tiistai 17. toukokuuta 2016

Talopakettien vertailu loppusuoralla

Talopakettien vertailu on loppusuoralla. Meillä on nyt kaikki haluamamme tarjoukset ja ollaan jatkettu Excel-taulukkoa. Vaikuttaisi siltä, että meillä on lopussa kaksi kilpailevaa tarjousta, joiden välillä valinta tehdään. Teen kilpailutuksesta lopuksi yhteenvedon ja listaan talotoimittajat ja niille perusteet miksi hylkäsimme muut kuin valitsemamme.

Olemme käyneet parhaat tarjoukset läpi vastaavan mestarimme kanssa, ja itse olen tehnyt perusteellisen selvityksen niiden eroista. Seuraavassa erittäin pitkä lista kahden korkeimmalla sijalla olevan tarjousten välisistä eroista, jotka selittävät pientä hintaeroa ja puhuvat sekä tarjousten puolesta että niitä vastaan. Molemmat toimittavat ovat pre-cut ja halvemman ja kalliimman hintaero on hiukan yli 8000 euroa.

 • Kalliimpaan pakettiin sisältyy ilmatiiveysmittaus ja energiatodistuksen päivitys, mutta halvempaan pakettin ei, eikä sitä voi talotoimittajan kautta tilatakaan. Hintavaikutuksen tarkkaa tietoa ei ole, mutta arviolta se tuo noin 400-500 euroa lisää.
 • Kalliimmassa paketissa on alakerrassa ulkoseinien sisäpinnalla erikoiskova kipsilevy, halvemmassa on kaikissa seinissä normaali kipsilevy. Tiedämme, että erikoiskovan kipsilevyn asentaminen on tuskallisempaa, mutta mielikuva jäykemmästä rakenteesta houkuttaisi. Hintavaikutus on todennäköisesti vain noin 1000 euroa, jos halvempaan vaihdetaan myös kipsilevy erikoiskovaksi.
 • Kalliimpaan pakettiin sisältyy työmaaportaat toiseen kerrokseen, halvempaan ei. Portaat on todennäköisesti melko helposti rakennettavissa runkopystytyksen ylijäämäpuista. Pientä lisävaivaa se tuottaa.
 • Halvemmassa paketissa sisäkattoverhous on kipsilevyä, vaikka halusimme MDF-paneelin, koska kipsilevy on osa talon jäykistävää rakennetta. Kalliimmassa paketissa sisäkattoverhous on MDF-levyä ja talon ns. vinojäykistys on tehty muulla tavoin. Jos haluaisimme halvempaan pakettiin MDF-sisäkaton, se pitäisi laittaa kipsilevyn päälle. Huonekorkeus laskisi tästä johtuen hieman enemmän ja hintaa tulisi ns. turhaan lisää jopa useita tuhansia, arvioltamme ainakin 3000e. Harkitsemme sisäkattoverhoukseen myös Stretch-sisäkattoa. Kalliimmassa paketissa sen vaihtaminen olisi helppoa ja katon asentaminen olisi todella yksinkertaista, halvemmassa pitäisi kipsilevyt silloinkin asentaa paikoilleen, mutta niiden pinnoittaminen jäisi pois.
 • Kalliimmassa paketissa on yläpohjassa 500mm puhallusvillaa, kun halvemmassa on 100mm levyvillaa ja 400mm Ekovillaa puhallettuna. Ero ei ole suuri, mutta levyvillalla saadaan talon rakennusajalla hiukan aikaisemmin lämpöä pidettyä talon sisällä ennenkuin yläpohjatyöt ja vesikate saadaan lopulliseen kuntoonsa ja puhallusvillan voi laittaa. Levyvillan asentaminen on kuitenkin hiukan työläämpää kuin puhallusvillan.
 • Kalliimmassa paketissa on ulkoverhouksessa valkoinen pohjamaali, jonka sävyttäminen maksaa 800e, jos haluamme esim. harmaan pohjamaalin helpottamaan talon lopullisen sävyn saavuttamista. Halvemmassa paketissa harmaa sävy on valittavissa vakiona.
 • Kalliimmassa paketissa huonekorkeus on 2,6m sekä ala- että yläkerrassa. Halvemmassa alakerta on 2,6m ja yläkerta 2,5m. Jos haluaisimme korottaa yläkerran saman korkuiseksi, lisähintaa pakettiin tulee noin 400e.
 • Halvemmassa paketissa koko summasta 96% olisi oltava maksettu jo kahden viikon päästä runkotoimituksesta, kun kalliimmassa paketissa viimeiselle 15% on puolen vuoden ja jopa vuoden maksuaika. Maksuehdoissa pitkä aika antaa vääntövoimaa reklamaatioihin.
 • Kalliimpi paketti sisältää harjatiivisteen ja päätyräystäspellit, halvempi ei.
 • Meille olennainen asia on olohuoneen ja eteisen väliin tulevan kannattavan palkin piilottaminen välipohjaan tai eteisen kattoa alaslaskemalla. Kalliimpi talotoimittaja kertoi tämän onnistuvan helposti, halvemmalta odottelemme vielä tietoa. Haluaisimme, että palkki voidaan upottaa välipohjaan, ja se vaatii rakennesuunnittelijalta joustavuutta. 
 • Meille ehkä kaikista eniten merkitystä tekee se, että hyvä ystävämme on halvemman tarjouksen talotoimittajan aliurakoitsija, eli saisimme ystävämme porukan pystyttämään talomme. Kalliimman paketin pystytysporukasta meillä ei ole mitään tietoa - pelkäämme, että paikan päälle tulee joku tekemään lentävällä lauseella "ei tässä ittelle tehdä". Ystävästämme emme usko sellaista hetkeäkään.
 • Halvemman paketin myyjä on vaikuttanut alusta asti ahkeralta, välittävältä ja perusteelliselta. Kalliimman paketin myyjästä emme oikein ole varmoja, sillä häntä olemme tavanneet vain kerran. Jostain syystä halvemman paketin myyjä tuntuu meille oikealta, ja itse uskon myös vaiston merkitykseen näissä asioissa.
Yhteenvetona siis se, että halvempaan pakettiin tulee joitakin lisäkustannuksia, joiden arvio on noin 5000 euroa. Kalliimpaan tulee ulkoverhouksen sävytyksestä 800e. Halvempi paketti jäisi siis joka tapauksessa 4000 euroa halvemmaksi, ja pystytysporukan tunteminen puhuu halvemman puolesta, joskin sisäkattoverhousasia meitä edelleen vaivaa sekä se, onnistuuko palkin piilottaminen. Keskiviikkona tapaamme halvemman talotoimittajan ja voipi olla, että päätöksiä päästään vihdoin tekemään.


Kiva jos jaksoit lukea koko sepustuksen. Kommentit talotoimittajien vertailusta ovat erittäin tervetulleita!

1 kommentti:

 1. On kyllä hyvä, että pääsee lukemaan näin informatiivista tekstiä. Meillä itseasiassa on tulossa täällä Torniossa ilmatiiveysmittaus. Mies ilmeisesti on hinta jonkin verran selvitellyt. Muuten alkaisi olemaan jo hyvällä mallilla, toivotaan vaan vielä hyviä lukeamia. Olen samaa mieltä, että o nerittäin tärkeää että myyjä on välittävä ja perusteellinen. Kemiat tulee ehdottomasti kohdata tässäkin valinnassa.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...