torstai 2. marraskuuta 2017

Kipsivaluvalmisteluja ja lokakuun työtunnit

Sisätöitä on vihdoin päästy aloittamaan, ja se tarkoitti yläkerran lattiavalun valmistelua. Meille tulee yläkertaan kipsivalu, koska emme halunneet lähteä siihen kipsisoirojen silppuamishommaan, jota monet omatoimirakentajat kiroavat. Kipsivalu on siis nopea tapa toteuttaa lattiapinta. Puhutaan lisää kipsivalun hyvistä ominaisuuksista, kun itse valu on ajankohtainen. Nyt yläkerta piti tyhjentää kaikista siellä säilötyistä tavaroista ja imuroida huolellisesti.



Kun lattiapinta oli tyhjä ja siisti, tukittiin vielä mahdolliset välipohjan kolot uretaanilla. Lähinnä siis iv-putkien juurista tarkistettiin, ettei ole tyhjää välissä. Vähän jo huvitti, kun isäntä pursotteli uretaania iv-putkien ympärille, vaikka kolo oli ehkä millin tai pari suurempi kuin itse putki. Ei voi tuota miestä huolimattomuudesta syyttää.. Ylipursuavat osat (eli miltei kaikki) leikattiin seuraavana päivänä pois.


Kipsivalutarjouksia pyytäessään kannattaa varmistaa, että hintaan kuuluu reunanauhat ja paperit, jotka asennetaan valun alle. JoKa-remonteilla homma toimi ja tarvikkeet toimitettiin talolle samalla kun kohdetta käytiin katsomassa. Yläkerrassa kävellessämme kipsivalumies sanoi, että välipohjamme on oikein hyvä ja kantava pohja valulle, kun isännän kanssa välillä mietimme, miten tuollaiset vanerit siellä valun alla selviävät ja kantavat. Aloittelin lopulta innoissani reunanauhan asentamisen. Knaufin reunanauhassa on kiinteänä muovinen kaistale, jolla yhdistetään aluspaperi ja reunanauha, estäen kosteuden pääsyn rakenteisiin. Aluspaperi ja reunanauha muodostavat yhdessä ikään kuin altaan, johon löysä kipsi voidaan kaataa kuivumaan uivaksi rakenteeksi.

Kuva: JoKa-remontit Oy
Knauf reunanauha ja sen muovinen kaistale
Reunanauha kiinnitettiin seinien vierustoilla koolauksiin ja väliseinien alajuoksuihin nitomalla. Homma oli nopeaa ja helppoa suorilla seinillä. Kulmissa teippasin reunanauhan muovikaistaleen samantien siistiin kulmaan, jotta se ei jäisi höröttämään, jolloin kipsi ei välttämättä saavuttaisi koko nurkkaa. Iv-putket kiersin huolellisesti ympäri ja teippasin myös siellä muovikaistaleet niin ettei välistä pääsisi pisaraakaan kipsiä valumaan välipohjaan.


Reunanauhan asentamisen jälkeen siirryttiin aluspaperiin. Paperista piti mitata juuri sopivan mittainen pätkä, jotta sen sai teipillä kiinnitettyä kaikista reunoistaan reunanauhan muovikaistaleeseen. Sillä ei ollut merkitystä, jäikö päällimmäiseksi reunanauha vai aluspaperi, joten jätin paperin päällimmäiseksi. Tavallinen pakkausteippi soveltuu teippailuun, mutta olimme itse onnistuneet ostamaan jotain ärsyttävää repeilevää kakkoslaatua. Käteen jäi aina vain puolet teipin leveydestä ja sekin repeili pieniksi soiroiksi. Varmaan olisi siis hyödyllistä, jos tässä hommassa itseltä löytyisi teippauskone. Vierekkäiset paperikaistaleet limitetään 8cm matkalta päällekkäin, ja kaikki liitokset tietysti myös teipataan. Paperin päällä työskennellessä kannattaa olla varovainen, ettei paperiin tule reikiä tai repeämiä. Jos niitä kuitenkin tulee, niin ne teipataan.





Yläkerrassa aula on avointa tilaa, johon tulee lopuksi lasikaiteet, eikä siellä sen vuoksi ollut seiniä tai koolauksia, joihin kiinnittää reunanauhaa. Avoimeen tilaan piti virittää väliaikaisesti vaneria pystyyn, jotta saadaan kipsivalulle reunukset. Viimeisimmät paperoinnit tehtiin taas iltapimeällä, ja vain yksi lamppu valaisi yläkertaa. Aulan paperoinnin jälkeen jäimme vielä tuumailemaan, että pitiköhän avoimeen tilaan tulevia lasikaiteita varten tehdä jotakin erityisiä valmisteluja, kuten jonkinlaista alaohjauspuuta, vai saako kaiteiden alla olla kipsivalua. Olen laittanut tästä kysymyksen porrastoimittajallemme Lappiportaalle, mutta vielä parissa päivässä vastausta ei ole tullut.






Yläkerran paperoinnit on siis tehty lastenhuoneisiin ja niiden väliseen vaatehuoneeseen sekä aulaan. Vielä meidän makuuhuone, vaatehuone ja kylpyhuone jäivät tekemättä, sillä siellä oli muita keskeneräisiä valmisteluja. Lähipäivinä pitäisi myös saada laitettua kattokonvektori ja sen putkistot tilaukseen, jotta niiden läpiviennit saadaan tehtyä ennen lattiavalua.

Talon työtunneista on tässä kuussa huomannut, että eletään siirtymävaihetta ulkotöistä sisätöihin. Aikaa on mennyt enemmän uusien työvaiheiden suunnitteluun, tarvikehankintoihin ja yleiseen ihmettelyyn että mitäs nyt tehdään, kun mahdollisia töitä olisi niin monella saralla. Nämä tunnit eivät näy talon työtuntitilastoissa ja työmäärä näyttäisi vähentyneen.


Sisätöiden aloituksessa suurin kysymys on ollut "mikä työvaihe on kiireisin (erityisesti talven kannalta)?" Ensimmäisenä listalla on maalämpöpumpun asentaminen, ja sen nurkkausta isäntä onkin alkanut työstämään. Muilla korkeilla sijoilla on kipsivalu, jotta loputkin lämmitysputket saadaan paikoilleen lattiaan ja seinien levytys voi alkaa, sekä iv-putkistojen asentaminen yläpohjaan, jotta yläpohjaan saadaan puhallusvillat pitämään lämpöä sisällä talossa. Katsotaan, pääsisimmekö kohta taas uudelleen vauhtiin.

1 kommentti:

  1. Teilläkin on lattiaurakka menossa. Meilläkin se alkaa, mutta kyseessä on jo vanha talo jossa on painunut lattia. Se täytyisi siis nostaa. Mukava lukea näitä postauksia. Voi olla, että mekin vielä joskus rakennetaan, kunhan tämä saadaan ensin kunnostettua. https://www.kuretek.com/lattian-nosto

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...