perjantai 13. heinäkuuta 2018

Yläkerran laminaatteja ja takan lasitusta

Nyt arki vaikuttaisi löytäneen meidätkin. Pääsin kotiin sairaalasta noin kaksi viikkoa sitten, ja sen jälkeen olemme totutelleet elämään nelihenkisenä perheenä. Kun isäntä palasi tällä viikolla töihin ja raksahommiin, olemme lasten kanssa koittaneet selvitä keskenämme. Kun isäntä on illalla 12-14h työpäivän jälkeen palannut kotiin, ei ole viitsinyt pyytää, että katsotko vauvaa pari tuntia niin kirjoitan blogipäivityksen.. Päiväuniajasta siis täytyy nipistää, kun kävi nyt sellainen ihme, että molemmat pienokaiset nukkuvat samaan aikaan!

Viime viikolla asentaja pääsi meille hommiin muutamana päivänä, ja ilokseni voin kertoa, että yläkertaan olivat ilmestyneet lattialaminaatit! Tämä "ilmestyminen" sanana on meille isännän kanssa muodostunut jo omaksi vitsiksi :) Olemme nimittäin jo pitkään lueskelleet lukuisia rakennusblogeja, ja monet niistä kertovat talon rakennuttamisesta rakentamisen sijasta. Tässä ei ole sinänsä mitään kummallista, mutta ns. omatoimirakentajan näkökulmasta on pitkän päälle vähän tylsää (tai huvittavaakin, riippuen burn outin tasovaihteluista) lukea blogeja, joissa kirjoitetaan, kuinka töiden jälkeen piipahdettiin käväisemään rakennustyömaalla, ja "talolle oli ilmestynyt väliseinät", "talolle oli ilmestynyt kattopaneelit" tai "talolle oli ilmestynyt keittiö". Meidän projektissa hyvin harvat työvaiheet tai rakennusosat ovat vain ilmestyneet paikoilleen - vaikka mekään emme todellakaan ole rakentaneet taloa alusta asti pitkästä tavarasta, ja meilläkin on muutamaan otteeseen ollut palkattua työvoimaa. Nyt olen aidosti iloinen saadessani kertoa, että näiden laminaattien eteen emme tehneet mitään! :)


Kävimme kuitenkin ennen asennusten aloittamista kantamassa laminaattipaketteja valmiiksi yläkertaan. Lattioihimme laitetaan Paradorin Tammi Skandinavian -laminaattia. Paradorin ohjeiden mukaan suljettujen laminaattipakettien pitää sopeutua ympäristöönsä muutamien päivien ajan, mutta meillä ne olivat olleet raksalla odottamassa jo useamman viikon. Sen lisäksi kävimme hakemassa laminaatille alusmateriaalia. Päädyimme ostamaan Tuplexia, joka sisältää laminaattien alle vaaditun kosteussulun, ja jonka pitäisi olla kuitenkin hengittävä sekä kalvojen välissä olevien polystyreenirakeiden ansiosta myös joustava. Alusmateriaalin hinta oli noin 2€/m2. Appiukko myös imuroi koko yläkerran huolellisesti sen jälkeen, kun isäntä oli käynyt rahinalla läpi lattian epätasaisuuksia, maaliroiskeita ja seinänvieruksia. Nyt oli tasainen ja siisti alusta asentaa laminaatit.


Alusmateriaalia rullattiin lattialle siivu kerrallaan, limitettiin lisäkaistaleestaan seuraavaan palaseen ja teipattiin kiinni pakkausteipillä. Laminaatit olivat meillä sellaisia, että päätysauma ei ollut näkyvä, joten laminaattijako ei tarvinnut erityishuomiota, vaan asennusta voitiin jatkaa aina edellisestä jääneestä palasesta. Laminaattia katkottiin poikittaissuunnassa laminaattileikkurilla ja kavennettiin tarvittaessa pitkittäissuunnassa sirkkelillä tai kuviosahalla, jossa oli laminaattiterä. Oviaukoissa tehtiin katkokset, koska muuten laminaattia olisi tullut liian pitkiä yhtenäisiä pätkiä, ja liikuntavara olisi ollut riittämätön. Katkoksen päälle tullaan laittamaan jonkinlainen alumiinilista.




Meidän makuuhuone ja vaatehuone

Meidän vaatehuone kylpyhuoneen ovelta katsottuna

Yläkerran aulaa meidän makkarin ovelta katsottuna
Sähköurakoitsijakin kävi asentamassa yläkerran pintarasiat ja kattoledit paikoilleen. Nyt en osaa aivan varmaksi sanoa, olivatko nuo Schneiderin Exxact -sarjan vai ABB:n Impressivo -sarjan rasioita. Katkaisijat olivat mielestämme ihan siistit, mutta pistorasiat ovat melko ulkonevat ja massiivisen näköiset. Rasioilla oli meille kuitenkin sen verran vähän merkitystä, että ihan perustavara saa kelvata.



 Pistorasiat ovat melko suuret,
saa nähdä mahtuvatko ne edes television seinäkiinnikkeen taakse
Vaatehuoneessa vaikuttaisi olevan ihan riittävä valaistus, 2x9W ledit.
Tällä viikolla takkamies tuli laittamaan vuolukivitakkaamme lasituksia. Takka päällystetään kauttaaltaan valkoisella lasilla, niin että vuolukiveä ei jää ollenkaan näkyviin. Lasit on mitoitettu ulottuvan betonilattiaan asti, eikä niitä voi katkaista, joten takan lasitus tehdään ensin, ja myöhemmin asennettavan laminaatin ja takan väliin jäävä liikuntarako pitää siistiä esimerkiksi silikonilla. Harmillisesti lasilähetyksestä oli jäänyt puuttumaan yksi luukun lasi ja takan kyljestä yksi iso lasi. Ihmettelimme isännän kanssa, miten aina milloin mistäkin lähetyksistä voi puuttua jotakin. Takkamies tilasi puuttuvat lasit ja tulee asentamaan ne myöhemmin. Luukkujen asentaminen jäi siten myös tuolle seuraavalle kerralle.


Lasit ja tarvikkeet valmiina takkamiestä varten

Kyljestä puuttuu yksi iso lasi. Kuva on selvästi isännän ottama,
hyvä kun takka on päässyt ruutuun ;)
Raksalla on ollut lähiaikoina melkoinen tavaranpaljous, kun keittiön kalusteet ovat jo paikoillaan, keittiökoneet on toimitettu, kodinhoitohuoneen kalusterungot ja laatikot on kasattu, ja lattialaminaatit sekä loput kattopaneeleista odottavat paikoilleen asentamista. Välioviakin käytiin viemässä raksalle 10kpl karmeineen, ja keittiön oikeaan mittaan lyhennetyt tasot voitiin hakea takaisin talolle. On pitänyt toden teolla järjestellä, että jostakin nurkasta pääsisi jatkamaan töitä. Seuraavaksi olisi vuorossa vielä yläkerran väliovien asentaminen ja mahdollisesti listoituksia, minkä jälkeen tehdään alakerran loput kattopaneloinnit sekä lattialaminaatin asennukset olohuoneesta aloittaen. Nämä hommat ovat ensi viikon aikana asentajamme työlistalla sen mukaan, mitä hän ehtii tekemään. Isäntä jatkaa kodinhoitohuoneen lattian vedeneristys- ja laatoitustöitä, joista en olekaan ehtinyt vielä kirjoittamaan mitään. Noiden raksaportaiden poistamista odotan muuten todella kuumeisesti!




Kesäkuun työtunnit talolla olivat koko rakennusprojektin pohjanoteeraus, lukuunottamatta ensimmäistä syksyä, jolloin työstettiin vasta tonttia ja odoteltiin talotoimitusta. Nyt pitäisi sitten palkatun asentajan avuin ja jostakin vielä energiaa repimällä rykäistä talo muuttokuntoon heinä-elokuun aikana. Tuskin siltikään päästään enää vastaaviin tuntimääriin kuin huhti-toukokuussa, kun nykyään vauva sanelee ehtoja arkeen. Olisi hienoa, kun saisi edes kirjattua ylös raksakuitteja exceliin ja tänne blogiinkin. Oma keskittymiskykyni on jo sen verran huonontunut, etten mitenkään pysty pyörittämään megabudjettiexceliä lastenhoidon lomassa, vaan siihen tarvitaan ainakin tunti keskeytyksetöntä ja rauhallista työaikaa. Mutta koitan ottaa senkin asiakseni :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...