sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Liukuovet seinän sisään DIY eli tee-se-itse

Meidän makuuhuoneemme yhteydessä on walk in closet -tyyppinen vaatehuone/pukeutumishuone. Halusimme makuuhuoneen ja vaatehuoneen väliset ovet seinän sisään liukuvina, ja siten ne piirrettiinkin jo pohjapiirrustukseen.


Valmiita seinän sisään liukuvien ovien runkoelementtejä on tarjolla jo useammalla valmistajalla, kuten Liunella, Eclissellä tai Jeld-Wenillä nyt muutaman mainitakseni. Niiden hintataso on vielä melko korkea, ja ovivalikoimat mielestäni suppeat. Yhden ovipaketin hinta voi olla jopa 500-600 euroa, ja sekin melko tavanomaisella väliovella - ja me tarvitsisimme tuohon aukkoon kaksi. Meille oli alusta asti selvää, että haluamme makuuhuoneen ja vaatehuoneen väliin peililiukuovet hopean värisillä kehyksillä, ja että tässä meidän projektissa ei panosteta valmiisiin ja kalliisiin ovielementteihin, kun meillä on tuollainen todella kätevä isäntä tekemässä ihan yhtä hyviä ratkaisuja itse.

Pariliukuovet valmiina runkoelementteinä Liunelta
Lähdimme siis miettimään vaihtoehtoja tuon väliseinän toteuttamiseen. Saimme mietinnässä apua asentajaltamme, mutta lopulta isäntä päätti vähän sooloilla ja koittaa ihan omaa viritystään. Tärkeimpänä vaatimuksena meillä oli se, että koko 160cm kulkuaukko saadaan vapaaksi, eli emme harkinneetkaan laittavamme tuohon aukkoon kahta liukuovea niin, että vain puolet eli 80cm olisi kerrallaan avoinna kulkua varten. Toinen vaatimus oli budjettiin liittyvä, eli koko seinä saisi maksaa korkeintaan 700 euroa.
Kuva: Osio liukuovet
Ensimmäisenä asentajamme taisi ehdottaa, että koko väliseinä tehtäisiin tilanjakoliukuovista, eli neljästä eri liukuovesta kahdella kiskolla, jolloin kaksi reunimmaista voisi olla kiinteitä. Silloin saisimme puolet väliseinästä kerrallaan auki. Tämä vaihtoehto houkutteli siksi, että se on erittäin näyttävä sekä helpoin ja vaivattomin rakentaa. Huonona puolena oli hinta (vähintään 1000 euroa noin isoista ja useista liukuovista) ja se, että tällainen "väliseinä" ei ole kovin tukeva. Meillä on hyvin mahdollista, että vaatehuoneessa juoksentelee lapsia vaikkapa piilosilla, ja liukuoveen törmääminen voisi rikkoa sen. Kolmantena huonona puolena oli se, että edes niiden kiinteiden eli reunimmaisten liukuovien eteen ei oikein sovi asettaa huonekaluja saati kiinnittää niihin tauluja, joten se heikentää huoneen sisustamismahdollisuuksia. Pelkkien vaatekaappien eteen liukuovet sopisivat mainiosti, kun niiden läpi juoksemisen mahdollisuuksia ei juuri ole, ja kaappien eteen ei muutenkaan voisi laittaa nojatuoleja tai lipastoja.

Toisena vaihtoehtona mietimme tekevämme tavallisen väliseinärungon, jonka taakse vaatehuoneen puolelle voisi ripustaa liukuovet. En itse lämmennyt tähän vaihtoehtoon, koska liukuovet liukuisivat silloinkin vaatehuoneen puolella seinien eteen, eikä noita seinänpätkiä pystyisi käyttämään kalustamiseen. Olin nimittäin ajatellut, että tuohon toiselle seinänpätkälle ripustaisi esimerkiksi jonkin korunaulakon tai vaikka naulakon pyyhkeille, kun kylpyhuone on aivan vieressä. Eniten minua kuitenkin häiritsi se, että liukuovi näyttäisi vaatehuoneen puolelta olevan "kuopassa" miltei 10cm syvyydessä makuuhuoneen puoleisesta seinän pinnasta katsoen (väliseinän runkotolpat 66mm + kipsilevyt molemmin puolin, 26mm).

Kuva: Decor sisustus
Seuraavaksi ehdotettiin, että laittaisimme liukuovet makuuhuoneen puolelle, jolloin ei näyttäisi että ovet ovat kuopassa. No tässä vaihtoehdossa minulle ehdoton "nounou" oli se, että kisko olisi koko matkaltaan näkyvissä makuuhuoneessa. Ja tässäkin vaihtoehdossa makuuhuoneen puolen sisustamista haittaa se, että liukuovien pitää päästä liukumaan seinän eteen. Mielestäni se olisi hyvän seinäpinta-alan hukkaamista.

Isännän piti siis löytää minulle uusia ehdotuksia. Lähdettiin miettimään, että tekisi itse väliseinärungon, jonka sisään liukuovet pääsevät liukumaan. Ongelmana on se, että ontto seinänrunko on helposti myös liian heikko. Siksi sen molemmin puolin olisi hyvä olla runkotolpat vähintään  "kakkosnelosista". Tällaiselle rakennelmalle syntyi paksuutta lähes 17cm, kun väliin laskettiin tilaa 40mm paksulle liukuovelle (ohuempiakin liukuoviratkaisuja löytyy, jos ulkonäöllä ei ole niin suurta merkitystä tai tekee vaikka itse vanerista). Mielestäni tässäkin korostui liikaa se, että liukuovi on kuopassa, kun makuuhuoneen seinänpinnasta liukuoveen oli matkaa noin 6cm.

Asentajamme saattoi vähän naureskella, kun tämä rouva sanoi, että 6cm on liikaa kuoppaa liukuovelle, ja korkeintaan 3-4cm sopii. Siis kahden ratkaisevan senttimetrin takia sain isännän pohtimaan tapoja tehdä ohuemman, teräsvahvisteisen väliseinärungon seinän sisään liukuville oville. Myös isäntä käski sitten kertomaan, että nämä rakkaan vaimon mieltymykset tuottivat isännälle jonkin verran päänvaivaa. Teräs noin yleensä runkotavarana on arvokkaampaa kuin puu, mutta on otettava huomioon, että ohuempi runkotavara on halvempaa kuin edellisen vaihtoehdon järeämpi runkotavara, mikä kompensoi teräsvahvistuksista syntyviä kustannuksia. Meille (vai minulle?) tämä vaihtoehto oli joka tapauksessa mieluisin, sillä se on mahdollisimman ohut ja huomaamaton, mutta silti edullinen tapa saada liukuovet seinän sisään. Vielä ohuemman rungon olisi toki saanut hitsaamalla rungon kokonaan teräksestä, mutta se olisi ehkä ollut vähän kalliimpi ja työläämpi vaihtoehto. Tämä vaihtoehto arveltiin budjettiin sopivaksi, sillä teräsvahvikkeisiin ja runkotavaraan laskettiin menevän korkeintaan 200 euroa ja liukuoviin 500 euroa.


Rungon toteutus

Tällaisten seinien toteuttamiseen on varmasti yhtä monta tapaa kuin tekijää. Yritän parhaani mukaan esitellä tässä sen, miten itse toteutimme seinän, jos joku haluaa itse tehdä vastaavan tyyppisen ja etsii vinkkejä. Alla kuvassa on rungon rakenne pääpiirteissään. Kuva on tehty ihan tavallisella paint-ohjelmalla eikä ole minkään valtakunnan mittakaavassa. Seinää on jopa vähän pistetty kasaan, ja tolppien välit sekä oviaukko ovat oikeasti leveämpiä. Kuvassa myös näkyy vain yhden puolen pystytolpat (aitalauta) selvyyden vuoksi. Laudat eivät olleet molemmin puolin aivan kohdakkain, mutta toisenkin puolen tolppien piirtäminen kuvaan olisi sekoittanut liikaa.


Seinän runko tehtiin väliseinätolpista, aitalaudasta, kulmaraudasta, ja kakkoskakkosista. Ensin aukon reunoille asennettiin laserin avulla väliseinätolpat. Näihin tolppiin saatiin kulmaraudoilla kiinni kaksi poikittaista palkkia, jotka olivat myöskin väliseinätolppaa, mutta kavennettuina, jotta niiden kylkiin saatiin mahtumaan laudat kiinni molemmin puolin. Ylempi palkki kiinnitettiin myöhemmin vielä sen yläpuolelle asennettuun kakkoskakkoseen, joka oli puolestaan kiinni kattotuoleissa. Näin saatiin seinä vakautettua paikoilleen. Tässä kuten muissakin väliseinissä pitää tietysti huomioida painumavara, eli naulapyssyllä ammuttaessa ei annettu ylimpien puiden kiristyä kiinni toisiinsa vaan naula jäi keskivaiheilta vähän näkyviin palkin ja kakkoskakkosen väliin.

Seuraavaksi jälleen laserin avulla asennettiin kulmaraudat kipsivalussa olevaan alajuoksuun kiinni molemmin puolin. Alajuoksu piti olla upotettuna valuun jo sen vuoksi, että meille tulee liukuovet, jotka tarvitsevat sekä ylä- että alakiskon. Alakiskon pitää päästä kulkemaan seinän sisällä lattiamateriaalin tasalla, eikä seinän sisällä voi siksi olla alajuoksua enää valun yläpuolella.

Tässä isäntä oli ehtinyt jo pari pystylautaakin laittaa,
vaikka niitä ennen olisi ollut hyvä asentaa yläkisko liukuoville.
Liukuovien yläkiskokin olisi hyvä laittaa jo tässä vaiheessa, joten se kannattaa tilata hyvissä ajoin. Alakiskoa ei vielä voi asentaa, vaikka se tuossa ylempänä kuvassa onkin piirrettynä, koska se pitää asentaa lopullisen lattiamateriaalin päälle. Ennen yläkiskon asennusta se piti katkaista kahteen osaan, koska meille liukuoven kanssa myyty kisko oli tuplakiskoa, ja meidän seinänrungon väliin mahtui vain yksiosainen kisko. Leikkaaminen onnistui hyvin peltileikkurilla.


Sitten asentamaan pystylautoja, eli teräksellä vahvistettuja aitalautoja. Aitalautojen kahteen kulmaan kiinnitettiin 2m pitkät kulmaraudat, jotka tukevoittivat lautaa huomattavasti. Aivan oviaukon vieressä oleviin lautoihin laitettiin vain yhteen kulmaan vahvistus, jotta myöhemmin saisi helpommin kiinnitettyä laudan puiseen reunaan listan (kuvassa oranssit, asennetaan myöhemmin).

Leikkaus välisenästä kohdasta A
Isäntä työsti kulmaraudat työpaikallaan, eli teki niihin valmiiksi ruuvinreiät ja katkaisi oikeaan mittaan. Kulmarautoja tarvittiin kaikkiaan 20. Kulmaraudoissa piti varmistaa, että ruuvit eivät jäisi yhtään ulkonevaksi liukuoven aukkoa päin, jottei ovi ajan saatossa kerää naarmuja. Siksi toisen puolen ruuvinreikiin tehtiin upotus ruuvinkantaa varten. Toisella kyljellä riitti tavallinen läpireikä.


Teräsvahvistukset pystylautoihin tehtiin siksi, että puu on materiaalina elävää ja liian joustavaa, varsinkin näin ohuina kappaleina. Ensin ajattelin, että no mitäs sillä on väliä, vaikka se seinä olisi vähän heikko, jos siihen ei ole aikomus nojailla tai ripustaa mitään painavaa? Sitten tutkin asiaa ja isäntäkin minua valaisi, että liiallinen joustavuus ja puun eläminen voivat herkästi aiheuttaa seinän tasoituksiin ja sitä myöten maalipintaan halkeamia. Seinä ei siis välttämättä olisi kovin pitkäikäinen pelkästään puurakenteisena. Toinen syy on se, että jos rakennetta ei jäykistä, voivat puut taipua sisäänpäin niin, että liukuovi ei mahdukaan kunnolla kulkemaan aukossaan. Kukapa haluaisi liukuoven, joka rahisee ja raapii aukkoon työntäessä, jos asian voi ehkäistä? Tuosta puun epäluotettavuudesta saimme heti esimakua, kun isäntä mittasi reunimmaisten, vain yhdestä kulmastaan vahvistettujen pystylautojen välin. Sen piti laskelmien mukaan olla 46mm, mutta oli toisesta reunasta enää 40mm. Oli siis millipeliä, olisiko liukuovi enää mahtunut kulkemaan välissä. Isäntä kehitti tähän ratkaisun ja asensi vielä rungon yläosaan pystylautojen väliin pätkän kakkoskakkosta, joka puristaa lautoja ylhäältä kasaan, avaten niitä samalla alhaalta riittävän etäälle toisistaan.Leikkaus väliseinän kohdasta B lattiaa kohti katsoen
Pystylautojen asennuksessa piti etukäteen jo miettiä, miten seinä tullaan levyttämään. Koska väliseinien tukevuuden kannalta on tärkeää, että kipsilevyjen sauma ei ole molemmin puolin samassa kohdassa, piti myös pystylautoja asentaa sellaisiin kohtiin, että kipsilevyn sauma osuu niihin järkevästi. Siksi pystylaudatkaan eivät käytännössä olleet aivan samoilla kohdin molemmin puolin. Isäntä oli jo ottanut tämän huomioon laskelmissaan, ja tehnyt alajuoksun päällä olevaan kulmarautaan valmiit reiät ruuveille. Pystylautojen asentaminen mahdollisimman eri kohtiin toisiinsa nähden helpottaisi myös asennusvaihetta, sillä oli hankala päästä väliin ruuvaamaan toista pystylautaa paikoilleen, jos ne olivat täsmälleen samassa kohden.Lopuksi oli lähinnä viimeistelyä, eli oviaukon yläpuolelle tuli lyhyempiä pystylautoja tukevoittamaan rakennetta ja tarjoamaan kiinnitysalustaa kipsilevylle. Isäntä oli laskenut etukäteen, että aitalaudasta tulee jäämään tarpeeksi "jämälautaa" pystylautojen sahaamisen jälkeen. Vielä loputkin palat käytettiin oviaukon yläreunan viimeistelyyn siten, että koko matkalla on puuta, johon kiinnittää kipsilevy ja myöhemmin lista. Pienet palaset puuta laitettiin vielä rungon yläreunaan sivuttaistueksi, eli ylimmän poikittaispalkin ja kakkoskakkosen kylkeen.


Tällä toteutuksella päästiin budjettiin. Tarkka summa on vielä laskematta, kun kuititkin on vielä kirjaamatta, mutta runkomateriaalit maksoivat alle 200 euroa ja liukuovet tulevat kiskoineen maksamaan 480 euroa. Näyttäisi, että rungosta tuli myös oikein tukeva. Sitä kokeiltiin ihan töniäkin, eikä se kyllä ottanut siitä ollenkaan nokkiinsa. Jos joku vielä haluaa tietää, kuinka paljon tällainen runko sitten voisi viedä tilaa:


Tänään isäntä ja appiukko saivat sitten seinän levytettyäkin umpeen. Siinä ei mitään sen kummallisempaa työvaiheitta ole esiteltäväksi, joten tyydyn laittamaan kuvat lopputuloksesta. Samalla saatiin koteloitua vaatehuoneessa olleet putket piiloon. Näistä ensimmäisessä kuvassa oviaukko näyttää mielestäni vähän menninkäisen ovelta, kovin pieneltä. Vähän hiipii mieleen ajatus, että mitä jos seinä olisikin ollut kokonaan peililiukuovea.. Mutta keskeneräistä on vaikea arvostella, uskon että tasoitukset, maalaukset ja liukuovet varmistavat vielä, että oli oikea päätös rakentaa seinä juuri näin.

Makuuhuoneesta vaatehuoneeseen päin. Tuo takaseinä tulee olemaan kokonaan vaatekaappeja
Yläkerran aulasta makuuhuoneeseen ja vaatehuoneeseen päin
Vaatehuoneen putket koteloitu piiloon
Huomenna meillä on muuten tiiveysmittaus (!!) Toivottavasti kaikki sujuu ongelmitta ja saadaan edes kohtalainen tulos :D Ainiin, ja kiitos kaikille lukijoille, hiljattain on tullut täyteen 80 000 sivunäyttöä blogissa :)

10 kommenttia:

 1. Hyvä ja tarkka selvitys aiheesta! En vielä hoksannut miten ajattelitte ne liukuovet laittaa aikanaan paikoilleen kun ovi on kuitenkin aukkoa korkeampi? :) Tuli myös mieleen, että koko väliseinärungon toteuttaminen teräksisenä olisi voinut olla helpompi vaihtoehto, eikä kaiketi kalliskaan, mutta varmaan tämänkin selvititte. Tai ilmeisesti DIY-liukuoville sopivia teräsväliseinäelementtejä ei ole olemassakaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja pahoittelut vastauksen viipymisestä. Tuon liukuovien asennuksen toivotaan sujuvan kuten edellisessä kodissa, eli niin että liukuovi nostetaan yläkiskoon hiukan viistossa aukon kohdalla. Tähän tuo lisähaastetta tuo puinen seinänrunko yläkiskon kyljessä. Ei vielä uskalleta arvailla paljonko se ahtauttaa paikoilleen nostoa eli pitääkö jostain sahailla paloja pois :)

   Tuo teräsrunko olisi meidän mielestä ollut työläämpi vaihtoehto, mutta sehän riippuukin monesta asiasta, minkä kokee työlääksi (kuten ihmisten omasta osaamisesta ja käytössä olevista työkaluista). Meillä isäntä olisi helposti voinut hitsata rungon osia työpaikallaan, mutta kokoon se olisi pitänyt kasata ja hitsata paikan päällä talolla. Omat hitsausvälineetkin löytyisi, mutta hitsaaminen olisi pitänyt tehdä ulkotiloissa, kun ei halua kipinöitä enää sisäseinille. Talvella tämä ei houkutellut. Sitten teräsrungossakin täytyisi samalla tavalla miettiä, miten siihen saadaan kipsilevyt kiinni ja millä jaolla. Puurunkoista taloa kun on rakennettu, niin teräksen kanssa rakentaminen olisi ollut uutta meille, vaikka isäntä metallialalla työskenteleekin :) Kokonaisia väliseinäelementtejä teräksestä en ole tavannut, ainoastaan noita liukuovirunkoja, jotka tarvitsevat sen väliseinärungon, johon kiinnittää.

   Poista
  2. Tuolla tavalla ovi menee varmasti paikoilleen jos kisko on riittävän paljon leveämpi kuin itse ovi, ja tietysti sahaamalla sitten viimeistään :) Itse satuin vain juuri rakentamaan yhden liukuovikaapiston sängyn päätyyn niin tuli asia mieleen mutta siinä oli oven paksuus vain 3mm joten se piti tehdä hieman eri systeemillä kun liukuoven ura oli sen 4mm :D

   Täysin totta tuo että kaikkihan riippuu siitä minkä itse kokee työlääksi. Itsellä ei hitsauskokemusta joten puu on itselläkin ollut käytännössä ainoa vaihtoehto mielessä väliseinille, mutta sitten törmäsin tämmöiseen juttuun, väittävät teräsrunkoisen väliseinän olevan jopa halvempi kuin puisen ja aika helposti näyttää käyvän:

   https://www.rakentaja.fi/artikkelit/11828/nain_asennat_terasrunkoseinan.htm

   Mutta enpä ole itsekään (ainakaan vielä) kokeillut moista :) Ja joka tapauksessa tuo liukuovisysteemi tuli varmasti toimivimmaksi juuri tuolla teidän keksimällä systeemillä! :)

   Poista
  3. No onpas mielenkiintoinen (ilmeisesti aika uudenlainen) runkorakenne! En ole tuollaiseen törmännytkään, näin aloittelijana pelottaisi pelkkä ajatuskin tuon opettelusta, vaikka helpoltahan se näytti :D Nuo kyllä näytti siltä, että voisi olla hankala tehdä onttoa seinärakennetta, kun tuossa rakenteessa nuo teräksiset "tolpat" ovat poikittain, aivan kuten puisetkin väliseinätolpat. Varmaan sitten "siinä meidän seuraavassa talossa" täytyy tutustua tuohon edullisemmaksi kehuttuun tapaan tehdä väliseiniä, kiitos linkistä :)

   Poista
 2. Teillähän tehtiin tämäkin perusteellisesti! Meillä oli muutoin aika sama ratkaisu muttei noita teräsvahvikkeita,ja lupaan ilmoitella jos se alkaa elää liikaa. Kodinhoitohuoneeseen on sitten tulossa tuo koko seinän levyinen liukuovisetti, mitä tekin pohditte. Siinäkin hintahaitari on ollut tarjousten perusteella valtava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista on kyllä kuulla, mikäli teille tulee ongelmia (tai olla kuulematta, mikäli pelkästä puusta tehty runkokin kestää aivan normaalisti :) ) Meidän isännällä on vähän tapana liioitella hätävarjelua, eli tehdä aina vähän jotain ekstraa ja varmistella. Hyvä tapa sinänsä, mutta voihan se hyvinkin olla että ilmankin teräsvahvikkeita pärjäisi.

   Liukuovia mekin ollaan edelliseen asuntoomme kilpailuttaneet, on kyllä tosiaan paljon eroja niiden hinnassa. Tähän aukkoon meiltä tulee Pirkanmaan keittiökalustetukulta ovet, jotka ovet meidän mielestä aika sopivan hintaiset. Taidamme kysyä heiltä tarjouksen myös yhteen makuuhuoneeseen, noin 250cm leveään aukkoon juuri niin, että olisi koko aukon täyttävät ovet.

   Poista
 3. Kyllä tuo puu/teräs ratkaisu on varmastikkin paras ja pitkäikäisin. Ikävää olsii alkaa purkamaan koko seinää sen takia kun liukuovi kanittaa :) Itsellä on valmis liukuovi (ihan yksiovinen) jossa kipsilevyn kiinnitystä varten olevat raudat ovat naurettavan heppoiset. Itse arvuutellut miten sauma tulee kestämään pidemmän päälle, mutta kaippa ne on sen tehtaalla testannut.

  Tuo metallinen väliseinänrunko on vanha keksintö, mutta sen käyttö on enemmänkin kerros/rivitaloissa jossa väliseinät on hinnoiteltu urakkatyöksi. Itse olen testannut molempia ratkaisuja ja sanoisin että puurunko on kuitenkin mukavampi käyttää kuin teräsrunko jossa on monia ongelmia mitä ei äkkiseltään edes tajua. Pystytysnopeudessa teräsrunko on omaa luokkaansa varsinkin jos niitä pystyttää työkseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Tosi kiva kuulla, että tuo meidänkin valitsemamme toteutus voisi tosiaan olla hyvä vaihtoehto. Itsekin pidin teräsvahvistuksia tärkeinä juuri siksi, ettei joskus joutuisi purkamaan koko seinää tai paikkailemaan pinnan halkeamia. Luulen kyllä myös, että nuo liukuovivalmistajien teräsrungot ovat ihan kestäviä ja testattuja :)

   Poista
 4. kiitos loistavasta artikkelista, tästä on hyötyä mulle hetkenpäästä. mistä nuo ovilehdet on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovilehdet tilattiin Pirkanmaan keittiökalustetukun kautta, mutta kyseistä firmaakaan ei ole enää. Mutta aika perustavaraa, löytyy mm. Tampereen liukuovitehtaalta josta tilattiin edelliseen kotiin.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...