaan. Ainoastaan naaman pistely vielä illalla nukkumaan mennessäkin harmittaa. Varsinaisen talon puolella yläpohjassa on sitten paljon enemmän tilaakin työskennellä.. Tehdään nyt kuitenkin hommat ensin valmiiksi harrastetilan yläpohjassa :) Ja tietysti aurinkoisina päivinä ulkoverhousta!

5 kommenttia:

  1. Talommekin Tampereen lähettyvillä on saanut jo kuoret ympärilleen ja seuraavaksi olisi ilmanvaihdon säädöt ja itse putkien asentaminen. Yllättävän pitkä ja laaja on tuo koko prosessi, että itsellä loppuu ymmärrys samantien. Hyvännäköiset ja viimeistellyt lopputulokset näytti teille tulevan, ja hyvä, että työt sujuivat rivakasti.

    VastaaPoista
  2. Meilläkin on tulossa ensi kuussa ilmanvaihtoremontti ja pelkään, että siihen menee hirveästi aikaa. Mutta kiva kuulla, että teillä meni arveltua nopeammalla aikataululla. LVI-työt ei ole itselle niin tuttua ja urakoitsija antoi vain karkeaa aikataulua. https://www.tecnom.fi/

    VastaaPoista
  3. Hyvin eritelty asennuksen eri vaiheet. On hyvin vaikea enää löytää osaavia yrityksiä. Itse tuli etsittyä yrityksiä erilaisten tarjouspyyntöpalveluiden kautta, esimerkiksi https://www.kodinplaza.fi/ kautta, josta saatiinkin erilaisia tarjouksia ja käytiin tarkasti referenssit läpi. Omasta mielestä kannattaa käyttää mielummin vaikka vähän enemmän aikaa kuin lähteä suin päin teettämään.

    VastaaPoista
  4. Mukava kun on myös havainnollistavia kuvia. Lähdinkin etsimään tietoa ilmanvaihtokanavien eristyksestä, meillä kun se olisi nyt seuraava vaihe. Ammattilaiset löytyi ihan täältä Vantaalta. Kuulostaa monimutkaiselta, sillä totesimmekin että on helpompi nyt täysin kääntyä ammattilaisten puoleen. Hyvä juttu, ettei työssä mennyt teillä kovin kauaa.

    VastaaPoista
  5. Monenlaista putkea ja muuta. Työpaikalla aloitetaan ilmastointikanavien asennus tässä lähiaikoina. Meillä vaihtuu tilat aivan täysin myöhemmin tänä vuonna. Voisi kuvitella, että näissä menee kauan, mutta onhan se erilaista kun työtä tekee osaava ammattilainen.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...