lauantai 3. maaliskuuta 2018

Kattolevytykset valmiit

Talolla on viimeisen parin viikon aikana tehty loputkin kattojen levytykset. Työn eteneminen on vaatinut paljon mittailua ja lamppujen paikkojen miettimistä. Olohuoneen korkean tilan lamppujen sekä niiden jatkeena toimivien yläkerran aulan lamppujen paikkojen päättäminen oli ehkä hankalinta, kun toiveena oli saada kaikki symmetrisesti samaan linjaan, mutta tiellä oli mm. kattokonvektori, kattokoolauksia sekä tuleva takan hormi. Koko avoimeen yläkertaan tulee yhteensä 14 LED-spottia. Yläkerran aulan LED-spottien lisäksi olohuoneen kohdalle tulee reunoille LED-spotit ja keskelle yhden tavallisen lampunpaikan sijasta kolme. Lamppujen paikat laitettiin nyt kolmion muotoon, ja lamput tullaan sommittelemaan jokainen eri korkeuksiin. Siinä saikin laskeskella, mikä olisi sopiva lamppujen etäisyys toisistaan, seinästä ja lähimmistä LED-spoteista, ja varmistella että lamput tulevat suurinpiirtein sohvapöydän eivätkä sohvan ylle. Alla kuva laskelmistani, joista saan varmaan selvää vain itse.

Korkean olohuoneen katto. "Lattiana" haki-telineet, jotka puretaan pian tasoittajien tieltä.
Olohuoneen korkeasta tilasta yläkerran aulaa. Keskellä katossa konvektori.


Olohuoneen ja yläkerran aulan sähkösuunnitelmaa
Lamppujen paikkojen suunnittelua ja laskemista. Tarvittiin aika tarkat "koordinaatit" ennenkuin lampun paikan sai merkittyä kattoon, kahdesta seinästä mitaten oikeaan kohtaan.


Porrasaukko
Kattokonvektori, jonka asentamisesta myöhemmin oma postauksensa


Meidän makuuhuoneeseen on tulossa reunoilta alaslaskettu katto, niin että keskellä oleva osuus näyttää upotukselta. Tällaisia ratkaisuja näkyi paljon Seinäjoen asuntomessuilla toissa vuonna, mutta viime vuonna Mikkelissä niitä oli mielestäni jo vähemmän. Katto levytettiin ensin normaalisti koko makuuhuoneen alalta, koska kipsilevyt ovat osa talon jäykistävää rakennetta. Alaslaskun rakentaminen on vielä edessä. Tulevan alaslaskun ansiosta saamme vietyä konvektorin putket oikeaan koolausväliin olohuoneen puolelle. Nyt katto levytettiin vain niiden ympäriltä.

Alla kuvassa näkyy myös, että makuuhuoneen seinän kipsilevyistä yksi piti irrottaa ja vaihtaa uuteen. Television sähköt oli asennettu lattianrajaan, vaikka suunnittelimme telkkarin kiinnitettäväksi seinään, jolloin sähköjenkin pitäisi olla siinä kohdalla. Sähkösuunnitelmasta kun ei pistokkeiden suunniteltuja korkeuksia tule ilmi, niin tällaisia voi sattua helposti  - sähköasentaja ei ole ajatusten lukija :) Hassuinta oli kuitenkin se, että isäntäkin muina miehinä levytti tuon seinänpätkän ja tajusi vasta sen jälkeen, että sähköt olivat väärässä kohtaa. No, onneksi korjaus sujui näppärästi. Kattoon on tulossa yksi tavallinen lamppu keskelle upotusta sekä LED-nauha upotuksen reunoille tuomaan epäsuoraa, himmennettävää valoa.

Meidän makuuhuone. Vasemmalla avattu seinä. Yksi susikappalekin kattokipsilevyistä saatiin aikaiseksi,
kun isäntä unohti, että upotukseen ei tule paneelia ja reiän pitää olla jo tässä vaiheessa oikean kokoinen :)
Makuuhuone ja takana vaatehuone. Keskellä takana katossa näkyy konvektorin putket.


Konvektorin putket tulevat alakerrasta meidän vaatehuoneen ja makuuhuoneen kautta olkkarin kattoon
Vaihdettu kipsilevy. Telkkarin seinäkiinnike mallina nurkassa.
Meidän vaatehuone, jonka katossa kaksi LED-spottia, ja kulmaan tulee sähköt mahdollisille LED-nauhoille,
jotka ehkä asennetaan kaappien yläreunaan.
Seuraavaksi siirryttiin alakertaan, jossa sähköasentaja oli saanut hommat valmiiksi. Ensimmäisenä tehtiin työhuone, josta ei ole kuvaa. Alakerrassa minä suunnittelin yksin edeltä lamppujen paikat ja isäntä levytti perästä appiukon kanssa. Alakerrassa on vielä aikamoinen sekasotku roskia, työkaluja, puuta ja kipsilevyjä, ja välillä levyhissin alustanakin toimi pelkkä kipsilevyn palanen. Näytti aika jännittävältä, kun ikkunakin oli niin lähellä. Ruokailutilan ja keittiön väliin tehtiin kattoon paikka videotykille, ihan vaan varmuuden vuoksi, jos sellainen joskus haluttaisiin. Tuosta kun on niin suora yhteys olohuoneen ehjälle seinänpätkälle, johon telkkarikin tulee. Myös liesituulettimelle piti huomioida kiinnitystukia, ja seinän viereen lisättiin koolauksia levyjen ja paneelien kiinnittämistä varten.

Oikealla ruokailutila ja vasemmalla avokeittiö. Saarekkeen sähköt törröttävät lattiasta keskellä kuvaa.


Liesituulettimen paikka ja kiinnitystukia
Lisäkoolauksia. Keskuspölynimurin putkikin menossa keittiöön rikkaimuripistettä varten.
Keittiö ja ruokailutila levytetty. LEDejä tulossa yhteensä 10kpl.
Viimeisenä oli vuorossa eteinen, jossa kulkee järkyttävä määrä sähköjohtoja matkalla alakerran muihin osiin. Sähköjohdot roikkuivat isoissa nipuissa koolauksien välissä, ja ne piti saada jotenkin järkevästi pysymään pois levyjen tieltä ilman että niitä kannakoitiin liian kiinteästi. Varmaa tietoa minulla ei ole, mutta ilmeisesti johto ei saa olla liian tiukasti kiinni, jos sitä tarvitsee hiukan nykiä sopivaan kohtaan asennusvaiheessa, ja vapaampana kulkeva johto voisi tarvittaessa vähän "väistää" mikäli sitä päin yritetään ampua levyn läpi vaikka naulapyssyllä. Mikäli lukijoiden joukossa on sähköalan ammattilaisia, niin syitä saa valaista lisää :) Meillä päädyttiin tekemään puisia lisätukia poikittain koolausten väliin ja kuljettamaan sähköjohtoja niiden yllä.
Eteinenkin levytetty. Keittiöstä katsoen.
Kodinhoitohuoneen ovelta eteiseen päin
Nyt kun levytykset olivat valmiit, piti käydä läpi listaa tehtävistä, jotka pitää hoitaa vielä ennen tasoittajan saapumista. Listalla oli lähinnä siivoilua, roskien keräämistä, ylimääräisten raksatarvikkeiden myymistä, telineiden purkamista ja tasoitettavien alueiden suunnittelua ja merkitsemistä. Tasoittaja jo eilen soittelikin ja kysyi, voisiko ensi viikon alussa tuoda talolle työkaluja, ja ehkä jopa aloittaakin työt etuajassa suunnitellusta päivästä viikon päässä. Tilanne näyttää meillä melko hyvältä sen suhteen, ja kunhan saadaan edellisten töiden lisäksi wc:n harkkoseinällä vielä sähköt roilottua seinään, niin tasoittaja voidaan päästää valloille.

Tammi-helmikuun työtunnit talolla ovat olleet selkeästi vähäisempiä kuin joulukuussa, jolloin isäntä työskenteli talolla täysipäiväisesti asentajan kanssa. Itse asiassa tammikuu ja helmikuu olivat työtunneiltaan alhaisimmat sitten toukokuun 2017, jolloin koko perhe lomaili yli viikon New Yorkissa. Nyt ollaan tehty yhteensä reilun 200 työtunnin kuukausitahtia, isäntä, minä ja appiukko.  Oma osuuteni helmikuussa oli nyt hiukan suurempi, koska vietin talvilomaa tasoituksia tehden. Minkäänlaista loppukiriä ei tässä siis vielä ole nähtävissä, koska niin moni asia on vielä ollut epäselvää ratkottavaa. Onhan ollut toki pimeää ja kylmää ajanjaksoakin, jolloin vähintään kerran kuussa jokin flunssapöpö on hiipinyt perheeseen tuolta päiväkodista taaperon mukana. Kevätkuukausi otetaan siis enemmän kuin iloisena vastaan, josko tämä taas tästä lähtisi lentoon :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...