keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Esimakua rakennusväsymyksestä ja ensimmäiset tarkistuskuvat

Viime viikko oli äärimmäisen rankka koko meidän perheelle, sillä ohjelmassa oli väliaikaisen vuokra-asunnon tyhjentäminen, siivoaminen ja muutto. Saimme siis ystävältä vuokralle asunnon, joka piti tyhjentää tavaroista (lähinnä kaatopaikalle) ennen muuttamistamme siihen. Kaikkiaan teimme viitisen kaatopaikkakuormaa, siivosimme asunnon lattiasta kattoon ja sitten muutimme lähemmäs kymmenen peräkärrykuormallista omia tavaroita. Koska yksivuotiasta ei voinut tuoda laatikkomeren keskelle, oli pakko laittaa uusi asunto kerralla järjestykseen yhden päivän aikana. Tämän jälkeen vanha asuntomme vielä piti siivota ja luovuttaa. Muuton jälkeen oli tietysti tehtävä isännöitsijälle tuloilmoitus, selvitettävä internetyhteys, vaihdettava kotivakuutus ja niin edelleen.

Hommaa on siis riittänyt. Poika oli lähes koko viime viikon isovanhemmilla hoidossa aamusta iltaan. Poika onneksi viihtyy siellä erinomaisesti, eikä rakkautta puutu, joten vanhempina pystyimme olemaan melko levollisin mielin vaikka omatuntoa kolkuttikin ja ikävä oli kova. Miehen kanssa oltiin joka ilta aivan rättipoikkipuhki.

Väkisinkin mieleen hiipi, että tätäkö on sitten rakennusväsymys vai jopa jotain pahempaa? Rakentamisen aikainen väsymys kestää yhtäjaksoisesti yli vuoden - tämän ollessa vain viikon kestoinen projekti. Pohdin kuitenkin, että pahinta tässä viikossa on ollut aikapaine, joka on ollut niskassa koko ajan. Asunto oli pakko luovuttaa, joten muutto oli kaikkinensa saatava hoidettua. Voisiko rakentamisen aikataulutuksen tehdä niin, ettei aikapaineita olisi aivan jatkuvasti? Oppaissa suositellaan kaikkien suurten työvaiheiden väliin jätettävän parikin väliviikkoa. Sen lisäksi on ehkä hyvä asennoitua siihen, että talon tekeminen itse kestää 1,5 vuotta. Tavoittelemme joulua 2017 - onkohan sekin liian tiukka aikataulu? Hengähdystaukojakin on otettava.

Riitelemistäkään ei kiireessä ehtinyt harrastaa, vaan yhteentörmäyksiä alkoi tulla vasta muuton jälkeen. Ilma sitten puhdistui kuin itsestään, kun molemmat oivallettiin että olisihan ollutkin outoa, jos tässä väsymyksessä ei yhtään kiristyisi tunnelma. Muistin lukeneeni raksablogeista, että pahinta aikaa rakentamisessa saattaa jopa olla aika sen jälkeen kun uuteen taloon on muutettu ja väsymys purkautuu. Sitäkin tässä harjoiteltiin siis jo etukäteen :)

Saimme viime viikon loppupuolella Kastellin suunnittelijalta ensimmäiset tarkistuskuvat talosta, ja pettymys oli melkoinen. Olimme suunnnitteluohjelmalla pohjaa tehdessämme käyttäneet vain 10cm paksuisia seiniä, kun ulkoseinät ovat todellisuudessa 30cm paksuja. Olimme tiedostaneet, että seinät ovat paikoin paksumpia, mutta emme amatööreinä olleet oivaltaneet, kuinka valtavan paljon seinät syövät neliöitä talosta. Lopputuloksena oli mm. liian pieni tekninen tila (joka oli muutettu vessaksi kodinhoitohuoneen yhteyteen), liian pieni ruokailutila ja keittiökin oli kuvassa kutistunut siten että yksi pöytätaso oli kadonnut. Kuvien saamisesta asti olemme olleet aivan lamaantuneita koko talon suunnitteluun. Mitäs nyt tehdään, kun vaivalla suunniteltu pohja ei edelleenkään toimi, vaan on paikoitellen liian pieni? Harkinnassa olisi soitto Kastellille, että siirretäänpäs niitä seiniä taas vähän ulospäin. Kerrosala talosuunnitelmissa on tällä hetkellä 202, ja huoneistoala 179. On se kumma, jos ei kolmehenkiselle perheelle riitä vieläkään...

Alakerrran pohjapiirrustus: Kastelli ja RPN-konsultointi Oy

Kaikesta väsymyksestä ja tarkistuskuvaongelmista huolimatta meistä tuntuu, että ollaan taas askeleen lähempänä talounelmaa, kun väliaikaisasunnossakin jo asutaan. Nyt vaan mietintämyssy päähän ja talon pohjaa muokkaamaan.

3 kommenttia:

  1. Huh, teillä on ollut raskas viikko!

    Pohja (joka vaikuttaa muuten tosi toimivalta!) ei mun mielestä ole yhtään pieni :) Jos lisäneliöitä tahdotte esim. olkkariin, niin ehkä seinää voisi siirtää vähän kodariin päin? Tai voisiko aulasta nipistää neliöitä? Meillä huoneistoala 114 m2 ja samoin tuttavaperheen rakenteilla olevassa talossa. Heillä on kolme lasta. Halusin tämän vain kertoa sen takia, jos tuo pohjan koko mietityttää. Uskoisin, että perheenne mahtuu tuohon ihan hyvin. Ymmärrän kyllä totta kai, jos tahdotte isoa ja avaraa :) Tsemppiä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! :)

    Itse olen koko ajan ajatellut, että pienempikin kyllä riittäisi. Miehellä tuntuu olevan meistä kahdesta enemmän sellainen olo, että koko rakennusoikeus pitäisi käyttää. Hirvittää itseä jo, kun talon koko kasvaa niin suureksi, sillä budjetti on usein näissä hommissa rajallinen.

    Ongelma tuossa meidän pohjassa oli kuitenkin se, että huoneet pienenivät ns. strategisesti. Eli kaikki tilat pienenivät kyllä, mutta joillakin tiloilla ei olisi ollut varaa pienentyä yhtään. Eli esimerkiksi ruokailutila oli leveydeltään alle suositusminimin, vain 2,4m, eikä sitä pystynyt suurentamaan, koska keittiössä oli myöskin minimaalinen leveys, 1,2m kaappien välissä. Jos kaikkia olisi levennetty ottaen tilaa työhuoneesta "alapuolelta" (kuvassa), työhuoneen ovi ei olisi mahtunut enää portaiden eteen (vaikea selittää, mutta kuva havainnollistanee asiaa).

    Myös tekninen tila olisi pitänyt olla enemmän kuin tuo 1,7m2 jotta sinne mahtuu kaikki laitteet (nyt siis vaihtunut wc:ksi tässä kuvassa, kodinhoitohuoneessa). Jos tuota teknistä tilaa/wc:tä kasvattaisi, jäisi kodinhoitohuoneeseen hyvin vähän tilaa kaapeille (lähinnä vain pesukone ja kuivausrumpu).

    Olohuoneesta ja eteisestä olisi mielestäni voinut enemmänkin pihistää neliöitä, mutta niitä ei pystynyt tässä pohjassa ottamaan sieltä. Pohja on siinä mielessä melko huono, mutta silti meidän kaikkien aikojen suosikki, ja niitä on pyöritelty tooooodella kauan. Päädyimme siis kasvattamaan taloa vielä hiukan - tai no kunhan kuullaan mitä se maksaisi ensin.

    Kiitos tsempeistä ja teillekin jaksamista loppukiriin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahh, niinpä tietenkin. Ei tämä yksikerroksisen rakentaja tajunnut yhtään tuota porrasasiaa :D On kyllä kieltämättä hieman hankala pohja pelata neliömetrien kanssa, mutta hyvä jos asia ratkeaisi talon koon kasvattamisella eikä budjetti paisuisi kamalasti :) Muistan, kun itse veivasimme pohjapiirustusta ja mies piirsi siitä 18 eri versiota, jotka minä järjestäen tyrmäsin :D Siihen kannattaa käyttää aikaa niin paljon, että miellyttävä löytyy.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...