Aivan ensiksi pitää mainita, että blogille tuli eilen täyteen puolen vuoden ikä ja hiljattain on myös mennyt rikki 10 000 sivunäyttöä. On tosi hienoa, että blogille löytyy kiinnostuneita lukijoita kasvavassa määrin. Toivon omista kokemuksistani olevan hyötyä ja vertaistukea muillekin samojen asioiden kanssa painiville, tai sitten blogin vain tarjoavan viihdettä kaikille rakentamisesta kiinnostuneille.
Parhaillaan eletään raksaviikkoa 6 ja viimeisen viikon sisällä on tontilla tehty ahkerasti töitä. Ensin isäntä työsti maalämmön putket oikeaan paikkaan teknisen tilan nurkkaan. Tämän jälkeen sokkelin ali kaivettiin takan korvausilman putki ja tuotiin oikeaan paikkaan takan alle. Taivasta kohti sojottavat putket lyhennetään sitten jossain vaiheessa täyttöjen jälkeen sopivaan mittaan. Vielä pitäisi sokkelin ali tuoda joitakin pihavalojen sähköjä, kunhan saadaan sähkösuunnittelijalta vähän vinkkiä, mistä ja miten ne kannattaisi vetää.
Tähän väliin vielä aikaisemminkin sanomani muistutus muille rakentamista suunnitteleville: älkää aloittako maatöitä tai perustuksia ennenkuin LVI- ja sähkösuunnitelmat ovat valmiit ja useaan kertaan läpikäyty sekä ennen perustuksia tarvittavat läpivientiputket hankittu ja aseteltu. Isäntä oli sokkelin ali kaivamisen jälkeen iltaisin melko väsähtänyt, ei ollut kivaa hommaa varsinkin kun paremmalla suunnittelulla siltäkin olisi voitu säästyä..
|
Maalämpökaivolta tekniseen tilaan tulevat putket |
|
Takan korvausilma |
|
Korvausilma johdetaan suoraan takan tulipesään alapuolelta |
|
Patolevyn asentaminen aloitettu |
Ylempänä kuvassa näkyy patolevyn asentamisen aloitus. Patolevy (kutsutaan myös sokkelilevyksi tai perusmuurilevyksi) on nystyräpintaista levyä, joka asennetaan sokkelin pintaan nystyrät sokkeliin päin. Sen tarkoitus on suojata rakennuksen perustuksia kosteudelta. Nystyräpintainen puoli ja sen yläreunan tiivistävä reunalista luovat sokkelin ja patolevyn väliin pienen raon, ja kondensoituva vesi pääsee valumaan nystyröiden väleissä alas, eikä pääse jäämään perusmuuriin. Joidenkin mielipiteiden mukaan patolevy estäisi myös ulkopuolisen kosteuden pääsyn perusmuuriin ohjaten sadevesiä pois seinustalta, mutta toisten mielestä patolevyllä ei ole mitään tekemistä näiden pintavesien kanssa. Oman tonttimme pohjaolosuhteissa salaojarakenteiden ja oikeanlaisten murskeiden pitäisi jo itsessään pitää perusmuuri kuivana, eikä patolevy välttämättä olisi tähän tarpeellinen. Kovin suuria vedenpaisumuksiakaan emme tuonne mäen päälle odota tulevan, joten sokkelin vedeneristämiseen ei tarvinne kiinnittää erityishuomiota.
Meidän sokkelimme on metrin korkuinen, ja rakennusmääräysten mukaan siitä pitää olla näkyvissä maan päällä 50cm. Erillistä anturaa meillä ei ole, joten sen suojaamista esimerkiksi sokkelikermillä ei tarvittu. Asensimme siis vain patolevyn kahdestaan isännän kanssa ja käänsimme ylijäävän osan levystä maan myötäiseksi. Yläreunan peitelistaa varten saimme ritsilangan avulla nopeasti suorat linjaviivat. Listan kiinnittämisessä oli hyvä olla kaksi asentajaa, sillä kiinnitysreikien poraaminen onnistui paremmin kun joku piti kiinni listasta kaksin käsin. Kävihän tuo homma myös nopeammin, kun joku antoi kiinnitysniittejä ja sovitteli seuraavaa listaa valmiiksi. Saimme talon osalta patolevyt asennettua yhden illan aikana, ja vielä autokatos olisi jäljellä.
|
Ritsilangalla tehty viiva näkyvissä |
|
Valmis patolevy- ja reunalista-asennus |
Kaivurin kanssa on alustavasti sovittu loppujen täyttöjen tekemisestä ensi keskiviikkona tai torstaina. Sitä ennen pitää siis vielä hakea routastryroxit, laittaa joitakin sähköjohtoja ja tehdä autokatoksen patolevytys. Isäntä puhui myös jonkinlaisen vesipumpun asentamisesta maalämpökaivoon, jotta saataisiin joskus paljun vedet tai nurmikon kasteluvedet sieltä. Loppuviikoksi riittää siis paljon hommia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti