torstai 28. syyskuuta 2017

Seinätikkaita ja pienimuotoista valuhommaa

Aika vauhdikas raksaviikko on ollut. Tätä päivää ennen isännällä on edellisen kerran ollut raksavapaa noin kaksi viikkoa sitten perjantaina, mutta pakko on ollut painaa kun kelit suosivat ulkotöitä. Viikon sisällä raksalla on tehty useita fyysisesti vaativia hommia, joten kipulääkettä on tarvittu normaalia enemmän yöunien varmistamiseksi.

Viime postauksen jälkeen jäätiin siihen, että koko talo oli paneloitu. Pääsimme siis maalaamaan tuon viimeisen tumman tehosteraidan ja asentamaan räystäslaudat sekä seinätikkaat katolle pääsyä varten. Räystään leveys on meillä noin 550mm ja tämän lisäksi seinätikkaan etäisyys seinästä tuli olla vähintään 200mm, jotta kattolipankin kohdalla jalka mahtuu askelmalle. Seinätikkaiden kiinnikkeet olivat metrin pituisia eli hiukan turhan pitkiä, eikä Sadexilla ollut muita pituuksia, joten isäntä lyhensi ne itse sopivaan mittaan. Varsinainen tikkaiden asentaminen oli helppoa, kun se tehtiin osissa ylhäältä alaspäin jatkaen.

Kun seinätikkaat ja räystäänaluslaudat oli asennettu sekä pääty kokonaisuudessaan maalattu, pystyttiin telineitä lähteä purkamaan alaspäin. Kyllähän siinä aika hyvä fiilis tuli, kun tunnin verran ähkittiin telineiden yli sataa osaa alas maan tasalle ja pääty paljastui taas. Nyt se talo nimittäin on paneloitu JA maalattu. Enää terassilipat ja smyygit puuttuivat.Välissä kävimme lauantaina Toijalan rakennustarvike OY:ltä hakemassa parvekkeen rallilaudat, eli siis ne mitkä muodostavat parvekkeen lattian. Toijalan rakennustarvike oli julkaissut facebook-sivuillaan hauskan eroottisen mainoksen 28x95mm ruskeasta kestopuusta 0,89€/m, ja koska olimme juuri sellaisia katselleetkin, kävimme hakemassa parvekkeen laudat nyt edulliseen hintaan. En ollut aikaisemmin käynyt kyseisessä liikkeessä, mutta totesin jo kertakäynniltä palvelun olevan oikein hyvää. Poikakin sai karkkia kassalta maksamisen ohessa, joten perheen pieninkin lähti liikkeestä iloisena.

Kestopuuta useissa pituuksissa
Puut tulivat sen verran ulos autosta, että piti virittää niihin punainen huomioliina

Seuraavaksi piti siirtyä terassilippojen kimppuun. Terassilipan tiilikatetta ei saanut asentaa ennenkuin lipan tolpat oli valettu anturoihin kiinni. Alkuvaiheessa tolpat on siis asennettu vain anturoiden päälle seisomaan pilarikengillä. Tämä pilarikenkä ei ollut alapäästään missään kiinni, vaan tolppaa pystyi siirtelemään tai vääntämään esimerkiksi vasaralla hakaten. Anturassa on pystyssä harjateräksiä, jotka tukevoittavat ja yhdistävät anturan sekä sen päälle valettavan betonikakun.


Valuhommat aloitettiin tekemällä ylijäämästyroxeista 30cm x 30cm valumuotit pilarikenkien ympärille. Styroxit kiinnitettiin toisiinsa nauloilla ja teipillä, ja sen jälkeen ympärille lapioitiin soraa pitämään muottia paikoillaan. Terassilipan kohdalla valu haluttiin tolppaan nähden epäkeskosti, eli niin että tolpan ulkoreunan jälkeen jäi vain pieni kaistale valukakkua. Sen kaistaleen päälle tulee myöhemmin terassin rungon ulkoreuna, ja valukakku saadaan kokonaan piilotettua terassin alle tai sisään.


Parvekkeen kohdalla valu tasaisesti tolpan ympärillä, koska tämä osa jää kokonaan terassin alle

Terassilipan kohdalla terassi päättyy, joten valukakku tehtiin mahdollisimman sisään,
jotta se saadaan piiloon terassin alle
Seuraavaksi käytiin hakemassa K-raudasta reilu kasa betonisäkkejä. Niiden autoon saaminen oli vielä rautakaupassa helppoa, mutta talolla raskas betonisäkkien kantohomma napsahti pääasiassa appiukon nakiksi. Betonimyllyn, kottikärryt ja muita valussa tarvittuja työkaluja saimme lainaksi naapurista - ja tässä välissä täytyykin todeta, että on ihanaa kuinka mukavia ihmisiä asuinalueellamme asuu! Kunnon välineillä valaminen sujui hyvin, vaikka se olikin hidasta. Jokaiseen tolpan juureen meni noin kolme säkkiä betonia! Homman edetessä isäntä ja appiukko huomasivat, että styroxit eivät kestäneet aivan noin kovaa painetta, vaan alkoivat vähitellen pullistumaan ulospäin. Muotteja sitten vahvistettiin laudoilla.

noutopihalta säkit trukilla autoon


Harjateräksellä tökittiin betonia tiiviimmäksi kun ei vibraakaan ollut.

Lopuksi tasattiin päällinen lastalla.
Lopputuloksena valut näyttivät siltä, että olisivat ehkä kaivanneet sitä vibraa, jolla betoni saataisiin täyttämään muotti tasaisemmin. Joitakin reikiä paikkailtiin vielä valamalla niitä jälkikäteen umpeen. Pääasiassa tulos oli kuitenkin hyvä ja siisti. Tärkeintä oli se, että homma on hoidettu ja nyt terassilippojakin päästään tekemään valmiiksi. Raksalla hiukan jo aloitettiinkin tiilien kantamista katolle sekä telineiden asettelua lipan ympärille.
Tiiliä ja katolla ja telineitä kyhäilty uusiin paikkoihin
Nyt siis aletaan ihan tosissaan olemaan ulkoverhouksen loppukirillä. Piakkoin pääsemme siirtymään sisätöihin, joten tein tilaa kipsilevyjen ja villojen sisäänkantoa varten. Saimme aloitettua tarvikkeiden kantamista, mutta tuota "levyjumppaa" on vielä jäljellä tulevaksi raksaviikoksikin. Tässäpä taas kuva siististä olohuoneestamme, sekä katolta otettu kuva, kun naapurissa alkoi maatyöt. Valitettavasti sielläkään ei täysin vältytty räjäyttämisen tarpeelta. Innoissamme seuraamme myös naapuritalon nousemista vielä tämän vuoden puolella.
2 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää julkisivu! :)

  Nyt on tosiaan onneksi ollut hyvää keliä ulkotöille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Toivottavasti pysyy vielä ainakin viikon hyvänä kelinä, kun loppukiri kestää ainakin sen verran.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...