torstai 26. lokakuuta 2017

Ulkohommat valmistuivat kreivin aikaan!

Tänään se talvi sitten tuli kertarysäyksellä. Olimme juuri edellisenä päivänä saaneet kaikki talon ulkotyöt tältä erää valmiiksi ja pihan asetettua talviteloille. Kauan siinä kestikin, mutta nyt vihdoin olemme valmiit siirtymään sisätöihin! Kerrataanpa, mitä parin viikon aikana on taas tapahtunut.

Jos lukijat sattuvat muistamaan, meillä oli koko kesän aina huhtikuusta elokuuhun asti sisätiloissa itse kyhätyt maalaustelineet, joissa kaikki talon ulkoverhouslaudat kävivät kertaalleen tai jopa pariin kertaan maalattavana. Maalausurakka otti loppuvaiheessa jo niin pahasti hermoon, että sen  valmistuttua nuo maalaustelineet heivattiin dramaattisesti ja hyvin iloisina lautakasaan. Siinä kävikin sitten sellainen juttu, että telineet olivat naapurin tarpeisiin juuri sopivat, ja ne säästyivät vielä roviolta. Emme nähneet telineitä pariin kuukauteen, kunnes tuli eteen, etteivät katoksenaluslaudat riitäkään..

Odottelimme miltei parin viikon ajan Kastellilta jotakin vastausta reklamaatioomme, kunnes eräänä perjantaina kuljetusfirma soitti olevansa pihassa jonkin meille tulevan lautanipun kanssa. Siinäpä sitten piti naapurilta käydä nätisti pyytämässä, saisiko telineitä vielä lainaan. Ja pian ne nököttivät takaisin talomme sisällä. Kyllä ärsytti, kun piti alkaa taas maalaamaan. Homma otti pannuun niin paljon, että piti repäistä laastari nopeasti. Maalasin osittain isännän avustuksella reilut 100 lautaa viikonlopun aikana kahteen kertaan, viimeisimpiä aivan iltapimeällä niin ettei enää edes nähnyt, mitä oli tekemässä.

Loppukesästä ikuistettiin se hetki, kun maalaustelineet heivattiin kasaan

Ja nyt ne nököttivät taas sisällä


Seuraavaksi päästiin sitten työstämään niitä takapihan katoksenalusia, mitkä olivat odottaneet vain puuttuneita lautoja. Takapihan terassilla tullaan todennäköisesti viettämään kesäisin paljon aikaa, minkä vuoksi halusin, että katokseen laitetaan suojaus ampiaisten pesänrakennushommia vastaan. Netistä ei löytynyt selkeitä ohjeita, minkälaista verkkoa sinne pitäisi laittaa, mutta joltakin keskustelupalstoilta lueskelin että lasikuituiset verkot olivat ajan myötä rikkoutuneet, mahdollisesti lintujen nokkimana. Rautakaupan myyjä pohdiskeli, että ampiaiset saattavat syödä lasikuituverkosta itsensä läpi (?) Päädyimme varmuuden vuoksi laittamaan punottua teräsverkkoa, vaikka se onkin hiukan kalliimpaa. Yhteensä teimme verkotukset kahteen katoksenaluseen, joiden yhteispinta-ala oli noin 27m2, kahdesta kuvassa näkyvästä rullasta, kaikkiaan 94 eurolla.


Verkot nidottiin katoksenalusen puihin kiinni nitojalla. Terassin palkin molemmat puolet aiheuttivat pientä lisänypläystä, jotta verkotukseen ei jäisi rakoja. Verkon päälle voitiin sellaisenaan sitten kiinnittää katoksenaluslaudat.


Aluslaudoitukset jäivät vielä tekemättä parvekkeen kattoon, sillä sitä kautta pitää vielä kulkea talon yläpohjaan iv-asioissa. Parvekeen kaiteen ja rallilaudoituksen tekemisen olimme jo aikaisemmin päättäneet suosiolla jättää kevääseen. Isäntä ja appiukko olivat lautoja odotellessaan laittaneet kaikki loput smyygitkin paikoilleen, joten nyt ulkohommat olivat tältä vuodelta tehty! Enää siis oli jäljellä pihan siivous ja telineiden purku. Isännän fiilis oli kuvan mukainen.Pihalle oli kertynyt jo aikamoinen määrä puita ja lavoja. Otimme viime lauantaina sumun seassa urakaksi pilkkoa ja pinota puut. Urakan loppusuoralla viimeisimpiä puita pilkottiin aivan iltahämärällä, jolloin naapuri kävi laittamassa autotallinsa ikkunasta meille valoa - aika mahtavaa! :) Alkuviikosta isäntä rakensi vielä huolella puupinoille katokset, jotta puut pääsevät rauhassa kuivumaan. Noihin sinisiin tynnyreihin kerättiin maasta kaikki pienet puusilput. Niille pitäisi vielä keksiä jokin ilmava kuivatustapa, jotta niistä tulee käyttökelpoista polttopuuta.Kaikki kuormalavat pinottiin kasoihin etupihalle, ja laitettiin ilmoitus niistä facebookin raksakimpparyhmään. Seuraavana päivänä ne jo haettiinkin pihastamme pois. Olimme tyytyväisiä siihen, ettei meidän tarvinnut itse alkaa niitä pilkkomaan polttopuiksi tai rahtaamaan kaatopaikalle.

Etupihan puolelle rakennettiin myös säilytettävien puiden katos, johon pinottiin kaikki puut niin, että jokaiseen väliin tuli tuuletusrimat. Katos tehtiin päältä täysin umpinaiseksi ja viistoon, jotta vesi valuu päältä pois. Päälle asetettiin kolminkertainen pressu, joka kiinnitettiin kyljistä lautojen kanssa. Nyt puiden pitäisi talvehtia katoksessa turvallisesti ensi kevääseen asti.
Talomme pihasta ei tähän hätään ole kuvia kuin iltahämärästä, mutta kuvista taitaa kuitenkin tulla ilmi, että piha on tyhjä ja telineet ovat kadonneet. Nyt talon ulkopuoli kaipaa enää terasseja ja nurmikkoa, joiden aika on sitten keväällä.

Viime sunnuntaina vietimme myös 1-vuotishääpäivää, joka oli oikein raksavapaa! Kävimme pitkästä aikaa brunssilla aivan kahden kesken <3 Aika on kulunut mukavasti tuon superahkeran ja huomaavaisen isännän kanssa, joka töiden ja raksaamisen ohessa huoltaa autot, vaihtaa talvirenkaat, hoitaa lasta ja kotiakin aina kun ehtii - eikä unohda puolisoa, vaikka raataminen viekin mehut. Toivottavasti teillä muillakin raksaajilla on tällaisia helmiä siinä vierellä <3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...