torstai 13. lokakuuta 2016

Työmaasuunnitelma ja putkitöitä ennen sisätäyttöjä

Olemme siirtyneet raksaviikolle 7 ja isäntä on jatkanut raatamista tontilla. Kun on ensin palkkatyössä ja sen jälkeen illan raksalla, tulee melko väsyneenä kotiin. Eilen isäntä sanoi, että tuntuu kuin mikään ei etenisi, vaikka tekee joka päivä tontilla töitä pimeän tuloon asti. Tähän tunteeseen on varmaankin totuteltava, mikäli talon rakentaneita ihmisiä on uskominen. Onhan sitä edistystä kuitenkin tapahtunut, sillä nyt tontilla on valmista loppuihin täyttöihin. Soitin viime viikolla tilauksen myös sijaintikatselmukseen, ja jo alkuviikosta saimme postissa pöytäkirjan, jossa sanottiin sijainnin olevan kunnossa.

Saimme viime viikonloppuna kahdestaan asennettua patolevyt autokatoksen sokkeliin. Sen jälkeen isäntä korjasi talon jokaikisen sadevesikaivon paikan. Meillähän oli käynyt sillä tavoin, että rakennuspaikan esimerkintä ja lopullisen sijainnin merkintä olivat noin 30cm eri paikassa. Merkinnät ovat saattaneet päästä siirtymään pohjatöiden ja louhinnan aikana. Tästä johtuen myös putkitukset olivat väärissä paikoissa, kun sokkeli oli valettava lopullisen sijaintimerkinnän mukaan. Onneksi kaikki oli tällä kertaa korjattavissa, asia vaati vain ankaraa lapion heiluttelua ja muhvikulmien hamstraamista rautakaupasta.

Näin paljon oltiin sivussa viemäreiden kanssa. Putken pitäisi tulla ylös punaisen ympyrän kohdalla.
Tässä oli tapahtunut suurin moka, kun viemäri oli tuotu talon nurkalle.
Nyt putki on tuotu katetun terassin jälkeiselle paikalleen (kuvassa katoksen pilarianturat)
Tätäkin viemäriä oltiin tuomassa väärälle nurkalle, kun sen oli tarkoitus sijaita pilarin juurella
Isäntä on huhkinut myös teknisen tilan parissa, sillä putkien pituudet ja oikea sijainti piti varmistaa ennenkuin sisätäytöt voidaan aloittaa. Paikalleen oli aseteltu ainakin vesiputkia, talokuitua, pihavalojen sähköjä ja maalämpöputkia. Alla olevassa kuvassa on jo hämärä laskeutunut ja kylmäkin on ehtinyt tulla moneen kertaan, mutta putket ovat vihdoin oikeilla paikoillaan. Ahkeralle isännälle kiitokset <3

Etualalla harrastetila/tekninen tila

Kävimme viikonloppuna kylässä taloamme pystyttämään tulevan ystävämme luona. Kävimme samalla läpi, mitä asioita pitäisi huomioida talopaketin tuloa varten. Näiden huomioiden pohjalta tein työmaasuunnitelman. Ainakin seuraavia asioita on hyvä huomioida työmaasuunnitelmassa:

 • Varastointi: kuvassa siniraidalliset alueet. Osaan alueista saatamme pystyttää jonkinlaisen väliaikaisen katoksen, kun autokatos on tarkoitus rakentaa vasta myöhemmin. Peitteitä ja lavoja rakennustarvikkeiden suojaamiseen on oltava valmiina.
 • Tilavaraus rakennustelineille: kuvassa punaraidallinen alue, pääosin noin kaksi metriä, mutta terassien ympärillä riittänee metri
 • Jätteiden käsittely: kuvassa punaiset alueet, meillä tässä vaiheessa vain sekajäte ja puujäte, tarkempaan lajitteluun paneudutaan myöhemmin tarpeen kasvaessa
 • Tasaista tai korkeintaan loivasti laskevaa tilaa nosturia varten. Varmistettava paikan sopivuus nosturin kantomatkaan nähden. Meille tulevalla nosturilla pääsemme helposti 30 metrin päähän, ja puutavaraa siirretään heti alussa takapihalle, jottei kaikkea tarvitse säilöä pienehköllä etupihalla.
 • Työmaa-wc
 • Ensiaputarvikkeet
 • Sammutusvälineistö
 • Työmaasähkö ja -vesi
 • Pysäköinti, varsinkin jos siinä on rajoituksia
 • Mahdollinen maamassojen varastointi. Itse pyrimme siihen, että maata ei enää tarvitse varastoida tontilla tai tuoda enää ollenkaan lopputäyttöjen jälkeen takapihalle.
 • Halusimme varata vapaan ajoreitin takapihalle. Meillä mahtuu vain jos telineitä ei ole asennettu väylälle. Talon toisella puolen on louhittu kalliota vain kahden metrin päähän talosta eikä sieltä pääse siksi ajamaan. Varastointialue jäi kuvassa vielä vahingossa tukkimaan varareittiä. Tämä täytyy välttää.

Työmaasuunnitelma
Työmaasuunnitelma

Ystävämme kehoitti huomioimaan, että pian on tarvetta myös työmaavaloille sekä lumikolalle (kamalaa, kun pitää jo puhua lumesta, mutta kyllä se niin on, että talvi aina vaan onnistuu yllättämään suomalaiset). Isäntä kävikin jo ostamassa työmaavaloja. Laastareita on kuulemma ensiapulaukussa aivan liian vähän, ja niitä kannattaa pari ekstrapakettia hankkia valmiiksi. Jätteiden käsittelyssä suuri roska-astia ei ole välttämätön, mutta siitä on hyötyä pienten jätemäärien kuivana pitämisessä, kun katosta ei ole. Jätesäkkien tulee luonnollisesti olla sitä vahvaa mallia eikä sellaista, joka repeää pelkästä katsomisesta.

Talopaketin tuloon on enää hiukan yli kolme viikkoa. Tänään kaivuri tulee tontille heti aamusta tekemään isännän kanssa routasuojauksia ja sisätäyttöjä. Pian nähdään, pitääkö meidän maatöiden ja perustusten budjetti. Jännittää!2 kommenttia:

 1. Tulevaa rakennusprojektia silmälläpitäen olen jo lueskellut useita rakennusblogeja ja tämä on kyllä ehdottomasti parhaasta päästä! Hienoa huomata kirjoittajan pedantti asenne, josta on ainoastaan hyötyä niin teille itsellenne kuin meille muillekin! :) Henk.koht. olen vähän samanlainen ja mietityttää jo etukäteen, miten sitä ehtii rakentaa JA kirjoittaa blogia niinkin seikkaperäisesti kuin tapanani hieman on... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuret kiitokset kehuista, ne lämmittävät sydäntä :) Kyllä tämä pedantti asenne on auttanut rakennusprojektin eteenpäin viemisessä, mm. budjetin kurissa pitämisessä ja reklamaatioiden hoitamisessa. Viimeisimpien kuukausien aikana blogissa on kyllä ollut hiljaisempaa, kun tuo vimmatun ulkoverhoustyö on vienyt niin kauan että siitä ei enää jaksa edes kirjoittaa :D Ihan pian päästään taas sisätöihin ja uusia kirjoitusaiheitakin tulee löytymään :) On ollut myös tarkoitus kirjoittaa siitä tavasta, miten seuraan ja dokumentoin talon kustannuksia :)
   Kovasti tsemppiä alkavaan rakennusprojektiin!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...