maanantai 9. huhtikuuta 2018

Keittiö tilattu ja tasoitusurakka valmis

Keittiön suunnittelu aloitettiin jo syksyllä 2016 kun pohjapiirrustusta sekä sähkö- ja LVI-kuvia viilattiin kuntoon. Nyt vihdoin tuli aika laittaa kalusteita tilaukseen, kun kesällä haaveilemme pääsevämme muuttamaan. Pyysimme keittiön ja kodinhoitohuoneen kalusteista tarjousta Pirkanmaan keittiökalustetukulta, HTH-keittiöiltä, Puustellilta sekä Topi-keittiöiltä. Puustellilta ja HTH-keittiöiltä saimme hyvää palvelua ja erinomaisia 3D-kuvia keittiöstä, mutta Puustellilla hinta oli aivan liian korkea budjettiimme nähden, ja HTH-keittiöiltä ei löytynyt meille mieluisaa pintamateriaalia kaapinoviin. Topi-keittiöiden kanssa tapaamisen sopimisessa oli pientä sählinkiä myyjän puolelta, ja lopulta jätimme käymättä heillä kokonaan, vaikka edellisen asuntomme keittiö oli Topi-keittiöiden ja olimme siihen tyytyväisiä.

Pirkanmaan keittiökalustetukun tarjous oli hinnaltaan edullisin, ja heiltä löytyi meidän makuumme juuri täydelliset materiaalitkin. PKKT:n tilojen ulkoasu ja "imago" eivät oikeastaan millään tavalla vastaa näitä muita kalusteyrityksiä, sillä heidän esittelytilansa ovat hiukan vanhanaikaiset ja tehdasmaiset, toisin kuin keskustan "showroomeilla" varustetut Puustelli ja HTH (jota ei taida enää Tampereella ollakaan). Suunnitelmatkin tarjouksineenkin piirretään perinteisesti paperille viivoittimella ja tussilla. Nämä seikat eivät meitä haittaa, sillä usein tuntuu että hienot puitteet ovat vain hintaa nostavia seikkoja, eikä niillä ole mitään muuta merkitystä. Kalliimmilla kalusteyrityksillä voi tosin olla esimerkiksi laadukkaammat ja kalliimmat saranat tai liukumekanismit, mutta pystyn itse elämään edullisempienkin laatikostojen kanssa, jos säästö on tuhansia euroja.

Pirkanmaan keittiökalustetukussa valmistetaan runkorakenteet paikan päällä, ja tukku on lähellä taloamme, joten voimme itse hakea osat ja säästää näin myös kuljetuskustannuksissa. Keittiömme kalusteet ilman kodinkoneita tulevat maksamaan noin 5500 euroa. Alla keittiösuunnitelmamme sekä itse Sweet Home 3D:llä piirtämiäni kuvia tulevasta keittiöstämme. 3D-kuvista puuttuu tiskiallas, joka sijoittuu jääkaapin ja pakastimen läheisyyteen kalusteseinälle, heti astianpesukoneen jälkeen. Lamppu keittotason yllä demonstroi lasikupuista katosta roikkuvaa perinteistä liesituuletinta.Keittiömme kaapinovista puolet tulee hopeanharmaasta, hiukan kimaltavasta Fino Antrasiitista, ja puolet korkeakiiltovalkoisesta Akasiasta. Antrasiittiovet ovat lastulevyä kuviomelamiinipinnalla ja Akasiat kalvotettua valkoista melamiinia. Muihin oviin tulee harjatun teräksen väriset pyöristetyt vetimet, mutta seinään kiinnitetyt yläkaapit jätetään rungostaan hiukan pienemmäksi niin että oven ja rungon alareunan väliin jää tila avata ovi käsin vetimettömästi.

Keittiön tasot ovat hiukan betonia muistuttavaa tummanharmaata laminaattia, ja myös saarekkeen päädyt jatketaan samasta laminaatista lattiaan asti. Ainoa huono puoli on se, että laminaatin pinnoittamaton taustapuoli tulee laatikoiden väleissä ja sokkelin korkeudella näkyviin, joten se pitänee jotenkin tuunata maalilla tai alumiinin värisellä välitilalevyllä, jota laitetaan myös kaikkiin muihin keittiön sokkeleihin.

Yläkaappien ovimateriaali, laminaattitaso ja alakaappien ovimateriaali
Sokkeliin laitetaan alumiinista välitilalevyä. Kuvassa mukana myös alakaappiemme ovimateriaali

Saarekkeeseen keittiön puolelle tulee vetolaatikoita, mutta ruokailutilan puolella on perinteisiä kaappeja. Tämä siksi, että tuon puolen kaapinrungot ovat vain 40cm syvät, ja vetolaatikosta on silloin kovin vähän iloa. Kaappien ovet haluttiin jättää vain 40cm leveiksi, jotta ne eivät vaadi paljon avautumistilaa tiukkaan mitoitetussa ruokailutilassa. Tuolla puolella kaapeissa tullaan säilyttämään tarjoiluesineitä, maljakoita ja muita harvemmin käytettäviä astioita. Huoneen kulmaan tulee kaapista ulos tuleva kulmamekanismi. Ikkunaseinällä olevat kaapit otettiin puolikorkeina Puustellin myyjän ehdotuksesta. Suunnitelmissamme oli ensin laittaa siihen täyskorkeat kaapit, mutta esikatselukuvien kautta huomattiin, että puolikorkeat kaapit kevensivät koko keittiön ilmettä huomattavasti - silläkin uhalla, että kaapin päällys tulisi keräämään ylimääräistä tavaraa. Puolikorkeisiin kaappeihin tulee vetolaatikot kaapinovien taakse, ja näistä keittiön puolimmaiseen kaappiin tulee myös sähköpistoke sisälle, mikäli haluaisimme säilyttää sähkölaitteita kaapin sisällä piilossa ja vain vetää ne laatikossa ulos käyttöä varten.

Kulmamekanismi

Nopea demonstraatio siitä, miltä korkeat kaapit toisellakin puolella keittiötä olisivat näyttäneet.
Tuntui liian ahdistavalta.

Kaapistoja kevennettiin puolikorkeiksi, korkeus noin 159cm. Myös puolikorkeiden kaappien päällä laminaattitaso.

Keittiön puolella kalusteseinän ja saarekkeen väli tulee olemaan noin 115cm, joka on aika tiukka väli, mutta syntyi kompromissina tilan jakamisessa ruokailutilan ja keittiön välillä. Saareke on 100cm x 240cm, ja se on induktiotasoa lukuunottamatta täysin vapaata työskentelytilaa. Harrastuksenani leivon paljon kakkuja (tai siis leivoin silloin kun emme rakentaneet), ja tasotila tulee todella tarpeeseen. Sitä onkin tässä keittiössämme noin 6 metriä, ja osa siitä siis metrin levyisenä.

Altaaksi on näillä näkymin valikoitumassa Stalan Combo CEG51-57B -komposiittiallas, jossa on ison altaan lisäksi pieni huuhteluallas. Olisin itse halunnut sellaisen komposiittialtaan, jossa taso jatkuu sivulle tiskipöytänä, mutta isäntä ei lämmennyt sellaiselle enää, vaikka valitsi itse edellisessä keittiöremontissaan kyseisen Franken altaan. Hintaakin sellaisella oli tosin yli 800 euroa, jos ja kun haluaisi sellaisen, joka on ns. läpivärjätty eli että altaan vaaleampi runko ei tule näkyviin jokaisessa naarmussa. Allas on irrotettu keittiökalustetarjouksesta, ja hankimme sen itse muualta kunhan päätämme millaisen haluamme.

Kuva: Stala.fi
Pirkanmaan keittiökalustetukun myyjämme kanssa yhteistyö on tähän mennessä toiminut oikein hyvin, ja asioita varmistellaan sähköpostitse ja tekstiviestitse sujuvasti. Kodinhoitohuoneen kalusteiden tilaus on vielä tekemättä, koska niiden mittoja on pitänyt varmistella ja materiaalejakaan emme ole osanneet päättää lopullisesti. Seuraavaksi siis lähdemme työstämään sitä kalustemyyjämme kanssa.

Keittiöstä kertomisen lopuksi voisin vielä näyttää 3D-kuvan, jonka sain keittiökalustetukulta keittiömme kalustesuunnitelmista. Täytyy rehellisyyden nimissä sanoa, että kyllä vähän huvitti heidän vanhanaikainen mallinnusohjelmansa, ja voi olla että moni asiakas hakeutuukin tilaamaan kalusteensa sellaisesta yrityksestä, josta saa havainnekuvat, jotka houkuttelevat ja herättävät kiinnostuksen - vaikka heidän myymänsä tuotteet olisivat täsmälleen samoja! Tämän kuvan myötä päädyin piirtämään keittiömme itse ilmaisohjelmalla :)

Kuva: Pirkanmaan keittiökalustetukku
Talollakin on edistynyt: tasoitusurakka on taidettu vihdoin saada päätökseen. Tasoitusten työnjälki on vielä paikoitellen harmittanut isäntää, mutta olemme yhdessä todenneet, että ei siitä näillä taidoilla parempaa saa, joten on mentävä eteenpäin. Tasoitimme siis itse vaatehuoneet sekä kodinhoitohuoneen ja harrastetilan. Ennen kodinhoitohuoneen tasoituksia myös sen katon alaslasku tehtiin valmiiksi. Kodinhoitohuoneen alaslaskussa kulkee järkyttävä määrä putkia ja johtoja, kuten iv-kanavia, hirveä määrä sähköjohtoja, keskuspölynimurin putket, johto ilmanvaihtokoneen ohjaukselle sekä kattokonvektorin letkut.
Sähkömies kävi viemässä tekniseen tilaan saapuvat sähköjohdot sähkökeskukselle niin että pääsimme villoittamaan ja levyttämään seinän loppuun. Tekniselle nurkkaukselle tehtiin myös puuttunut seinänpätkä oviaukon viereen. Myöhemmin tämä alue tullaan sulkemaan liukuovien taakse, jottei harrastetilassa tarvitse tuijotella tätä sekamelskaa. Liukuovien taakse saadaan siten piiloon myös esimerkiksi keskuspölynimurin letku ja imurin käsiosa.Teippailun riemua ja putkien välistä töpöttelyä. Onneksi enää ei tarvitse, ja teipit on jo poistettu.
Väliseinän pätkään piti kiinnittää vahvikekulmat laastilla, hioa, tasoittaa, hioa, tasoittaa..
Enää puuttuu jakotukkien korotusvalut 
Perheen pieninkin pääsi maalitelan varteen
Viheliäisin homma oli harrastetilan katon tasoittaminen. Isäntä on uurastanut sen parissa useamman illan tasoittaen, hioen ja maalaten. Kyllä kävi sääliksi miestä, kun siinä hiontapölyn alla joutui seisomaan ja joka ilta kotiin päästessä oli aivan vitivalkoinen. Nyt katto on kuitenkin valmis, ja enää yksi pohjamaalikerros puuttuu. Harrastetila ja kodinhoitohuone voidaan seuraavaksi pintamaalata. Niihin tulee ihan perus maalarinvalkoista.


Kustannuspuolesta sen verran, että tasoituksiin oli budjetoitu 4500€, koska ajateltiin jo budjetoitaessa että ne ostetaan ammattilaiselta. Pohjamaalaukseen oli varattu 500€, koska se oli aikomus tehdä itse. Tasoitettavaa ja pohjamaalattavaa pinta-alaa oli talossamme kaikkiaan noin 360m2. Tasoituksen hinta neliötä kohden oli 12,4€. Tuolla hinnalla olisimme saaneet budjetin mukaisesti tasoitukset tilattua koko taloon, mutta meitä alkoi kuitenkin helppouden vuoksi kiinnostaa myös pohjamaalauksen tilaaminen samassa yhteydessä tasoitusten kanssa. Pohjamaalaus maksoi 4,96€/m2, eli koko taloon ne olisivat maksaneet 1785€, 1285€ yli niiden budjetin. Päädyimme siksi siihen, että tilataan osaan talosta sekä tasoitus että pohjamaalaus, ja tehdään osa tiloista kokonaan itse. Näin tasoitukset tulivat maksamaan 3461€ (sisältäen tilatun urakan sekä tarvikkeet meidän itse tasoittamiin tiloihin) ja pohjamaalaukset 1423€ (sama kuin edellä). Jäimme lopulta siis 116€ alle budjetin, tasoitusten ja pohjamaalausten maksaessa yhtensä 4884€. Omalla työllä säästettiin tässä kohtaa 1365€, ja olihan se sen arvoista, vaikka iltaisin onkin saanut raksapäivän päätteeksi nauttia pensselien ja telojen pesurumbasta.

Pestyt maalausvärkit kuivumassa raksakämpässä

Talon työtunneissa ei ole näkynyt vieläkään kunnon kiihtymistä, vaikka kevät tekee tuloaan. Maaliskuussa tunteja kertyi noin 231, joka on aika samaa kuukausitasoa koko alkuvuoden kanssa. Maaliskuussa tapahtui lähinnä kattolevytysten viimeistelyä sekä tasoituksia ja pohjamaalauksia. Kaikki muu edistys oli pienehköä näpräilyä joka puolella taloa. Tähän tilastoon jouduin arvioimaan tasoiteporukan työtunteja, koska en ollut kellottamassa heidän raksallaoloaikaansa, mutta koen sen olevan tärkeä asia näkyä, että talo eteni huomattavasti osittain ilman meidän panostustamme.


Isännän kanssa olemme ihmetelleet, miksei ole jo tullut sellaista loppukiri-oloa, jossa maaliviiva häämöttää. Edelleen joutuu miettimään, että mitä ihmettä tässä seuraavaksi kuuluisi tehdä. Tunne on vähän samanlainen kuin tehdessä 1500 palan palapeliä, jossa on pääroolissa jokin rakennus ja puolet palapelistä taivasta. Nyt palapelistä tuo rakennusta kuvaava osio on jo tehty, ja palapelistä pystyy selkeästi näkemään, mikä siitä tulee. Jäljellä ovat kuitenkin ne 400 erisävyistä sinistä palasta, joista pitäisi kasata palapeli loppuun. Selkeäksi kuviteltu loppukiri onkin vaivihkaa vaihtunut tuskalliseen palasten sovitteluun ja pohdintaan siitä, mistä päin tuota loppu-urakkaa kannattaisi lähestyä. Mutta "Eteenpäin!" -sanoi mummo lumessa!

5 kommenttia:

 1. Hyvä allasvalinta, meidän keittiöremppa pari vuotta sitten lähti liikkeelle kun näin tuon altaan: riittävän iso ja pieni kaatoallas on kätevä. Taso meilläkin betonin värinen laminaatti ja tykkään edelleen kovasti. Kulmakaapin hyllymekanismi on hintansa väärti, en vaihtaisi pois. Yläkaapit ovat vetimettömät ja ainoa miinus on, että sormenjälkiä saa pyyhkiä . Puhtia rakentamiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, puhtia tarvitaan jo näin puolentoista vuoden raksailun jälkeen :) Kuulostaa, että teillä on paljon samoja juttuja keittiössä kuin meillä, ja kiva kuulla että tykkäätte niistä edelleen!

   Poista
 2. Ensiksi Kiitos loistavasta blogista! Olen saanut täältä hyviä vinkkejä ja esim. To do -lista on näin ensimmäistä rakennusurakkaansa aloittavalle ummikolle todella hyvä listaus tuleviin työvaiheisiin. Olemme juuri saaneet ensimmäiset piirustukset arkkitehdilta ja keittiö tulee hyvin samantyyliseksi kuin teillä. Olisin kysynyt, kuinka paljon teillä on tilaa ruokapöydälle leveyssuunnassa, saarekkeen ja ikkunan välissä? Ja kuinka leveää pöytää olette siihen suunnitelleet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva että tykkäät blogista! :)
   Meillä tuo ruokailutilan leveys ikkunasta saarekkeeseen on noin 260cm. Siihen tilaan on tulossa 90cm leveä ja 240cm pitkä 8 hlön pöytä. Pöydän molemmille puolille jää tuoleja ja istujaa varten tilaa 85cm. Eli jos minimisuosituksena on sanottu olevan esim. 70cm tilaa pöydän ympärille, niin siihen nähden tilaa jää riittävästi. Haluaisin kuitenkin, että pöydän ja saarekkeen välissä pysyisi jonkinlainen avoin kulkuväylä vaikka pöydässä istuisi ihmisiä. Saarekkeen ruokailutilan puoleisista kaapeista olisi myös kiva pystyä tarvittaessa ottamaan astioita vapaasti :)

   Poista
 3. Piti ihan käydä muuttamassa tuo keittiön pohjapiirros mitoitetuksi pohjaksi, niin näkyy vähän mittasuhteitakin mikäli muutkin ovat niistä kiinnostuneita :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...