tiistai 25. lokakuuta 2016

Ensimmäinen postaus rouvana: maatöiden kustannusten yhteenveto

Maatöiden toisen vaiheen lasku tipahti postiluukusta jo viime viikolla, mutta vasta nyt ehdin asiasta raportoimaan. Viime viikko meni meillä häävalmisteluissa, sillä menimme lauantaina isännän kanssa naimisiin. En ole halunnut pilata tätä rakennusblogia häähömpötyksillä, mutta nyt jälkikäteen voin kertoa että kiirettä on pitänyt töiden, häiden, koulun ja raksan yhteisessä sekasotkussa. Nyt kun häät on ohi, pääsemme taas suuntaamaan ajatuksia paremmin raksaan ja tulevaan talopakettiin. Päivitin jo budjetti -välilehdelle laskujen sisällön jakautumista eri osuuksien kesken. Tässä postauksessa pyrin avaamaan kustannuksia vielä hiukan enemmän.

Valokuvaajan ottamia kuvia odotellessa muistellaan häitä heikkolaatuisemmilla kuvilla :)
Tonttimme maatyöt olen itse jakanut kahteen osaan; maa- ja pohjarakenteisiin sekä perustusten jälkeisiin maatöihin. Näistä ensimmäinen vaihe kesti noin kaksi viikkoa. Pohjatyöt aloitettiin kantojen ja pintamaiden kaivamisella, ja kaikki kannot vietiin Koukkujärven jätteenkäsittelykeskukseen. Tämän jälkeen vastaan tuli kalliota, joka vaati rakennuspaikan esimerkitsemistä ja louhinnan suunnittelua. Kun tuleva talo ja autokatos oli merkitty paikoilleen ja korot vielä kertaalleen käyty läpi vastaavan mestarin kanssa, pystyimme päättämään mistä kohdin kalliota oli louhittava. Osa kalliosta jätettiin esille tontille. 

Kun louhinta oli tehty, tonttimme oli yhtä suurta kivikasaa, josta seulottiin isot ja pienet erilleen sekä kuljetettiin osa kivistä pois. Loput voitiin käyttää tontin täyttämiseen. Poiskuljetus oli kallista, mutta louheen käyttäminen tontin täyttämiseen toi myös säästöjä. Mursketta tuotiin talon anturalinjalle, pihatielle ja autokatoksen alle runsaasti. Autokatosta jouduttiin vielä korkomuutoksen jälkeen korottamaan ostetulla murskeella noin 40cm verran, joka oli varmasti kallista. Tarkkaa hintavaikutusta tälle emme osaa arvioida. Tiivistäminen tehtiin vuokratuilla tärylevyillä, ja niiden kustannukset on kokonaan sisällytetty ensimmäisen vaiheen kustannuksiin, vaikka niitä käytettiin myös sisä- ja ulkotäyttöjen yhteydessä.

Ensimmäisen maatyövaiheen kustannukset:
Kaivutyö, 92,5 tuntia, 6475 €
Kaivinkoneen siirto, 62 €
Kantojen ja maan poisajo, 3-akselinen auto, 13 tuntia, 886 €
Kantojen ja maan poisajo, 4-akselinen auto, 31 tuntia, 2229 €
Jätemaksut, 184 €
Kalliomurske 0-90, 21 tn, 203 €
Kalliomurske, 0-56, 328 tn, 3443 €
Kalliomurske 0-32, 58 tn, 637 €
Kalliomurske 0-16, 16 tn, 183 €
Sepeli 8-16, 37 tn, 557 €
Hiekkaa, 162 tn, 1295 €
Tärylevyjen vuokrat, 510 €
Salaoja-, sadevesi- ja viemäriputket, kaivot, 2856 €
yhteensä: 19 520 € 
pihaan tuotiin myös noin tuhannella eurolla multaa, mutta sisällytämme tämän pihan kustannuksiin maatöiden sijasta.

Tästä laskettuna ensimmäisessä vaiheessa tontille tuotiin mursketta, sepeliä ja hiekkaa yhteensä 622 tonnia. Olimme toivoneet kaivuutöiden kestävän alle 80 tuntia, mutta yli mentiin hankaluuksien vuoksi. Paremmalla LVI-asioiden etukäteissuunnittelulla tunneissa olisi ehkä voitu säästää, mutta melko vähän. Kaivinkonekuljettajamme oli hyvin tunnollinen työaikalomakkeen täyttäjä, ja vähensi maksettavista tunneista useamman tunnin sellaiselta päivältä, kun kaivinkone oli rikkoutunut ja sitä oli pitänyt huoltaa paikan päällä.

Louhinnan meille suoritti Normilouhinta, joka oli täysin maaurakoitsijamme kautta hoidettu tilaus. Louhintayritysten kilpailuttaminen etukäteen kannattanee, jos on syytä epäillä kallion esiintuloa. Me emme voineet vaikuttaa louhinnan kustannuksiin, sillä emme olleet varautuneet siihen etukäteen ja pyytäneet tarjouksia muilta yrityksiltä. Kun kallio tuli esiin, piti vain nopeasti päästä eteenpäin maatöissä. Sama pätee myös räjäytyskatselmuksiin, ne kannattaa kilpailuttaa etukäteen.

Louhinnan kustannukset:
Avolouhinta, 126m2, 2812 €
Kanaalilouhinta 8 m2, 297 €
Maakivet, 15 m3, 334 €
yhteensä: 3443 €

Räjäytyskatselmuksen kustannukset: 
Katselmus, tärinämittaus, 7 tuntia, 554 €
3-komponentin tärinämittari, 3 tvr, 149 €
Videokamera, 1 tvr, 32 €
yhteensä: 736 €

Maatöiden toisessa vaiheessa perustusten teon jälkeen kaivuri oli tontilla kolmena päivänä. Täyttöaineita tuotiin jälleen runsaasti, yhteensä 452 tonnia. Suurin osa murskeesta meni ajotien ja autokatoksen lattian korottamiseen.

Toisen maatyövaiheen kustannukset:
Kaivutyö, 26 tuntia, 1855 €
Kaivinkoneen siirto, 62 €
Kalliomurske 0-32, 322 tn, 3514 €
Sepeli 8-16, 88 tn, 1321 €
Hiekkaa, 42 tn, 334 €
yhteensä: 7086 €

Budjettiin nähden maatöissä selviydyttiin melko hyvin. Louhinta ja kaivuutöiden pitkä kesto toivat negatiivisia iskuja budjetille, mutta täyttöihin oli budjetoitu enemmän kuin ne lopulta maksoivat. Tämä luultavasti johtui osittain siitä, että louhetta pystyttiin hyödyntämään tontin täyttämiseen. Kaikkiaan täyttöihin meni rahaa 11 490 €, mikä on käsittääkseni enemmän kuin keskiverto-omakotitalotyömaalla. Kuitenkin pidämme tätä kohtuullisena. Luulimme täyttöjen jakautuvan enemmän ensimmäisen vaiheen puolelle, mutta todellisuudessa niihin upposi rahaa molemmissa vaiheissa lähes yhtä paljon. Maatöiden budjetti olisi mennyt selkeästi pieleen, jos sadevesi- ja viemäritarvikkeiden budjetissa sekä perustusten valussa ei olisi ollut ylijäämää. 

Olemme nyt tyytyväisiä, että tontilla on valmista talon tuloon ja että budjetti ei heittänyt häränpyllyä heti alusta asti. Lisäksi on kiva jatkaa herrana ja rouvana, tietäen että talon postilaatikkoon tulee sitten aikanaan vain yksi sukunimi <3

8 kommenttia:

 1. Kovasti onnea avioitumisen johdosta! Miten ihailtavaa miten systemaattisesti olet budjetoinut kaiken! Meilläkin alussa pysyttiin budjetin perässä, mutta nyt ei ole vuoteen taas viety laskuja budjettiin. Se on joululomalla edessä. Ihan kuten viime vuonnakin. ;)

  Suvi / Ripaus unelmapulveria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset onnitteluista :)
   Täytyy myöntää, että jo nyt moni budjetin osa-alue on opittu kantapään kautta ("aijaa, jotkut routastyroxitkin maksaa tonnin.."). Sitten niille on etsitty jotain rakoa budjetista pienentämällä muita osia. Tällä hetkellä budjetti taitaa olla jo yli tuon meidän viivan alla olevan summan ja pitäisi löytyä lisää karsittavaa, mikä on melko vaikeaa kun niitä yllätyksiä, eli kuluja joita ensirakentaja ei osaa aavistaa, tulee koko ajan.
   Jää nähtäväksi pystynkö itsekään seuraamaan kuluja rakentamisen edetessä yhtä hyvin kuin tässä alussa olen pystynyt. Raksaväsymyksen riski on aina hyvin suuri :)

   Poista
 2. Hurjasti onnea rouvalle ja herralle!! Uskon että on ollut duunia viime aikoina. Vaikuttaa siltä että hyvin selvisitte 👍🏻
  Lohduttavaa kuulla että muillekkin tulee yllätyslouhintaa, samassa veneessä ollaan. Onneksi se ei ollut niin kallista kuin alunperin kuvittelin. Jännää ettei pohjatutkimuksissa näitä kallioita bongata. Tsemppiä talon tulon odotukseen! Milloin muuten pystytys alkaa?

  Kathy S / Latokoti - Barn with a twist

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista ja kiva kun kommentoit :) Kyllä siitä melko hyvin selvittiin, vaikka mun gradu ei kyllä edennyt kiireiden vuoksi yhtään. Nyt taas ehtii sitäkin tehdä kun häät on ohi.

   Meille louhinta oli sellainen, että osattiin vähän odottaa, kun kaikilla naapureillakin oli kalliota. Viimeiseen asti kuitenkin toivottiin, että itse säästyttäisiin, kun ei sitä kalliota ollut näkösällä tontin pinnassa. Meillä ei tehty pohjatutkimusta ollenkaan, koska kunta ei sitä velvoittanut ja meidän tontti oli sellaisella sijainnilla että kantaa hyvin. Pohjatutkimus olisi meille siis vain tuonut etukäteistiedon siitä, että louhintaa on tiedossa, jos siis kairauksia olisi tehty talon kulmapisteistä, missä kallio tuli nopeasti vastaan. Muuta hyötyä sillä ei olisi ollut. Siksi jätettiin se pois ja vastaava mestarimme teki perustamistapalausunnon.

   Talopakettia alkaa tippua tontille (pre cut) 8.11 ja pystytys alkaa näillä näkymin sillä samalla viikolla tai viimeistään seuraavana maanantaina, riippuen timpurimme edellisen työn aikataulusta. Pian siis kuitenkin :)

   Poista
 3. Onnea avioitumisesta! Huh, varmasti on kiirettä pitänyt, kun häätkin ovat olleet järjestättävinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :)
   Kiirettä on kyllä ollut, mutta siihen on jo vähän tottunut että kaiken hereilläoloajan hoitaa lasta, tekee töitä tai touhuaa jotakin monista projekteista eteenpäin. Taidan itse toimia parhaiten paineen alla :)

   Poista
 4. Onnittelut! :) ja tosiaan... paine on paras kannustin :D

  Tosi hienoa, että avaatte täällä tuota budjettia, uskon että siitä on monelle rakentamisesta haaveilevalle iloa ja hyötyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hups, meinasi vallan mennä tämä kommentti minulta ohitse :) Kiitos onnitteluista!
   Minäkin toivon, että budjetista ja toteutuneiden kustannusten listasta on apua muille rakentajille. Ajatus sen avaamisesta syntyi juuri siksi, että olisi itse kipeästi kaivannut rakentaneiden ihmisten kokemuksia, kun teki budjettia omaa taloa varten. Paras hyöty meidän budjetista lienee vasta sitten, kun talo on valmis ja nähdään missä osin mentiin yli ja missä toivottavasti myös ali :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...