Viimeisen reilun viikon aikana ilmaantui parikin maalaukseen sopivaa päivää, ja maalaukset etenivät hienosti. Kun talon yläosia saatiin maalattua ja smyygejä asennettua, niin vihdoin telineitä sai purkaa riittävästi viimeistä päätyä varten. Sitten isännällä ja appiukolla ei enää kauaa nokka tuhissut, kun pääty oli paneloitu ylös asti. Paneloinnin jälkeen vaaleat paneelit maalattiin uudelleen, jotta tehosteen asennus voitiin aloittaa.
|
Vielä puuttuu yksi kerros telineitä, jotta ylettyy päädyssä ylös asti |
|
Tässä telineet purettu takapihan puolelta ja kasattu päätyyn ylimmäksi |
Olemme koko ulkoverhoustyön ajan vaiheistaneet asennuksia niin, että seinään kiinnitetyt vaaleat paneelit on maalattu uudelleen ennen tummanharmaan tehosteen asentamista. Tällä työtavalla eriväristen paneeleiden rajat on saatu tarkoiksi, eikä maalaushommissa ole tarvinnut soheltaa maalarinteipin kanssa. Kun vaaleat paneelit on toiseen kertaan pintamaalattu, niiden viereen on asennettu pystylista, joka on pohjamaalin lisäksi myös maalattu jo kahteen kertaan. Pystylistan kylkeen on sitten ollut helppo asentaa tehostelauta, ja tehostelaudan toista pintamaalikerrosta tehdessä ei ole tarvinnut niin paljon varoa osuvansa vaaleaan ulkoverhoukseen. Pystylistassa ei tarvinnut edes töpötellä naulanreikiä, kun niiden kiinnitys tehtiin kyljestä, ja naulanreikä jäi tehostelaudan jälkeen piiloon.
Katon lappeen ja seinän kohtaamispisteisiin asennetaan rintapellit suojaamaan seinää kattomateriaalista roiskuvalta sadevedeltä. Rintapelti asennetaan seinään vähintään 300mm katteen yläpuolelle. Meidän rintapellit asennettiin ulkonäkösyistä osittain ulkoverhouslautojen taakse. Erityisesti takapihalla rintapelti olisi tullut terassilipan kohdalla niin korkealle, että se olisi ns. yhdistynyt yläosastaan ikkunaan, joka häiritsi pahasti silmää. Ratkaisu ei ole alimmalle ulkoverhouslaudalle aivan paras mahdollinen, mutta pelti suojaa kuitenkin seinän muita rakenteita vedeltä. Peltien kiinnitys tehtiin kateruuveilla, jotka ovat vesitiiviiseen kiinnittämiseen tarkoitettuja kumitiivisteellä varustettuja ruuveja. Ruuveja löytyy useissa eri katemateriaaliväreissä, jolloin ruuvit myös maastoutuvat peltiin hyvin. Koska ulkoverhouslauta tuli hiukan tavallista lähemmäs kattoa ja sieltä roiskuvaa vettä, maalattiin ulkoverhouslautojen alareuna ja päät erityisen huolellisesti.
|
Vesitiivis kateruuvi |
|
Isäntä suojasi pellin huolellisesti ennen maalaustöihin ryhtymistä |
Ikkunasmyygejä talossa on tehty vasta pienelle osalle ikkunoista, ja lähipäivinä niitä päästään tehtailemaan urakalla loppuihin ikkunoihin. Smyygilaudat on jo aikaisemmin pintamaalattu kahteen kertaan omassa maalauspajassamme talon sisällä. Kun näistä maalatuista laudoista on nyt tehty oikean kokoisia paloja ikkunoihin, on niitä luonnollisesti jouduttu sahaamaan oikeaan pituuteen ja myös kapeammiksi. Sahaamisen jälkeen paljastuneet puupinnat on vielä maalattu kahteen kertaan. Tämä on tehty puun suojaamisen vuoksi, sillä smyygilauta asennetaan suoraan kiinni ikkunankarmiin, ja sadevesi voi päästä ikkunan ja karmin pintaa pitkin kulkeutumaan smyygilaudan taakse, vaikka asentaisi kuinka tarkasti ilman rakoja.
Itse asennus tehtiin siten, että kaikki kolme smyygilaudan osaa kiinnitettiin toisiinsa jo maassa. Näin saadaan tiivis asennus, jossa ei myöskään jää kiinnitysruuveja niin paljon näkyviin. Jotta saadaan koko paketti sopimaan aukkoon "just eikä melkein", tarvitaan tarkka mittamies, jollainen ainakin meidän isäntä on, sekä tarkka sahaaja, jollainen taas appiukko on :) Asennuksesta en ole saanut kuvaa, kun meillä asuu sellainen smyygininja, että ne on aina jo laitettu paikoilleen ennenkuin kamera on ehtinyt räpsähtää.
|
Smyygilautojen reunat maalattu ja nyt kuivumassa |
Raksaviikon kohokohta on ollut se, kun koko panelointi tehosteraitoineen valmistui, ja terassilipassa pidetty "purje" saatiin purettua. Tuo pressu on siis ollut lisävarmistuksena, jotta terassin lipan alla säilytetyt ulkoverhouslaudat eivät vain pääsisi kastumaan. Nyt kun sillä ei enää ole niin suurta merkitystä, voitiin pressu poistaa. Samantien maalasin terassin tolpat ja palkin ensimmäisen kerran tummaksi, ja talon ilme muuttui huomattavasti. Sen lisäksi tänään isäntä sai appiukon kanssa loputkin talon nurkkalistat laitettua paikoilleen. Talohan alkaa näyttämään jo ihan valmiilta! Vielä on edessä pieniä maalaushommia sekä seinätikkaiden asennusta, jonka jälkeen päästään terassilippojen kimppuun ja toivottavasti niillekin vesikate asennettua lähiaikoina.
Alkaa muuten illat jo hämärtymään aikaisemmin, joten ei olla ainakaan yhtään liian ajoissa tämän ulkoverhouksen loppukirin kanssa!
|
Enää ei puutu kuin terassin vesikate ja rännit sekä parvekkeen kaiteet.
Myös terassien ja parvekkeen katon aluslaudoitus on tekemättä |
|
Kaikki nurkkalaudat on taloon nyt asennettu |
|
Päädyssäkin jo tehosteraita, joka täytyy vielä pintamaalata toiseen kertaan.
Terassin tolpat maalattu, ja piiloutuvat hienosti maalauksen myötä |
|
Ei tullut nurmikkoa vielä tänä vuonna.. |
Tuosta viimeisimmästä kuvasta tuli vielä mieleen, että naapurissa aloitettiin tänään maatyöt. Poika oli erittäin innoissaan, kun pääsi katsomaan ihka oikeaa kaivuria työn touhussa. Ystävällinen kaivurikuski oli käynyt isännältä kysymässä, haluaisiko tämä nyt helposti päästä eroon tuosta jätemaakasasta meidän pihan perällä, jos se käytettäisiin naapurin tontin täyttöihin. Isäntä oli sitten informoinut kaivuria, että tuo kasa ei ulkonäöstään huolimatta ole jätemaata, vaan tuhatlappusen maksanut multakasa, jota ei vaan ole vielä päästy levittämään. Mahtaakohan olla menetettyä rahaa, vai saakohan siitä vielä jotenkin käypää kasvualustaa nurmikolle..
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti