sunnuntai 29. heinäkuuta 2018

Vedeneristyksiä, laatoituksia ja kuraeteistä

Vedeneristys- ja laatoitushommat aloitettiin jo toukokuussa alakerran wc:n työstämisellä. Vedeneristykset herättävät erittäin voimakkaita mielipiteitä, koska kyseessä on niin tärkeä osa hyvää rakentamistapaa, ja se on vahvasti yhteydessä pelkoon ja ihan todellisuuteenkin "hometaloista". Pyysin tarjouksia vedeneristyksistä taloomme, ja pelkälle vedeneristystyölle ilman materiaaleja olisi tullut niin suuri hinta, että meidän budjettiimme ei kertakaikkiaan sopinut teettää näitä töitä. Kun ilmoitin päätöksestämme yhdelle tarjoajalle, hän vastasi näin: "Vedeneristyksiä ei saa tehdä kun VTT:n henkisetifioinnin suorittanut henkilö ja muutto/ lopputarkastuksessa pitää olla Vedeneristyspöytäkirja, eli se on laatoituksen tärkeimpiä asioita." Voin ihan suoraan sanoa, että otti päähän ja kovaa, nimittäin missään määräyksessä tai laissa ei vielä tiettävästi ole määritelty, että vedeneristyksiä eivät saa tehdä kuin sertifioidut henkilöt. On käsittämätöntä, että ammattilainen yrittää myydä palveluitaan antamalla perätöntä tietoa. Mietinkin, onko kyseessä nyt jokin yleinen harhaluulo tai aivopesun tulos, nimittäin eräässä suositussa rakennusblogissakin sanotaan näin: "Ja vielä kerran muistutan; märkätilojen eristykset pitää aina jättää ammattilaisille, vain kuivien tilojen vedeneristyksen saa tehdä itse." (TäälläTämähän ei pidä paikkaansa.

Omakotitaloa rakentaessa siis tämän hetken säännösten mukaan saa tehdä vedeneristystyöt myös itse. Siinä, kuten kaikessa muussakin rakentamisessa, on vain noudatettava erityistä huolellisuutta, valmistajan ohjeita ja oikeita työtapoja. En näe syytä, miksei asiaan huolellisesti perehtynyt ja tunnollinen omatoimirakentaja voisi itse saada tehtyä täysin asiallisia vedeneristyksiä. Meidän isännän huolellisuus ja osaaminen lyö aivan varmasti laudalta monen "koulutetun rakennusalan ammattilaisen" työnjäljen, eikä vähiten siksi, että tämä talo on oma unelmamme, jota tehdään meille itsellemme.

Alakerran wc:ssä meillä on lattiakaivo, joten vähintäänkin lattia piti vedeneristää. Joidenkin mielestä kaikkien laatoitusten alla pitäisi olla vedeneristys, koska laattaseinää pitäisi voida halutessaan pestä runsaalla vedellä. Meillä kuitenkin tulee vessaan kiintokalusteet koko seinän mitalta, eikä tilassa niidenkään takia voi roiskia vettä ympäriinsä. Se ei siis ole märkätila. Wc:llä on yksi yhteinen harkkoseinä pesuhuoneen kanssa ja muuten seinäpinnat ovat tavallista kipsilevyä. Vessassa kolme seinänpätkää laatoitettiin ja yksi tullaan maalaamaan. Harkkoseinä on tasoitettu märkätilatasoitteella ja maalattava seinä on ylitasoitettu ja pohjamaalattu. On myös muistettava, että jos automaattisesti vetelisi vedeneristykset koko tilaan, jäisi ulkoseinän osuudella kipsilevy kahden "muovikalvon" väliin, koska kipsilevyn takana on höyrynsulkumuovi. Päädyimme näistä syistä sivelemään seinille kosteudensulkuainetta ja vedeneristämään vain lattian ylösnostoineen. Varmistimme ennen töiden aloitusta tasoitusfirmalta, minkä valmistajan märkätilatasoitetta harkkoseinässä on käytetty, ja hankimme saman valmistajan tuotteet myös kaikkiin vedeneristystöihin. Ennen vedeneristyksiä kaikki nurkat ja putkien ympärykset tiivistettiin polymeerimassalla.


Seinien laatoitus aloitettiin laattajaon huolellisella suunnittelulla ja sen jälkeen alhaalta päin mitoittamalla ja jättämällä alin rivi kiinnittämättä tässä vaiheessa. Laattapakettien avulla saatiin tuettua oikeaan korkeuteen ensimmäiselle laattarivistölle tukipuut. Laattojen välissä käytettiin laattaristejä, jotka varmistivat sauman pysyvän samanpaksuisena koko tilassa. Huoneen kulmia varten laattoja jouduttiin leikkaamaan oikean kokoisiksi laattaleikkurilla, ja rasioiden ja putkien reiät isäntä teki pylväsporakoneella, jossa oli timanttireikäsaha. Homman olisi voinut hoitaa myös tavallisella porakoneella, jossa on timanttireikäsahanterä, käyttämällä imukuppikiinnitteistä ohjuria. Laatat kiinnitettiin seinään saneerauslaastilla.



Kun seinät oli laatoitettu, aloitettiin lattian vedeneristäminen. Alueelle siveltiin ensin tartuntapohjuste, jonka annettiin kuivua. Sen jälkeen nurkkiin ja putkien ympäryksiin asennettiin tiiviisti vedeneristyskankaat vedeneristysmassan avulla. Isäntä mittaili valmiiksi oikean kokoiset palat ja alkoi vasta sitten sotkea massan kanssa. Ensin kulmaan laitettiin vedeneristysmassaa, painettiin kangas massan päälle, tiivistettiin ja poistettiin kuplat lastalla sekä laitettiin lopuksi massaa vielä päälle. Kulmiin kangas asettui nätisti, kun työsti nauhaa jo valmiiksi pienelle taitokselle keskeltä ja asetti ensin toisen reunan kiinni ennenkuin laski toisen paikoilleen. Kulmissa, erityisesti ulkokulmissa ovenpielessä, vaadittiin näpertelyä, sillä vedeneristyskankaasta piti leikellä valmiin sabluunan mukaiset palat, jotta ne asettuivat kulmaan oikein. Kulmapalojen tekemiseen löytyy ohjeita netistä. Myös valmiita kulmapalasia vedeneristyskankaasta löytyy, mutta tässäkin voi säästää aika paljon rahaa, jos omasta takaa löytyy sakset ja vähän viitseliäisyyttä. Lattiakaivolle hankimme kuitenkin kaksi valmista vedeneristyslaippaa, jotka asennettiin ristikkäin toisiinsa nähden. Loppuun lattiaan vedeneristysmassa levitettiin telalla. Vedeneristysmassalla käsittely toistettiin vielä ensimmäisen kerroksen kuivuttua, ja sillä saavutettiin koepalan mukaan riittävä kerrospaksuus.




Meille tuli vessan lattiaan vaaleanharmaata (ihanan edullista) 10x10 -laattaa. Lattian laatoitus aloitettiin lattiakaivon kohdalta asentamalla ensin lattiakaivoon ritilä ja sovittamalla laattajako siihen. Lattian olisi voinut tehdä kokonaan ensin ja palata sitten asentamaan puuttuva seinän alin rivi, mutta isäntä päätti tehdä ne samanaikaisesti työn edetessä. Alimmat seinälaatat kiinnitettiin teipillä seinissä jo kiinni oleviin laattoihin.



Wc:n saumaushommat päästiin nyt vihdoin aloittamaan eilen, kun tässä välissä on tehty kaikkea muuta. Valitsimme Fesconilta kaikista valkoisimman saumalaastin kiiltävien valkoisten laattojen pariksi. Yllätyin, miten nopeaa hommaa saumaaminen lopulta oli, sillä tein itse talolla eilen maalaushommia, ja ajattelin että käyn jossain vaiheessa nappaamassa työvaihekuvia, kun isäntä saumaa seiniä. Pari tuntia hujahti vauhdilla ja seinät olivatkin jo saumattu kun pysähdyin ottamaan kuvia. Saumaus kuitenkin pähkinänkuoressa tapahtui niin, että saumausaine levitettiin saumaan nähden vinottain kumilastalla niin, että saumarako täyttyi. Noin puolisen tuntia meni, että saumoista ei enää tarttunut sormeen laastia, ja pesu voitiin aloittaa sienellä pyörivin liikkein. Pesuvettä piti vaihtaa useasti, ja viimeinen pesu tehtiin laattojen suuntaisesti pyyhkien. Pesun jälkeen saumat kostutettiin vielä sumutepullolla, ja niitä tarvinnee edelleen parin vuorokauden ajan pitää hiukan kosteana, kun talolla vallitsee niin trooppinen ilmasto.



Kuraeteinen on ollut yksi DIY-projekteistamme tässä talossa. Koin, että valmiit kurasyöpöt olivat liian kalliita, ja niiden kanssa olisi pitänyt päättää laittaako syöpön suoraan oven eteen vai tekeekö sille syvennyksen oven viereen. Itse halusin, että heti oven edessä on alue, johon voi astua kuraisilla kengillä, mutta myös että oven vieressä olisi suihkunurkkaus. En oikeastaan olisi ennen lasten saamista edes kaivannut kuraeteistä, mutta nyt jo useamman kerran kerrostaloasunnon suihkussa lapsen kuravaatteita suihkutelleena koen kuraeteisen ehdottoman tärkeäksi. Päätimme tehdä itse "kura-alueen", eli pienen syvennyksen, jossa on hiekanerotuskaivo sekä käsisuihku. Syvennykseen tulee kuramatto, josta menee läpi pienet hiekka ja pikkukivet.

Täältä voi katsoa, miltä kuraeteisen muotti näytti lattiavalun aikoihin. Varmistimme siis, että betonivalu jää syvennyksen kohdalla muuta lattiaa alemmas. Betoni ei valussa päässyt ihan kokonaan valumaan muotin alle, ja lattialämmitysputket ja raudoitukset olivat pitkään vielä näkyvissä syvennyksen kohdalla. Ennen tiiveysmittausta syvennys valettiin tasaiseksi ja lattialämmitysputket piiloon, mutta nyt piti vielä tehdä siihen päälle kaadot. Syvennykselle valettiin vielä pienet reunatkin ulkoseinän puolelle, jotta oven eteen saadaan asennettua rivi kaakelia. Toisesta reunasta syvennystä hiukan pienennettiin oviaukon kanssa samaan kohtaan. Kaatojen tekemisessä isännällä oli mukana mallipala kuramatosta, jotta syvennyksestä tulee juuri oikean korkuinen.

Muotit valmiina reunojen valamista varten. Vasemmalla alakulmassa näkyy kuramaton mallipaloja
Reunat valettu ja kaatojen teko kesken
Kuraeteisen seinät päätettiin tehdä osittain harkoilla ja osittain märkätilalevyllä. Syvennystä ei tehty kokonaan harkoista, koska se olisi vienyt niin paljon tilaa. Märkätilalevystä tehty ulkoseinän puolella oleva seinämä piti rakentaa tuuletusraolla, koska ulkoseinässä on höyrynsulkumuovin sisäpuolella villaa ja kipsilevyä, eivätkä ne saa jäädä kahden muovikalvon väliin. Seinään asennettiin siksi märkätilalevyistä ikäänkuin koolaukset taakse. Kurasyvennyksen takaseinän märkätilalevy voitiin kiinnittää suoraan seinään, sillä sen takana on tavallinen väliseinä, jossa ei ole höyrynsulkua. Märkätilalevyjen saumat tiivistettiin polymeerimassalla ja harkkoseinä tasoitettiin märkätilatasoitteella ennen vedeneristystöiden aloittamista. Alunperin en ollut ymmärtänyt, että kura-alueen suihkunurkkauksesta tulisi noin kapea kuin miltä se nyt näyttää. Olin myös käsittänyt, että harkkoseinän sijainnin ja siten kurasyvennyksen leveyden voi päättää vielä tässä vaiheessa, mutta kaatojen vuoksi seinää ei pystynytkään siirtämään enää. Ajanee syvennys kuitenkin asiansa kuravaatteiden suihkuttelunurkkauksena.




Ennen kodinhoitohuoneen lattian vedeneristystä myös siellä täytettiin nurkat polymeerimassalla. Kulmassa olevan radonputken ympärille rakennettiin märkätilalevystä pieni seinämä, jotta laattojen ylösnosto saadaan tehtyä myös siinä kohden. Sitten lattiaan levitettiin tartuntapohjuste, laitettiin vahvikekankaat ja lopuksi kaikkiaan kolme vedeneristyskerrosta, sillä koepalan mukaan kahden kerroksen jälkeen kalvon paksuus oli juuri raja-arvoinen, eikä haluttu tehdä minimin mukaista.





Koepala otettu 
Kodinhoitohuoneen lattiaan valittiin 30x30 tummanharmaa porcellanato-laatta, joka on mukavan karkea ja hiukan kimalteleva pinnaltaan. Laatoitus aloitettiin kuraeteisestä, koska oli helpointa aloittaa syvennyksen reunoilta täysillä laatoilla, jotka määrittelevät laattalinjat koko huoneeseen. Syvennyksen reunoille leikattiin ensin noin 2cm laattasiivut pystyyn, ja niiden päälle kokonaiset laatat suoriin linjoihin laserin avulla. Erityisesti ihailin isännän työnjälkeä kaivon ja putken kiertävissä laatoissa, tarkasti on saatu leikattua. Laatat ovat työn jäljiltä melko likaisen näköisiä, ja saumaamisen jälkeen varmaan vielä enemmän, mutta silti tykkään lattiasta kovasti.







Lattian jälkeen tehtiin jälkikäteen vielä ylösnostot seinille. Seinillenosto ja kuraeteinen laatoitettiin samalla laatalla kuin muu lattia, mutta 15x15 -kokoisena. Kuranurkkauksen laatoittaminen oli työlästä ja hidasta, koska sen päällisosiin piti tehdä niin paljon leikattuja paloja. Laatoitus päätettiin aloittaa ulkonurkasta täydellä laatalla, ja siitä johtuen laattajaot eivät menneet aivan tasan. Tämän ei annettu haitata, koska syvennyksen laatoitus menee kuitenkin kuramaton alle piiloon, ja harkkoseinän toiselle puolelle tulee heti kaapistot. Mielestäni lopputulos on oikein hieno. Kuramatto sopii erinomaisesti syvennykseen, ja tulee juuri muun lattian tasalle. Toivottavasti mattoa on vielä tilattavissa, kun mallipalat on hankittu jo yli vuosi sitten..







Näiden laatoitushommien jälkeen on siirrytty pesuhuoneen ja saunan puolelle. Niistä voisin kertoa erikseen, kunhan työt etenevät laatoitukseen asti. Vessan ja kodinhoitohuoneen lattioiden saumaus on myös vielä tekemättä. Muualla talossa työt ovat ottaneet ison harppauksen eteenpäin, kun asentajaystävämme oli meillä hommissa parin viikon ajan. Palaan mahdollisimman pian kertomaan niistä edistysaskeleista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...