keskiviikko 22. marraskuuta 2017

Kipsivalu

Nyt on kulunut jo viikko siitä, kun kipsivalumiehet kurvasivat pihaamme. Ensin aamupäivällä he toivat pihaan neljä säkkiä kipsiä, ja tulivat myöhemmin varsinaisten vehkeiden kanssa. Valuhommat aloitettiin aamupäivällä korkojen merkitsemisellä. Yksi miehistä mittaili korkoja laserilla ja merkitsi lattiaan millimetrit, kuinka paksu valusta kyseisessä kohdassa tehdään. Tarkoituksena on siis varmistaa, että lattia on samalla korolla koko yläkerrassa, kun välipohjan vanerilattia ei välttämättä ollut millilleen samassa korossa koko yläkerrassa. Toinen mies sitten kulki perässä ja asetti ympyrään mitta-asteikon, samalla leikaten sen lyhyemmäksi annettujen millimetrien mukaan. Valusta tehtiin meillä vähintään 46 mm paksuinen, koska Knaufin minimi kipsivalun paksuudeksi lattialämmitysputkien päälle on 30mm, ja lattialämmitysputkemme ovat halkaisijaltaan 16mm.




Varsinainen valu sitten aloitettiin toisesta lasten makuuhuoneesta. Vähitellen massaa laskettiin lattialle niin että oikeaan mittaan leikatut mittamerkit juuri peittyivät. Jos mitta jäi päästään näkyviin, kuten alla kuvassa, massaa laskettiin siihen lisää.



Tässä mitta jäänyt näkyviin (tuo pieni roskan näköinen), ja massaa piti laskea lisää
Tällaiset kipsivalun paksuudet vaativat huolellisen "hevostelun", jonka tarkoituksena on tasoittaa pinta ja poistaa ilmakuplat massasta. Alla kuvassa näkyvää työkalua kutsutaan siis hevoseksi, ja sillä käydään läpi koko kipsivalu kahteen suuntaan - ensimmäisellä kerralla alustaan asti ja toisella kerralla vain pinnalta. Hevostelu täytyy aloittaa mahdollisimman pian sen jälkeen, kun valu on halutulla tasolla, jottei massa ehdi kovettumaan.


Valu jäi sitten kuivumaan, ja jo seuraavana päivänä se on kävelykuiva, mutta pistekuormaa sille ei kannata vielä vähään aikaan laittaa, ja sitä ei kannata tasaisen kuivumisen vuoksi vielä peittää. Ei siis ole järkevää vielä kantaa villoja yläkertaan, tai niitä tarvitsee siirrellä säännöllisesti, kipsilevyistä puhumattakaan. Kaikkiaan kipsivalu on kuitenkin nopea kuivumaan, ja sen kuivumista voidaan alkaa lattialämmityksellä hitaasti nopeuttamaan jo viikon jälkeen valusta.



Kipsivalun eduista voisi mainita useankin asian.

  • Kipsi imee itseensä kosteutta ja luovuttaa sitä takaisin huoneilman kosteuden mukaan. Näin saadaan aikaan miellyttävä sisäilma. 
  • Lattialämmitys kulkee valun sisällä, ja kipsivalulattia luovuttaa tuota lämpöä tasaisesti.
  • Kipsivalulattia eristää askelääniä paremmin kuin perinteisempi kipsilevylattia. Pidämme tätä lapsiperheessä hyvinkin positiivisena puolena. 
  • Kipsivalulattia on palamaton sekä
  • itsestään tasoittuva eli valusta tulee kerralla suora, kunhan valuvaiheessa huolehditaan aikaisemmin mainitsemastani hevostelusta
  • Kipsivalulattialla on hyvä taivutus- ja puristuslujuus eli raudoitusta ei tarvita. Asentaminen on siis helppoa ja nopeaa, kun valumiehet hoitavat työn parissa tunnissa.


Vuorokauden kuivunut lattia kesti jo kävelyn
Saimme tietää, että asentajaystävämme voisi jälleen päästä omista töistään irtaantumaan meille töihin ainakin pariksi viikoksi, ehkä pidemmäksikin aikaa mikäli budjettimme vain sen kestää. Asentaja voisi olla suureksi hyödyksi väliseinien villoituksessa ja levytyksessä molemmin puolin, sillä häneltä se sujuu paljon paremmalla rutiinilla kuin meiltä. Se vaan tarkoittaa sitä, että nyt viikon sisään meidän pitäisi viimeistellä kalustetuennat, höyrynsulku pitäisi kauttaaltaan tarkistaa, pari ulko-ovea pitäisi asentaa (sillä ne ovat nyt tiellä alakerrassa) ja sähköjohdotukset pitäisi saada ehkä jopa valmiiksi. Sähköjohdotuksia on vaan hiukan vaikea tehdä, kun talon sisällä on niin paljon tavaraa, ettei kaikkialla edes pääse kattoon käsiksi. Mikäli nämä kaikki saadaan pian hoidettua, saatamme saada talon kattoa lukuunottamatta levypinnalle ennen joulua!

Vähän kyllä hävettää, kun sähköurakoitsijamme (Sähkömestari MU) on aina välillä kysäissyt, missä vaiheessa hommat talolla ovat, että pääsisikö tekemään sähkötöitä ja meidän puolestamme ei ole sopinut. Nyt sitten yhtäkkiä meillä olisikin sitten asian suhteen muka kiire. Onneksi Mikko on niin rehti kaveri, ettei tarvitse pelätä etteikö sähkömiestä saisi kiinni tai hommia liikkeelle. Enpä ole tämän projektin aikana tavannut toista ammattimiestä, joka vastaisi viesteihin niin nopeasti kuin hän.

Sähköasennuksia työhuoneessa

Kodinhoitohuoneen ovelta eteiseen päin

Tämän viikon aikana on lisäksi saatu vesimittari taloon. Soitin ensimmäistä kertaa jo pari viikkoa sitten Ylöjärven vesilaitokselle, mutta asentajasta ei kuulunut mitään. Soitin sitten uudelleen, niin huomasivat että asia oli unohtunut. Sen jälkeen meni pari päivää, niin mittari oli paikallaan. Itse asennus kesti ehkä vartin verran, ja se tuli ihan siistin näköiseksi.

Myös takka toimitettiin maanantaina tontille. NunnaUunille pitää antaa tästä valtavasti ruusuja, sillä tilasimme takan jo yli vuosi sitten asuntomessujen jälkeen, ja sen jälkeen pyysimme toimituksen siirtämistä eteenpäin lukuisia kertoja. Nyt halusimme jo takan ottaa, kun ei kehdannut siirtää toimitusta enää yhtään pidemmäksi. Takan asennuksen aika ei ole aivan vielä, mutta takan osia on nyt kannettu sisään talteen.



Olen aloittanut laskemaan ikkuna-, ovi-, katto- ja jalkalistojen määriä, tasoitettavien seinien ja kattojen pinta-alaa sekä kaakelien ja laminaattien määriä, jotta selviäisi yksityiskohtaisempi budjetti eri tiloihin ja materiaaleihin. Tällä hetkellä näyttää siltä, että listat pysyvät hyvin budjetissaan, mutta kaakelibudjetti on räjähtämässä käsiin. On sinänsä helppoa laskea tarvittavat neliömäärät kaakeleille, mutta budjetissa tällainen aloittelija ei osaa arvioida laatoitukseen vaadittavien muiden tarvikkeiden kustannuksia. On vielä siis löydettävä lisätietoa laastin menekistä ja hinta-arvioista neliötä kohden. Myös saumausainemäärät ja hinnat sekä erilaisten laatoituksen apuvälineiden kuten tasausjärjestelmän hinnat ovat itselleni vielä tuntemattomat. Nämä pitää kuitenkin selvitellä etukäteen, jottei budjetti kärsi yllätyskustannuksista. Mikäli lukijoilla on näistä tietoa, otan mielelläni vinkkejä vastaan.

Tällä viikolla olisi tarkoitus myös saada putkimies paikalle kytkemään maalämpöpumpun, jotta taloon saisi sisään edullisempaa lämpöä. Viime kuun nousuun lähtenyt sähkölasku kertoi jo ilmojen kylmenemisestä; sähkölasku ja sähkön siirtomaksu olivat yhteensä noin 150 euroa yhdeltä kuukaudelta. Budjetti ei kauaa enää kestä sähkölämmitystä..

2 kommenttia:

  1. Kipsivalu on ollut itselle vähän tuntemattomampi, kiitos että avasit sitä tarkemmin blogissasi! Teidän projekti edistyy hienosti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, meistäkin vihdoin tuntuu että asiat raksalla etenevät. Teilläkin näyttäisi lähteneen vauhdilla hommat alkuun :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...