tiistai 10. toukokuuta 2016

Talopakettivertailua

Nyt ollaan saatu tarjouksia kaikkiaan viideltä talotoimittajalta, ja yhtä odotellaan edelleen. Talopakettien vertailu on äärimmäisen hankalaa, koska aloittelijarakentaja ei ymmärrä käytettyjä termejä tai talon osia nimeltä. Vertailua hankaloittaa edelleen se, että jotkin talotoimittajat toimittavat talot elementteinä ja toiset pre-cut-toimituksina.

Meille tärkeitä asioita oli tietysti hinta, mutta myös esimerkiksi maksuehdot eli minkälaisissa erissä ja kuinka nopeasti toimituksen jälkeen paketista maksetaan. Mielestämme on tärkeää, että hiukan myöhemmin ilmenevien materiaalivirheiden tai -puutteiden hoitaminen esimerkiksi väliseinämateriaaleissa on turvattu siten, että kaikkea ei ole vielä maksettu. Suurin osa talotoimittajista kuitenkin haluaa maksun viimeisenkin erän kahden kuukauden sisällä toimituksesta.

Pienetkin asiat näiden lisäksi merkitsee, kuten se, hoitaako talotoimittaja pystytykseen tarvittavat telineet, onko ikkunoissa sälekaihtimet tai mikä huonekorkeus on. Olimme päättäneet, että sisäkattoverhous on MDF-paneelia, välipohja tehdään kipsivalulla ja kate on joko tiiliä tai terästä. Lisäksi haluamme, että talotoimittaja kykenee joillakin järjestelyillä piilottamaan olohuoneen ja eteiseen väliseen aukkoon tehtävän kantavan palkin, joko upottamalla välipohjaan tai tekemällä alaslaskun eteiseen (ja silloin huonekorkeuksen on oltava riittävä tai kohtuullisilla kustannuksilla kasvatettavissa alakerran osalta).

Alla olevassa taulukossa on esimerkki meidän tekemistä talovertailuista. Taulukossa on vain tiivistettyä tietoa ja poikkeavia asioita, eli ei esimerkiksi ulkoseinien osalta sitä, mitä eristettä välissä on ja kuinka paljon, koska niissä meidän on luotettava talotoimittajan ammattitaitoon (ja kun ollaan lähellä talotoimittajan valitsemista, varmistetaan vastaavalta mestarilta että rakenne on järkevä).

Talopakettien vertailu

Hinnoissa on tässä vertailussa hajontaa 15 000 euroa, johtuen muun muassa toimitussisällön eroista ja asennusten laskutustavoista. Omasta budjetistamme ja vertailun todellisista hinnoista emme vielä laita blogiin tietoa, sillä emme halua sen vaikuttavan tulevan talomme hintaan kilpailutusvaiheessa (vaikka blogin nimeä ei olekaan kerrottu talotoimittajille). Olemme miehen kanssa kuitenkin puhuneet, että olemme blogiin valmiita laittamaan talon budjetin toteutuvine kuluineen täysin avoimesti kunhan talotoimittaja on valittu. Olisimmehan itsekin tässä suunnitteluvaiheessa kaivanneet todellisia budjettitietoja oikeilta rakentajilta. Siitä siis lisää myöhemmin.

Vielä odotellaan yhtä tarjousta ennenkuin päästään tekemään päätöksiä. Viimeistään ensi viikolla asia varmistuu!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...