keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Takkaa, tasoituksia ja raksavälineistöä

Tasoitustöiden jälkeen ollaan taas oltu hiukan pihalla, että mitäs tässä seuraavaksi pitäisi tehdä. Onneksi takan asennus on ollut tässä välissä yhtenä selkeänä hommana. Takan valinnasta voi lukea aikaisemmasta postauksesta Takkavalintamme. Lyhyesti summaten meille tuli NunnaUunin Blanka PL lasitettuna versiona, eli takka on kokonaan vuolukiveä, mutta se päällystetään valkoisella, peittävällä lasilla. Takalla on painoa 2260kg.


Takan asennuksesta sen verran, että osathan toimitettiin jo viime syksynä, ja sisätiloihin kannettiin silloin vain sisäsäilytystä vaatineet osat. Nyt takan asennus oli varattu viime viikolle, ja isäntä ja appiukko aikoivat vajaa viikkoa aikaisemmin alkaa kantamaan kiviä sisälle. Tiesimme kyllä, että talven aikana nuo kiviniput olivat hautautuneet lumen alle, mutta kantourakan alussa huomattiin, että ne olivatkin myös jäätyneet isoiksi kivikimpuiksi, niin että niitä ei saanut kannettua sisään (en oikeastaan edes tiedä, miksi tämä yllätti meidät). Isännältä tuli silloin puhelimeeni sellainen purkautuminen tästä raksaamisen ihanuudesta, että vielä tämän projektin aikana ei ole näkynyt niin paljon kirosanoja yhdessä viestissä.. No hetken asiaa tuumailtuaan he sitten kantoivat sisältä raksalämmittimen ja alkoivat sulattelemaan nippuja. Parin tunnin aherruksen jälkeen kivet oli kannettu sisälle, lahkeet litimärkinä. Siinä ne saivat rauhassa sulaa ja kuivua ennen asennusta.

Korvausilma tulee takkaamme suoraan sen alapuolelta. Korvausilmaputki poikkaistiin lattian tasalle ennen asennuksen aloittamista. En ollut itse seuraamassa takan asennusta, mutta alla pari isännän ottamaa kuvaa. Luukut ja lasitus asennetaan myöhemmin, ja hormin asennamme itse kunhan lumet sulavat niin että katolle viitsii kiivetä. Hormiksi meille tulee mattavalkoinen teräksinen Härmä Air -hormi, ja se lähtee suoraan takan päältä kohti kattoa.

Tasoitustyöt ovat edenneet siten, että yläkerran pari vaatehuonetta ovat myös pohjamaalissa. Seuraavaksi siirrytään alakerran harrastetilaan, tekniseen tilaan sekä kodinhoitohuoneeseen, joskin sitä ennen täytyy vielä raivata työlle tilaa raksaromuilta.

Lastenhuoneiden välissä oleva pieni vaatehuone, johon tulossa Ikean Algot-järjestelmän hyllyköt

Meidän makkarin vaatehuone. Täällä jo odottavat paketissaan Ikean PAX-sarjan vaatekaappirungot,
eli seinää ei tarvinnut tasoittaa tai maalata niiltä osin, mikä jää kaappien taakse.


Vaatehuoneen nurkasta meidän makkariin päin. Makkarin katossa näkyy vähän tekemäämme upotusta,
jonka esittelen vielä erillisessä postauksessa.
Isäntä on aloitellut myös jakotukkien korotusvalujen tekemistä. Mahdollista vuototilannetta ajatellen jakotukkien juuren valaminen ympäristöään korkeammalle mahdollistaa sen, että vesi valuu sinne mistä se voidaan havaita, eikä se vain salaa jää kastelemaan rakenteita. Meillä on peräti viisi jakotukkia, joista kaksi lattialämmityksen jakotukkia on piilotettu seinien sisään eteisessä ja vaatehuoneessa. Niille tehdään seinään jonkinlaiset luukut, joiden alareuna on suurinpiirtein korotusvalun pinnan tasalla. Kustannusnäkökulmasta tuli taas yllätyksenä, että näihinkin menee noin 50 euron edestä juotosbetonia. Tällaisista pienistä summista, joita ei ensikertalaisena osaa ottaa huomioon, tulee lopulta aika suuriakin summia yhteensä.


Takan asennuksen vuoksi piti purkaa meidän olohuoneessa seisseistä telineistä toinen, sillä se oli tiellä. Meillähän on koko rakentamisen ajan ollut ystävältämme lainassa isot pinot painavia haki-telineitä, joista on ollut suuri apu. Niitä ei ole kuitenkaan tehty siirreltäväksi, vaan ne pitäisi käytännössä aina purkaa ja rakentaa uudelleen eri paikkaan, jos niitä haluaisi siirtää. Tulemme jatkossakin tarvitsemaan olohuoneessa telinettä, jotta pääsemme maalaamaan korkean tilan seiniä ja tekemään kattopanelointia. Isäntä keksi tähän ratkaisun ja rakensi jäljelle jääneelle haki-telineelle pyörät. Tuo meidän työvälinemestarimme osti ensin Motonetistä neljä rengasta ja teki sitten niille osat, joilla ne saadaan fiksattua hakitelineen rungon sisään kiinni. Telineeseen tehtiin puusta vielä hieman vinotukia, ja niistä tulikin siirreltävät ja oikein tukevat.

Nämä osat hitsattiin kiinni toisiinsa

Törmäsin myös Facebookin raksakimppa-sivustolla työmaaportaisiin, jotka toinen rakentaja lahjoitti pois. Olemme jo pitkään puhuneet, että olisi hyvä kun olisi oikeat raksaportaat, kun tuo tikkailla ravaaminen alkaa näin yli vuoden jälkeen tosissaan kyllästyttämään. Niitä pitkin on ollut vaikeaa viedä tavaraakin, kuten painavia pohjamaalipurkkeja yläkertaan. Emme vain ole saaneet aikaiseksi rakentaa portaita itse. Nämä saadut portaat tuli aika nopeasti asennettua paikoilleen, ne vain yritettiin asentaa mahdollisimman siististi olohuoneen aukon reunaan ja välipohjaan kiinni niin ettei jo tasoitettu ja pohjamaalattu pinta kärsisi.
Näiden edellä mainitsemieni asioiden lisäksi viimeiseen kahteen viikkoon on sisältynyt myös Tallinnan reissu, jolta tarttui matkaan välioven kahvoja ja peitelevyjä sekä kaakeleita (näistä ostoksista kerron lisää myöhemmin muiden kaakelivalintojen yhteydessä). Sairastimme myös koko perhe nopean oksennustaudin, johon upposi pari hyvää raksapäivää. Keittiö on suunniteltu loppuun toimittajan luona eli Pirkanmaan keittiökalustetukussa, ja ihan näinä päivinä ainakin tasot ja ovet ovat lähdössä tilaukseen sieltä (esittelen myös keittiösuunnitelman erikseen myöhemmin). Ja rautakaupassa on muutenkin tullut käytyä etsimässä kaakeleita. Pari kaakelihankintaa täältä Suomen puoleltakin on siis jo tehty.


Tästä pelkästä kaupoilla pyörimisestä ja raksan yleisistä fiksailuista tulee sekä minulle että miehelle sellainen olo, että itse talon eteneminen jumittaa. Siksi on varmaan ollut vaikeampi kirjoittaakaan mitään. En todellakaan myöskään kuulu siihen ihmistyyppiin, joka jaksaisi kirjoittaa valinnan vaikeudesta eri kaakeleiden tai värisävyjen välillä, ja olen ostoskäyttäytymiseltäni sellainen joka käy mieluiten vain yhdessä liikkeessä, tasan kerran ja toteaa "toi on ihan riittävän hyvä, otetaan toi". Tällä kaavalla mennään vaikkapa ihan omien vaateostosten lisäksi aika monet raksaostoksetkin, kunhan jotenkuten pysytään budjetissa. Kerron kaakelivalinnat kunhan ne saadaan toivottavasti pian loputkin tehtyä :)

3 kommenttia:

 1. Hei,

  Millaiset kokemukset Nunnauunin blankasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja pahoittelut viivästyneestä vastauksesta. Takka saatiin vasta jouluksi polttokuntoon, ja sen jälkeen sitä on silloin tällöin tunnelmaksi poltettu eli vähitellen lämmitelty aina pari puuta kerrallaan. Pari huomiota voin kuitenkin antaa, että tuli syttyy takassa todella helposti ja hienosti, kun korvausilma johdetaan suoraan alapuolelta takkaan ja kahvasta voi säätää, kuinka paljon ilmaa pääsee kerrallaan sisään. Eikä kertaakaan ole savuja puskenut sisään taloon, vaikka ei ollakaan käytetty iv-koneesta mitään takkakytkimiä tms.

   Poista
 2. Todella siistin näköinen. Meidän pitäisi nuo korvausilmaventtiilin suodatin vaihtaa. On sen verran jäänyt pitkäksi tuo vaihtoväli, että jonkin verran ongelmia on havaittavissa vetoisuudessa ja muussa. Hyvältä näyttää.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...