lauantai 18. maaliskuuta 2017

Valuvalmistelut tehty

Ylläripylläri tämäkin viikko meni meidän perheeltä flunssaa sairastaen, joten lattiavaluvalmisteluja päästiin viimeistelemään vasta tänään. Nyt on kuitenkin valmista, ja betoniauto on tulossa maanantaiaamuna klo 7!

Lattiavaluun liittyi niin monenlaista pientä valmistelua, että on helpompi listata tähän omalla to do -listalla olleet asiat, joita on havaittavissa myös kuvista.

  • Luonnollisesti eristeiden asentaminen ja tarvittavien valun vahvennosten huomiointi
  • Käyttövesiputket, kylmä vesi mielellään eristekerroksen alle tai alaosaan, lämmin vesi pintakerrokseen, jotta kylmä vesi pysyy putkistossa kylmänä ja lämmin lämpimänä
  • Höyrynsulkumuovin ja radonkaistan paikkaaminen tarvittaessa sekä leikkaaminen oikeaan mittaan ja asettelu valun alle + tiivistäminen mahdollisten putkien ympärille
  • Raudoitusverkkojen asettelu ja korokepaloilla korottaminen, riittävät limitykset huomioiden ja verkot toisiinsa kiinni surraten
  • Lattialämmitysputkiston asennus ja sen tarkastus allakuvatusti. 
  • Jakotukkien kiinnittäminen niin, että ne asettuvat oikeaan paikkaan ja pysyvät irti valusta
  • Lattialämmitysputkistojen surrauslankojen painaminen alas, jotta ne jäävät varmasti valun sisään.
  • Irrotuskaistan asentaminen tarvittaviin kohtiin, meillä kantavan väliseinän alareunaan
  • Sähköjohtojen asentaminen, meillä urakoitsija (Sähkömestari Mikko Uotila) kävi vetämässä saarekkeelle ja kiukaalle putkitukset
  • Vesijohtojen ja kaivojen sijaintien ja korkojen tarkistus (kertaa kymmenen). Kaivoille tarvitsi valaa betonikakku, jotta ne pysyvät oikeassa korossa. Pinnalla vedettyihin viemäreihin oli laitettava myös määlyt eli U:n muotoiset harjateräkset, jotteivät putket lähde "kellumaan" valettavassa betonissa ja siirry siten paikaltaan.
  • Mahdollisen kurasyöpön tai kura-alueen huomiointi valuun. Meille rakennettiin kura-alueen muotti, josta kerron alempana lisää
  • Valukatko, jos sellainen on perustussuunnitelmassa. Meille sellainen tuli harrastetilan ja muun talon väliin. 
  • Mahdollisimman ahkera valokuvien ottaminen putkien sijainneista mittanauhan kanssa
  • Ikkunoiden, ovien, tolppien ja jakotukkien suojaukset rakennusmuovilla. Jostakin luin suosituksen suojauksen nousemisesta yhden metrin korkeudelle lattianpinnasta, asentajamme kehotuksesta suojasimme kuitenkin ikkunat kokonaan.
  • Kaikkien valun läpi tulevien putkien päiden suojaaminen esim. teipillä, ettei niihin pääse betonia
  • Valojen ja lämmittimien asentaminen katosta roikkumaan, ja valojen sammutuksen järjestäminen niin, ettei juuri liipatulle lattialle tarvitse lähtiessä astua
  • Kaikkien tavaroiden raivaaminen pois alakerrasta. Tikkaat jäivät vielä korjattavaksi maanantaina.
Valot ja lämmittimet katossa. Ikkunat suojattu. Keskellä keittiön saarekkeen sähköputkitus
Valokuvia putkien kriittisistä sijainneista, seinän koolauksen pinnasta mitaten


Harrastetilan ovelta katsottuna, etualalla kodinhoitohuone. Kura-aluetta näkyy oikeassa reunassa
Olohuone, ruokailutila ja keittiö
Saunan viemäriputkelle valettu tuet ja putki kiinnitetty määlyillä
Teknisessä tilassa eli harrastetilassa putkistoja suojattu ja valukatko tehty
Valukatko piti perustussuunnitelmamme mukaan tehdä harrastetilan ja muun talon väliin, sillä kahden ison laatan kohtaamispaikka oviaukossa on liian kapea ja hyvin todennäköinen paikka halkeamiselle. Valukatko rakennettiin 30mm FinnFoamista, ja sen läpi vietiin lattialämmitysputket. Lattian pinnan yläpuolelle jäävä osa sahataan myöhemmin pois, ja sen päälle asennetaan oviaukon kynnys.

Valukatko




Alkuviikosta lattialämmitykselle tehtiin paineistuskoe. Putkiurakoitsijamme kävi tarkastamassa putkiston asennukset ja laittamassa putkistoon painetta 2bar. Paineita seurailtiin puoli tuntia, eikä siinä ajassa tapahtunut muutosta. Paine jätettiin putkistoon, ja ilmeisesti sitten aikanaan valun jälkeen näemme, onko paine pysynyt sisällä, kun sitä vapautetaan.

Lattialämmityksen paineistusta
Isännälle on aiheutunut unettomia öitä ja suurta päänsärkyä kura-alueestamme, joka rakennetaan kodinhoitohuoneen oven eteen. Luin aikanaan Koti rakennetaan tunteella -blogista kura-alueesta (täällä), jota ei oltu tehty perinteisellä kurasyöpöllä vaan kuramatolla ja syvennyksellä, jossa on tavallinen lattiakaivo. Halusin ehdottomasti samanlaisen myös meille, sillä erotuksella että päädyimme hiekanerotuskaivoon tavallisen lattiakaivon sijasta. Tutustuimme jo Rovamaton valikoimiin Tampereen myymälässä, ja saimme myös mallipalat kuramatosta mukaamme.

Kura-alueen toteutus on vasta alkumetreillä, ja nyt piti miettiä miten syvennys saadaan rakennettua valuun. En ole löytänyt kura-alueen rakentamiseen minkäänlaisia ohjeita. Isännän kanssa asiaa pähkäiltyämme päädyimme eräänlaiseen ratkaisuun, jota en taida osata kovin hyvin edes selittää. Isäntä siis rakensi kura-aluetta hieman suuremman muotin laudasta ja styroxista, jonka tarkoituksena on estää lattiavalun pääsyn nyt sille alueelle, mihin haluamme tehdä syvennyksen. Muotti kiinnitettiin seinään hiukan irti styroxeista, sillä myös kura-alueella kulkee lattialämmitysputket, ja betonia saa mennä muotin alle, jos se sinne pääsee. Kun valu on tehty, muotti poistetaan ja syvennys täytetään sopivaan korkoon tasoitteella. Alue täytyy tietysti myös vesieristää ja laatoittaa sen lisäksi että siihen tulee 15mm tai 21mm paksu kuramatto, joten sopivan syvennyksen koron arviointi tulee olemaan haastavaa. Tämän projektin kehittyminen jää nyt nähtäväksi.



Keltainen kansi on hiekanerotuskaivomme. Ulkoseinän puolelle on tulossa vesihana käsisuihkulla
Tänään urakan päätteeksi paistoi vielä aurinko. Istuimme isännän kanssa oman kodin kuormalavoista rakennetuilla rappusilla ja nautimme tunteesta, että kohta harpataan merkittävä askel eteenpäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...