torstai 21. joulukuuta 2017

Seinien levytykset valmiit!

Edistys talolla on viime viikoilla ollut huimaa (ainakin oman rakennusprojektimme mittakaavassa). Nyt jo neljännen viikon ajan asentajaystävämme on ollut päivittäin talolla töissä. Samaan aikaan isäntä on pistänyt sileäksi kaikki menneet ja tulevatkin lomapäivät, ja tehnyt asentajan kanssa ensin pesuhuoneen seinien muuraukset ja sen jälkeen koko talon seinien levytykset. Isäntä on ensin ollut asentajan kanssa täyden työpäivän talolla, ja sitten jatkanut iltaan asti yksin asentaen kalustetukia, hanakulmia, villoituksia ja sovittaen sähkörasioita oikeaan kohtaan. Sillä tavoin asentaja on päässyt etenemään levytyksissä nopeaan tahtiin (mutta isäntä jäänyt pahasti oikean loman tarpeeseen).

Pesuhuoneen muurauksen tarina jäi aikaisemmin kesken, joten siitä tähän alkuun. Puhun tässä nyt muurauksista, mutta harkot kylläkin kiinnitettiin toisiinsa kiviliimalla. Niiden sisustojen muodostamat yhtenäiset pystysuuntaiset aukot valettiin umpeen, mikä tukevoittaa seinän rakennetta. Kodinhoitohuoneen puoleisen seinän muuraus oli nopeaa, kun ovenylityspalkkikin oli tehty valmiiksi. Myös ulkoseinän puoli oli kohtalaisen nopeaa, mutta siellä piti lisäksi huomioida että ulkoseinän ja harkkojen väliin jää 25mm ilmarako koko matkalla. Suihkuseinässä sitten meni kokonainen päivä tai enemmänkin, koska siinä oli huomioitava kahden suihkun hanakulmat sekä myös toisella puolella olevan wc:n altaan hanakulmat. Seinään tehtiin myös shampoohylly, mikä hidasti etenemistä.

Kodinhoitohuoneen puolelta. Oikealla pesuhuone, vasemmalla seinän takana sauna

Hanakulmat saatiin suoraan ja samaan korkoon käyttäen laseria sekä hanakulman asennustulkkia
eli kuvassa näkyvää metalliosaa

Seinät pystyssä
Shampoohyllyn halusimme syvennyksenä sen sijaan, että hylly muodostaisi teräviä kulmia joihin lapset (tai oikeastaan kuka tahansa) voivat satuttaa itseään liukastuessaan. Tämän vuoksi seinä tehtiin 150mm paksuista harkoista. Silloin harkon sisällä olevat aukot voitiin leikata auki ja jättää kivestä tallelle vain sivuja ja takareunaa. Syvennys voitaisiin toteuttaa myös jättämällä sen kohdalla harkot pois ja laittamalla taakse märkätilalevyn. Meillä niin ei ollut järkevä toimia, koska sama seinä toimii myös wc:n seinänä toisella puolella.

Shampoohylly jätettiin reilun kokoiseksi, koska sitä voidaan myöhemmin
helposti pienentää mutta ei suurentaa
Toisella puolella wc, jonka hanakulmien takia tuli seinään aukkoja, jotka valettiin umpeen.
Pönttö ei tule tuohon kohtaan, se on vain odottelemassa paikoilleen pääsyä :)
Saunan ja pesuhuoneen väliin tulee puolilasiseinä ja lasiovi, minkä vuoksi siihen piti muurata myös puolikas seinänpätkä. Pätkästä tuli noin 120cm korkea, eli sen yläreuna on suurinpiirtein ylälauteen yläreunan korkeudessa. Suihkussa olijat saavat siis ihailla saunan lauteilla istuvia koko komeudessaan, ja toisinpäin. Olisin ajatellut hiukan enemmän yksityisyyttä saunan ja suihkun välille, mutta isännän kanssa kun asiaa tuumailtiin ja mallailtiin, korkeampi seinä tuntui pienessä pesuhuoneessa jotenkin ahdistavalta. Ja oman perheen keskenhän siellä pääsääntöisesti saunotaan, joten samapa tuo.


Muurausten jälkeen kodinhoitohuoneen puolelle kiviseinään liimattiin kipsilevyt. Oviaukon kohtaa kiviseinästä tasoiteltiin vielä jälkikäteen saneerauslaastilla, jotta oven kiinnitystä varten olisi mahdollisimman suora seinä. Samalla voitiin tasoittaa myös talon kantavan kiviseinän toinen pääty, jotta siihen saatiin liimattua tasaisesti kipsilevy kiinni.

Pesuhuoneen seinä kipsilevytetty kodinhoitohuoneen puolella

Kiviseinän pääty ilman laastia

Kiviseinän toinen pääty tasoitettu laastilla. Nyt kipsilevyllä voitiin jatkaa tuo aukko umpeen,
liimaten levy seinän päätyyn
No sitten päästiin taas jatkamaan levytyshommia. Väliseinät voidaan siis nopeasti levyttää yhdeltä puolelta, mutta kokonaan umpeen seinät saadaan vasta kun väliin on saatu villat, kalustetuet ja sähköt. Yläkerrassa sähköurakoitsija oli ahkeroinut makuuhuoneisiin sähköt, ja seiniä päästiin villoittamaan. Kipsivalulattian ja väliseinien väliin oli ennen valua asennettu reunanauha, ja siitä piti nyt ennen seinien levytystä leikata ylimääräiset pois. Ennen levyn asennusta piti myös käydä seinien alajuoksut läpi rahinalla eli käsihiomakivellä, koska alajuoksuihin roiskunut betoni tai kipsi tekee epätasaisuuksia, joka häiritsee levyn asennusta.


Reunanauha leikattu lattian tasalle
Väliseinät levytetty yhdeltä puolelta. Kalustetukien, sähköjen ja villojen asennus kesken
Työläimmät huoneet yläkerrassa taisivat olla vaatehuone ja kylpyhuone. Tuohon lastenhuoneiden väliseen vaatehuoneeseen olisi tarkoitus asentaa ihan perus IKEAn Algot-järjestelmän hyllyjä, ja niitä varten seiniin tarvitsi laittaa hirvittävä määrä kalustetukia, eli lisää puuta. Tukien sijainti oli oltava tarkasti tiedossa, joten vaatehuoneen hyllysuunnitelma tehtiin ensin valmiiksi. Kylpyhuoneessa työtä aiheutti lautakoolaus, joka seinään piti tehdä tuuletusraon aikaansaamiseksi. Samalla seinänpätkällä oli toki myös suihkun ja altaan hanakulmat, pönttö, sähkövetoja ja yksi ikkuna. Hanakulmista aiheutui välillä hankaluuksia, kun vesiputket oli jätetty niin eri mittaisiksi, että niitä piti väännellä ja käännellä lähes väkivalloin sopimaan samaan tasoon. Hanakulmien asettelemisen yhteydessä joka ikinen putki on tarkistettu, ja yksi poikki ollut suojaputkikin löytyi "jeesusteipipatentin" takaa. Mikäli vuotoja tulisi, niin rikkinäisen suojaputken vuoksi vesi voisi päästä valumaan seinän sisään. On siis aina pidettävä mielessä, että kun itselle rakentaa/rakennuttaa niin pitää myös aivan itse valvoa työnjälkeä, jos/kun haluaa talostaan hyvin tehdyn. Valvojat eivät millään ehdi tarkistaa sentilleen jokaikistä putkea, tai sitten palvelusta pitää maksaa aika paljon enemmän. Jatkoholkilla suojaputki oli mahdollista korjata, vaikka tietysti ensisijainen vaihtoehto olisikin ehjä suojaputki.

Vaatehuoneen kalustetukia
Kylpyhuoneen seinä panoraamana. Vasemmalla näkyy ristikoolauksia

Näin eri pituiset putket oli vaikea saada samaan korkoon ja nätisti vierekkäin
Suojaputki rikki. Korjaus jatkoholkilla tai vaihtamalla suojaputki
Alakerrassa tuskanhikeä aiheutti olohuoneen ja kodinhoitohuoneen välinen seinä, johon piti saada sopimaan kodinhoitohuoneen kaappien kalustetuet, pesukoneen vesi- ja sähköliitännät, pyyhekuivaimen asennustuet ja sähköt, television sähköt ja tietoliikenne sekä television asennustuki. Istuimme isännän kanssa olohuoneeseen tulevan sohvan kohdalle ja mallasimme kipsilevyn palalla telkkarimme kokoa, siirellen sitä sopivaan paikkaan. Nyt en ole aivan varma, tuliko isännän otettua tästä seinästä tarpeeksi hyviä mittakuvia, ettei osuta yhteenkään sähköjohtoon, kun asennetaan eri puolilta kaappeja ja telkkareita paikoilleen.

Television paikan miettimistä
Melkein kaikki tuet paikallaan. Television johtoja varten tehtiin pienestä viemäriputkesta kulkureitti,
jotta ne saadaan vietyä seinän sisällä huomaamattomasti.
Television vanerinen kiinnitystuki odottaa vielä asennusta seinään nojaillen.
Ei uskoisi, että alla oleva ensimmäinen kuva on otettu reilu viikko sitten. Siinä isäntä istuu vielä makuuhuoneessa, jossa ei ole seinien levytyksiä aloitettukaan ja olohuone on paljas. Sen jälkeen kaikki loputkin talon seinät on saatu levytettyä. Tai nyt hiukan valehtelin, nimittäin oman makuuhuoneen ja vaatehuoneen välinen seinä on vielä asentamatta ja levyttämättä, sillä se on isännän oma projekti, jossa menee vielä hetki aikaa. Myös joitakin iv-putkien kotelointeja vielä pitää vähän askarrella ennen tasoittajaa.


Toinen lasten makuuhuoneista
Toinen lasten makuuhuoneista. Vaatekaappisyvennys

Iv-putki on tarkoitus jättää kalustelevyn taakse, kun asennetaan syvennykseen vaatekaappeja ja hyllyjä
Porrasaukkoon tuotu uskollisia haki-telineitä ulkoa hangesta





Meidän makkari. Näyttää kovin pieneltä, mutta onneksi kipsilevyt ovat 260cm pitkiä ja sänky hiukan vähemmän.
Jää vielä vähän tilaa kävellä sängyn ympäri :D

Olohuoneesta näkyy oman pihan lisäksi myös naapurien rakenteilla oleva talo
Ja valmiit levytykset
Huikea fiilis, kun levytykset ovat valmiit! Talo on taas aivan eri näköinen, ja tuntuu paljon valmiimmalta. Joulun jälkeen päästään sitten siirtymään iv-asennusten kimppuun, josko sekin valmistuisi joskus. Seinien tasoituksista on pyydetty tarjouksia. Olen vahvasti sitä mieltä, että sekin tilataan ammattilaiselta hermojen ja ajan säästämiseksi. Täytyisi varmaan muuttaa blogin esittelytekstiä, jossa lukee että sisäpuolen työt tehdään pääosin omin käsin, kun tuntuu että projekti on vallan lipsahtanut rakennuttamisen puolelle (isännästä ei varmaankaan tunnu yhtään siltä, heh!)

Loppuun vielä muutama kuva meidän tämän vuoden piparitaloprojektista. Haaveena oli alunperin päästä täksi jouluksi uuteen kotiin, mutta koska se menee vielä ensi kesään, teimme jouluksi edes piparista valmiin talon :) Talon julkkarikuvista tuli talolle valmiit sabluunat. Itse talon kokoamisessa ja koristelussa ei tällä kertaa mennyt kaikki ihan putkeen, mutta makuhan se on tärkein :)

Alamme vähitellen rauhoittumaan joulun viettoon, jolloin isäntäkin on luvannut vähän yrittää rentoutua. Oikein rauhallista joulua kaikille lukijoille!








2 kommenttia:

  1. Hyvää joulua ja onnellista rakennusvuotta 2018!
    -Susanna/ Unelmista toteutukseen blogi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ja samoin hyvää tulevaa vuotta. Me olemme siirtyneet puhumaan tästä vuodesta rakennusvuotena ja ensi vuodesta muuttovuotena. Nyt talo näyttää siltä, että ensi vuoden puolella muutetaan, joten "muuttovuosi" antaa ihanan positiivisen tunnelman vuodesta 2018 :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...