lauantai 18. elokuuta 2018

Paperisotaa käyttöönottokatselmukseen

Ihan ensiksi niille, joita ei paperisota kiinnosta, niin olen vihdoin aktivoitunut instagramin päivittämisessä, eli siellä voi nähdä reaaliaikaisemmin kuvia, tällä hetkellä mm. pesuhuoneen etenemisestä. (@toiveidentynnyri) Nähdään instagramissa!

Sitten tämän päivän aiheeseen. Uuden rakennuksen käyttöönotto edellyttää rakennusvalvonnan hyväksyntää. Loppukatselmuksessa todetaan rakennuksen täyttävän rakennusluvan ehdot ja käyttöönoton edellytykset. Loppukatselmus voidaan tehdä myös osittaisena, jolloin puhutaan usein käyttöönottokatselmuksesta tai muuttokatselmuksesta. Silloin tarkastetaan kohde niiltä osin, kuin se aiotaan ottaa käyttöön. Asunnossa tulee silloin olla valmiina keittiö, peseytymistila, wc ja yksi asuinhuone, joskin joissakin kunnissa ei olla näistäkään edellytyksistä aivan niin tarkkoja. Meidän talomme käyttöönottokatselmus on nyt varattu kahden viikon päähän, ja olen siksi jo hyvää vauhtia keräämässä tarvittavia papereita kansioihin.

Lista käyttöönottokatselmuksessa vaadittavista asiakirjoista tuntuu vaihtelevan kunnittain. Asiakirjaviidakko on aika uuvuttava, kun asiaa lähtee tutkimaan ja haluaa pelata varman päälle, ettei mitään puutu. Ylöjärven nettisivuilta en ole löytänyt mitään varsinaista ohjetta siihen, mitä asiakirjoja tulee ainakin olla, vaan ainoastaan mainintoja tyyliin "pöytäkirja tulee esittää käyttöönottokatselmuksessa" löytyy sieltä sun täältä. Keräilin sitten kaiken mahdollisen tiedon tarvittavista asiakirjoista eri kuntien sivuilta ja muiden rakentajien kokemuksista poimien. Isäntä toi talolta pahvilaatikon, johon on projektin aikana kertynyt sekalaisia papereita. Oli minulla tietysti kotonakin visusti tallessa muun muassa katselmuspöytäkirjoja. Lähtötilanne kaunistelematta ja sen kummemmin siivoamatta on alla kuvassa.


Tein oman listan, johon keräsin kaikki asiakirjat, joita voidaan käyttöönottokatselmuksessa vaatia tai pyytää nähtäväksi. Todennäköisesti rakennustarkastajaa ei kiinnosta katsoa näitä kaikkia, mutta halusimme pelata varman päälle, koska niin paljon liikkuu tarinoita virkaintoisesta tarkastajasta, joka on halunnut nähdä kaiken maailman todistuksia..

  • Energiaselvitys
  • Tiiviysmittauksen pöytäkirja
  • Lämpökaivon porausraportti
  • Rakennuslupapäätös ja leimalla varustetut pääpiirrustukset
  • KVV- ja IV-loppukatselmuksen pöytäkirja
  • Painekokeen pöytäkirja
  • Muut katselmuspöytäkirjat
  • Rakennustyön tarkastusasiakirja täytettynä ja allekirjoitettuna
  • KVV-työn tarkastusasiakirja täytettynä ja allekirjoitettuna
  • IV-työn tarkastusasiakirja täytettynä ja allekirjoitettuna
  • Ilmanvaihdon mittauspöytäkirja
  • Sähkötöiden lopputarkastuspöytäkirja
  • Todistus jätehuoltoon liittymisestä
  • Todistus rakentamisilmoituksesta verottajalle
  • Pöytäkirjat/päiväkirjat vedeneristysasennuksista
  • Rakennustarvikkeiden kelpoisuustodistukset
  • Hormin asennusohje ja tyyppihyväksyntä (+ tyyppikilpi hormissa)
  • Rakennuksen käyttö- ja huolto-ohje (ainakin aloitettu)
Suuri osa näistä asiakirjoista on kerätty tuohon mustaan tärkeiden asiakirjojen kansioon. Käyttöönottokatselmuksessa tarvitaan päivitetty energiaselvitys, joka saadaan kun alkuperäisen todistuksen laatijalle toimitetaan tiiviysmittauksen pöytäkirja. Toimitimme myös tiedot taloon valitusta lämmitys- ja ilmanvaihtolaitteistosta, siis lähinnä koneiden mallinumerot. Energiaselvityksen päivitykseen Vesitaito tarvitsi rakennustunnuksen. Olen jo moneen kertaan kaivanut kiinteistötunnuksemme eri papereihin, mutta rakennustunnus olikin aivan uusi asia. Googlen avulla löytyi sitten Liiteri-verkkopalvelu, josta pystyi hakemaan oman tontin sijainnin, ja Rakennusluvat-karttatason päälle laittamalla sai selville rakennustunnuksen. Kuvassa esimerkki (ei oma talomme vaan valitsin jonkun satunnaisesti).

Rakennustunnus Liiteri-palvelussa
Päivitetty energiatodistuksemme kertoi, että talomme on energialuokassa B. Päivitetystä energiaselvityksestä tai -todistuksesta (nämä termit menevät itselläni ainakin sekaisin) ilmenee ilmanvuotoluku, mutta rakennuslupapäätöksessämme luki silti, että tiiviysmittauksen pöytäkirja tulee toimittaa ennen talon käyttöönottoa. Samaten porausraportti lämpökaivosta pitää rakennusluvan ehtojen mukaan toimittaa rakennusvalvontaan, ja olemme sen jo tehneetkin. Tulostin kuitenkin vielä kansioon tuon raportin varmuuden vuoksi



Kansion väliin olen liittänyt rakennuslupapäätöksen, jossa on kiinni leimalla varustetut pääpiirrustukset. Kansiossa on myös kaikkien tähänastisten katselmusten pöytäkirjat. Katselmuksista puuttuu vielä KVV- ja IV-loppukatselmus, joka pidetään käyttöönottokatselmusta edeltävänä päivänä. Sen tekee kuntamme LVI-insinööri. Ennen käyttöönottokatselmusta ja tuota LVI-puolen loppukatselmusta putkiurakoitsija tekee myös putkistolle painekokeen, josta pöytäkirja tallennetaan tähän kansioon ja toimitetaan rakennusvalvontaan.

Rakennuslupapäätös, jossa liitteenä leimalla varustetut piirrustukset
Kaikki katselmuspöytäkirjat

Rakennusvalvonnasta annettiin aloituskokouksen yhteydessä tarkastusasiakirjat, joita vastaava mestari sekä KVV- ja IV-valvojat ovat täyttäneet rakennustyön edetessä. Asiakirjat ovat erilaisia eri kunnissa, mutta alla esimerkki lomakkeista, jotka ovat tällä hetkellä käytössä monessa Pirkanmaan kunnassa. Meillä suuri osa kohdista on jo allekirjoitettuna, mutta vielä viimeisimpiä niistä hankitaan ennen käyttöönottokatselmusta, kun KVV- ja IV-vastaavamme sekä vastaava mestarimme tulevat tarkastuskäynneille. Lomakkeista otetaan sitten kopiot kansioon ja alkuperäiset toimitetaan rakennusvalvontaan. Lupapistettä meidän rakennusluvan myöntämisen aikaan ei ollut vielä Ylöjärvellä käytössä, joten paperilla pelataan.

Lomake tampere.fi

Lomakkeet tampere.fi

Käyttöönottokatselmuksen viikolle olemme varanneet myös ilmanvaihdon mittauksen ja säädön. Meillä ei ole ollut ilmanvaihdon urakoitsijaa, koska olemme asentaneet järjestelmän itse, mutta monet ilmanvaihdon ammattilaiset tarjoavat ilmanvaihdon käynnistystä samalla mitaten ja säätäen sen kuntoon. Ennen ilmanvaihdon käynnistystä tulee venttiilit olla paikallaan ja rakennuspöly huolellisesti siivottu joka paikasta. Pöytäkirja ilmanvaihdon mittauksesta liitetään asiakirjakansioon. Myös sähköurakoitsija tekee omat mittauksensa sähköasennuksista ja toimittaa siitä pöytäkirjan, joka tarvitaan käyttöönottokatselmuksessa.

Sitten niitä omia velvollisuuksiamme on ollut liittyä jätehuoltoon ja ilmoittaa rakennustyöstä verottajalle. Jätehuoltoon pystyi liittymään kätevästi verkossa, ja sähköpostiin tuli vahvistus, joka tulostettiin kansioon rakennustarkastajaa varten. Roska-astia on meillä vielä pääoven vieressä katoksen alla, mutta se pitää siirtää ohjeen mukaisesti ajotien läheisyyteen. Tarkat ohjeet sijoitteluun täytyy vielä katsoa omakotitalon jäteoppaasta, jonka sai sähköpostivahvistuksen mukana. Jäteopas on hyvää materiaalia liitettäväksi käyttö- ja huolto-ohjeeseen.

Todistusta jätehuoltoon liittymisestä
Verottajalle pitää ilmoittaa kaikista ostetuista rakennusluvan alaisista töistä. Ilmoituksen voi tehdä muun muassa sähköisellä lomakkeella verkossa, ja se on hyvä tehdä vähintään kaksi viikkoa ennen katselmusta. Tehdystä ilmoituksesta verohallinto toimittaa todistuksen, joka rakennustarkastajan velvollisuutena on tarkistaa katselmuksessa. On ollut hiukan hankalaa koittaa tulkita, mitä tarkoittaa rakennusluvan alainen työ. Periaatteessa kaikki talossamme tehtävät työt ovat rakennusluvan alaista, koska ilman rakennuslupaa niitä ei oltaisi tekemässäkään. Mietimme esimerkiksi, onko pihasuunnittelu rakennusluvan alaista työtä. Päädyin itse laittamaan listaan kaikki yritykset, joilta olemme ostaneet jotakin työtä rakentamisen aikana, mutta joka tapauksessa pitää listata esimerkiksi LVI- ja sähkösuunnittelut, maatyöt, perustukset, louhinnat, räjäytyskatselmukset, putkiurakoitsijat, sähköurakoitsijat, valvojat ja niin edelleen, jos niissä on teetettyä työtä.

Omassa listassamme oli 23 eri yritystä, ja olin kerännyt sitä Google sheetsin Excel-taulukkoon projektin alusta lähtien. Nyt piti siis vain tarkistaa summat ja naputella ne verkkopalveluun. Ilmoituksesta tuli todistus tuli kotiin kolmessa päivässä, ja olen liittänyt sen kansioon. Alla mallikuva todistuksen ulkonäöstä. Vinkiksi muille rakentajille, että ei ehkä kannata nähdä vaivaa ja kirjoittaa itselleen ylös suomalaisten yritysten osoitteita, joita jossakin mainittiin että ilmoituksessa vaaditaan. Nimittäin kun lomakkeessa valitsee suomalaisen y-tunnuksen, osoitetiedot muuttuvat harmaaksi ja niitä ei tarvitse itse täyttää.

Rakentamisilmoituksen täyttäminen sähköisesti Verohallintoon, kuva vero.fi



Malliote todistuksesta, joka tuli kotiin ilmoituksen jälkeen. Kuva vero.fi
Olenkin aikaisemmin kertonut, että teemme vedeneristykset taloomme itse. Meille yksi urakoitsija sanoi, että vedeneristyksiä eivät saa tehdä muut kuin sertifikaatin omaavat henkilöt, ja että muutto/lopputarkastuksessa pitää olla vedeneristyspöytäkirja. Mielestäni tämä ei pidä paikkaansa, eikä kukaan tuntemani henkilö ole katselmuksessa joutunut esittämään pöytäkirjaa vedeneristyksistä, sillä niistä ei ole olemassa vielä samanlaisia vaatimuksia kuin vaikkapa vesi- ja viemäripuolen tai sähköpuolen töistä. Joka tapauksessa halusin pöytäkirjat täyttää, jotta varmistumme itsekin töiden asianmukaisesta tekemisestä ja dokumentaatiosta. Verkosta löytyy erilaisia pohjia tähän, mutta me käytimme omataloyhtiön pohjaa. Pöytäkirjat tehtiin jokaiselle vedeneristetylle tilalle erikseen, ja niihin liitetään koepalat kalvosta. Jää nähtäväksi, kiinnostaako rakennustarkastajaa nämä lomakkeemme ollenkaan.

lomake omataloyhtio.fi



Olemme jo aloituskokouksessa allekirjoittaneet lomakkeen, jossa velvoitteeksemme on kerrottu kelpoisuustodistusten kokoaminen käyttö- ja huolto-ohjeiden liitteeksi. Tämä on se jokaisen rakentajan CE-merkintäinferno, joka on vaatimuksena miltei mahdotonta täyttää. Yhden rakennusprojektin aikana käytetään useita satoja eri tuotteita, joiden CE-merkintä pitäisi tarkistaa ja tallentaa. Merkintä on purkin kyljessä, eli siitä pitäisi sitten ilmeisesti ottaa valokuva ja printata tai teettää se kansioon? Tai sitten merkintä on jossakin rypistyneessä ja päälle tallotussa paperinpalassa, joita on poimittu märältä rakennustyömaalta keskellä talvea. Tällaisia ovat meillä esimerkiksi ikkunatoimitusten mukana tulleet CE-merkityt paperit. Sitten jos tämä jää tekemättä, niin valmistajien verkkosivuilta ei jää käteen yhtään mitään, tai sitten löytyy jotakin ihan sekalaisia sertifikaatteja. CE-merkinnän tai -todistuksen lisäksi tulee vastaan suoritustasoilmoituksia eli DoPeja (Declaration of Performance), joka on edellytys CE-merkinnän kiinnittämiselle. Sitten on vielä esimerkiksi kansallisena hyväksyntämenettelynä tyyppihyväksyntä, jos rakennustuotteen kelpoisuutta ei voida osoittaa CE-merkinnällä. Voi elämä. Homma on vielä kesken, ja koitan parhaani mukaan metsästää kansioon todistuksia ainakin olennaisimmista rakennustuotteista. Kuvassa muutama esimerkki erilaisista todistuksista, joita olen kerännyt.
Ote aloituskokouksen pöytäkirjasta
Joku ruotsalainen sertifikaatti ilmanvaihtokanaville, takan suoritustasoilmoitus, vedeneristyslaipan VTT:n tuotesertifikaatti sekä hormin CE-todistus
Edellisessä kuvassa olevista kelpoisuustodistuksista tärkein on hormin CE-todistus. Käyttöönottokatselmuksessa on ainakin joissain kunnissa haluttu erityisesti nähdä todistus hormin kelpoisuudesta tai jopa asennusohjeet, samalla kun tarkastetaan, että hormin tyyppikilpi on näkyvissä. Tämä viimeksi mainittu taitaa olla pakollinen asia joka kunnassa. Meillä kilpi on jo hormissa kiinni olohuoneen nurkan puolella katseilta piilossa.

Rakennuksen käyttö- ja huolto-ohje tulee olla laadittuna loppukatselmukseen mennessä. Käyttöönottokatselmuksessakin pitäisi ainakin olla esittää, että sen tekeminen on aloitettu. Käyttö- ja huolto-ohjeenkaan laatimiseen ei löydy mitään yksiselitteistä ohjetta. Jo vuonna 2006 VTT on julkaissut pienen tutkimuksen rakennusten käyttö- ja huolto-ohjeiden kelpoisuudesta ja kehittämistarpeesta (Hekkanen & Heljo 2006). Siinä oli tutkittu muun muassa Tampereella omakotitalojen käyttö- ja huolto-ohjeita, lähinnä tekijöitä haastattelemalla, sillä vain yksi osallistujista oli halunnut näyttää tekemänsä käyttö- ja huolto-ohjeen (miksiköhän..?). Käyttö- ja huolto-ohjeen pohjana on usein käytetty valmista Pientalon päiväkirjaa, mutta sitä käyttämällä jäädään usein liian pinnalliselle tasolle, eikä asiaan perehdytä tarpeeksi. Tutkimuksessa on todettu, että mappiviidakko on liian sekava, ja että omakotirakentajat tarvitsisivat parempaa ohjeistusta. Sellaista ei kuitenkaan vieläkään ole olemassa. Suosittelen, että käyttö- ja huolto-ohjeen huolellisesta koostamisesta kiinnostuneet rakentajat tutustuvat tuohon lähteeseen, nimittäin siellä on kattava ehdotus ohjekirjan sisällöksi.

Otteita Hekkanen & Heljo, 2006 tutkimuksesta. Linkki yllä.

Tein itse rungon käyttö- ja huolto-ohjeellemme asiaan perehdyttyäni jo projektin alkupuolella. Se löytyy täältä. Olen vasta nyt ryhtynyt työstämään kansiota kunnolla, ja voi olla että lopputulos eroaa vielä tuosta rungosta. Ostin myös pientalon päiväkirjan, mutta käytän sitä vain apuna ohjekirjan laatimisessa, ja poimin sieltä sellaisia kohtia, joita en ollut osannut huomioida. Halusin itse tehdä kansioon täytettävät taulukot, jotta siihen ei tule turhia ja tyhjiä rivejä asioista, jotka eivät koske juuri meidän taloamme. On myös helpompi päivittää kansiota, kun tiedostot ovat koneella, ja muuttuneen tiedon voi korjata taulukkoon ja tulostaa kyseisen sivun uudelleen. Alla kuvakaappauksena esimerkkejä tiedoista, joita olen täyttänyt. Tässä vain osa kansioon tulevista sivuista.


Pientalon päiväkirjan mukaan käyttö- ja huolto-ohjeeseen olisi hyvä erillisissä kansioissa liittää kaikki talon viralliset kuvat ja suunnitelmat sekä laitteiston käyttöohjeet, mutta myös esimerkiksi kuitit tai rahtikirjat. Olen tehnyt kaikista talon piirrustuksista oman kansionsa raksalle jo projektin alussa, mutta nyt siivosin sen ja järjestin uudelleen, sillä paperit olivat rakennustyön lomassa levinneet ja menneet sekaisin. Laitteiston ja rakennusosien valmistajan antamia käyttöohjeita kerään kansion väliin, mutta tarvinnee hankkia niille vielä isompi kodinkansio, niin mahtuu kaikkien keittiökoneidenkin käyttöohjeet.

Kaikki talon piirrustukset ja suunnitelmat



Kaikki talon kuitit minulla luonnollisesti on tallessa, ja niille on toistaiseksi riittänyt yksi kansio. Rahtikirjat ja lähetysluettelot olen kerännyt raksalta toimitusten yhteydessä, ja niitä pidän muovikansiossa myöskin. Niistä on nyt ehkä pari kertaa tullut tarkistettua, kuinka monta jotakin tuotetta on toimitettu tai minkä merkkisiä jotkin tavarat olivat. Muutoin en näe niiden säilyttämiselle kovin suurta merkitystä, ja saatan hankkiutua niistä myöhemmin eroon, vaikka pientalon päiväkirjan mukaan ne muka olisi hyvä säilyttää.

Yhden rakennusprojektin aikana kertyneet kuitit ja laskut
 

Papereiden lisäksi on tarvinnut listata asioita, jotka ainakin pitäisi olla huomioituna käyttöönottokatselmukseen, sen lisäksi että saamme tietysti vettä ja sähköä taloon, ja talon muuten asuinkelpoiseksi:

  • Talonumero kiinnitetty näkyvälle tai jopa valaistulle paikalle
  • Jäteastia paikallaan
  • Postilaatikko paikallaan
  • Allaskaapissa silikonit, niin että muodostaa tulva-altaan
  • Varauloskäynnit toimivat, eli meillä yläkerran avattaviin ikkunoihin pitää kiinnittää kahvat
  • Kaikkien ulko-ovien edessä ainakin väliaikaiset portaat, tai jos ei portaita niin kahvat irti ovesta
  • Alkusammutuskalusto esille, meillä vaahtosammutin ja sammutuspeite
  • Takan edustalla on palamatonta materiaalia vähintään 400mm eteenpäin ja 100-150mm luukun sivuille (tästä löysin ristiriitaista tietoa, joten ostimme varmuuden vuoksi yli 150mm sivuille ulottuvan takaneduslasin laminaatin päälle)
  • Astianpesukoneen alla tulvakaukalo
Talonumeron ja postilaatikon kävin jo ostamassa ja ne pitää vielä kiinnittää. Talonumero tulee meillä seinään suoraan ylös-alas-valon alle, joten se on valaistu. Postilaatikkoa varten naapuri on onneksi jo askarrellut väliaikaisen rakennuslavaviritelmän, ja saimme luvan tökätä omammekin siihen. Takaneduslasin ostin Ritalasilta 90€ hintaan, ja se odottaa takan vieressä paikalleen asettamista. Turvakaukalo löytyy jo tiskikaapin alta, sen ostin Ikeasta alle kympillä. Muut listan tehtävät ovat vielä vähän vaiheessa. Samoin pesuhuoneen laatoitus on kesken ja kalusteasennuksissa on vielä työtä että saadaan kaikki altaat paikoilleen. Niistä varmaan sitten vihdoin seuraavassa postauksessa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...