maanantai 29. lokakuuta 2018

DIY-valopeili, portaita ja liukuovia

Yksi meidän rahansäästöoperaatioistamme sijoittui vessaan, ja kyseessä oli kokoonsa nähden edullinen valopeili tee-se-itse-versiona. Halusimme ison valopeilin, mutta niiden hinta liikkuu useissa sadoissa euroissa, ja haaveilimme lisäksi koko peilin kiertävästä valokujasta, jollaista ei markkinoilla tuntunut olevan. Idean löysimme toisesta blogista, mutta teimme toteutuksessa pieniä muutoksia.


Tähän peiliin tarvittiin:
 • Godmorgon-peili 120x96cm (IKEA 49€)
 • 20x20x2mm alumiinikulmia 2*2m (Motonet 11,80€)
 • Casco Superfix -liimaa (Bauhaus 11,90€. Voi löytyä halvemmalla muualta)
 • Hiekkapuhallinruiskusetti (Motonet 16,90€, myös Biltema myy vastaavia samaan hintaan)
 • Hiekkapuhallushiekka 9kg (Motonet 34,90€. Tästä kului vain pieni osa, mutta pienempiä pakkauksia ei löytynyt)
 • LED-nauha 6W/m, yksi 5m rulla, josta jäi ylikin + muuntaja (Ledvalot.fi 63,81€)
 • Oranssi suojausteippi (Motonet 4,90€)
 • Omasta takaa pitäisi olla kohtalaisen tehokas kompura (meillä tällainen, vähän tehoton hommaan)
 • Jos kaikki laskee yhteen, niin tähän peiliin on mennyt rahaa 193,21€. Meidän on kuitenkin koko ajan ollut tarkoitus tehdä kaksi peiliä (yläkerran kylpyhuoneeseen toinen), ja hiekkapuhallinsetillä ja ostamallamme hiekalla pystyy tekemään tuon toisenkin, jolloin toiselle peilille jää enää hintaa noin 120-130€. Hiekkapuhallinruiskun voi myös myydä eteenpäin peilien tekemisen jälkeen. Meidän peilit maksavat siis 150-160€/kpl.
 • Ja sitten tietysti tarvitaan ainakin kynää, mittanauhaa, suorakulmaa, linjaria, mattoveistä ja pari ruuvia seinään, johon peili kiinnitetään.

Aloitimme peilin tekemisen piirtämällä valokujan ääriviivat peilin takana olevaan valkoiseen muoviin. Muovin tarkoituksena on pitää peilin osat jokseenkin kasassa, mikäli peili rikkoutuisi. Halusin valokujasta 5cm leveää, ja päädyimme aloittamaan valokujan 4cm reunasta sisennettynä. Nämä ovat tietysti täysin tekijän päätettävissä. Laitoin siis merkinnät 4cm ja 9cm kohtiin peilin reunasta ja piirsin linjarilla parit suorat viivat peilin joka reunaan. Isäntä sen jälkeen linjarin ja mattopuukon avulla poisti valkoisen muovin tuon väliin jääneen valokujan kohdalta. Mattoveistä ei voi kovin paljon painaa peiliä vasten, koska liian syvät viiltojäljet voivat näkyä ikävästi peilin puolella. Tuo esiin paljastuva harmaa pinta on peilipintaa, joka valokujasta halutaan poistaa hiekkapuhaltamalla.
 

Tämän jälkeen isäntä kävi suojausteipin kanssa valokujan reunustat läpi ja suojasi ne tarkasti reunoja myötäillen. Teippi piti saada täsmälleen siihen kohtaan, josta veitsellä oli viilletty, tai jälki hiekkapuhalluksen jälkeen olisi ollut rumaa. Tämän ensimmäisen peilin jälkeen isäntä oivalsi, että olisikin pitänyt suojata heti aluksi oranssilla teipillä peilin taustan reunat pitkälle asti, ja vasta tuohon oranssiin teippiin piirtää valokuja ja leikata mattoveitsellä sekä suojausteippi että valkoinen muovi kerralla irti. Näin ei olisi tullut tuplatyötä tai riskiä epätarkkoihin reunoihin.


Sitten siirryttiin pihamaalle pahvin päälle hiekkapuhallushommiin. Isäntä kytki hiekkapuhallinvehkeen kompuraan ja laittoi hiekat säiliöön ja eikun pöhisemään. Ensimmäisten minuuttien aikana huomattiin, että tästä tuleekin pitkä ilta. Kompurassa ei tahtonut riittää potku, ja työ keskeytyi jatkuvasti. Tuulisella kelillä hiekatkin lensivät taivaan tuuliin. Tuumaustauon jälkeen päädyttiin pyytämään naapurilta tehokkaampi kompura lainaan, ja hakemaan suosiolla lisää puhallushiekkaa paketissa tulleen pikkupurkin lisäksi. Kaikkiaan kotikonstein tuo hiekkapuhaltaminen oli melko hidasta hommaa, mutta taisi hiukan yli tunnissa tulla valmista. Välillä keräiltiin rikkalapiolla ja harjalla hiekkoja takaisin käyttöön pahvin päältä. Arvokasta tavaraa kun oli.
Kun valokuja oli hiekkapuhallettu ja putsattu hiekasta, siirryttiin sisään ja poistettiin suojateipit. Peilin keskiosaan piti nyt kiinnittää alumiinikulmat, jotka tekivät tilaa muuntajalle ja tarjosivat viileän asennusalustan LED-nauhalle. Päättelimme, että liimaus pitäisi paremmin jos se tehtäisiin suoraan harmaaseen peiliosaan eikä muovin päälle. Kuorimme siis valkoista muovia peilin keskeltä sen verran, että alumiinikulmalle tuli tilaa.


Alumiinikulmat piti katkoa sopivaan mittaan, ja ne kiinnitettiin alla olevan kaltaisesti niin että kulmiin jäi pienet raot. Tuossa kohtaa LED-nauha kääntyi mukavan pyöreästi peilin seuraavalle sivulle. Kulmalistan liimaus peiliin tehtiin Cascon Superfixillä pistemäisesti, jotta vältetään peiliin kohdistuva liian suuri jännitys. On tärkeää huomioida, että kaikki liimat eivät sovellu käytettäväksi peiliin, ja Cascon Superfix on selosteen mukaan yksi sellaisista liimoista, jotka eivät sisällä peilipintaa syövyttäviä liuottimia. Liiman annettiin kuivua pari vuorokautta, mutta vähempikin voi riittää.
Liiman kuivuttua teipattiin led-nauha alumiinikulman päälle, aloittaen yhdestä nurkasta niin että led-nauhan sähköjohto saatiin tuotua peilin keskiosaan. Tästä vaiheesta unohtui jostain syystä ottaa erikseen kuvaa. Seinään isäntä merkitsi ja mittaili peilin sijoituspaikkaa sekä poraili parille ruuville reiät. Me kiinnitimme peilin siten, että yläreunan alumiinikulmaan leikattiin pienet viillot, ja juuri samoihin kohtiin laitettiin seinään ruuvit, joista peilin sai ripustettua kolosiin. Kiinnitystapoja on kuitenkin monia.

Sähköasentajamme oli jo aikaisemmin asentanut muuntajan paikoilleen. Pystyimme itse kytkemään led-nauhan tuohon muuntajaan, koska jäljellä oli enää "hituvirta-asennus". Hiukan piti taiteilla, että yletti asentamaan nauhan johdon muuntajaan, ja sai sen jälkeen vielä johdon siististi piiloon peilin keskiosaan, kun peili laskettiin paikoilleen. Varsinkin kun yksi peilin kannattelijoista otti samalla kuvia..
Peili valaisee kauniisti wc:n, ja se on meikatessakin erittäin hyvä valaisemaan kasvot epäsuorasti joka puolelta. Jos kaipaa lisää valoa, niin wc:n katossa on vielä yksi tavallinen kattolamppu. Tuosta inspiraationa toimineesta blogipäivityksestä poiketen me emme sulkeneet peilin reunoja takaa, vaan halusimme valon leviävän myös peilin reunoilta seiniä pitkin epäsuorasti huoneeseen. Tekisi kovasti mieli kehitellä jotain kuvioita ja näyttäviä erikoisia valokujia siihen toiseen peiliin, joka meillä on vielä tekemättä. Mielikuvitushan tässä on vain rajana.
Porrassählinkiä


En olekaan aikaisemmin kirjoittanut meidän portaiden ja yläkerran lasikaiteiden asennuksesta. Niissä oli pitkään käynnissä pientä sählinkiä, joka on vasta tässä lokakuussa selvinnyt lopullisesti. Tilasimme portaamme Lappiportaalta jo noin puolitoista vuotta aikaisemmin ASTA-rakentajamessuilta. Portaiden osat tulivat ja asennus aloitettiin elokuun alussa. Asentaja tarvitsi osien paikoilleen nostossa sekä lasien yläkertaan hinaamisessa apua, mutta muuten homma sujui häneltä näpsäkästi.Portaiden, tai lähinnä kaiteiden, osissa oli kuitenkin virheitä, eikä kaikkia saatu paikoilleen. Odotimme uusia osia reilun viikon ajan, ja asentaja tuli piakkoin sen jälkeen toteamaan, että nyt yksi osista oli jälleen virheellinen mutta vain vastakkaiseen suuntaan. Kolmannen kerran otettiin talolla vastaan uusia osia ja myöhemmin niiden asentajaa, ja vihdoin kaikki osat olivat paikoillaan juuri ennen käyttöönottokatselmusta. Portaissa oli kuitenkin huonoa työnjälkeä, siis lähinnä puun halkeamia, joita ei oltu maalattu siististi umpeen tehtaalla. Lapsiporttikin oli asennettu tuolla kolmannella kerralla meidän poissaollessamme, ja kotiin palattuamme huomattiin, että sen lukko ei edes mennyt kiinni, vaan osat olivat vinossa toisiinsa nähden. Ihmettelin myös porrasaskelmien päätyihin jääneitä koloja, joita ei ollut suorissa askelmissa, sekä sitä että reisilankkujen päät eivät nojaakaan toisiinsa vaan niiden välissä on kolo, mitä asentajakin ihmetteli. Kysyin niistä useasti Lappiportaalta, mutta vastaukset viipyivät, olivat vähättelevän tuntuisia ja joitakin asioita ei kommentoitu lainkaan. Porrasasentaja kävi kyllä vielä muuttomme jälkeenkin maalailemassa yhtä viimeistä naarmua umpeen, neljättä kertaa siis.

Muutamia pitkiä huonosti peittoon maalattuja halkeamia


Keskimmäisen tolpan pää, josta ottaa aina tukea kävellessä alakertaan, on röpöläinen. Täytynee joskus hioa
Asennuksessa tulleet jäljet saatiin siistittyä, mutta lankun pääkin lohkeillut ja se vain tehtaalla maalattu päältä
Tässä yhteydessä on hyvä muistuttaa, että raksaprojektin aikana mitään ei pidä maksaa kokonaan etukäteen vaikka lasku tulisikin. Meille on muun muassa takasta ja nyt portaistakin tullut lasku jo tavarantoimituksen jälkeen, vaikka asennus olisi vielä tekemättä. Olen silloin soittanut yritykseen ja kysynyt, mikä on asennuksen osuus laskusta, ja että kirjaisivatko ylös tietoihinsa että maksamme sen asennuksen jälkeen. Summat ovat olleet useita satoja, joiden merkitys on huomattava, jos jokin menee pieleen. En tietenkään väitä, ettei yritys palauttaisi hyvityksenä osaa rahoista, mutta riski on mielestäni liian suuri otettavaksi.

Olin kysynyt portaidemme laatuvirheistä porrastoimittajan toimitusjohtajalta jo useamman kerran, kun meille sitten tulikin maksuhuomautus asennuksen osuudesta. Laitoin uudelleen viestiä ihan reklamaation nimissä kuvineen, ja saimme lopulta hyvityksen portaiden kosmeettisista ongelmista ja asennuksen viivästymisestä. Olimme summaan ihan tyytyväisiä, ja kaikkiaan porrasvalintaankin, vaikka hankaluuksia olikin. Tuo meidän tolpaton Timber-lasikaidemalli on aivan ihana, ja portaat ovat hieno kompromissi kalliiden teräsrunkoisten lasikaideportaiden ja edullisempien puuportaiden välillä.

Tässä vaiheessa puuttui vielä kaiteiden käsijohde

Liukuovia


Meille tuli vanhempien makuuhuoneen ja vaatehuoneen väliin 160cm kulkuaukko, joka haluttiin saada tarvittaessa kokonaan vapaaksi kulkemiseen. Parhaiten tarpeeseemme vastasivat liukuovet, jotka liukuvat seinän sisään. Pariliukuovien runko tuollaiseen 160cm leveään oviaukkoon olisi ollut budjetillemme liian suuri rasite, joten teimme seinärungon itse puusta ja teräksestä. Tämä meidän seinän sisään liukuvilla ovilla varustettu seinämme maksoi kaikkiaan noin 584€ (seinän runko puusta ja teräksestä 164€, liukuovet kiskoineen 420€). Jälkikäteen en ole aivan varma, tuliko tässä säästettyä, mutta tulipahan sellainen seinä kuin halusimme. Seinän runkorakenteen olen esitellyt täällä. Meidän oli tarkoitus tilata kaksiosaiset ovet, niin että suurin osa ovesta olisi peiliä, mutta oven alaosassa olisi pieni kaistale jotakin toista lasimateriaalia, mutta päädyimmekin kokopeileihin yksinkertaisemman linjan vuoksi. Arvelimme myös, että liukuovien värivalinta hankaloittaisi huoneen uudelleen sisustamista myöhemmin.Liukuovien yläkisko oli siis asennettu paikoilleen jo runkorakennusvaiheessa. Jälkikäteen totesimme, että olisi ollut hyvä myös suojata se tasoitustöiden ajaksi. Onneksi tuo tasoite lähti hinkkaamalla pois, muuten se olisi jäänyt näkyviin kun ovet ovat avoinna.


Liukuoville päästiin muuton jälkeen asentamaan alakisko, kun lattialaminaattikin oli paikoillaan. Kisko oli kaksiuraista, mutta isäntä kavensi seinän sisään tulevan osan yksiuraiseksi, jotta se mahtuu paikoilleen. Oviaukossakin kapeampi kisko olisi ollut siistimpi, mutta päädyttiin jättämään kiskon kaventamatta, jottei siihen vahingossakaan jäisi teräviä reunoja joihin sukat tarttuisivat kiinni. Seinän sisällä lattiavalu oli jostain syystä muuta lattiaa alempana, eikä saman laminaatin palat kuitenkaan nostaneet kiskoa samalle tasalle keskiosan kanssa. Piti siis virittää alle listoista ynnä muista jämäpaloista sopivan korkuinen asennustaso seinän sisään kiskon alle. Kisko liimattiin lattiaan vain keskiosastaan, reunat pysyvät kyllä paikoillaan seinän sisällä.

Kisko saatiin asennettua vain paloissa. Katkos päätettiin tehdä keskelle, koska siitä liukuovien ei tarvitse päästä liukumaan ylitse. Ei tule ikäviä kynnyksiä siis mihinkään, vaan ovet liukuvat sulavasti.

Kiskon alle korotusta seinän sisään
Liukuovet nostettiin paikoilleen hiukan viistossa, ja ne asettuivat uomaansa nätisti. Asennuksen jälkeen hoksattiin, että kiskoissa ei ole minkäänlaista stopparia, jotta liukuovet eivät liukuisi keskiosan ylitse toiseen reunaan. Ovet pitää myöskin itse asetella keskelle, kun ne suljetaan. Tähän täytyy vielä keksiä ratkaisu. Liukuovet näyttivät myös olevan hiukan kierossa, nimittäin niiden keskellä oli hiukan irvistystä ollessaan samaan aikaan ylhäältä kiinni toisissaan. Asennusvaiheesta tuli tällä kertaa otettua vain hämäriä kuvia, kun tuolloin meni iltahommiksi, eikä meidän makuuhuoneessa ollut vielä asennettuna minkäänlaista kattolamppua. Täytyy myöhemmin esitellä tilat parempien kuvien kanssa (vaikka sitten kun oviaukkoon on saatu listoituksetkin).

Näkymää vaatehuoneeseen, kun liukuovet on seinän sisässä. Vaatehuone "stailaamatta", ja tavarat vielä etsivät paikkojaan.
Tällä hetkellä käytännössä kaikki vapaa-aika kuluu saunaa rakentaessa, ollaan nimittäin vakaasti päätetty päästä joulusaunaan. Saunan puolilasiseinä on tilattu, ja panelointia tehdään jo kovaa vauhtia! Eiköhän saunankin rakentamisesta koiteta vielä kirjoitella omat selostuksensa, varsinkin kun tehdään sauna alusta asti omasta suunnitelmasta ja "pitkästä tavarasta". Sillä välin voi kurkkia päivitetyille Rahanmenoa- ja Budjetti-välilehdille. Tilanne on siis sellainen, että tämä vajaa 200m2 talo on saatu muuttokuntoon hiukan alle 300 000€ panostuksella, ja budjetti on tämän hetken tilanteen mukaan ylittymässä noin 2 %. Vielä kun tuo sauna sekä yläkerran kylpyhuone saataisiin tehtyä, niin monet budjetti-välilehden tyhjät rivit päästäisiin paljastamaan ja lisäämään kokonaistilanteeseen. Rahanmenoa-välilehdeltä voi kuitenkin jo nähdä hieman sitä, paljonko esimerkiksi saunan puihin on käytetty rahaa tähän mennessä. Budjetista on tarkoitus näin projektin päätteeksi (vaikkei tämä nyt ole vielä pariin vuoteen varmaan oikeasti päätöksessä) kirjoittaa vielä tarkempi yhteenveto ja erittely. Meillä on myös isännän kanssa jo nyt muodostunut "mitä tekisin toisin"-ajatuksia, sekä niitä mitä ehdottomasti tehtäisiin myös "siihen seuraavaan taloon". Näistä myöhemmin, pysykäähän siis linjoilla :)

3 kommenttia:

 1. Tulin kurkkimaan missä vaiheessa teidän projektin kanssa mennään :) Niin se vain valmistuu vaihe vaiheelta. Miten kävi, pääsittekö joulusaunaan?

  -Susanna ( http://unelmista-toteutukseen.blogspot.com )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Susanna (ja muutkin lukijat jotka käyvät välillä kurkkimassa blogin kuulumisia)! Pahoittelut, kun vastaamisessani on kestänyt. Blogi on muuton ajoilta lähtien päivittynyt vain Instagramissa, koska perhe/vauva-arki, tavallinen elämä ja ikäänkuin raksan siirtyminen niin lähelle muuttivat täysin ajankäytön mahdollisuuksia.

   Useita iltoja viikossa käytetään edelleen rakentamiseen ja paljon viikonlopuistakin, kun tekemättömien tehtävien lista on ollut pitkä. Joulusaunaan pääsimme, nimittäin sauna valmistui aatonaattona :D nyt alkavat listat olla paikoillaan ja aletaan pian tekemään puuttuvaa yläkerran kylpyhuonetta. Sitä ennen palaan viikon päästä töihin äitiyslomalta, ja kaiken lisäksi uuteen työpaikkaan ja -tehtävään. Kovasti olisi kuitenkin halua tehdä tarkempaa selostusta muuton jälkeisistä rakennusvaiheista tänne blogiinkin. Ainakin kuvia valmiista talosta tulen laittamaan kun vielä päästään vähän matkaa eteenpäin.

   Ja kiva, että sinäkin aloit pitämään Instaa, sieltä vain on niin helppo katsella ja lueskella muiden kuulumisia. Hyvää kevään odotusta!

   Poista
 2. Hyvä idea ja kiitos kun näytitte noin tarkkaan kaikki vaiheet. Mekin koitamme tehdä niin paljon kuin mahdollista itse. Tuo hiekkapuhaltimen käyttö peilin teossa tulee meille myös käyttöön.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...