maanantai 6. maaliskuuta 2017

Kaikki raudoitusverkot lattiassa

Valuvalmistelut jatkuvat edelleen, ja tällä kertaa raudoitusverkot on saatu asennettua. Isännän kanssa teimme homman kahdessa päivässä lähes valmiiksi. Perustussuunnitelmamme mukaan radonkaista ja höyrynsulkumuovi voidaan sijoittaa kahden päällimmäisen kerroksen väliin tai styroxien päälle, jos valuperustusten kyljessä olevaan styroxiin on tehty viisteet. Meillä Rakennus Henria oli tehnyt viisteet valun yhteydessä, joten jätimme radonkaistan ja höyrynsulkumuovin päällimmäiseksi. Ne jäävät valun alle ja tiivistyvät samalla. Radonkaistan tarkoitus on siis estää haitallisen radonkaasun siirtyminen rakennukseen sokkelin ja alapohjarakenteiden liittymäkohdista.

Teräsverkkojen sijoittelu lattialle oli helppoa ja nopeaa. Vastaavan mestarimme ohjeen mukaan limitimme verkkoja yhden silmän verran, ja neljän rautaverkon yhtymäkohdissa leikattiin alimmista verkoista kulmat pois, jotta korkeutta ei niissä kohdin kertyisi liikaa. Verkot kiinnitettiin toisiinsa surrilangalla koukun avulla.

Raudoitusverkon alla radonkaistaa näkyvissä noin 15cm, jonka jälkeen höyrynsulkumuovi.



Ennen laatan vahvennoskohtien ylittämistä raudoitusverkoilla, niihin rakennettiin harjateräksestä erilaisia lisäraudoituksia. Ohjeet näihin löytyivät jälleen perustussuunnitelmasta. Jäykistävien väliseinien alle tuli harjateräksiä suorina tankoina ja takan alle ristikko 20cm jaolla. Korotuspaloilla raudoitukset nostetaan keskemmälle betonivalua vahvistamaan sitä. Takan taakse olevalle kantavalle väliseinälle asennettiin myös irrotuskaista solumuovista, jotta betoni ei ota suoraan kiinni seinään. Ulkoseinien osalta irrotuksen virkaa suorittavat aikaisemmin asentamamme finnfoam ja sen alapuolinen uretaanikaistale. Irrotuskaistassa näkyy palanen höyrynsulkuteippiä, joka vain pitää kaistaa kiinni liimauksen ajan (kun se tiivistysliima vaan on niin hidasta kuivumaan).

Laatan vahvennos takan alla. Kantavassa väliseinässä näkyy musta solumuovi-irrotuskaista




Sitä mukaa, kun raudoitusverkkoja asennettiin, varmistimme, että höyrynsulkumuovi ja radonkaista ovat nurkkia myöten kiinni. Erityisesti kulmissa pitää olla tarkkana, etteivät kaistaleet jää löysälle, jolloin betonivalu ei täyttäisi nurkkia kunnolla. Illan edetessä oli jo niin pimeää, ettei nurkista saanut tarpeeksi valoisaa kuvaa. Teknisessä tilassa isäntä korjasi vielä maalämpöpumpun viemärin parempaan paikkaan, jotta pumppu mahtuu paikoilleen. Vesiputket olivat niin tiukasti kiinni seinässä, että seinään ei millään keinolla saanut enää taakse irrotuskaistaa, vaikka kyseiseen seinään muuten sellainen asennettiin. Samaten radonkaista oli jäänyt puristuksiin putkien taakse, jolloin ainoa vaihtoehtomme oli täyttää putkien tausta uretaanilla niin hyvin kuin ikinä pystyi.



Kylpyhuoneen ja saunan madalletun styroxkerroksen kohdalla raudoitusverkot kaartuvat loivasti alaspäin,
jotta kaadot pystytään tekemään
Kaikki loputkin verkot saatiin siis tänään paikoilleen. Isännälle jäi vielä huomiselle tehtäväksi verkkojen kiinnittämistä toisiinsa. Sen jälkeen verkkojen alle päästään asentamaan korotuspaloja. Lattialämmitysputkien asentaminen lähestyy! Jakotukit ovat jo paikoillaan.


Edessä häikäsevä tulevaisuus :)

4 kommenttia:

  1. Kai te laitoitte korokepalat myös kaikkialle muualle kuin takan ja kantavien väliseinien alle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka, kiitos kommentista. Laitettiin kyllä korokepalat. Mainitsinkin tuossa viimeisessä kappaleessani, että "Sen jälkeen verkkojen alle päästään asentamaan korotuspaloja." Korotuspaloja on saatu laitettua suosituksen mukaisesti keskimäärin 4-6/m2 koko alakerran lattian alalle. Tarkka menekki on vielä laskematta kun työ on kesken. Lattialämmitysputkien asennus on jo käynnissä.

      Poista
  2. Meillekin tuli juuri raudoituspalvelu paikalle. Kiva lukea täältä sinun kokemuksia vaikka en itse rakennakkaan, vaan työmiehet. Kaksi päivää meni vain, olette olleet kyllä tehokkaita!
    https://www.nordraudoitus.fi

    VastaaPoista
  3. Huomasin myös kun me sijoiteltiin teräsverkkoja lattialle, oli melkein helpoin työvaihe. Onneksi remontti on jo takana päin ja nyt asutaan jo omassa kodissa. Remontointi oli kyllä raskasta puuhaa, kun iltamyöhään aina meni. https://www.mkraudoitus.fi/raudoitteet/

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...