Taas tiedossa kuvapläjäys raksalta. Olenkin aikaisemmissa postauksissa viitannut siihen, että työt ovat talolla edistyneet lähiaikoina hyvin. Isäntä on ollut kesälomalla ja vähän omillakin vapailla nyt yli neljä viikkoa, ja viettänyt muistaakseni kolmea päivää lukuunottamatta lomansa raksaillen aamusta iltaan. Toukokuun alussa viimeistelin vielä itse talon pintamaalauksia, ja isäntä pääsi makuuhuoneissa aloittamaan kattojen panelointia. Paneloinnin ohessa on asennettu savuhormia, viimeisiä vaatekaappeja, aloitettu vedeneristys- ja laatoitustyöt, listoitettu kattoja ja ikkunoita sekä tilattu portaat ja viimeisetkin talon kalusteet.
Olemme tienneet alusta asti, että emme halua maalattuja tai roiskerapattuja kipsilevykattoja taloomme, mutta kipsilevyt piti talomme jäykistävänä rakenteena asentaa siitä huolimatta. Jos nyt saisimme kilpailuttaa talopaketin uudelleen, saattaisimme kysellä tarkemmin vaihtoehtoisista jäykistystavoista, jotta turhaa kipsilevyvälivaihetta ei olisi tarvinnut. Onneksi kuitenkin kattopaneelit voitiin kiinnittää suoraan kipsilevyn läpi kattokoolauksiin, ja välineetkin olivat kunnossa kun saimme asentajaystävältämme lainaan Sencon hakasnaulaimen. Tarvittiin vain tarpeeksi pitkiä (38mm) hakasia, joita yhtenä perjantai-iltana etsiessäni löysin vasta viidennestä rautakaupasta.
|
Kuva: Kastelli |
Kattopaneelien piti asettua ympäristöönsä useita päiviä ennen asennusta. Avustimme asettumista viiltämällä paketteja sivusta auki. Tyypillisesti paneelit asennetaan valon suuntaisesti, eli käytännössä kohtisuoraan ikkunaan tai muuhun valonlähteeseen nähden. Mikäli paneelit asennettaisiin toisinpäin, voisi saumoihin syntyvien pienten varjostumien vuoksi kattoon tulla porrasmainen vaikutelma. Kattojen panelointi piti aloittaa tilan mittaamisella ja panelointisuunnitelmalla, jotta mahdollisimman pienellä hukkamäärällä saatiin järkevät saumajaot paneeleille, eikä kumpaankaan huoneen reunaan jäänyt liian pientä paneelisoiroa, jota on vaikea kiinnittää. Emme pitäytyneet turhan tarkassa porrastuksessa tai missään kuviointitavassa, mutta varmistimme että päätyponttien saumat tulivat samaan kohtaan säännöllisesti joka toisella rivillä.
Paanelien aloitus/päätöskohtia merkittiin ritsilangalla kattoon helpottamaan asennusta. Paneelit sahattiin mittaansa ja kiinnitettiin kattokoolaukseen hakasnaulaimella paneelin naaraspontin alahuulloksesta, niin ettei hakanen kuitenkaan painunut pontin sisään. Paneelin kiinnitys jää piiloon aina seuraavan paneelin asentamisen myötä. Valkoisten kattopaneelien käsittelyssä isännällä oli käytössään valkoiset puuvillahanskat, jotta kattoon ei heti jäisi vaikeasti puhdistettavia jälkiä. Hanskoja on hyvä hankkia iso paketillinen, sillä niitä on jo käynyt kattopanelointityön aikana useita pareja pesussakin.
|
Ritsailua katossa |
|
Kiinnitys naaraspontista. Huomaa puuvillahanskat :) |
LED-valojen, sähkörasioiden ja ilmanvaihtoventtiilien reiät tehtiin paneeleihin aina sitä mukaa kun ne tulivat vastaan. Tätä varten on tarvittu todella montaa kokoa reikäsahoja. Myös pölyhuiskalle on käyttöä, sillä reikäsahan tekemät pienet purut on ollut helppo pyöräyttää reiästä pois vanhalla kunnon sateenkaarihuiskalla. Ilmanvaihtokanavat piti myös lyhentää oikeaan korkoonsa, ja se kävi kätevimmin vuokralle haetuilla tötsäsaksilla. Isäntä yritti myös tavallisilla peltisaksilla, mutta se oli sen verran hidasta ja työlästä, ettei tötsäsaksien 20€ vuorokausivuokra tuntunut enää yhtään pahalta.
|
Vähän aikaa tuherrettu peltisaksilla |
|
Pölyhuiska ja tötsäsakset, näitä tarvitaan |
|
Tuloilmaventtiiliä kokeiltu paikoilleen. Iv-kanavat on kuitenkin hyvä pitää suojattuna loppusiivouksiin asti,
jottei rakennuspölyä pääsisi ilmanvaihtojärjestelmään. |
Yläkerrassa on toukokuun aikana saatu paneloitua kaikki katot, ja alakerrassakin ruokailutila ja keittiö ovat valmiit. Enää puuttuvat siis eteinen, työhuone, kodinhoitohuone sekä wc. Kosteisiin tiloihin tulee luonnollisesti erilaiset paneelit, joita ei vielä ole päätetty. Yläkerrassa aloitettiin heti paneloinnin valmistuttua myös kattolistoituksia niissä paikoissa, joihin myöhemmin ei enää päästä käsiksi, kuten olohuoneen korkea tila ja vaatehuone, johon on jo asennettukin vaatekaapit. Kattolistan väri näyttäisi kyllä sopivan täydellisesti kattopaneeliin, joten oli loistava päätös ostaa samalta valmistajalta yhteensopivia tuotteita (Maler Smart). Juuri tänään isäntä on tehnyt loputkin kattolistoitukset yläkerrassa, eli meillä on laminaatteja, jalkalistoja sekä väliovia vaille valmis yläkerta! Kylpyhuone yläkerrassa on tosin näillä näkymin jäämässä kokonaan muuton jälkeiselle ajalle..
|
Lastenhuone ennen listoituksia |
|
Listoitusten jälkeen |
|
Yläkerran pienempi vaatehuone ennen listoituksia |
|
Toinen lasten makuuhuoneista, valmista kattoa listoituksineen |
Itse olen talolla päässyt näpertelyhommiin, sillä tasoitus- ja maalaustöiden jälkeen sähkörasiat ovat olleet maastoutuneina seinään. Kaikissa sähkörasioissa on ollut punainen suojakansi, joka piti paikallistaa ja kaivaa irti, jotta sähköasentaja pääsisi hommiin. Puukko siis kauniiseen käteen ja kaivertamaan. Ihan mukavaa hommaa tämä oli, vaikka tarkkana pitikin olla, koska sähköjen pintarasiat ovat niin tarkasti mitoitettuja sähkörasioiden päälle. Jos siis puukko livahtaa liian kauas rasiasta, jää tehty vaurio seinässä näkyviin rasian takaa.
|
Aikamoinen katkaisijahirvitys meidän olohuoneen kupeessa |
Olohuoneen paneloinnin edeltä piti myös savuhormi saada vihdoin asennettua. Meille tuli Härmä Airin teräshormi elementteinä, ja se toimitettiin vahingossa jo yli vuosi sitten, vaikka emme olleet pyytäneet toimitusta. Lähetys oli koko pakettiauton perällisen kokoinen, eli onneksi saimme sen säilytettyä isännän työpaikalla eikä raksalla koko tätä aikaa. Isäntä asensi hormin itse appiukon kanssa. Hormin mukana tuli asennusohjeet, jotka eivät isännän mielestä olleet aivan selkeimmästä päästä, mutta niiden kanssa kuitenkin selvittiin. Mitään rakettitiedettä ei tämäkään tehtävä ollut. Pähkinänkuoreen tiivistäen hormin osat nostettiin oikeassa järjestyksessä toistensa päälle, kiristettiin ja sisäpiippuun laitettiin jokaisessa välissä tulenkestävää tiivistemassaa. Meillä liian aikaisen hormitoimituksen vuoksi tuo tiivistemassa oli jo ehtinyt vanhentua, ja jouduimme käymään ostamassa uutta.
Yläpohjassa hormiin tuli läpivientikappale, joka erottaa hormin ja puhallusvillan toisistaan. Läpivientikappaleessa on keraaminen lisäeriste ja ilmarakoa, ja muun muassa puhallusvillan asennuksen yhteydessä ilmarako tulee suojata, jottei sinne pääse villaa. Läpivientikappaleen päälle tuli kumitiiviste, joka teipattiin kiinni höyrynsulkumuoviin. Hormilähetyksestä oli jäänyt puuttumaan tukipalat, jotka on ohjeistettu asentamaan läpivientikappaleen ja hormin väliin pitämään ilmaraon auki. Pyysin puuttuvia paloja asiakaspalvelusta, ja pariinkin kertaan jouduin vakuuttelemaan ettei paloja oikeasti ollut mukana. Minulle vihjattiin myös, että kyllä se säilyttää muotonsa ilman tukipalojakin, ja piti oikeasti vielä pyytää, että josko sittenkin saisimme olla huolellisia ja laittaa palat kuitenkin.. Saimme palat tämän jälkeen kirjeessä nopeasti, joten asia järjestyi. Hormi kannakoitiin vielä yläpohjassa kattoristikoihin.
|
Tästä kuvasta puuttuvat vielä läpivientikappaleen ja hormin väliltä tukipalat,
jotka puuttuivat lähetyksestä. |
|
Kuva: Härmä Air |
|
Hormi kannakoitu |
Kattoläpiviennin tekemisessäkin vierähti ainakin puolikas päivä, ja se käsitti lähinnä kattotiilien sekä erilaisten peltipalojen sovittelua tiiviisti. Ensin piti kuitenkin tehdä katolle aukko ja puhkaista aluskate. Myös siihen tuli kuminen läpivientitiiviste, mutta se voitiin kiinnittää hormiin suoraan, sillä tuulettuvalta osalta eristetyn hormin pintalämpötila ei ylitä 80°C, ja aluskatetiivisteen lämmönkesto on 120°C (
harmaair.com). Ymmärrettävästä syystä isäntä ei ottanut paljonkaan kuvia katolla hormia asentaessaan, ja olenkin tästä ihan kiitollinen. Oli vähän kauhistuttavaa kuunnella kertomusta pelkästään siitä, kuinka hän kantoi palotikkaita kiiveten selässään 1,2-metristä hormielementtiä yhdeksän metrin korkeuteen katolle.. Pienenä järkytyksenä tuli se, miltä talo näyttää nyt piipun asennuksen jälkeen tien puolelta. Siis muistaako joku antennipipot 90-luvulta? Meidän talo on nyt sellainen. Onneksi takapihalta näkymä ei ole niin karu :D
|
Antennipipo: Kodinkuvalehti.fi |
Kattopanelointi pääsi nyt olohuoneessa etenemään, ja lopuksi hormin ympärille saatiin asennettua peitelevy viimeistelemään läpivienti. Hormi on kaikessa korkeudessaan näyttävä ja hallitseva elementti olohuoneessa. Toisaalta se katkaisee ikävästi avoimen tilan avaruuden, mutta halusimme takan siitä huolimatta keskeiselle paikalle talossa ja katolla. Olohuone saatiin paneloitua loppuun sekä listoitettuakin. Sen jälkeen myös nuo ledit on asennettu paikoilleen.
|
Korkeassa tilassa paljon ledejä, rasioita, iv-venttiilejä sekä kattokonvektori |
|
Olohuoneen ja yläkerran aulan katto paneloitu ja listoitettu. Viimeisiä kertoja telineellä seisten |
Vielä ennen kuin viimeisetkin rakennustelineet päästiin purkamaan, piti olohuoneen ylemmät ikkunat listoittaa sekä asentaa olohuoneen kattoon lamput. Olimme jo päättäneet, että olohuoneeseen tulee kolme IKEAn PS 2014-valaisinta siinä isommassa 52cm koossa. Lamput kasailtiin, ja niihin piti myös hiukan pidentää sähköjohtoja, sillä lampussa oli normaalisti vain 1,5m johto. Isäntä sitten telineillä keikkuen demonstroi korkeuseroja, ja rouvan pyynnöstä nosti tai laski lamppuja, jotta löydettiin optimaalinen asetelma. Lamppuihin laitettiin 3000K ledit, jotka olivat hiukan kellertävät, kun IKEA:sta en löytänyt muunlaisia. Hiukan silmääni häiritsi tuo värilämpötilaero kattoledeihin, mutta lamppuja ei kuitenkaan ole tarkoitus käyttää samaan aikaan, joten annettiin niiden olla. Sitten purettiin telineet ja siivottiin! Aivan käsittämätön fiilis, miten hienosti tila avautui ja tuntui valmiimmalta taas.
|
Vasemmalla keittiö, oikealla ruokailutila |
|
Keittiö |
|
Ruokailutilan kohdalta eteisaulaan päin |
|
Ruokailutilasta olohuoneeseen päin |
Edellisistä kuvista näkyykin, että ikkunoita on jo listoitettu. Itse asiassa talon kaikki ikkunat kosteita tiloja ja eteisen ikkunaa lukuunottamatta on listoitettu. Isännän tehdessä omia hommiaan sain appiukon sahaajaksi, kun mittailin ja asensin peitelistoja ikkunaan. Sitä ennen sain listoittamiseen isännältä pienen oppitunnin (ja itse jouduin myös valmistelemaan isäntää siihen, että jälki ei varmasti ole sellaista kuin hänen tekemänään olisi).
Olimme päättäneet asentaa ikkunalistat ryssänjiiriin, eli 90 asteen kulmaan. Ihan hiljattainkin Facebookin rakentajaryhmässä oli keskustelua erilaisista listojen asennustavoista. Siellä monet tuntuivat olevan sitä mieltä, että perinteisempään jiiriin 45 asteen kulmaan tehdyt listoitukset ovat viimeistellymmät. Meillä oli useita syitä, miksi koimme 90 asteen kulman paremmaksi. Jiiriin tehdyt listoitukset vaativat äärimmäistä tarkkuutta, jotta niistä tulee siistit. Ajan myötä puuta sisältävät listat voivat myös elää ja jiiri irvistää. Suoraan kulmaan asennetut listat pääsevät elämään vapaammin, ja onhan niiden asentaminen nyt huomattavasti helpompaa ja nopeampaa. Toisekseen 45 asteen kulma ei ole mielestäni perusteltu, jos ikkunassa ja sen karmissa on käytetty suoraa kulmaa, kuten meidän ikkunoissamme. Silloin yhtenäinen linja on jopa johdonmukaisempi. Joka tapauksessa asia on itselleni niin merkityksetön, että helpoimman kautta mennään.
|
Tässä nyt ensikertalaisen listoittajan taidonnäyte, onneksi tehty vain itselle. Ikkunassa itsessäänkin suora kulma,
joten jiiriin tehty listoitus ei noudattaisi tätä linjaa. |
Isäntä teki asennusta varten 2kpl apuvälineitä, joilla sai listan ja ikkunan välin juuri oikean kokoiseksi. Niitä käyttämällä ei tarvinnut kuin mitata ja merkitä yhteen nurkkaukseen lyijykynällä aloitusmerkki, ja listat asettuivat omille paikoilleen kuin itsestään. Listat kiinnitettiin viimeistelynaulaimella. Kesti melkein sen kymmenen ikkunaa, että opin painamaan naulainta juuri oikean verran, jottei naula jäänyt puolitiehen muttei myöskään tehnyt listaan kauheaa kraateria. Mutta niinhän sitä sanotaan, että rakentamisessa alkaa aina oppimaan yhden työvaiheen siinä vaiheessa kun se on valmis.
90 asteen jiirissä on se huono puoli, että korkeassa tilassa listojen alapäät tulevat näkyviin. Listat näyttävät silloin myös olevan aivan eri korkeudessa, vaikka ne olisivat alareunastaan tasalla. Maalasimme siis listojen alareunat jälkikäteen näistä korkean tilan ikkunoista.
|
Listojen päät paistavat alhaalta katsoen |
|
Listojen ympäristö suojattu teipillä |
|
Ja listanpäät maalattu |
Samalla kun heiluin valkoisen maalin kanssa, kävin läpi myös ikkunalistojen naulanreiät. Tähän tarkoitukseen minulla ei ollut valmiina sopivan pientä pensseliä, ja yritin ensin liian suurella pensselillä, pyyhkien ylimääräisiä maaleja pois. Onneksi tajusin pian kuitenkin trimmata pensseliä saksilla pienemmäksi, ja homma alkoi sujumaan paremmin.
|
Tästä näkyy eroa maalatun ja ei-maalatun naulanreiän välillä |
Kuten alussa kerroinkin, niin portaat on tosiaan saatu nyt tilattua. Niiden ilmoitettiin saapuvan viikolla 24-25, mikä viittasi 3-4 viikon toimitusaikaan sopimuksessa mainitun 5 sijasta. Tämä oli erittäin positiivinen yllätys, sillä portaiden tilaaminen oli meillä päässyt venymään vähän turhankin pitkälle. Laatoitustyöt on aloitettu ja sitä myöten myös saatu tilattua vessan kalusteet. Laatoituksista lisää myöhemmässä postauksessa. Keittiökoneet on sovittu toimitettavaksi juhannusviikolla, ja keittiö olisi näillä näkymin valmis ensi viikolla! Haemme itse keittiön osina talolle. Haaveilen pääseväni vielä kasaamaan keittiötä, kunhan pysyn kasassa siihen asti. Laskettu aika häämöttää reilun viikon päässä ja olo alkaa olla jo aika tukala, kun yli neljäkiloista vauvaa taidetaan odottaa maailmaan ja helteitä on riittänyt :)
Hienolta näyttää tuo sisäkatto. Minä kovasti yritän tehdä päätöstä sen suhteen, tahdonko normaalit paneelit vai erikoispaneelit. Erikoispaneelit houkuttaisi kovasti, mutta täytyy vielä miettiä.
VastaaPoista