perjantai 21. syyskuuta 2018

Täällä asutaan

Monen viikon blogihiljaisuus syntyi näköjään tässäkin rakennusprojektissa käyttöönoton aikoihin. Viimeiset kaksi viikkoa ennen käyttöönottokatselmusta olivat todella tiukasti aikataulutettuja, ja tehtävälista oli valtava. Isäntä teki pesuhuoneen vedeneristyksiä ja laatoituksia miltei viimeiseen asti, asensi altaat, kodinkoneet ja kodinhoitohuoneen kalusteita kovalla kiireellä. Mutta onnistuimme! Ehdimme saamaan kaiken valmiiksi ennen käyttöönottokatselmusta. Käyttöönottokatselmusviikolla tulivat sähköasentajat laittamaan alakertaan ledit, palovaroittimet ja pistorasiat sekä tekemään sähkötöiden käyttöönottotarkastuksen. Putkiasentaja kävi laittamassa paikoilleen hanat, suihkut ja pöntön sekä tekemään putkistolle painekokeen, jossa ei ollut moitittavaa. Ilmanvaihdon ammattilaiset kävivät tekemässä vaaditun ilmamäärien mittauksen ja ilmanvaihdon säädön. Sitä ennen piti talo saada siivottua, ja parin päivän ajan täällä oltiinkin sitten miltei yöhön asti. Onneksi äitini tuli viimeiseksi viikoksi avuksi hoitamaan vauvaa tänne talolle, niin sain tuon rintaruokittavankin pidettyä lähellä, mutta omat kädet vapaana koko päivän. Isännän vanhemmatkin olivat täysillä mukana auttamassa hoito-, siivous- ja muuttoavun turvin. Eivät olisi muutto ja loppuraksahommat ilman noita apuja onnistuneet mitenkään! <3

Kaikkien pakollisten mittausten ja siivousten jälkeen kävi kunnan LVI-insinööri tekemässä katselmuksen. Myös sekä KVV-/IV-valvoja että vastaava mestari kävivät tekemässä omat tarkastuksensa ja allekirjoittamassa tarkastusasiakirjat. Käyttöönottokatselmus pidettiin perjantaina 31.8., ja se kesti alle kymmenen minuuttia. Tarkastaja kiersi talon ja katsoi lähinnä turvallisuusasioita. Näitä olivat muun muassa takaneduslasi, allaskaapin silikonit, tiskikoneen tulva-allas, mahdolliset pudotukset, kaiteet, yläkerran poistumistiet eli kahvat ikkunoissa ja hätäpoistumistikkaat ikkunan alla. Sen jälkeen hän pyysi nähdä sähkötöiden pöytäkirjan sekä rakentamisilmoituksen verottajalle. Tarkastusasiakirjoista, tiiviysmittauksen pöytäkirjasta sekä energiatodistuksesta hän halusi kopiot kuntaan. Muita mahdollisia asiakirjoja ei nyt katsottu. Katselmuspöytäkirjaan merkittiin huomautuksina vain, että yläkerran kylpyhuone on kokonaan tekemättä ja että etupihaa on suotavaa siistiä. Isäntä oli tietysti juuri ennen katselmusta painanut hommia pari viikkoa yötä päivää, ja kaikki mahdolliset roskat ja ylijäämätarvikkeet olivat vielä sen vuoksi kuistin katoksen alla. Kaatopaikkakeikka tehtiin heti muutama päivä muuton jälkeen.

Tässä kohtaa osaan vain laittaa kuvapläjäyksen talosta juuri ennen sisäänmuuttoa. Paljon oli vielä silloin kesken, ja on edelleen. Monet, monet listat puuttuivat, keittiöstä pari vääränkokoista kaapinovea odottaa vielä uusia, sokkelit on asentamatta ja niin edelleen. Pahiten kesken oli kuitenkin kodinhoitohuone, jossa ei ollut yhtään etusarjaakaan alakaapeissa paikoillaan, kun muutettiin. Keittiöstäkin puuttuivat vetimet.



















Paperit odottamassa käyttöönottokatselmusta
Kuoharit korkattiin kun lupa heltisi

Muutimme sisään heti muuttoluvan saatuamme, ja siitäkin on nyt jo kolme viikkoa. Ensimmäinen viikko meni ihan täydessä sumussa, kun täällä pahvilaatikoiden keskellä koitin järjestellä tavaroita paikoilleen lapsia hoitaen isännän palattua ihan täysipainoisesti töihin. Keittiössä ei meinannut saada laatikoita auki ilman vetimiä, pyykkikonetta ei ollut kytketty, jääkaappina toimi vain harrastetilan perällä ollut vanha kaappi, kun uudessa piti vaihtaa vetimen puolta ennen käyttöönottoa, lattialämmitys ei ollut päällä vielä pesutiloissa laatoitusten vuoksi, sähköjä ei ollut vielä kaikkialla ja osa valoista käyttäytyi oudosti liian tehottomien himmenninten ja ristiin menneiden piuhojen vuoksi. Lähdimme asia kerrallaan purkamaan kaaosta, ja aloitimme aika pian siitä että hankittiin vaatehuoneeseen algot-järjestelmän hyllyt, jotta pahvilaatikoita saa pois tieltä asuintiloista. Tein myös jääkaapin oveen tehtävälistan, jossa on jäljellä olevat hommat muovipäällysteisillä ja siirreltävillä lapuilla. Tehtävät eivät siten pyöri aina mielessä, kun tietää että kaikki hommat ovat tuolla listalla ja tulevat aikanaan tehdyiksi.




Blogipäivityksen kirjoittaminen luonnollisesti jäi, koska perusarjesta selviytyminenkin oli aluksi haastavaa. Meillä ei ole ollut vielä televisiota tai kunnon internet-yhteyttäkään, vaan jaan aina yhteyden puhelimestani. Olemme tilanneet valokuidun pari viikkoa sitten, mutta Elisan valokuidulla on vähintään kuukauden toimitusaika, vaikka tuo kuitu odottelee jo kytkemistä tuolla teknisessä tilassamme. Ensimmäiseen kahteen viikkoon meillä ei ollut ruokapöytää tai tuoleja, ja väliaikaisesti olohuoneessa pidetyn vuodesohvankin kävimme ostamassa vasta yli viikko muuton jälkeen. Istuimme siis milloin missäkin raksajakkaralla muutoin ihan tyhjässä olohuoneessa. Uudet huonekalumme toimitettiin ajallaan 13.9, vaikkakin toinen moottorisängyistä ei sitten toiminutkaan ja korjausosia odotellaan. Kaikki pahvilaatikot on nyt saatu purettua tai siirrettyä omalle hyllypaikalleen vaatehuoneeseen. Kuivausrummun ostamisen myötä koneet lauloivat yöhön asti, ja puhtaiden vaatteiden vuoret odottavat viikkaamistaan. Kodinhoitohuoneen kalusteet on saatu kasattua loppuun, ja nyt siirrytään hienosäätöön eli mm. keittiön sokkeleihin, ledipeileihin, kattoupotuksen valaistukseen ja pukeutumistilan seinän koristepanelointiin. Näistä monesta asiasta riittää vielä blogiin kirjoitettavaa, jos lukijat ovat vielä siellä linjoilla. Tarkoitus olisi palata seuraavissa päivityksissä vielä käyttöönottokatselmusta edeltävään aikaan ja asennuksiin. Portaiden ja kaiteiden asennuksestakin olisi kirjoitettavaa, kun asentaja kävi meillä niiden vuoksi jopa neljä kertaa. Odottelen vielä vastausta yhteydenottooni porrastoimittajalta.

Loppuun voisin laittaa kuvan siitä näkymästä, johon rakastan herätä aamuisin. Makkarimme iso ikkuna on juuri niin ihana kuin ajattelinkin. Vielä joskus tuo sähköjohto, raksahuussi ja -tikkaatkin häviävät maisemasta ja omalla pihalla kasvaa vehreä nurmikko. Kyllä tästä hyvä tulee.


3 kommenttia:

  1. Paljon onnea uutee, todella kauniiseen kotiin!!! :)

    VastaaPoista
  2. Teillä on kyllä erittäin kaunis koti. Meillä myös muutto uuteen pian edessä, vielä puuttuu vain paloilmoittimen käyttöönottotarkastus ja muutamia muita pienempiä asioita, mutta alkaisi muuten olla valmista. Innolla jo odotan. Paljon onnea teille!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...