keskiviikko 11. lokakuuta 2017

Ulkotyöt jatkuvat terassilipoilla

Viimeisen viikon sisällä olemme saaneet tehtyä terassilipat pääosin valmiiksi, vaikka syksyn sateet ja hämäryys tekevät työstä koko ajan haastavampaa. Talon etupihan puoleisen lipan maalaamista ja vesikatteen asentamista varten tarvittiin aikamoinen telinearsenaali, sillä etupiha sijaitsee rinteessä ja haki-telineen lyhyt sivu ei riittänyt korkeuseron kattamiseen. Rinteen keskelle telineen kantavaa tolppaa ei voitu asentaa, jottei teline muksahtaisi kumoon kun sen päälle kiipeää. Lipan eteen siis käytettiin lähes kaikki vapaat telineiden osat, jotta päästiin maalaamaan otsalautaa, asentamaan ränniä ja aluslaudoituksia.Isäntä ja appiukko kantoivat tiilet etupihan terassilipalle, ja isäntä sitten latoi ne vikkelästi paikoilleen. Lintuesteet ja lumiesteiden kiinnikkeet huomioitiin jo latomisvaiheessa. Katolla rälläkkä sauhusi, kun isäntä katkoi reunimmaisia tiiliä oikeaan mittaan. Lumiestetankomäärä jäi hieman vajaaksi, mutta lisää tuotiin pihaan yhden puhelinsoiton jälkeen. Sadexille pisteet asian hoidosta!Kun vesikate oli asennettu ja otsalaudat maalattu pariin kertaan, asennettiin terassin lippaan ränni ja nyt myöhemmin myös syöksytorvi on laitettu paikoilleen. Rännin asennuksen jälkeen oli mukavampi asentaa katoksen aluslautoja juuri lipan reunan alapuolella, kun sadepisarat eivät valuneet niskaan.

Pian katoksenaluslautojen asennuksen aloituksen jälkeen huomattiin, että laudat tulevat loppumaan kesken. Tämä oli melkoinen pettymys, sillä luulin maalausurakan olevan jo ohitse. Soitin asiasta heti Kastellille, mutta en silloin saanut asiaan kannanottoa ja olemme odottaneet nyt jo yli viikon, että sieltä palattaisiin asiaan. Sillä välin takapihan puolen aluslaudoitukset odottavat tekemistään, eikä telineitä päästä purkamaan. Etupihan puolelle kuitenkin saatiin kaikki laudat vielä riittämään, joten telineet voitiin purkaa. Oli aivan mahtava tunne purkaa telineet siihen paikalle, mistä ne seuraavaksi nostetaan kuorma-auton kyytiin ja kuljetetaan pois meidän pihasta! Oli myös ihanaa nähdä etupihan puoli talosta valmiina (tai siis melkein valmiina, kun vielä lopullinen pääovi, ulkovalot, kuisti kaiteineen ja sokkelin pinnoitus puuttuvat).

Ränni odottaa ylösnousemusta
Katoksenaluslaudoitusta aloitettu
Lippa valmis, telineiden purkua vaille
Telineen osia aseteltu järjestykseen odottamaan poiskuljetusta keväällä. JES!
Valmis pohjoispuoli talosta, hämärä puskee jo päälle
Myös takapihan puolella terassilippa on saanut vesikatteen päälleen, ja otsalaudat on saatu maalattua. Nyt vain odotetaan, saadaanko aluslaudoitukset tehtyä vielä tämän syksyn aikana vai pitääkö telineiden seistä tuossa kevääseen asti. Parvekkeen kaiteen ja rallilaudoituksen tekeminen taitaa jäädä keväälle, vaikka kovasti toivoimme, että koko talo olisi tullut ulkoa valmiiksi ennen talvea.


Aluslautojen kohtaloa odotellessa isäntä on appiukon kanssa tehnyt ikkunasmyygejä. Muutaman ikkunan yläreunan panelointi oli vielä sahaamatta oikeaan mittaan. Smyygien tekemisessä on ollut edelleen sama kaava: 1) mittaaminen ja oikean kokoisten palojen sahaaminen 2) jokaisen laudan reunojen maalaaminen sisätiloissa kahteen kertaan ja 3) paikoilleen asentaminen. Välillä työtä on tehty jo todella hämärässä otsalampun turvin. Nyt on enää jäljellä takapihan puolen kuuteen ikkunaan valmiiksi maalatut smyygit, jotka pitää asentaa. Siistiä työtä ovat kyllä tehneet, kuten näkyy kuvasta.

Olohuoneen ikkunoiden panelointi tehty ikkunoiden ylitse ja sahataan nyt oikeaan mittaanMinä aikani kuluksi siivoilin jo kamalaan kuntoon menneen harrastetilan. Siellä pitäisi ensimmäisinä sisätöinä päästä tekemään maalämpöpumpun nurkkaus pinnoiltaan valmiiksi, jotta saadaan talvella taloon halvempaa lämpöä. Jokohan me ensi viikolla siirtyisimme ulkotöistä sisätiloihin...

 

Syyskuussa talon työtunnit kääntyivät taas nousuun, ja kasaan kertyi 361h kaikilta tekijöiltä yhteensä. Anoppi oli raksalla nyppimässä multakasastamme rikkaruohot, ja nyt kasa on taas käyttökelpoinen - mikä helpotus!2 kommenttia:

  1. Hienosti edistyy! Kiitoksia mukavista lukuhetkistä blogisi parissa! Meillä vasta urakka aluillaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja pahoittelut kun vastaukseni viivästyi. Jäänkin seuraamaan teidän talon rakentumista, uudet seurattavat raksablogit ovat aina tervetulleita :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...