sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Tiiveysmittausta, kattojen levytystä, tasoitusta ja maalausta

Talossamme tehtiin tiiveysmittaus vajaa viikko sitten. Lyhyesti summaten tiiveysmittauksessa on kyse rakennuksen ilmanpitävyyden mittaamisesta. Hyvä ilmatiiviys talossa vähentää kosteus- ja homevaurioriskejä, parantaa sisäilman laatua, vähentää vedontunnetta ja mahdollisten homeiden, epäpuhtauksien ja haitallisten aineiden kulkeutumista talon rakenteista, maaperästä ja ulkoilmasta sisäilmaan. Hyvä ilmatiiviys vähentää myös energiankulutusta. Tiiviissä talossa voidaan toteuttaa ilmanvaihto hallitusti ja energiatehokkaasti ilmanvaihtokoneella, jossa on lämmön talteenotto. Rakennuksen tai sen osien tiiviyttä mitataan Suomessa ns. alipainemenetelmällä, jossa tutkittavaan tilaan aiheutetaan 50 Pa:n alipaine ulkoilmaan nähden. (Lähde: MP-yhtymä Oy)

Pyysimme ja saimme tarjoukset Pirkanmaan Kiinteistö- ja Sisäilmatutkimus Oy:ltä, MP-Yhtymä Oy:ltä sekä Insinööritoimisto Henri Mäkinen Oy:ltä. Tarjouspyyntöihin vastattiin nopeasti ja asiallisesti. Hintahaarukka oli 250-390€, eikä tarjouksen sisällöissä juurikaan ollut eroja. Olin puhelimitse yhteydessä edullisimman tarjouksen tehneeseen MP-yhtymään, ja kun yhteistyö tuntui olevan kunnossa, valinta oli helppo.


Mittaaja oli reippaan oloinen ja tarkisti hyvin nopeasti talon, tehden teippauksia ja sulkemisia mittausta varten. Olimme isännän kanssa myös paikalla, ja isäntä osallistui valmisteluihin teipaten ovenkahvojen reikiä ja kaataen vettä viemäreiden vesilukkoihin, jos siitä vaikka olisi jotakin apua. Mittaaja pisti pystyyn tietokoneen mittausohjelmalla, asenteli pääoveen kankaisen oven sekä puhaltimen. Näillä välineillä tehtiin taloon vuorotellen alipainetta ja ylipainetta - sen tarkemmin en härveleistä lähtenyt kyselemään tietoa. Ensin tehtiin esimittaus, joka näytti mittaajan mielestä sen verran hyvää lukemaa, että siirryttiin suoraan varsinaiseen testiin. Tiiveysmittauksen tulokseksi eli ilmanvuotoluvuksi tuli pyöristämisen myötä 0,5.


Itse kun en ollut aikaisemmin ollut tällaisessa mittauksessa mukana, niin en osannut ihmetellä miksi mahdollisia vuotopaikkoja ei etsitty lämpökamerakuvauksella, kuten joissakin kohteissa on tehty. Näin jälkikäteen ajatellen olisi voinut olla mielenkiintoista etsiä mahdollisia vuotokohtia, ja koittaa vielä parantaa niitä, vaikka tulos oli nytkin hyvä. Olemme kuitenkin isännän kanssa tyytyväisiä siihen, että kertamittauksella päästiin erinomaiseen tulokseen. Se kertoo ennen kaikkea siitä, että talossamme rakentamisen laatu on hyvällä tasolla. Vielä pitäisi energiatodistuksen päivitys tilata, jotta tiedetään mihin energialuokkaan talomme tulee sijoittumaan.


Kun tiiveysmittaus oli ohitse, aloimme suunnittelemaan sisäkattojen levytystä. Meille on harrastetilaa lukuunottamatta sisäkattomateriaaliksi suunnitteilla MDF-paneeli, mutta kattoihin täytyy talon jäykistyksen vuoksi silti asentaa myös kipsilevyt. Tiesimme tämän jo talopakettia ostaessa, nimittäin Kastellilla tämä oli sellainen osa talon rakennetta, jolle myyjä ei antanut vaihtoehtoa. Ennen levytyksiä kävimme isännän kanssa läpi tarkat lampun paikat sekä merkitsimme ne valmiiksi höyrynsulkumuoviin. Rasiat isäntä kiinnitti laudan paloihin niin, että niitä pystyy tarvittaessa vielä hiukan siirtelemään, ja että ne asettuvat oikealle korkeudelle tulevan sisäkaton tasalle. Osasta huoneista puuttuu vielä sähköasennuksia, ja huomenna sähkäri on taas tulossa hommiin.

LED-spottien paikat merkittynä tussilla
Rasiat kiinnitetty lautoihin, välissä vielä pala lautaa laskemaan rasiaa alemmas tulevan paneelin kanssa tasalle
Olohuoneen korkeassa tilassa valojen paikkojen merkitseminen oli vähän hankalampaa
Ennen kattojen levytystä asennettiin huoneiden välille katonrajaan villaa. Väliseinärunkojen yläpuolelle kattokoolausten väliin muodostuu aukko, joista ääni pääsisi herkästi kulkemaan tilasta toiseen. Ääntä pyritään eristämään seinänrungon levyisellä villasuikaleella. Sähköjohtojakin noissa väleissä kulkee, ja ne piti jättää villasuikaleen alapuolelle, jottei sähköjohto kulkisi kahden villakerroksen välissä. Allakin kuvassa näkyy yksi johto, jonka epähuomiossa laitoin väärin, ja kuvan ottamisen ansiosta huomasin sen korjata.



Itse kattojen levytys sitten aloitettiin kussakin huoneessa levytyksen suunnittelulla, eli miettimällä mistä reunasta aloitetaan, ja miten saadaan levyjen kiinnitykset sopimaan koolauksiin. Tämän jälkeen tehtiin mittauksia ja muistiinpanoja siitä, mihin kohtiin levyä pitää tehdä leikkauksia tai reikiä sähköille tai ilmanvaihdolle. Jos sisäkattomateriaaliksi haluaisi jätettävän kipsilevyn vaikkapa maalattuna tai rapattuna, kaikki kipsilevyn reiät pitäisi tehdä valmiiksi oikean kokoisiksi ja siistillä jäljellä. Koska meille on tulossa MDF-panelointi, pystyimme tekemään nyt reiät reilun kokoisina vähän huolimattomasti, ja vasta paneloidessa joudumme miettimään, mikä on kunkin reiän optimaalinen koko. Levyyn mitattiin ja merkittiin reiän keskikohta, piirrettiin ympyrä sangon kantta sabluunana käyttäen, sekä leikattiin reikä kuviosahalla. Kaikki reunat, joista piti leikata palanen, siistittiin kipsilevyraspilla. Valmiiksi mitattuun ja muotoiltuun levyyn tehtiin vielä ruuvilinjat mitan avulla liu'uttaen, eli asettamalla mitasta auki koolausten mukaiset 30cm, 60cm ja 90cm, pitämällä kynää mitan päässä samalla kun vedetään mittaa levyn reunaa pitkin ylhäältä alas. Helppoa ja nopeaa.

Muistiinpanot kipsilevyn palasessa


Oikean kokoinen kipsilevy valmiilla rei'illä nostettiin sitten levyhissin avulla paikoilleen katonrajaan. Levyä paikalleen nostaessa piti huomioida, ettei väliin jää sähköjohtoja, joihin voisi osua ruuvilla. Ja tietysti, että oikeat sähköjohdot tulevat oikeasta aukosta levyn läpi. Levyn kiinnitys kattokoolauksiin tehtiin nauharuuvinvääntimellä valmiiden viivojen kohdalta.






Yläkerrassa on nyt levytetty lasten makuuhuoneiden ja niiden välissä olevan vaatehuoneen katot sekä porrasaukko. Sähkötöiden edistymisen jälkeen päästään jatkamaan kaikkiin muihinkin tiloihin. Kattojen levytykset ja kaikki ilmanvaihdon koteloinnit halutaan saada valmiiksi ennen tasoitustöitä, jotka on nyt sovittu aloitettavaksi kolmen viikon päästä maanantaina. Kotelointeja tehdään sitä mukaa kun edetään levytyksissä huoneesta toiseen.



Osa talomme tasoitustöistä tullaan budjetin vuoksi tekemään itse. Tasoitustöitähän kokeilimme jo teknisen tilan nurkkauksessa, ja tuosta työstä jäi jäljelle aika paljon tasoitetta. Nyt olemme siirtyneet tasoittamaan koko harrastetilaa. Täytyy ihan ensimmäisenä sanoa, että olisi samalla vaivalla pitänyt kauan sitten tasoittaa ja maalata koko teknisen tilan seinä, eikä vain maalämpöpumpun nurkkausta. Emme nimittäin ihan tulleet ajatelleeksi, että maalämpöpumpun asennuksen jälkeen koko seinän maalaaminen hankaloituu. Nyt oli tuhottomasti putkia suojattavana ja maalauksen tiellä. Edelleenkään koko seinää ei pystynyt maalaamaan ja tasoittamaan, koska siitä puuttuu kipsilevyjä sähköasennusten vuoksi. Se osa seinästä siis tehdään vielä myöhemmin.



Ruuvinkantoja tasoitettu
Sitten siirryttiin saumanauhoihin
Tasoitus, hionta, tasoitus, hionta, pohjamaalaus, tasoitus, hionta, pohjamaalaus...
Parin tasoituksen ja hionnan jälkeen siirryimme pohjamaalaukseen, joka paljastaa herkemmin mahdollisia korjauksen tarpeita tasoitustyössä. Pohjamaalina käytettiin nyt Teknoksen Trend 3 -maalia. Meillä ruuvinkannat oli todella onnistuneesti tasoitettu, mutta saumaukset olivat jääneet kuprulle tai irti reunoistaan, eli saumanauha ei ollut tarttunut kunnolla kiinni saumatasoitteeseen. Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että tasoite on ehtinyt kuivua liikaa ennen saumanauhan kiinnittämistä, tai että tasoitetta on ollut hiukan liian vähän. Saumanauhasta pystyi leikkaamaan aika siististi reunaa pois ja tasoittamaan kolot uudelleen. Seuraava hionta- ja maalauskierros taas kertoo, ollaanko voiton puolella.


Jakotukin suojaus ja takaa maalaaminen ei ollut herkkua,
koittakaa muut maalata seinä etukäteen jos mahdollista :)
Sähkötyöt loppusuoralla, ja vielä hetken on melkoinen kaaos ennenkuin johdot kytketään kaappiin


Kupruileva saumanauha ja ylempää veitsellä viilletty saumanauhasta pala pois
Uusi tasoituskierros saumoille, toivottavasti viimeinen, odottamassa hiontaa
Nyt siis talolla on samaan aikaan monenlaista työvaihetta meneillään. Seuraavan parin viikon aikana tullaan tekemään loppuun kattojen levytykset sekä jatkamaan tasoitus- ja maalaustöitä niissä tiloissa, joissa työnjälki ei tule niin näkyvälle paikalle. Jossain vaiheessa pitäisi ehtiä rautakaupoillakin pyörimään, sillä pintamateriaaleista päättäminen lähestyy kovaa vauhtia! Miten ongelma voikin olla samaan aikaan niin positiivinen ja negatiivinen ? :)

3 kommenttia:

  1. Tosi hieno tulos tiiveysmittauksista! Ja tsemppiä pintamateriaalivalintoihin. On kyllä huikea fiilis, kun vihdoin alkaa tulla näkyviin valmista pintaa. :)

    VastaaPoista
  2. Meilläkin mittauspalvelu kävi juuri viime viikolla. Tasoitukset yritämme enimmäkseen myös tehdä itse. Meillä budjetti mennyt jo hieman yli, niin olisi hyvä vähän säästää. https://www.mittausjakalibrointipalvelu.fi/mittauspalvelu

    VastaaPoista
  3. Hyvä että on kunnon suojaimet, sitä pölyä kun hengittää todella helposti. Meidän täytyisi mittauspalvelu saada tilattua tänne meille. Rakentaminen meneillään, ja kovasti on työtä. Mukava lukea blogeja joista saa hieman jaksamista myös omaan urakkaan.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...