tiistai 22. marraskuuta 2016

Ensimmäinen seinä, valmiusastetodistusta ja paperiviidakkoa

Viime perjantaina nosturi kävi tontilla ja siirsi kattolohkot sivuun. Osa katoista tuli autokatoksen perustusten päälle tehdyn alustan varaan. Asentajat olivat pyytäneet naapuriltamme luvan säilyttää katon reunaa viikon tai pari hiukan rajan ylitse heidän puolellaan, ja tämä lupa ystävällisesti saatiin. Isäntä kävi viikonloppuna appiukon kanssa peittelemässä kattolohkot siten, että laudan paloilla naulailtiin kevytpeitteitä kevyesti kiinni kattolohkoihin. Ilman naulaamista pressut olisivat varmaan lentäneet ensimmäisissä myrskytuulissa pois. Samalla työmaata hiukan siistittiin tulevaa viikkoa varten.


Talon runkopystytys aloitettiin eilen ja pääsimme juuri ennen pimeän tuloa katsomaan ensimmäistä noussutta seinää. Pystytyksessä oli tullut pieniä viivästyksiä siitä, että puut eivät olleet järjestyksessä pinoissa ja siirtelyyn oli mennyt paljon aikaa. Toisen puolen pitkä seinä oli parhaillaan tekeillä ja ensimmäisen kerroksen seinät valmistuvat mahdollisesti loppuviikosta.



Pankista saimme tiedon, että ensimmäisen valmiusastetodistuksen voisi mielellään toimittaa tässä vaiheessa. Valmiusastetodistuksen tarkoitus on toimia rakenteilla olevan talon vakuusarvon määrittelyn perustana, kun luottoa nostetaan. Sitä mukaa kun talon rakentaminen etenee, talon vakuusarvo kasvaa. Valmiusastetodistuksessa on muutama kompastuskivi, jotka saattavat tulla vastaan aivan hankkeen alussa tai vasta loppupuolella.

Alkuvaiheessa kuten esimerkiksi meidänkin tapauksessamme pre cut-talossa voi olla siten, että talopaketti ja monet muutkin tarvikkeet ovat tulleet ja pitäisi jo maksaa, mutta juuri mitään paketista ei ole vielä pystytetty. Lautaniput tontilla eivät kasvata talon vakuusarvoa, vaan vasta se, mitä on rakennettu valmiiksi. Jos siis omaa rahoitusta ei ole hankkeen alkua varten riittävästi, voi tulla kiire pystyttää taloa vakuusarvoa nostaakseen, jotta saa luottoa nostettua ja ensimmäiset isot laskut maksettua. Lyhyesti sanottuna siis se, kuinka paljon rahaa budjetista on käytetty, ei läheskään aina vastaa talon valmiusastetta. Esimerkiksi meidän tilanteessamme nyt, kun talopaketin ensimmäinen lasku pian maksetaan pankissa, budjetistamme on käytetty 124 000 euroa ja risat. Valmiusasteen on nyt arvioitu olevan 27-28%, joka vastaa noin 84 000 - 87 000 euroa.

Valmiusastetodistus, 28%

Teimme OP:n omaan todistuspohjaan arvion valmiusasteesta ja vastaava mestari hyväksyi sen ja oli arviosta aika lailla samaa mieltä. Toki olisimme tehneet myös muutoksia arvioon, jos vastaava mestari olisi ollut eri mieltä. Lienee selkeämpää elää koko projektin ajan noiden ehdotettujen prosenttien mukaan (sarake keskellä) ja arvioida hankkeen etenemistä suhteessa siihen. Tässä tilanteessa, kun esimerkiksi perustukset ja ulkopuoliset rakenteet olivat valmiit, laitoimme prosenttiluvuksi ehdotetun luvun 9%. Tämä voi osoittautua haasteelliseksi projektin loppupuolella, kun oma budjettimme eroaa kuitenkin jonkin verran siinä, miten kustannukset jakautuvat esitettyihin osioihin. Toinen kompastuskivi valmiusastetodistuksessa onkin se, että liian korkeaksi arvioidut valmiusasteet tekevät lisäluoton nostamisesta hankalampaa tai ainakin voi joutua pankissa vähän selittelemään. Pankin voi olla vaikea myöntää useita kymmeniä tuhansia lisälainaa hankkeelle, jonka valmiusaste edellisen valmiusastetodistuksen mukaan on ollut esimerkiksi 98% prosenttia.

Saimme vihdoin myös paperit kasaan kuntaa varten. Aikaisemmin luulimme, että pelkät rakenneleikkaukset riittävät rakennusvalvonnalle, mutta kuvia siis tarvitsee toimittaa hiukan enemmänkin.. Koitimme kysyä rakennusvalvonnasta, että mitä rakennekuvia sinne oikein kaivataan. Vastaus oli jokseenkin ympäripyöreä, että niin hyvät kuvat että tarvittaessa rakenne pystytään tarkkaan jälkikäteen selvittämään. Vastaavan mestarin kanssa keskusteltuamme päädyimme siihen, että laitamme kaikki rakennekuvat yhtenä kappaleena kuntaan. Tällainen lista niitä sitten tuli jo aikaisemmin toimitettujen pääpiirustusten ja rakenneleikkausten lisäksi:

  • Perustuksen mittaohje
  • Ohjeelliset perustusleikkaukset
  • Perustussuunnitelma, talo ja autokatos
  • Seinärunkojen rakennekuvat
  • Tasopiirrustukset, yläpohja ja välipohja
  • Korkoleikkaukset
  • Ristikkokaaviot
  • Mitoitettu pohjapiirros, 1. ja 2. kerros
  • Vesikattomitat
  • Kattotuolien kelpoisuustiedot- ja kuvat (SEPA:lta)
  • Tietysti myös kaikki LVI-suunnitelmat
  • Maalämpökaivon porausraportti


Paperiviidakon selvittämisessä meni aika paljon aikaa. Kastellilta saimme vain pääpiirrustukset kolmena sarjana ja pääasiassa muut kuvat yhtenä kappaleena. Tietysti myös työmaalle piti saada omat kappaleet, joten joitakin kuvia piti tulostella lisää. Isäntä teki listan ihan kaikista kuvista, joita meillä talosta on ja minä sitten haalin niitä kasaan kodin epämääräisistä pinoista ja tein kansion, jossa on aivan kaikki mahdolliset talon kuvat työmaalle hyvässä järjestyksessä, seläkkein varustettuna. Helpotti huomattavasti paperikaaosta, kun tietää että ainakin yhdestä kansiosta löytyy ihan kaikki suunnitelmat ja kuvat. Nyt kun kuntakin saa pian omansa niin stressi hiukan taas helpottaa.


5 kommenttia:

  1. Hienosti etenee! :) Meilläkin OP, ja tuo valmiusastetodistuksen käyttö&täyttö osoittautui ainakin meillä täysin mahdottomaksi. Se on toiminut suuntaa antavana tekijänä. Muutaman kerran saatiin vääntää pankille rautalangasta, että esim. minkä takia keittiö ja khh on ostettu marraskuussa eivätkä ne ole vielä kesäkuussakaan valmiita. Ei meinattu saada heiltä siis tietenkään rahaa, kun valmiusaste laahasi jossain kaukana perässä. Jossain kohtaa siellä sitten onneksi ymmärrettiin, miten hartiapankkirakentaminen toimii, ja että minkä takia ollaan 3 vko sitten ostettu kylppärin laatat eikä kylppärin valmiusaste lähentele vieläkään sataa prosenttia :D puhumalla noi onneksi aina selvisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kuulostaa kyllä hankalalta touhulta. Mahtaakohan olla siitä "omasta" virkailijasta kiinni, ymmärtääkö asian vai onkohan tuo niin systemaattista touhua ettei virkailijan omalle harkinnalle jää mitään varaa.. Ainakin toistaiseksi henkilö, jonka kanssa itse olemme asioineet, on ollut hyvin ymmärtäväinen ja ystävällinen, mutta rakentamisen edetessä sitten näkee tuleeko pulmia vastaan myös pankin kanssa.

      Poista
    2. Varmasti on virkailijastakin kiinni. Käsittääkseni meidän virkailija oli vielä ekaa kertaa hoitamassa ylipäätään rakennusprojektia, joten rautalankaa tarvittiin kyllä useasti :D Mutta todella ystävällistä ja hyvää palvelua olemme saaneet koko raksa-ajan. Ja kuten sanottu, aina ne ongelmatilanteet ovat puhumalla ratkenneet. Ei tosiaan kannata hirveästi tuota valmiusastetodistusta ja sen täyttämistä stressailla :)

      Poista
  2. Hei!
    Kastellista muistuttelen, että teidän OmaKastellissa kaikki nuo piirustuksetkin löytyvät jo valmiina. Ja ovat katsottavissa milloin vaan vaikka kännykällä.
    terv. Tea Yli-Suvanto, Kastelli-talot Oy

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kommentista!

      Ollaankin OmaKastellin kautta saatu tehtyä itselle selkeä listaus siitä, mitä kaikkia rakennekuvia talosta on ylipäätään olemassa. Paperiversiot kun ovat olleet milloin missäkin kasassa. On hyvä, että kuviin pääsee käsiksi mistä ja milloin tahansa kännykällä.

      Kansion tekemistä suosittelen muillekin rakentajille sähköisten palveluiden hyödyntämisen lisäksi. Talon rakentamisessa kokonaisuuden hahmottaminen tulee usein tarpeeseen, jolloin rakennekuvien ja pääpiirustusten lisäksi on hyvä olla käsillä muun muassa LVI- ja sähkösuunnitelmat. Rakennustyön ja KVV/IV-työn tarkastuslistoissa on myös edellytys suunnitelmien olemisesta työmaalla käytettävissä.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...