Valmiita seinän sisään liukuvien ovien runkoelementtejä on tarjolla jo useammalla valmistajalla, kuten Liunella, Eclissellä tai Jeld-Wenillä nyt muutaman mainitakseni. Niiden hintataso on vielä melko korkea, ja ovivalikoimat mielestäni suppeat. Yhden ovipaketin hinta voi olla jopa 500-600 euroa, ja sekin melko tavanomaisella väliovella - ja me tarvitsisimme tuohon aukkoon kaksi. Meille oli alusta asti selvää, että haluamme makuuhuoneen ja vaatehuoneen väliin peililiukuovet hopean värisillä kehyksillä, ja että tässä meidän projektissa ei panosteta valmiisiin ja kalliisiin ovielementteihin, kun meillä on tuollainen todella kätevä isäntä tekemässä ihan yhtä hyviä ratkaisuja itse.
Pariliukuovet valmiina runkoelementteinä Liunelta |
Kuva: Osio liukuovet |
Toisena vaihtoehtona mietimme tekevämme tavallisen väliseinärungon, jonka taakse vaatehuoneen puolelle voisi ripustaa liukuovet. En itse lämmennyt tähän vaihtoehtoon, koska liukuovet liukuisivat silloinkin vaatehuoneen puolella seinien eteen, eikä noita seinänpätkiä pystyisi käyttämään kalustamiseen. Olin nimittäin ajatellut, että tuohon toiselle seinänpätkälle ripustaisi esimerkiksi jonkin korunaulakon tai vaikka naulakon pyyhkeille, kun kylpyhuone on aivan vieressä. Eniten minua kuitenkin häiritsi se, että liukuovi näyttäisi vaatehuoneen puolelta olevan "kuopassa" miltei 10cm syvyydessä makuuhuoneen puoleisesta seinän pinnasta katsoen (väliseinän runkotolpat 66mm + kipsilevyt molemmin puolin, 26mm).
Kuva: Decor sisustus |
Isännän piti siis löytää minulle uusia ehdotuksia. Lähdettiin miettimään, että tekisi itse väliseinärungon, jonka sisään liukuovet pääsevät liukumaan. Ongelmana on se, että ontto seinänrunko on helposti myös liian heikko. Siksi sen molemmin puolin olisi hyvä olla runkotolpat vähintään "kakkosnelosista". Tällaiselle rakennelmalle syntyi paksuutta lähes 17cm, kun väliin laskettiin tilaa 40mm paksulle liukuovelle (ohuempiakin liukuoviratkaisuja löytyy, jos ulkonäöllä ei ole niin suurta merkitystä tai tekee vaikka itse vanerista). Mielestäni tässäkin korostui liikaa se, että liukuovi on kuopassa, kun makuuhuoneen seinänpinnasta liukuoveen oli matkaa noin 6cm.
Asentajamme saattoi vähän naureskella, kun tämä rouva sanoi, että 6cm on liikaa kuoppaa liukuovelle, ja korkeintaan 3-4cm sopii. Siis kahden ratkaisevan senttimetrin takia sain isännän pohtimaan tapoja tehdä ohuemman, teräsvahvisteisen väliseinärungon seinän sisään liukuville oville. Myös isäntä käski sitten kertomaan, että nämä rakkaan vaimon mieltymykset tuottivat isännälle jonkin verran päänvaivaa. Teräs noin yleensä runkotavarana on arvokkaampaa kuin puu, mutta on otettava huomioon, että ohuempi runkotavara on halvempaa kuin edellisen vaihtoehdon järeämpi runkotavara, mikä kompensoi teräsvahvistuksista syntyviä kustannuksia. Meille (vai minulle?) tämä vaihtoehto oli joka tapauksessa mieluisin, sillä se on mahdollisimman ohut ja huomaamaton, mutta silti edullinen tapa saada liukuovet seinän sisään. Vielä ohuemman rungon olisi toki saanut hitsaamalla rungon kokonaan teräksestä, mutta se olisi ehkä ollut vähän kalliimpi ja työläämpi vaihtoehto. Tämä vaihtoehto arveltiin budjettiin sopivaksi, sillä teräsvahvikkeisiin ja runkotavaraan laskettiin menevän korkeintaan 200 euroa ja liukuoviin 500 euroa.
Rungon toteutus
Tällaisten seinien toteuttamiseen on varmasti yhtä monta tapaa kuin tekijää. Yritän parhaani mukaan esitellä tässä sen, miten itse toteutimme seinän, jos joku haluaa itse tehdä vastaavan tyyppisen ja etsii vinkkejä. Alla kuvassa on rungon rakenne pääpiirteissään. Kuva on tehty ihan tavallisella paint-ohjelmalla eikä ole minkään valtakunnan mittakaavassa. Seinää on jopa vähän pistetty kasaan, ja tolppien välit sekä oviaukko ovat oikeasti leveämpiä. Kuvassa myös näkyy vain yhden puolen pystytolpat (aitalauta) selvyyden vuoksi. Laudat eivät olleet molemmin puolin aivan kohdakkain, mutta toisenkin puolen tolppien piirtäminen kuvaan olisi sekoittanut liikaa.
Seuraavaksi jälleen laserin avulla asennettiin kulmaraudat kipsivalussa olevaan alajuoksuun kiinni molemmin puolin. Alajuoksu piti olla upotettuna valuun jo sen vuoksi, että meille tulee liukuovet, jotka tarvitsevat sekä ylä- että alakiskon. Alakiskon pitää päästä kulkemaan seinän sisällä lattiamateriaalin tasalla, eikä seinän sisällä voi siksi olla alajuoksua enää valun yläpuolella.
Tässä isäntä oli ehtinyt jo pari pystylautaakin laittaa, vaikka niitä ennen olisi ollut hyvä asentaa yläkisko liukuoville. |
Sitten asentamaan pystylautoja, eli teräksellä vahvistettuja aitalautoja. Aitalautojen kahteen kulmaan kiinnitettiin 2m pitkät kulmaraudat, jotka tukevoittivat lautaa huomattavasti. Aivan oviaukon vieressä oleviin lautoihin laitettiin vain yhteen kulmaan vahvistus, jotta myöhemmin saisi helpommin kiinnitettyä laudan puiseen reunaan listan (kuvassa oranssit, asennetaan myöhemmin).
Leikkaus välisenästä kohdasta A |
Teräsvahvistukset pystylautoihin tehtiin siksi, että puu on materiaalina elävää ja liian joustavaa, varsinkin näin ohuina kappaleina. Ensin ajattelin, että no mitäs sillä on väliä, vaikka se seinä olisi vähän heikko, jos siihen ei ole aikomus nojailla tai ripustaa mitään painavaa? Sitten tutkin asiaa ja isäntäkin minua valaisi, että liiallinen joustavuus ja puun eläminen voivat herkästi aiheuttaa seinän tasoituksiin ja sitä myöten maalipintaan halkeamia. Seinä ei siis välttämättä olisi kovin pitkäikäinen pelkästään puurakenteisena. Toinen syy on se, että jos rakennetta ei jäykistä, voivat puut taipua sisäänpäin niin, että liukuovi ei mahdukaan kunnolla kulkemaan aukossaan. Kukapa haluaisi liukuoven, joka rahisee ja raapii aukkoon työntäessä, jos asian voi ehkäistä? Tuosta puun epäluotettavuudesta saimme heti esimakua, kun isäntä mittasi reunimmaisten, vain yhdestä kulmastaan vahvistettujen pystylautojen välin. Sen piti laskelmien mukaan olla 46mm, mutta oli toisesta reunasta enää 40mm. Oli siis millipeliä, olisiko liukuovi enää mahtunut kulkemaan välissä. Isäntä kehitti tähän ratkaisun ja asensi vielä rungon yläosaan pystylautojen väliin pätkän kakkoskakkosta, joka puristaa lautoja ylhäältä kasaan, avaten niitä samalla alhaalta riittävän etäälle toisistaan.
Leikkaus väliseinän kohdasta B lattiaa kohti katsoen |
Lopuksi oli lähinnä viimeistelyä, eli oviaukon yläpuolelle tuli lyhyempiä pystylautoja tukevoittamaan rakennetta ja tarjoamaan kiinnitysalustaa kipsilevylle. Isäntä oli laskenut etukäteen, että aitalaudasta tulee jäämään tarpeeksi "jämälautaa" pystylautojen sahaamisen jälkeen. Vielä loputkin palat käytettiin oviaukon yläreunan viimeistelyyn siten, että koko matkalla on puuta, johon kiinnittää kipsilevy ja myöhemmin lista. Pienet palaset puuta laitettiin vielä rungon yläreunaan sivuttaistueksi, eli ylimmän poikittaispalkin ja kakkoskakkosen kylkeen.
Tällä toteutuksella päästiin budjettiin. Tarkka summa on vielä laskematta, kun kuititkin on vielä kirjaamatta, mutta runkomateriaalit maksoivat alle 200 euroa ja liukuovet tulevat kiskoineen maksamaan 480 euroa. Näyttäisi, että rungosta tuli myös oikein tukeva. Sitä kokeiltiin ihan töniäkin, eikä se kyllä ottanut siitä ollenkaan nokkiinsa. Jos joku vielä haluaa tietää, kuinka paljon tällainen runko sitten voisi viedä tilaa:
Tänään isäntä ja appiukko saivat sitten seinän levytettyäkin umpeen. Siinä ei mitään sen kummallisempaa työvaiheitta ole esiteltäväksi, joten tyydyn laittamaan kuvat lopputuloksesta. Samalla saatiin koteloitua vaatehuoneessa olleet putket piiloon. Näistä ensimmäisessä kuvassa oviaukko näyttää mielestäni vähän menninkäisen ovelta, kovin pieneltä. Vähän hiipii mieleen ajatus, että mitä jos seinä olisikin ollut kokonaan peililiukuovea.. Mutta keskeneräistä on vaikea arvostella, uskon että tasoitukset, maalaukset ja liukuovet varmistavat vielä, että oli oikea päätös rakentaa seinä juuri näin.
Makuuhuoneesta vaatehuoneeseen päin. Tuo takaseinä tulee olemaan kokonaan vaatekaappeja |
Yläkerran aulasta makuuhuoneeseen ja vaatehuoneeseen päin |
Vaatehuoneen putket koteloitu piiloon |
Hyvä ja tarkka selvitys aiheesta! En vielä hoksannut miten ajattelitte ne liukuovet laittaa aikanaan paikoilleen kun ovi on kuitenkin aukkoa korkeampi? :) Tuli myös mieleen, että koko väliseinärungon toteuttaminen teräksisenä olisi voinut olla helpompi vaihtoehto, eikä kaiketi kalliskaan, mutta varmaan tämänkin selvititte. Tai ilmeisesti DIY-liukuoville sopivia teräsväliseinäelementtejä ei ole olemassakaan?
VastaaPoistaKiitos ja pahoittelut vastauksen viipymisestä. Tuon liukuovien asennuksen toivotaan sujuvan kuten edellisessä kodissa, eli niin että liukuovi nostetaan yläkiskoon hiukan viistossa aukon kohdalla. Tähän tuo lisähaastetta tuo puinen seinänrunko yläkiskon kyljessä. Ei vielä uskalleta arvailla paljonko se ahtauttaa paikoilleen nostoa eli pitääkö jostain sahailla paloja pois :)
PoistaTuo teräsrunko olisi meidän mielestä ollut työläämpi vaihtoehto, mutta sehän riippuukin monesta asiasta, minkä kokee työlääksi (kuten ihmisten omasta osaamisesta ja käytössä olevista työkaluista). Meillä isäntä olisi helposti voinut hitsata rungon osia työpaikallaan, mutta kokoon se olisi pitänyt kasata ja hitsata paikan päällä talolla. Omat hitsausvälineetkin löytyisi, mutta hitsaaminen olisi pitänyt tehdä ulkotiloissa, kun ei halua kipinöitä enää sisäseinille. Talvella tämä ei houkutellut. Sitten teräsrungossakin täytyisi samalla tavalla miettiä, miten siihen saadaan kipsilevyt kiinni ja millä jaolla. Puurunkoista taloa kun on rakennettu, niin teräksen kanssa rakentaminen olisi ollut uutta meille, vaikka isäntä metallialalla työskenteleekin :) Kokonaisia väliseinäelementtejä teräksestä en ole tavannut, ainoastaan noita liukuovirunkoja, jotka tarvitsevat sen väliseinärungon, johon kiinnittää.
Tuolla tavalla ovi menee varmasti paikoilleen jos kisko on riittävän paljon leveämpi kuin itse ovi, ja tietysti sahaamalla sitten viimeistään :) Itse satuin vain juuri rakentamaan yhden liukuovikaapiston sängyn päätyyn niin tuli asia mieleen mutta siinä oli oven paksuus vain 3mm joten se piti tehdä hieman eri systeemillä kun liukuoven ura oli sen 4mm :D
PoistaTäysin totta tuo että kaikkihan riippuu siitä minkä itse kokee työlääksi. Itsellä ei hitsauskokemusta joten puu on itselläkin ollut käytännössä ainoa vaihtoehto mielessä väliseinille, mutta sitten törmäsin tämmöiseen juttuun, väittävät teräsrunkoisen väliseinän olevan jopa halvempi kuin puisen ja aika helposti näyttää käyvän:
https://www.rakentaja.fi/artikkelit/11828/nain_asennat_terasrunkoseinan.htm
Mutta enpä ole itsekään (ainakaan vielä) kokeillut moista :) Ja joka tapauksessa tuo liukuovisysteemi tuli varmasti toimivimmaksi juuri tuolla teidän keksimällä systeemillä! :)
No onpas mielenkiintoinen (ilmeisesti aika uudenlainen) runkorakenne! En ole tuollaiseen törmännytkään, näin aloittelijana pelottaisi pelkkä ajatuskin tuon opettelusta, vaikka helpoltahan se näytti :D Nuo kyllä näytti siltä, että voisi olla hankala tehdä onttoa seinärakennetta, kun tuossa rakenteessa nuo teräksiset "tolpat" ovat poikittain, aivan kuten puisetkin väliseinätolpat. Varmaan sitten "siinä meidän seuraavassa talossa" täytyy tutustua tuohon edullisemmaksi kehuttuun tapaan tehdä väliseiniä, kiitos linkistä :)
PoistaTeillähän tehtiin tämäkin perusteellisesti! Meillä oli muutoin aika sama ratkaisu muttei noita teräsvahvikkeita,ja lupaan ilmoitella jos se alkaa elää liikaa. Kodinhoitohuoneeseen on sitten tulossa tuo koko seinän levyinen liukuovisetti, mitä tekin pohditte. Siinäkin hintahaitari on ollut tarjousten perusteella valtava.
VastaaPoistaMielenkiintoista on kyllä kuulla, mikäli teille tulee ongelmia (tai olla kuulematta, mikäli pelkästä puusta tehty runkokin kestää aivan normaalisti :) ) Meidän isännällä on vähän tapana liioitella hätävarjelua, eli tehdä aina vähän jotain ekstraa ja varmistella. Hyvä tapa sinänsä, mutta voihan se hyvinkin olla että ilmankin teräsvahvikkeita pärjäisi.
PoistaLiukuovia mekin ollaan edelliseen asuntoomme kilpailuttaneet, on kyllä tosiaan paljon eroja niiden hinnassa. Tähän aukkoon meiltä tulee Pirkanmaan keittiökalustetukulta ovet, jotka ovet meidän mielestä aika sopivan hintaiset. Taidamme kysyä heiltä tarjouksen myös yhteen makuuhuoneeseen, noin 250cm leveään aukkoon juuri niin, että olisi koko aukon täyttävät ovet.
Kyllä tuo puu/teräs ratkaisu on varmastikkin paras ja pitkäikäisin. Ikävää olsii alkaa purkamaan koko seinää sen takia kun liukuovi kanittaa :) Itsellä on valmis liukuovi (ihan yksiovinen) jossa kipsilevyn kiinnitystä varten olevat raudat ovat naurettavan heppoiset. Itse arvuutellut miten sauma tulee kestämään pidemmän päälle, mutta kaippa ne on sen tehtaalla testannut.
VastaaPoistaTuo metallinen väliseinänrunko on vanha keksintö, mutta sen käyttö on enemmänkin kerros/rivitaloissa jossa väliseinät on hinnoiteltu urakkatyöksi. Itse olen testannut molempia ratkaisuja ja sanoisin että puurunko on kuitenkin mukavampi käyttää kuin teräsrunko jossa on monia ongelmia mitä ei äkkiseltään edes tajua. Pystytysnopeudessa teräsrunko on omaa luokkaansa varsinkin jos niitä pystyttää työkseen.
Kiitos kommentista! Tosi kiva kuulla, että tuo meidänkin valitsemamme toteutus voisi tosiaan olla hyvä vaihtoehto. Itsekin pidin teräsvahvistuksia tärkeinä juuri siksi, ettei joskus joutuisi purkamaan koko seinää tai paikkailemaan pinnan halkeamia. Luulen kyllä myös, että nuo liukuovivalmistajien teräsrungot ovat ihan kestäviä ja testattuja :)
Poistakiitos loistavasta artikkelista, tästä on hyötyä mulle hetkenpäästä. mistä nuo ovilehdet on?
VastaaPoistaOvilehdet tilattiin Pirkanmaan keittiökalustetukun kautta, mutta kyseistä firmaakaan ei ole enää. Mutta aika perustavaraa, löytyy mm. Tampereen liukuovitehtaalta josta tilattiin edelliseen kotiin.
Poista