Talolla on tapahtunut todella hienosti edistystä muutaman viimeisen viikon aikana. Isäntä sai suopealta työnantajaltaan pari viikkoa palkatonta vapaata, ja asentajaystävämme oli myös meillä töissä pari viikkoa. Ajattelin selvittää nyt sitten kerralla, missä koko talon suhteen mennään, mitä on vielä tekemättä ja mikä on valmista.
Yläkerta on meillä hyvin pitkälti valmis, nimittäin lattialaminaatit, kattopaneelit ja kattolistat ovat paikallaan joka huoneessa. Lasten makuuhuoneissa ovat myös jalkalistat paikallaan, ja niistä puuttuvat ainoastaan siis vaatekaappien yläreunat siistivät akryylimassaukset. Lastenhuoneiden välissä oleva vaatehuone on valmis ja odottaa hyllyjä, jotka asennetaan joskus myöhemmin muuton jälkeen. Meidän makuuhuoneessamme on muuten valmista, mutta vaatehuoneen liukuovea ja aukon listoituksia ei ole vielä asennettu, ja sen takia myös osa jalkalistoista puuttuu. Liukuovet on tilattu parisen viikkoa sitten. Vaatehuoneessamme on samaten jalkalistoja vaille valmista. Yläkerran aulasta puuttuvat kaiteet ja portaat. Aukon reunoille saadaan kulmalistaa piilottamaan laminaatin päädyt, kunhan nähdään miten kaiteet asettuvat aukon reunaan. Vasta kulmalistojen jälkeen saadaan loput jalkalistatkin paikoilleen. Parvekkeelta puuttuvat kaiteet, lattialaudoitukset sekä katon laudoitus.
Yläkerta on siis käytännössä muuttovalmis, kunhan kaiteet ja portaat on asennettu. Kylpyhuonetta emme ole aloittaneetkaan, sillä haluamme päästä pian muuttamaan ja priorisoimme pesutiloista alakerran pesuhuoneen. Parvekkeen ovi jätetään lukkoon ja kahvattomaksi, koska kaiteet tehdään parvekkeelle vasta muuton jälkeen. Alla vielä yläkerran tilanne pohjakuvassa.
Asentajamme asensi laminaattien jälkeen yläkertaan myös väliovet painikkeineen. Karmien kasaamisesta en päässyt ottamaan kuvia. Asennuksen apuna käytettiin kynnystä, vaikka oviaukkoon laitetaankin myöhemmin vain kapea alumiininen lista. Meiltä onneksi oli yksi tuollainen tavallinen kynnys hankittuna wc:n oviaukkoon. Isäntä tiivisti ovien karmit uretaanilla, ja sitten he asentajan kanssa asensivat kaikki peitelistat oviin yhteistyöllä.
|
Kynnys ja ovikiilat apuna, kun karmeja sovitetaan aukkoon suoraan |
|
Peitelistat paikallaan. Omaan silmääni nuo sähkörasiat näyttäisivät olevan vähän liian lähellä listoja, vähän leveämpi väli olisi ollut siistimpi. Mutta jälleen pikkujuttuja, joita ei kohta edes muista. |
Yläkerran kylpyhuoneen molempiin oviin laitettiin vedeneristekynnys, jotta vedeneristys saadaan myöhemmin tehtyä asiallisesti kylpyhuoneen puolella. Vedeneristekynnyksiä löytyi vain omasta mielestäni rumia tammen värisiä, mutta kai tuohon silmä tottuu. Ei jaksa alkaa maalailemaankaan.
Jalkalistat oli alunperin tarkoituksena laittaa perinteisesti jiiriin. Kokeilimme kuitenkin venäläistä jiiriä ja totesimme, että emme halua hukata aikaa listojen kanssa nysväämiseen, kun ulkonäöllistä eroa meidän mielestämme näin mikroskooppisessa asiassa ei ollut. Oli todella helpottavaa, kun listoitukset valmistuivat nopeasti. Ulkokulmissa piti toki harjoittaa perinteisempää jiiriä.
|
Näkyykö tästä, mihin jiiriin jalkalistat on tehty? |
|
Siivousta vaille valmis huone |
Meidän makuuhuoneessamme on yksi ulko-ovi parvekkeelle, ja sen smyygit ja listoitukset olivat hiukan työläämpiä ja vaativat leveämpää peitelistaa. Asentajaltamme homma sujui tottuneesti, mutta isännällä on vielä kolmeen oveen smyygit tehtävänä myöhemmin.
|
Talo rakentuu asemakaava-alueelle lähiöön, eli naapurit ovat lähellä, mutta koko ikänsä kerrostalossa asuneelle tuntuu täysin normaalilta. Aivan landella en haluaisi asuakaan. |
Alakerrassa oli vielä pari viikkoa sitten valtavasti tekemistä. Työkaluja ja rakennustarvikkeita on ollut niin paljon ympäriinsä, että välillä mietin miten tulemme edes mahtumaan taloon asumaan kaikilta niiltä työkaluilta ja tarvikkeilta, joita on tarvittu sen rakentamiseen! Kaikki piti nyt raivata pois olohuoneesta, kun lattialaminaatteja piti päästä asentamaan. Myös raksaportaat voitiin vihdoinkin poistaa, kun yläkerta oli käytännössä valmis. Voi onnea, kun se puuhirvitys hävitettiin! Portaat olivat estäneet myös eteisen katon paneloinnin sekä välipohjan osalta olohuoneen seinän maalaamisen, ja nyt ne päästiin tekemään.
|
Kaaosta talolla |
|
Vaikea vielä kuvitella tätä tulevaksi ihmisasutukseksi |
|
Portaiden takaa välipohja oli vielä pohjaamalissa. |
|
Työkalut siivottiin harrastetilaan ja keittiön puolelle siirrettiin tavarat, joita vielä tarvitaan |
|
Eteisen katto kesken ja välipohjan osalta seinä maalaamatta |
|
Eteisen katto paneloitu |
Asentajamme aloitti alakerran laminaattien asentamisen olohuoneen perältä. Puolessa välissä tavaroita piti siirtää keittiön puolelta olohuoneeseen laminaattien päälle, jotta pääsi jatkamaan. Vähitellen koko avoin oh/k/rt/aula oli tehty. Keittiössä laminaattia laitettiin vain jääkaapin, pakastimen ja astianpesukoneen alle, jotta niitä voi tarvittaessa liu'uttaa ulos paikaltaan. Ainakin astianpesukoneelle laitetaan myös tulvakaukalo laminaatin päälle.
|
Juniori on talolla nukkunut jo milloin missäkin. Syklinä syliä-maitoa-vaipanvaihtoa-nukuttamista. Nukkumisen aikana äitikin on saanut vähän hommia tehtyä. |
Koko alakerran laminaatit olisi saatu asennettua loppuun, elleivät laminaatit olisi loppuneet kesken. Olin ymmälläni, miten laminaatit voivat jäädä kolme pakettia vajaaksi, vaikka laskin menekin ihan realistisella hukkaprosentillakin. Palasin excel-taulukkoon, ja virhe löytyi laskentakaavasta. Kyllä ärsytti, että en ollut tarkistanut laskelmia. Tähän taloon on vaan pitänyt tehdä jo niin monia menekkilaskelmia, että ei mitenkään pysty tai jaksa tarkistaa jokaista laskelmaa tai taulukkoa moneen kertaan. No isäntä sitten marssi Bauhausiin ostamaan lisää, vain kuullakseen että laminaatistamme oli tullut poistotuote, eikä sitä ole enää kuin verkkokaupassa. Sieltä tilaten kolmelle puuttuneelle paketille tuli nyt ylimääräisiä toimituskuluja 39€. Sen verran excelvirhe siis maksoi, ja nyt laminaattien toimitusta on kaiken lisäksi odotettu kaksi viikkoa.
|
Yhteensä-ruutuun oli lipsahtanut viereinen solu, jossa luku oli 11,1m2 vähemmän |
Portaiden osat on kannettu olohuoneeseen odottamaan asennusta, joka on sovittu huomiseksi! Alla olevasta kuvasta jo näkyykin, että askelmien väri sovitettiin lattian ja seinän väreihin, ja onnistuimme mielestäni valinnassa hyvin. Lasikaiteiden lasit seisovat pihalla pressun alla. Toivotaan, että siitä toimituksesta ei puuttuisi mitään, nimittäin takasta puuttuneita lasejakin on odoteltu jo pian neljä viikkoa.
|
Isäntä rapsuttelee roskia irti ensimmäisestä maalikerroksesta välipohjan kohdalla |
Alakerrassakin asennettiin jo osa jalkalistoista, mutta keittiön kohdalla kaapistojen päätylevyt vielä puuttuvat, eikä listoja siksi päässyt mittailemaan siellä sopivaksi. Eteisaulassa jalkalistoja ei kannattanut asentaa ennenkuin portaat on asennettu. Loput listat saattavat hyvinkin jäädä muuton jälkeiselle ajalle.
Pääovikin uskallettiin jo asentaa, vaikka sen viereen on tulossa vielä porrasasennuskin. Täytyy vain toivoa, että se pysyy kunnossa loppuun asti. Osa kulusta tapahtuu nyt harrastetilan ulko-ovesta. Oven väri RR23 sopi muuten aika loistavasti valitsemaamme ulkoverhouksen tehostesävyyn 612X. Ulko-oven Abloy-lukoista ja painikkeista ei ole kyllä kovin paljoa hyvää sanottavaa. Isäntä koki avainpesät turhan työläiksi asentaa, kun niin monet osat piti itse pätkiä oikean mittaiseksi. Sitäkään emme tienneet etukäteen, että avainpesän osat eivät sellaisenaan riitä ulko-oveen, jossa on turvalasi. Nimittäin ainakin Kaskipuun ovissa turvalasitetut ovet olivat juuri sen verran paksumpia, että avainpesän asennukseen tarvitsi pidemmän neliötapin kuin mikä pakkauksesta löytyi. Mielestäni näyttää myös vähän tökeröltä, kun oveen asennettu painike ei asetu suoraan kulmaan vaan roikkuu vähän alaviistoon kuin veltto lahna. Minkäänlaista säätömahdollisuutta kahvassa ei ilmeisesti ole.
Appivanhemmat tulivat eräänä päivänä ystävällisesti apuun talolle, ja toinen leikitti isompaa poikaa samalla kun toinen kävi vaunukävelyllä pienemmän kanssa. Sain itse sillä aikaa tehtyä maalauksen rästitöitä. Päädyimme taannoin ostamaan keittiön välitilaan lasimosaiikkia, ja tajusimme vasta hiljattain, että nyt välitila pitää maalata valkoiseksi, jottei vähän läpinäkyvä lasimosaiikki vääristy ruman väriseksi ruskean taustan vuoksi. Jos ei olisi maalausvaiheessa pihtaillut pohjamaalin kanssa parin surkean neliön takia, olisi nyt säästynyt tältä tason ja kaappien suojaamiselta.
Olohuoneessa olin aikaisemmin jo maalannut ylempien ikkunoiden listojen alapäät, mutta nyt kun alemmatkin ikkunat oli listoitettu, huomattiin että niiden ruskeat yläpäät näkyvät yläkertaan avoimessa tilassa. Jälleen siis töpöttelyhommia siellä. Maalasin myös kodinhoitohuoneessa piiloon jonkun tahmatassun jo nyt tekemiä mustia jälkiä seinässä, sekä parissa kohtaa suojausteipin aikaansaamia repeämiä maalipintojen reunoissa.
Isäntä oli saanut alakerran wc:n lattiankin hiljattain saumattua, ja minä pääsin toteuttamaan itseäni wc:n seinän maalauksessa. Seinää varten oli jo useita kuukausia sitten ostettu Toijalan Värikaupasta vaaleansinistä Tunto Hienoa sekä sähkönsinistä Taika Helmiäismaalia. Aloitin telaamalla Tunto Hienoa runsaasti seinälle pitkänukkaisella telalla ja sen jälkeen tekemällä siihen muovilastalla kuviontia. Tein hyvin pieniä osioita kerrallaan, koska talolla oli todella lämmin. Normaalioloissakin Tunto Hienolla kannattaa tehdä vain noin neliön alue kerrallaan.
|
Koko seinä maalattu Tunto Hienolla |
Tunto Hienon kuivuttua telasin Taika Helmiäismaalia seinään niin, että vedin heti perään muovilastalla maalia seinää pitkin ristiin rastiin. Ensimmäisen kerroksen jälkeen seinälle oli jäänyt selkeät tummemmat rajat niihin kohtiin, joissa maalauspinnat hieman limittyivät, kun maalasin seinän pystysuunnassa yksi osio kerrallaan. Tein seinälle uuden käsittelyn niin että laitoin pensselillä muovilastaan vähän maalia ja lisäsin sitä seinään vetelemällä sinne tänne, varoen etten lisää saumakohtiin enää kolmatta kerrosta maalia. Tällä tavoin sain koko seinän "tasaisen epätasaiseksi" ja saumat hävisivät joukkoon.
|
Tässä näkyy pystysuuntaiset "saumat", joissa maali limittyy. Toisella käsittelykerralla pystyi tasoittamaan erot. |
|
Parempia kuvia seinästä saa sitten, kun huoneeseen saadaan valot. Huone on pohjoisen puolella ja raksavalo vääristää. |
|
Seinä on suurinpiirtein tämän värinen. Rakastan tätä sävyä <3 |
Kodinhoitohuoneessakin lattialaatoitus on saatu saumattua sekä pestyä perään useita kertoja. Näinkin isojen pinta-alojen pesuun oli ihan ehdoton hankkia tarkoitukseen tehty Bilteman saumauspesusetti (16,99 €), jossa sientä voi puhdistaa vedessä ritilää vasten painaen, ja rullia vasten pyörittämällä sieni saadaan kuivemmaksi. Pesin seinällenostot erikseen huolellisesti, jotta siihen laitettava silikonisauma tarttuisi hyvin. Väriero kuivumisen jälkeenkin kertoi, että lattiassa on vieläkin runsaasti likaa.
|
Saumattu lattia kodinhoitohuoneessa |
|
Hyvä työväline saumauksen pesuun Biltemasta |
|
Oikealla pesty osuus |
Ammattilaiset eivät taida tarvita teippauksia, kun tekevät silikonisaumoja. Silikoni on kuitenkin paljon liimapitoisempaa kuin esimerkiksi akryylimassa, minkä vuoksi tällaiset amatöörit voivat saada silikonilla aika pahaa sotkua aikaan ilman suojauksia. Isännän kanssa teippasimme koko huoneen ympäri lattianrajan sauman sekä seinällenoston yläreunan molemmin puolin. Silikoni pursotettiin pistoolilla, ja levitys tehtiin sormella. Tarttumista ja sotkemista vähensi sormen kostuttaminen säännöllisesti vedessä, johon on sekoitettu fairya. Silikonia ei saanut olla liikaa, jottei ylimääräinen ja vähän jo kuivunut silikoni kääntyisi teippien vetämisen jälkeen rumasti sauman päälle takaisin, mutta kuitenkin tarpeeksi, jotta se peittää laatan koko reunan ja nousee viistosti seinälle haluttuun korkeuteen. Aika haastavaa, mutta onnistui minultakin puolet huoneen saumoista. Teimme nyt melko korkeat saumat, koska laattakin oli melko paksu ja seinällenosto tavanomaista korkeampi (15cm).
|
Tässä näkyy, että sauman yläreunassa on ollut hiukan liikaa silikonia, kun siihen on syntynyt tuollainen kaistale. Kuvan vasemmassa reunassa taas näkyy, että onnistuttiin sotkemaan teipin poisottovaiheessa seinääkin. Tekevälle sattuu. |
|
Tämän sauman tein ihan itse. Oli mielenkiintoista yrittää kiertää keskuspölynimurin pistoke siististi. |
Eli tilanne alakerrassa on sellainen, että listoja puuttuu vähän sieltä sun täältä. Työhuoneesta puuttuu lisäksi lattialaminaatit sekä väliovi. Pesuhuone on vedeneristysvaiheessa ja sauna jää muuton jälkeiselle ajalle. Kaikki kalusteasennukset ovat kesken. Keittiössä on jäljellä tasojen koloaminen ja kiinnitys sekä kodinkoneasennukset. Kodinhoitohuoneessa sekä wc:ssä valmiiksi kasatut rungot laatikoineen odottavat paikalleen pääsyä ja etusarjojen kiinnitystä. Välitilat pitää myös laatoittaa ennen hanojen asennusta.
Taloprojektin suhteen ollaan siis sillä kuuluisalla loppusuoralla, joka kuitenkin tuntuu kestävän ikuisuuden. Päivitin hiljattain vähän
rahanmenoa ja
budjettia välilehdille, ja totesin että budjetista on kulunut noin 283 000 €, kun talon pitäisi maksaa noin 300 000 (+ pihan budjetti noin 10 000 € = yhteensä 310 000 €). Talon valmiusaste on 83,7%, joka vastaa budjetista noin 260 000 €. Olemme siis rahallisesti keulineet aika paljon valmiusastetta edelle. Tämä viittaa siihen, että ostoksia on tehty paljon, mutta rakennusaineita ja tavaroita ei ole vain saatu asennettua vielä paikoilleen. Budjetti on raahannut itseään koko ajan pahemmin miinuksen puolelle, koska olemme joutuneet palkkaamaan ulkopuolista työvoimaa oman jaksamisen hiipumisen vuoksi. Kävi vielä sellainen toinenkin kurja excel-moka, että huomasin kaavan jättäneen yhden rivin pois laskuista summariville, ja korjattuani kaavan - "hups vaan" - olikin mennyt noin 1400 € enemmän rahaa kuin luultiin. Satojen tuhansien eurojen projektissa näin voi tietysti käydä, mutta eipä naurata siinä vaiheessa kun budjetti on valmiiksi tuhansia euroja miinuksella. Tällä hetkellä mennään jossakin -6000€ luokassa, kun välilehdelle on hiukan vielä päivittämättä viimeisimpiä asentajan palkkoja. Heinäkuussa talolla kertyi 262 työtuntia, mikä on aikaisempiin kuukausiin verraten ihan hyvää keskitasoa. Ehkä tämä tästä vielä valmistuu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti