sunnuntai 11. maaliskuuta 2018

Tasoitusta ja pohjamaalausta

Tasoitustyöt on sellainen rakentamisen vaihe, josta aika monessa rakennusblogissa, keskustelufoorumilla ja kasvotusten keskusteluissa on sanottu, että tilatkaa se ammattilaiselta! Omatoimirakentaja voi säästää tasoitustöiden itse tekemisessä pitkän pennin, mutta työvaihe on pitkä, uuvuttava ja yksitoikkoinen, eikä lopputuloksesta tule välttämättä siltikään hyvää. Tasoitustyön tulokset ovat talossa hyvin näkyvä osa, ja ne huonosti tasoitetut saumat voivat harmittaa vielä pitkään. Toisaalta, jos harjoittelee ahkerasti, tekee tasoitukset ja hionnat niin monta kertaa kuin hyvään lopputulokseen vaaditaan (tai sitten on vain luonnonlahjakkuus), voihan lopputuloksesta tulla hyväkin. Meidän nyt jo 1,5 vuotta kestäneessä taloprojektissa järki sanoi, että tasoitustöitä ei kyllä lähdetä tekemään kokonaan itse.


Laitoin tarjouspyynnöt seuraaville yrityksille Pirkanmaalla: LK Tasoite ja Rappaus, Epilän maalauspalvelu, Zebull sekä Maalaustyö Ikonen. Kaksi ensimmäistä eivät koskaan vastanneet tarjouspyyntöön. Zebullista sain vastauksena lupauksen, että heti ensi viikolla tehdään tarjous, mutta mitään ei kuulunut. Laitoin uudelleen viestiä, jolloin luvattiin palata pian asiaan, mutta sitten minulle oli ilmeisesti yritetty työpäiväni aikana soittaa, ja kun en itse yllättäen muistanut soittaa takaisin, tarjousta tai uutta soittoa ei koskaan kuulunut. Laitoin tarjouspyynnön myös viidenteen yritykseen, jota en nyt viitsi mainita nimeltä, koska tuttavani suositteli heitä minulle. Heidän kanssaan kävi samalla tavoin, että minulle oli yritetty soittaa, ja kun en itse soittanut takaisin, puhelua tai tarjousta ei sähköpostiin koskaan kuulunut. Joku voi olla sitä mieltä, että se oli sitten oma vikani, mutta jos olen laittanut tarjouspyynnön sähköpostiin, odotan myös vastausta sähköpostiin, varsinkin mikäli minua ei puhelimitse tavoita. Joskus tässä elämäntilanteessa se sähköposti on ainoa, johon ehtii reagoimaan vaikkapa iltaisin saatuaan lapsen nukkumaan, tai yövuoron hiljaisina hetkinä.

Valitsemamme yritys oli Maalaustyö Ikonen, jonka olin lukenut tehneen tasoitustyöt myös Tummaa puuta -blogin talossa, ja kokemukset olivat olleet positiivisia. En löytänyt heiltä omia nettisivuja, mikä aiheutti pientä epäröintiä mielessäni, mutta etsin kuitenkin sähköpostiosoitteen googlen avulla ja laitoin tarjouspyynnön. Tarjouspyyntööni vastattiin sähköpostitse tunnin sisällä (!) ja hinta oli varsin järkevä, vaikka vertauskohtia ei ollutkaan, kun Ikosen tarjous jäi ainoaksi jonka saimme. Nyt tasoitustöiden ollessa loppusuoralla voin sanoa, että olemme olleet oikein tyytyväisiä valintaan. Jälki on ammattitaitoista ja miehet ovat painaneet hommia kunnioitettavalla tahdilla ja ryhdikkyydellä.

Tasoitusten ja muiden töiden eteneminen tältä viikolta on vaikea kuvata aikajärjestyksessä, sillä ne etenivät niin limitysten. Koko hommahan lähti liikkeelle siitä, että maanantaina tasoittaja tuli sovitusti tuomaan työkaluja talolle, vaikka aloitus oli sovittu vasta ensi maanantaille. Samassa tapaamisessa tasoittaja totesi, että täällähän näyttää siltä, että hommia pääsee jo aloittamaan, kun vaan hoidamme siinä sivussa ne pari pikkujuttua kuten makuuhuoneen katon levytyksen, siivoukset ja wc:n pistorasioiden roiloamiset. Tiistaina he sitten tulivat aloittamaan saumojen tasoituksen, ja työ eteni niin kovaa tahtia, että meillä tuli kiire hoitaa keskeneräiset hommat loppuun.


Ennen tasoitustöitä piti roilota wc:n sähköpistokkeet kiviseinään. Testasimme isännän kanssa wc:ssä kalustesuunnitelmaamme, ja totesimme, että suunniteltu lavuaarin paikka oli huono. Jos yksi perheenjäsen istuu pöntöllä ja toinen haluaa käydä vaikka pesemässä kädet (kyllä, meidän perheessä tätä ainakin tapahtuu), tuli käsienpesijä melkein pöntöllä istujan syliin seisomaan. Wc:n mitat olivat kyllä tiedossa etukäteen, mutta silti tämä oli jäänyt hoksaamatta - pohjakuvassa kun pöntön päälle ei ole piirretty 188cm pitkää istujaa.. Kalustesuunnitelma meni siis uusiksi, ja sähköpistokkeiden paikat pystyttiin lyömään lukkoon. Isäntä rälläköi seinään pistorasian kokoisen reiän, pujotti johdot harkkojen sisältä ja lopuksi tiivisti rasian uretaanilla oikeaan kohtaan. Myös peilille tuotiin sähköt, koska tähän on tarkoitus tehdä jälleen yksi DIY-viritys, eli itse hiekkapuhallettu valopeili. Sekä wc:n seinästä että pesuhuoneen puolelta hiottiin ylitse pursuneet kiviliimat pois ennen tasoitusta.


Halusin, että tasoittajan kanssa olisi ennen töiden aloittamista yhteinen visio siitä, kuinka paljon tasoitettavaa pinta-alaa on ja mitä työ tulee maksamaan. Tein laskelmat neliöistä itse, ja halusin merkitä ne alueet, joita ei tarvitse ylitasoittaa tai tasoittaa ollenkaan, jotta ei tehdä ylimääräistä työtä tai turhia kustannuksia. Makuuhuoneisiin ja eteiseen tulee kattoon asti kiinteitä kaapistoja, joiden takana tasoituksia ei tarvita. Piirsin seinän kipsilevyihin näissä kohdissa rajat, joihin asti tasoitus tarvitaan. Myös keittiössä voitiin jättää ylitasoitus tekemättä kaapistorivien ja kaakeloitavan välitilan takaa. Olemme lisäksi päättäneet budjetin vuoksi tasoittaa harrastetilan, kodinhoitohuoneen ja yläkerran vaatehuoneet kokonaan itse, sillä niissä työn jälki jää paljolti piiloon kaapistojen tai varastohyllyjen taakse. Teippailin näitä ohjeistuksia keittiön seinälle tasoittajia varten.

Ennen tasoitustöitä piti vielä hoitaa sähkörasioiden suojaaminen kansilla sekä sähköjohdoista varoittavien teippien teippaaminen kattoon, jottei tasoittaja revi niitä kokonaan pois tieltään. Siivosimme muualta talosta tavarat kodinhoitohuoneeseen ja harrastetilaan. Sitä romua onkin kertynyt tällaisen omatoimisen rakennusprojektin aikana aika paljon; ylimääräisiksi jääneitä rakennustarvikkeita sekä joka sortin työkalua ja -välinettä. Sain onneksi myytyä läjän ylimääräisiä villapaketteja pois raksalta kuljeksimasta.Kodinhoitohuoneen sekasotkua.
Viikon edetessä tasoitustyö eteni vauhdilla. Tiistain aikana saumat oli nauhoitettu, keskiviikkona ylitasoitukset tehty, torstaina hiottu sekä tasoitettu uudelleen ja viikonlopun aikana vielä pohjamaalattukin. Ikosen porukka hoiti itse ikkunoiden suojauksen ja siivoukset töiden jälkeen. Ystävällisesti he myös tasoittivat laastilla kiviseinämme toisen päädyn, joka oli jäänyt meiltä viimeistelemättä. Seinien ulkokulmiin laitettiin metalliset rapparinkulmat, joten niiden luulisi kestävän lastenkin leikit ja törmäilyt. Meille helpotus oli se, että tasoittajat pystyivät tekemään työnsä noilta meidän kasaamiltamme haki-telineiltä olohuoneessa, ja purimme vain porrasaukon telineen, joka oli liian lähellä seinää. Olohuoneenkin telineiden purkaminen tasoittajien telineitä varten olisi lisännyt meille todella paljon töitä, kun telineitä tarvitaan vielä jatkossa kattojen panelointiin ja seinien maalaamiseen.

Saumat nauhoitettu

Ensimmäinen kerros ylitasoitusta, ruiskutettu

Pesuhuoneen seinät tasoitettu. Shampoohyllyä muokataan vielä sen mukaan, mitkä kaakelit valitaan.
Alaosa seinästä pohjamaalattu kertaalleen, yläpuoli ylitasoitettu kaksi kertaa
Wc:ssä kolmenlaisia seiniä: takaseinälle tulee kaakelit, joten kipsilevy ei tarvinnut ylitasoitusta. Oikealle seinälle tulee maali, joten se tasoitettiin ja pohjamaalattiin. Harkkoseinällä tasoitus, ja se kaakeloidaan.
Talo pohjamaalissa
Kodinhoitohuoneen ovelta eteiseen päin

Olohuoneen nurkasta kohti eteistä, keittiötä ja ruokailutilaa


Siisti kulma. Seinässä sähkörasioita, ei tasoitusvirheitä kuten itse katsoin ensin.

Meille jäi vielä tehtäväksi osa tasoituksista, joten isäntä on jatkanut niitä viikonlopun ajan. Niissä riittää vielä tekemistä. Jos joku ihmettelee, miksei tilattu niitäkin samaan syssyyn ammattilaiselta, niin rahallinen säästö työn hinnassa on näistä lopuista huoneista noin 1000 euroa tai ylikin. Nyt näyttäisi siltä, että pysymme suurinpiirtein budjetissa tasoitusten ja pohjamaalauksen osalta juuri siksi, että teemme osan tasoitustöistä itse.

Meidän makuuhuoneen yhteydessä oleva vaatehuone
Lastenhuoneiden välissä oleva vaatehuone


Käytiin perjantaina Bauhausin kylpyhuonealepäiviltä ostamassa keittiön ja kodinhoitohuoneen hanat sekä yksi wc-hana, Camarguelta ja aika perustavaraa. Seuraavaksi on pakko siirtyä hetkeksi miettimään pintamateriaaleja, jotta ei tule talon etenemisessä seinä vastaan, kun kaikki päätökset on tekemättä. Ensi viikolla käväistään Tallinnankin puolella katsomassa kaakeleita, ihan kahdestaan!

Pikku apuri ostoksilla

2 kommenttia:

  1. Tuo on kyllä mukava etappi kun saa valkoisia seiniä! Tsemppiä omiin tasoitushommiinne, itselläkin odottaa se urakka vielä autotallissa ja varastossa...mutta pitäähän se olla aina jotain puuhaa tiedossa. Sitä paitsi seinät eivät ole läheskään niin paha rasti kuin kipsilevykaton tasoitus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsempeistä näin vähän myöhästyneesti :) Katon tasoitus on kyllä viheliäistä. Meilläkin on tuossa harrastetilassa vielä vähän sitä työsarkaa jäljellä. Pahin ongelma tasoitustöiden etenemisessä tuntuu olevan tuo tavaranmäärä, jonka vuoksi kaikkien seinien äärelle ei edes pääse. Välillä haaveilen siitä, että talo rakentuisi urakoitsijoiden toimesta, jotka toisivat omat työkalut ja veisivät ylijääneet tarvikkeet pois mennessään. Kyllästyttää, kun joka nurkassa on sitä sun tätä "mitä voi vielä tarvita". Mutta eteenpäin, sanoi rakentaja romun seassa! :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...