tiistai 22. toukokuuta 2018

LED-valojemme tarina ja valaistussuunnitelma

Valaistuksen suunnittelemisesta seuraa tällä kertaa pitkähkö tarina, sillä se oli meidän talossamme jälleen yksi asia, jossa on alusta asti menty vähän vajaalla tiedolla ja osaamisella eteenpäin. Jotakin on taas opittu kantapään kautta.

Projektin alussa emme kokeneet tarpeelliseksi teettää erillistä valaistussuunnitelmaa, vaan ajattelimme että eikös se ole vähän hifistelyä, osaahan sähkösuunnittelija nyt lätkäistä suunnitelmaan oikeanlaisen määrän ledejä. Sähkösuunnitelma sitten tehtiin, ja siihen oli merkitty paikat ledeille. Nyt sitten viimeisten viikkojen aikana tuli "yllättäen" eteen, että pitäisi tietää minkä kokoisia reikiä kattopanelointiin tehdään, mutta ledit oli edelleen hankkimatta. Niin tosiaan, ledithän ovat usein eri kokoisia tehosta riippuen, eikä riitä että pelkkä ledin paikka on tiedossa..

Olin helmikuussa pyytänyt led-toimittajilta tarjouksia talomme ledeihin sähkösuunnitelman perusteella. Tämä osoittautuikin haastavammaksi kuin luulin, nimittäin sähkösuunnitelmassamme ei ollut tietenkään selvitetty, minkä tehoisia ledejä mihinkin paikkaan haluttaisiin. Himmennettävyydetkin näkyivät vain pienenpieninä merkintöinä sähkösuunnitelman katkaisijoissa, enkä ainakaan itse saanut siitä selvää, mitä ledejä haluttiin milloinkin himmentää. En edes itse muistanut, mitä olimme syksyllä 2016 asiasta ajatelleet. Aika moni led-toimittaja tarjoaa maksullista valaistussuunnittelua, jonka hinta hyvitetään tilauksessa. Me olimme toivoneet välttävämme tämän virallisen osuuden, mutta ilman sitä en juurikaan saanut tarjouksia talomme ledeihin. Pelastajanamme toimi kuitenkin led-valot.fi, joka tarjosi ilmaista valaistussuunnittelua ilman sitoumuksia. Laitoin heille talomme sähkösuunnitelman ja lisätietoja heidän pyyntöjensä mukaisesti. Sain jo silloin helmikuussa sähkösuunnitelmamme mukaisen tarjouksen, jossa oli myös suunniteltu ledien voimakkuudet eri tiloihin. Hinta oli yli budjettimme, joten asia jäi hautomaan mieleen.

Hintoja kauhisteltuaan isäntä oli lähtenyt tutkimaan internetin tarjontaa, ja löysikin suoraan Kiinasta vastaavanlaisia ledejä kuin saamassamme tarjouksessa, ja hintaakin oli vain noin viidesosa tarjotusta. Tilasimme kokeeksi muutamia sellaisia ledejä ja testasimme niitä paikan päällä. Jotenkin näytti, että ledit olisivat olleet täysin samaa tavaraa kuin Suomessa myytävät, mutta teho vaikutti paljon pienemmältä kuin ledissä ilmoitettu, ja valokeila oli yllättävän pieni. Ikkunattomassa vaatehuoneessa yksi "9W led" valaisi suurinpiirtein yhtä paljon kuin lämpökynttilä! Tarkistutimme ledit myös sähköurakoitsijallamme, joka totesi, että niiden johdotukset eivät täytä Tukesin vaatimuksia, CE-merkintä myyjän mukaan kuitenkin oli. Sähköurakoitsija myös demonstroi Suomessa myytävän ledin ja tuon Kiinan ledin eroja sytyttämällä ne vierekkäin meille malliksi. Vain toista pystyi katsomaan suoraan kohti, ja arvaatte varmaankin kumpi se oli. Karvasta oli todeta, että kyllä hintaerolle oikeasti löytyikin selityksiä, eikä aivan niin selkeää salaliittoa olekaan. Kiinastahan suomalaisten led-toimittajienkin ledit joka tapauksessa tulevat, mutta laatuerot selittynevät sillä, että suomalaiset yritykset eivät osta niitä kaikista halvimpia tuotteita, he vaativat toimittajiltaan laatua, ja joutuvat ennen pitkää myös hyväksyttämään tuotteet myytäväksi Suomen markkinoilla. Niin sanottuja halpoja kopioita on netissä sitten saatavilla pilvin pimein meille hyväuskoisille raksaajille.

Tartuimme siis siihen ainoaan yritykseen, joka oli tarjonnut tuon ilmaisen suunnitelman ja vastasi aina nopeasti yhteydenottoihin. Lähdimme käymään läpi tarjousta ja teimme siihen joitakin muutoksia. Hinnastakin vielä käytiin keskustelua, kun piipahdimme paikan päällä Kangasalla heidän toimitiloissaan tapaamassa myyjää ja hypistelemässä tuotteita. Olimme lopulta tyytyväisiä tarjoukseen, vaikka tietenkin harmitti, ettei kaikkia talon ledejä saanutkaan netistä 500 eurolla.

Yleensä olen valmis käyttämään aikaa ja vaivaa kilpailuttamiseen, mutta tällä kertaa olisi yksinkertaisesti tuntunut väärältä ottaa tuo ilmainen suunnitelma ja kilpailuttaa sen perusteella, kun muut toimittajat eivät olleet ilman veloitusta valmiit suunnittelemaan talomme valaistusta alunperinkään. Arvostan tällaista palvelua ja haluan toisaalta myös palkita yrityksen siitä, että ottavat riskejä ja käyttävät aikaa asiakkaiden hankinnan eteen. Siksi valintamme oli nyt yksinkertainen. Alla talomme valaistussuunnitelmaa kuvina. Värilämpötila kaikissa puhtaan valkoinen, 4000K.

Alakerran valaistussuunnitelma

Alakertaan tulee siis viidenlaisia ledejä ja lisäksi tavallisia valaisimia sekä led-nauhaa. Pääosin tiloissa on 9W himmennettävät ledit, mutta kaikissa himmennysominaisuutta ei ehkä saada tai oteta tässä kohtaa käyttöön. Meidän ei ollut tarkoitus ottaa himmennystä kaikkialle, mutta kävi niin että led-toimittajan varastolta oli lopussa ei-himmennettävät 9W ledit, ja saimme tilalle kaikki 9W himmennettävinä. Nyt on siis mietinnässä sähköurakoitsijan kanssa, missä himmennettävyyttä voidaan hyödyntää. Harrastetilaan isäntä halusi runsaasti valotehoa, sillä siellä on tarkoitus tehdä pikkutarkkaa työtä. Itse vähän pelkään, että tilassa ei pysty olemaan ilman aurinkolaseja, kun sinne tulee nyt 6*12W ledit :D Olohuoneessa on samaten 12W ledit, mutta himmennettävinä. Olohuone on meillä noin 5,6 metriä korkeaa tilaa, minkä vuoksi tehoa ledeihin tarvittiin muita tiloja enemmän. Olohuoneessa on myös paikkoja tavallisille valaisimille, ja siihen laitetaan samanlaisia valaisimia kolmin kappalein eri korkeuksiin. Valaisinpistorasiat tulevat myös työhuoneeseen, vessaan sekä ruokapöydän päälle.

Pesuhuoneen ledit tulevat kromisina kohdistettavina 6,5W spotteina, joita voi vielä himmentääkin tunnelmavalaistuksen luomiseksi. Tavallisia 6W ledejä tulee ruokailutilaan, jossa niiden on tarkoitus toimia lähinnä "valoverhon" ominaisuudessa ikkunoiden edessä. Led-nauhaa laitetaan keittiön ja kodinhoitohuoneen kalusteisiin, sekä yläkaappien alle että ylle, ja wc:ssä peilin taakse tuomaan epäsuoraa valoa. Led-nauhoihin on tarkoitus saada himmennysominaisuus käyttöön ainakin keittiössä. Portaikossa on myös varaus led-nauhalle vaikkapa käsijohteen taakse, mutta se jäänee tässä kohtaa asentamatta.

Yläkerran valaistussuunnitelma

Yläkerrassa kaikki ledit ovat 9W ja himmennettäviä. Himmennys otetaan käyttöön ainakin kylpyhuoneessa sekä aulatilassa, jonka ledit paistavat avoimen tilan kautta myös alakertaan, ja valaistusta voidaan haluta esimerkiksi iltaisin keventää sammuttamatta kokonaan. Porrasaukkoon tulee kaksi kiinteää valaisinta seinään. Led-nauhaa tulee kylpyhuoneen peilin taakse sekä vanhempien makuuhuoneeseen kiertämään kattoupotuksen reunoja. Makuuhuoneessa on tarkoitus kattoupotuksen keskelle vielä laittaa tavallinen kattokruunuvalaisin. Jonkinlaista lisävaloa voi olla tarpeen suunnitella meidän makuuhuoneemme yhteydessä olevaan vaatehuoneeseen. Sinne on tuotukin sähköt kaapistojen yläpuolelle, jos haluamme esimerkiksi asentaa kaappien yläreunaan valolistat myöhemmin.

Tilasimme tässä kohtaa kaikki talomme alasvalot hintaan 2233€ (58kpl yllä olevan suunnitelman mukaan) ja jätimme led-nauhojen miettimisen tuonnemmaksi. Valaistuksen budjettiin piti kaivaa aika runsaasti euroja muilta riveiltä, mutta nyt siihen on ehkä varattu riittävästi muiden asioiden kustannuksella. Noudimme ledit itse toimittajan varastolta, vaikka hinnassa ei siten säästänytkään. Halusimme vain nopeasti nähdä ihan konkreettisesti minkä kokoiset asennusreiät mihinkin ledeihin tarvitaan. Reikäsahoja käytiin sen jälkeen ostamassa viittä eri kokoa, jotta kaikille ledeille saadaan helposti tehtyä juuri oikeanlaiset kolot paneeleihin. Sähköurakoitsija on jo asentanut ensimmäiset valoista, ja hyvältä näyttävät. Kirjoittelen myöhemmin kattojen paneloinnista, jota tässäkin kuvassa näkyy jo saadun talolla tehdyksi.

Olohuoneen korkea tila, 8*12W ledit, värilämpötila 4000K
Yhteistyössä: Ledvalot.fi

2 kommenttia:

  1. Heippa! Mielenkiintoinen aihe ja hyvin kirjoitettu :) Sain tästä hyvät vinkit omien LED-spottivalojen suunnitteluun kun olen miettinyt esim vaatehuoneen ja eteisen sopivia valomääriä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka ja kiva kuulla, että tekstistä oli apua. Ajattelin vielä myöhemmin palata blogissa siihen, osuivatko ledien tehojen valinnat oikeaan suhteessa kuhunkin tilaan, kunhan taloon saadaan sähköt päälle :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...