Tammikuu
Talomme runkopystytys aloitettiin jo vuonna 2016 marraskuussa, ja kahdelta asentajalta kaksikerroksisen ja kahdeksankulmaisen pre cut- talon pystysurakka kesti aina tammikuulle asti. Ostimme talopaketin pystytysurakan Kastellin kautta vain Sateelta suojaan, jonka jälkeen järjestimme asentajien yritysten kautta asennukset suoraan lämmitysvalmiiksi asti. Tällä tavoin oli mahdollista osallistua itse enemmän asennustyöhön ja vaikuttaa työjärjestyksiin jo varhaisessa vaiheessa. Tammikuussa talolla siis tehtiin loppuun tuulensuojalevyjen asennukset ja siirryttiin sitten ulkoseinien villojen asennukseen ja höyrynsulkuun sisälle. Isäntä asensi yläpohjan levyvillat pian sen jälkeen kun yläpohjan höyrynsulku oli paikoillaan. Muut ikkunat oli jo asennettu paitsi pari vääränkokoisena toimitettua, joiden tilalle saatiin myöhemmin oikeat.
Tammikuussa tilattiin myös nosturi nostamaan tiilet katolle, ja ne ladottiin asentajien kanssa nopeasti paikoilleen läpivienteineen ja lumiesteineen. Asentajien palkkojen budjetista oli vielä sen verran jäljellä lämmitysvalmiiksi asentamisen jälkeen, että he jatkoivat vielä vähän matkaa yläkerran väliseinärunkoja. Isäntä sillä välin muurasi olohuoneen kantavan kiviseinän. Aina tähän päivään asti tammikuu on ollut raksaprojektin työteliäin kuukausi noin 400 yhteenlasketulla työtunnilla.
Helmikuu
Helmikuun alussa asentajilla oli vieläkin hetki aikaa, ja he koolasivat talon ulkopuolet paneeliverhousta varten. Sen jälkeen jäimme isännän kanssa putkiurakoitsijaa lukuunottamatta yksin rakennushommiin. Talolle toimitettiin vesi- ja viemäritarvikkeita sekä lattialämmitysputkia. Putkien sijaintia, lattian korkoja, eristeiden määriä ja valuvahvistusten paikkoja tarkisteltiin ja varmisteltiin moneen kertaan. Muistan hämärästi, miten olimme isännän kanssa aivan ulapalla, olo oli niin totaalisen orpo ja tietämätön, että vastaavalle mestarille ja asentajaystävälle soitettiin varmaan kymmeniä kertoja. Vieläkin haluamme kiittää silloin saamastamme tuesta ja kannustuksesta. Tuo aika oli opettavaista, nyt tietää jo paaaaaljon enemmän mitä lattian alla on, missä kohdin ja minkä takia.
Talomme sisätilat ovat kohtuullisen monimutkaiset. Talo on harrastetilan vuoksi jaettu kahteen tilaan, aivan keskellä taloa on kantava kiviseinä ja takka, kantavaa palkkia ja kolmessa kohdassa valua vahvistettiin kantamaan väliseiniä ja takkaa paremmin, ja märkätilojen kohdalla eristeet laitettiin syvemmälle sorapatjaan, jotta kaatojen tekeminen mahdollistui paksumman laatan vuoksi. Eristeiden asentaminen sorapatjan päälle ei siis ollut yhtään niin yksinkertaista kuin olimme olettaneet. Helmikuu tuli ja meni, eikä valuvalmistelut olleet vielä valmiit. Työtunteja kertyi vain noin 131.
Maaliskuu
Maaliskuussa styrox-peti oli valmis ja putkiurakoitsija kävi laittamassa päällimmäiseksi lämminvesiputket. Sen jälkeen peti raudoitettiin, asennettiin korokkeet ja lopuksi lattialämmitysputket. Teimme nämä hommat itse, ja vaikka se silloin tuntui loputtomalta urakalta, niin loppujen lopuksi se oli ihan hallittavissa ja rahallisesti järkevää. Maaliskuun loppupuolella koitti vihdoin valupäivä, ja viikon sisällä valusta isäntä myös hioi lattian pinnan vuokrakoneella. Loppukuusta asennettiin vielä parit ulko-ovet ja alettiin suunnittelemaan ulkotöihin siirtymistä. Työtunteja maaliskuussakin tehtiin yhteensä 131, kuten helmikuussa.
Huhtikuu
Helmi- ja maaliskuu olivat jo menneet melko verkkaiseen tahtiin, ja samaa kaavaa noudatettiin huhtikuussa, kun lattiavalun jälkeen mietittiin että mitäs ihmettä nyt pitäisi tehdä. Ei pidä toki ymmärtää väärin, isäntä on koko ajan tehnyt talon eteen paljon töitä, mutta vasta-alkajina ilman jatkuvaa "kädestäpitäjää" olimme alkukeväästä melko sekaisin projektin laajuudesta. Huhtikuussa päädyimme perustamaan taloon maalauspajan ja aloittamaan järjettömän suuren maalausurakan eli koko talon kaikkien ulkoverhouslautojen maalaamisen, kun niissä oli ennestään vain pohjamaali. Huhtikuussa appiukko oivallettiin valjastaa orjatyöhön raksalle, ja hän ensimmäisiksi töikseen auttoi maalaushommissa. Tuolta matkalta ei ollut perääntymistä, ja siitä eteenpäin työtunteja on hänellekin kertynyt useita satoja. Tekninen tila levytettiin, ja ilmanvaihtokone asennettiin paikoilleen. Ulkotöissä taloon asennettiin vain hiukan hiiriverkkoja, ja sitten karattiin New Yorkiin lomalle. Työtunteja kertyi siksi ennätysvähän, vain 113.
Toukokuu
Toukokuussa siirryttiin lomailun jälkeen ihan kokonaan maalaus- ja ulkoverhoustyöhön. Sitä mukaa kun seinää saatiin paneloitua, sitä maalattiin myös toiseen kertaan ja laudoitettiin myös räystäänaluset umpeen. Työt alkoivat vasta nytkähtää liikkeelle, ja tunteja kertyi 190.
Kesäkuu
Kesäkuussa päästiin tosissaan kaksikerroksisen talon makuun, kun telineille kiipeillen työ hidastui huomattavasti. Talon pohjoispuoli saatiin paneloitua, minkä jälkeen siirryttiin takapihan puolelle. Muistoihin on tallentunut mukava hetki, kun söimme telineillä auringonpaisteessa pizzat, katsoen samalla omaa tulevaa asuinaluetta yläilmoista. Maalauspaja jatkui läpi kesän samaan aikaan kun ulkona paneloitiin, ja sadepäivinä työstettiin ensimmäisiä ilmanvaihtokanavia paikoilleen. Kesän aurinkoisissa illoissa töitä voitiin tehdä pidempään, ja usein vietettiin päivää raksalla koko perheenkin kesken. Tunteja kertyi kaikkiaan 296.
Heinäkuu
Heinäkuu on tämän vuoden kuukausista toisella sijalla työtuntien osalta, niitä kertyi 387. Isäntä oli heinäkuussa lomalla ja työskenteli raksalla appiukon kanssa useita päiviä aamusta iltaan. Sateiden vuoksi ilmanvaihtoa tuli jatkettua, ja välipohjaan tulevat ilmanvaihtoputket ja muut läpiviennit, kuten pyykkikuilu, piti asentaa vauhdilla, kun saatiin tietää, että asentajaystävämme pääsisi pian viikoksi meille töihin. Ulkoverhous eteni myös hienosti, ja parvekkeen raakaponttilaudoitus saatiin tehtyä ja kaide aloitettua. Kuukauden kohokohta kuitenkin oli se, kun sisätiloissa tehtävät ulkoverhouspaneelien maalaustyöt saatiin loppuun, ja vihaamani maalausteline lensi puukasaan.
Elokuu
Elokuussa sitten saimme asentajan hetkeksi meille hommiin, jolloin välipohjan villoitus, höyrynsulku ja koolaus tapahtuivat hetkessä. Samaan syssyyn rakentuivat alakerran väliseinärungot. Ulkotöissä saatiin telineitä purettua ja sitä myöten voitiin tehdä harrastetilan katto valmiiksi. Sadevesikourujen ja syöksytorvien asennusta tehtiin aina sitä mukaa, kun seinät oli maalattu toiseen kertaan. Parveke sai bitumikermin päälleen ja tummien tehostepaneelien asentaminen aloitettiin. Työtunteja kertyi 277.
Syyskuu
Sateisen kesän vuoksi maalaushommaa oli paljon jäljellä vielä syyskuussakin. Vähitellen telineitä kuitenkin päästiin purkamaan pois ja niitä riitti viimeiseen päätyyn. Terassilippojen tolpat valettiin paikoilleen, jolloin terassilippojenkin vesikate voitiin asentaa. Ulkoverhous oli loppusuoralla, ja paikoilleen laitettiin myös nurkkalaudat. syöksytorvet ja ikkunasmyygit samalla vaivalla kun telineet oli kasattuna. Itse aloitin yläkerrassa kipsivaluvalmisteluja eli lattian paperointia. Työtunteja kertyi jälleen hienosti 361.
Lokakuu
Lokakuussa oli ulkotöistä enää jäljellä lähinnä terassilippojen aluslaudoitukset. Onneksi näin, sillä illat alkoivat pimentyä todella aikaisin. Kaikki ulkoverhoustyöt smyygeineen, nurkkalautoineen ja tehosteineen saatiin täysin valmiiksi, lukuunottamatta parvekkeen katon aluslaudoitusta, koska siitä pitää päästä vielä kulkemaan talon yläpohjaan. Talo oli myös kauttaaltaan maalattu kahteen kertaan, eikä ensi kesäksi jäänyt kuin muutaman ruuvinkannan maalauksen tarkistaminen. Lopuksi piha siivottiin, puut pinottiin ja siirryttiin sisätöihin työstämään teknisen tilan nurkkausta maalämpöpumppua varten. Töitä tehtiin lokakuussa 252 tuntia.
Marraskuu
Marraskuussa valmisteltiin kipsivalua toden teolla. Paperoinnit saatiin tehtyä loppuun ja lattialämmitysputket asennettua ja tarkastettuakin vielä ennen valua. Valu oli hoidettu päivässä, ja seuraavana päivänä lattia oli kävelykuiva. Marraskuun lopulla asentajaystävämme pääsi taas meille töihin pidemmäksi aikaa, ja alakerrassa saatiin alulle seinien villoitukset ja levytykset, sähköurakoitsijan nopealla aikataululla pyydetyn etukäteistyön ansiosta. Isäntä kävi myös harrastetilan katolla asentamassa aikaisemmin unohtuneen, huvittavan suuren läpivientiputken, eli ilmanvaihdon poistoputken. Katolla se ei toki enää näyttänyt yhtään noin hauskan kokoiselta, vaan sulautui ympäristöönsä suurehkon talon poistoputkena :) Työtunteja marraskuussa kasaantui 258.
Joulukuussa saatiin vihdoinkin valmiiseen teknisen tilan nurkkaukseen maalämpöpumppu toimintaan. Talolla tehtiin töitä hirveällä vaivalla useita viikkoja, ja kaikki seinien kalustetuet, sähköt ja sitä myöten levytykset saatiin valmiiksi, sekä myös pesuhuoneen seinien muuraus. Joulua vietettiin vielä toisen ja viimeisen kerran väliaikaisessa vuokra-asunnossa. Joulun jälkeen koko perhe sairasti vähän aikaa, ja nyt tehdään ilmanvaihdon asennuksia. Joulukuussa tunteja on kertynyt 350, mikä on vuoden 4. sijalla kuukausista.
Vuoden 2017 aikana minä, isäntä, appiukko, anoppi ja palkatut asentajat olemme tehneet yhteensä 3146 tuntia. RTS:n tutkimuksen mukaan omakotitalon rakentamiseen menee keskimäärin 3700 työtuntia. Omassa projektissamme tuollaisiin lukuihin ei olisi mitenkään mahdollista päästä, koska taloa tehdään pääosin amatöörivoimin ja työpäivien päätteeksi niin että yhden raksapäivän tehokas työaika jää usein lyhyeksi. Vielä arvelisin, että työsarkaa riittää parin tuhannen tunnin verran.
Olemme isännän kanssa alkaneet puhua tästä vuodesta 2017 raksavuotena, nimittäin koko vuosi on nyt painettu oman parhaan jaksamisemme mukaan. Ensi vuosi 2018 onkin meille sitten muuttovuosi, joten siirrymme eteenpäin hyvin positiivisin mielin! Oikein hyvää uutta vuotta myös muille raksaajille ja kaikille lukijoille :)
Mielenkiintoiset nuo tuntipylväät, siis sikäli, että miten paljon aikaa loppujen lopuksi meneekään. Ja jos "keskimäärin luku" on 3700 tuntia, niin tehdäänkö siinä ajassa myös "keskikokoinen talo", joka muistaakseni Suomessa noin 144 neliötä. Jolloin jos tehdään vaikkapa 200 neliöinen talo, silloin varmaan tuntejakin kuluu sitten hieman enemmän?
VastaaPoistaOman tuntilaskurini pysäytin muuttotarkastuksessa vähän reilun 2000 tunnin kohdalla. Sen jälkeen kun taloon muutti asumaan, asuminen ja raksaamisen ero ei ollut enää niin selvä.
Samaa mietiskelin, että tuo tuntimäärä on varmaankin keskimääräiselle kokoluokalle ja myös "tavanomaiselle". Kokoluokassa meidän talo olisi siis hiukan keskimääräistä suurempi ja tuntejakin varmaan kertyisi siksi enemmän. Tosin budjettia tehdessä oli "tyyppitaloksi" parissa lähteessä määritelty 170m2 talo, että tiedä sitten mistä se talon koko on keksitty.
PoistaMeillä tunneissa täytyy ottaa myös huomioon, että appiukon ja isännän työnjako on joissakin työvaiheissa ollut sellainen, että isäntä on ollut pääosassa tekemässä ja appiukko avustanut mikäli on tarvittu lisäkäsiparia. Mikäli molemmat olisivat alan ammattimiehiä, työskennellen täysipainoisena työparina, kuten vaikkapa asentajaparivaljakkomme runkopystytyksessä, syntyisi toki valmistakin nopeammin. Isäntä spekuloi, että meidän talomme saattaisi olla silloin valmis, kun hänelle itselle tulee 3000 tuntia täyteen. En ole vielä laskenut paljonko tuohon on matkaa. Melko tiukalla tuntimäärällä olet vaikuttanut itse saaneen talon muuttokuntoon, hattua nostan! :)