maanantai 4. joulukuuta 2017

Nyt etenee vauhdilla!

Saimme viime viikolla jo pariksi päiväksi asentajaystävämme meille töihin, joten hommat lähtivät toden teolla rullaamaan. Ensimmäistä kertaa tuntuu siltä, että työt etenevät niin nopeasti ettei oikein ehtisi raportoimaankaan kaikesta. Itse en ole nyt paljonkaan edes ollut työmaalla, kun poikamme sairasteli koko viime viikon vesirokkoa.

Asentajan työlistalla on ollut kaikkien seinien 45mm villojen asentaminen ja levyttäminen. Kipsilevyseiniin ei oikein pysty tukevasti asentamaan kaapistoja tai mitään painavaa tauluakaan, jos niihin ei jo ennen levyttämistä asenneta kalustetukia, eli poikittaisia lautoja, jotka kiinnittyvät väliseinän tolppiin. Tätä varten oli siis tiedettävä tai viimeistään päätettävä tulevien kalusteiden tarkat paikat. Isännän kanssa kävimme läpi pohjapiirrustusta sekä yli vuoden vanhoja kalustesuunnitelmia ja teimme lopullisia päätöksiä. Kalustetuet löysivät keittiössä paikkansa. Otimme lopuksi valokuvia kalustetukien sijainneista mittanauhan kanssa, jotta myöhemminkin olisi tarkistettavissa, mihin korkeuteen kaappien asennus päätettiinkään tehdä. Sähköasentajamme kanssa viestittelimme kipsilevyjen välityksellä, jotta saamme mieluisaan paikkaan sähköt LED-nauhoja varten.

Itse tarkistelin vielä ennen asentajan tuloa höyrynsulkumuovin. Kävin läpi silmäillen ja kädellä tunnustellen koko muovipinnan ja teippasin höyrynsulkuteipillä mahdolliset repeämät tai nirhaumat, joita tosin oli hyvin vähän. Teippasin varmuuden vuoksi kaikki niitin paikatkin, vaikka tämä saattoi olla jo liioiteltua. Seuraavana päivänä sitten alkoihin tapahtua, ja asentaja sai isännän kanssa villoitettua sekä levytettyä työhuoneen ja keittiön, talolla vallitsevasta kaaoksesta huolimatta.

Kalustetukia keittiön pitkällä seinällä
Höyrynsulkumuovin tarkistusta ja niittien teippausta
Sähköt, villat ja osa levyistä keittiössä paikallaan
Vasemmalla keittiö ja oikealla ruokailutila, yhtä avointa tilaa

Seuraavaksi oli vuorossa eteinen, wc, ja kodinhoitohuone. Levyjä ja villoja asennettiin sinne minne vain suinkin saatiin, kun sähköjen ja kalustetukien asennukset ovat vielä olleet paikoitellen kesken. Asentajamme keksikin sitten, että tässä välissähän voisi muurata pesuhuoneen kiviseinät. Isännälle suunnitelma sopi paremmin kuin hyvin, koska hän ei itse ole millään tavalla kokenut muuraaja, ja asentajan osaaminen tulisi tässä todellakin tarpeeseen. Isäntä sitten kävi isänsä avustuksella hakemassa useita kivikuormia ja tarvikkeita muurausta varten. 

Keskellä eteisen liukuovikaapistojen paikka. Oikealla pääovi.
Taustalla wc ja etualalla pesuhuone. Suihkun putket tulevat lattiasta oikeisiin kohtiin

Ensimmäinen kierros kiviä muurattiin ensin paikoilleen ja jätettiin viikonlopuksi kuivumaan. Oven ja ikkunan ylityspalkit myös tehtiin valmiiksi kuivumaan. Sinä aikana meidän piti isännän kanssa miettiä tarkasti, mille etäisyyksille halusimme suihkut toisistaan ja seinästä, minkälainen tehdään shampoohyllysyvennyksestä ja kuinka korkea tehtäisiin saunan ja pesuhuoneen välisestä puoliseinästä. Jälleen palattiin siis kuvien pariin ja mittanauhan kanssa koitettiin kuvitella, millä korkeudella esim. shampoohyllyn olisi hyvä olla. Hyvää mielikuvitusta homma vaatii, kun mitään seinääkään ei ole tässä vaiheessa vielä olemassa.


Kodinhoitohuoneesta pesuhuoneeseen päin katsottuna. Etualalla seinän vieressä
oven ja ikkunan ylityspalkit kasattuna ja kuivumassa

Kodinhoitohuone täynnä kiviä ja muuraustarvikkeita
Pimeä kuva, saunan suunnasta pieneen pesuhuoneeseemme.
Suihkujen välissä näkyy takana olevan wc:n lavuaarin vesiputket
Nyt pesuhuoneen ja saunankin välisen seinän ensimmäinen kerros tehty. Seinästä tulee noin 120cm korkea.  Tuollainen puolikas seinä piti lisäksi raudoittaa ja ropata lattiaan, jotta siitä saataisiin hiukan tukevampi.
Viikonloppuna kun pesuhuoneen seinän ensimmäinen kerros oli kuivumassa, isäntä työsti kodinhoitohuonetta. Myös siellä tarvittiin paljon kalustetukia ja erilaisten sähköjen ja putkistojen huomiointia. Isäntä sai huoneen villoitettua valmiiksi, ja nyt tällä viikolla se varmaankin saadaan levytettyä.


Eilen saimme pari hyvää ystävää paikalle avuksi kantamaan kipsilevyjä ja villoja yläkertaan. Homma hoitui nopeasti ja olohuone-ruokailutila siistiytyi huomattavasti. Kiitos riuskoille miehille avusta! Nyt myös yläkerrassa olisi mahdollista aloittaa väliseinien levytykset yhdeltä puolelta, ja toiselta puolelta sitten umpeen kun sähköasennukset on saatu valmiiksi.
Talon työtunnit olivat marraskuulta melko ennallaan lokakuuhun nähden. Tahti on tuntunut marraskuun aikana hitaammalta, kun ei ole ollut aivan niin selkeää ja suoraviivaista tekemistä kuin ulkoverhous oli useiden kuukausien ajan. Joulukuun aikana tulee varmaankin paukkumaan sekä budjetti että talon työtunnit, kun isäntä ja asentajaystävämme painavat hommia eteenpäin. Omat tuntini pysynevät jatkossakin vähäisinä, kun talolla ei ole vähään aikaan ollut mitään selkeää yksittäistä hommaa, jonka olisi voinut ulkoistaa minulle isännältä. Pyrin sen sijaan huolehtimaan ainakin työmaan siisteydestä ja projektista näin tietokoneen välityksellä, laskien eri materiaalien menekkejä tai tehden tarjouspyyntöjä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...