keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Tontti saatu!

Maanantaina saatiin ilmoitus, että ollaan saatu tontti. Lähipäivinä pitäisi tulla myös kotiin varauspäätös ja varausmaksun lasku. Miehelle nousi heti asiasta kuultuaan kylmänhiki otsalle, mutta itseä hymyilytti :) Kaapissa puolisen vuotta tuota hetkeä odottanut kuohuviini korkattiin vihdoin.

Tontti sijaitsee siis Ylöjärvellä ja on hiukan yli 1000m2. Rakennusoikeutta on 250m2. Rakentamaan pääsisi heti. Voi kun talon suunnittelu vain olisi helpompaa, niin pääsisimme tekemään rakennuslupahakemusta.. Nyt ollaan parin päivän aikana käyty läpi kaikkien talovalmistajien mallit siinä kokoluokassa, mitä talosta halutaan. Miten voikin olla niin vaikeaa päättää talon pohja??

Tontti on sellainen, että talo sijoitetaan sen etuosaan. Sisäänkäynti on talon pohjoispuolen pitkältä sivulta ja oleskelutilat pitäisi sijoittaa eteläpuolen pitkälle sivulle. Koska halutaan kaksikerroksinen talo, ongelmaksi muodostuu talon kerrosalan kasvaminen liian suureksi - alakertaan kun pitäisi saada mahdutettua keittiö, ruokailutila, olohuone, pesutilat, kodinhoitohuone ja lisäksi yksi makuuhuone työhuoneeksi. Mies harkitsi jo arkkitehdinkin palkkaamista, koska emme ole löytäneet yhtäkään pohjaa, joka miellyttäisi meitä ja olisi kerrosalaltaan kuitenkin alle 200m2.Ollaan käytetty suunnittelun apuna Sweet Home 3D-ohjelmaa, jolla pystyy myös käymään "virtuaalivisiitillä" suunnittelemassaan talossa. Yllä kuvassa on raakileena tämänhetkinen suosikkimme, Kuusamon Vanamo 198m2, johon olemme tehneet pieniä muutoksia. Emme kuitenkaan ole pystyneet lyömään lukkoon yhtäkään pohjaa, sillä aina jokin mietityttää. Auttaisi varmaan, jos keskustelisi ammattilaisten kanssa eli kävisi talofirmojen puheilla. Se vie kuitenkin aikaa, ja alkaa olla kiire saada rakennuslupahakemus eteenpäin ennen kesän lupahakemusruuhkia, jos mielimme aloittamaan tulevan kesän aikana. Tarjouksia täytyy kuitenkin pyytää useammasta paikasta.

Tapasimme jo vastaavan mestarimme, joka toimii samalla pääsuunnittelijana. Suureksi onneksemme sellainen löytyi ystäväpiiristä. Kunhan talomalli on päätetty, voimme vastaavan mestarin kanssa käydä tekemässä tontilla vaaituksen ja suunnitella talon sijoittumista tontille. Pohjatutkimusta emme näillä näkymin tee, sillä tontti on metsäisen alueen rinteessä, joka on ainakin kunnan tekemien teiden vaatimien porausten perusteella kivistä tai kallioista. Tontti itsessään on tasamaata, joten ei ole tarvetta rinneratkaisulle.

Oman asuntomme myynti-ilmoitus on julkaistu ja ensinäyttö tulossa. Siivoamista siis tiedossa talon pohjan suunnittelun ohessa!

2 kommenttia:

 1. Entäs jos teette 1.5-kerroksisen talon, jos alakerran pitää olla tarpeeksi iso, mutta yläkerran tarpeeksi pieni?

  Mä jotenkin olen kuvitellut, että kaikki kunnat vaativat pohjatutkimuksen, mutta ilmeisesti tämä kuvitelma on väärä.

  Itse selvitän, että pitääkö meillä tehdä pohjatutkimus, kun sen pohjan näkee jokainen silmällä: kalliota. Kunta taas vaatii pohjatutkimuksen osana rakennuslupaa.

  Katselin myös hintoja pintavaaituksen, sen tekee kait yleensä sama firma, joka tekee pohjatutkimuksen. Kiinnostavaa kuulla, että teillä vastaata teki sen teille.

  Olen kyllä kuullut, että jotkut on tehnyt sen myös itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! :)

   Meille kaksikerroksinen oli mieluisampi ulkonäöltään kuin 1,5-kerroksinen, ja haluttiin myös selkeä korkea tila olohuoneeseen. Nyt aukko välipohjassa on aika suuri, joten tavallaan se on sisältä 1,5-kerroksinen tai ainakin 1 2/3.

   Kaikki kunnat ei velvoita pohjatutkimusta, mutta vähintään perustamistapalausunto tarvitaan ja sen voi tehdä siihen pätevä ihminen kuten meidän vastaava mestari on. Tarkistetaan asia vielä kun käydään kunnassa näyttämässä alustavat kuvat, mutta muistaakseni asian jo kysyin sieltä pari kuukautta sitten, eikä pohjatutkimusta vaadita.

   Vaaituksen kun tilaa joltain yritykseltä niin kartoittavat tontin korot aika laajalti useasta kohdasta. Meidän vaaitus tehtiin vaan talon ja autosuojan nurkkapisteistä, mutta luotamme vastaavan mestarin sanaan että sen kummempia ei tarvita. Kuka vaan osaava sen voi kyllä tehdä jos laitteet löytyy, on melko helppo homma.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...