perjantai 20. toukokuuta 2016

Talotoimittaja valittu!

Talopakettien vertailu oli meille useita viikkoja kestänyt projekti. Kun olimme löytäneet sopivan pohjapiirroksen, lähetimme sen yhteensä 11 paikkaan. Tässä kuvausta meidän omista kokemuksista talopaketteihin ja tarjouksiin liittyen. Korostan, että paikkakunta- ja myyjäkohtaisia eroja löytyy varmasti, ja nämä ovat vain omia kokemuksiamme. Emme myöskään ole rakentamisen ammattilaisia, joten pakettien vertailu on tehty amatöörin näkökulmasta.

Seuraaviin paikkoihin lähetimme tarjouspyynnöt:

Helmitalot: Eivät koskaan ottaneet meihin yhteyttä tarjouspyynnön johdosta.

Sievitalo: Eivät koskaan ottaneet meihin yhteyttä tarjouspyynnön johdosta.

Herrala: Eivät koskaan ottaneet meihin yhteyttä tarjouspyynnön johdosta. Tähän saattoi liittyä se, että Tampere ja Ylöjärvi eivät ole heidän ensisijaista toiminta-aluettaan. Yllätyin kuitenkin, ettei mitään vastausta tullut.

Taloteko: Vastasivat nopeasti, mutta ovat lopettaneet talopakettitoiminnan.

Kuusamo Hirsitalot: Sovimme nopeasti tapaamisen, jossa saimme heti tarjouksen. Emme valinneet Kuusamoa, koska asennus oli heidän puolestaan ikäänkuin ulkoistettu ja ilmeisesti urakoitsijan asettama kiinteä asennushinta (jota ei edes ollut kirjallisesti tarjouksessa mukana, ainoastaan suullisesti kerrottiin) nosti kokonaishinnan aivan liian korkealle. Hirsitalo muutenkin kalliimpaa kuin perus puutalo, joten kustannussyistä valinta osui muualle. Myyjä vaikutti nuorelta ja hiukan kokemattomalta, mutta mukava kuitenkin.

Kannustalo: Tapaamisen sopiminen oli hiukan hankalaa, molemmat edustajat ottivat meihin yhteyttä ilmeisesti toisistaan tietämättä ja saimme lopulta tietää tapaamispaikan vasta sovitun päivän aamuna (johtui muuttosotkuista). Tarjouksessa oli mukana paljon muutakin kuin pyytämämme vesikattopaketti, joten uutta tarjousta piti tapaamisen jälkeen vielä odotella, eikä siltikään ollut kaikki toivomamme muutokset tehty. Hinta oli elementtitoimittajien kalleimmasta päästä. Emme pitäneet siitä, että pystytystelineet pitäisi itse hankkia ja maksaa paketin lisäksi, mutta sama vaatimus oli kaikilla muillakin kilpailuttamillamme elementtitoimittajilla.

Omatalo: Edustaja soitti nopeasti tapaamisaikaa sopiakseen. Tapaaminen oli kuitenkin vain taustatiedon keräämistä, ja edustaja kertoi että tarjouksen laskija tulee töihin vasta seuraavalla viikolla ja saamme myöhemmin siis vasta tarjouksen. Saavuttuaan tarjous oli kuitenkin edullisin elementtitarjous, ja harkitsimme sitä vakavasti. Toimitusehdoissa meitä häiritsi ehto siitä, että luovutuskokouksesta ilmoitetaan 2 päivää ennen kokousta, ja jos rakennuttaja tai hänen valtuuttamansa edustaja ei ole paikalla, ei ole reklamointioikeutta. Tämä ehto tuntui jokseenkin laittomalta. Myös muut ehdot olivat karun kuuloiset, kuten muutossuunnittelun hinnasto ja toimituksen siirtymissakot. Elementtitoimittajat kuitenkin karsiutuivat, kun huomasimme hintaeron pre-cut-toimittajiin ja omalla työllä säästämisen mahdollisuudet.

Jetta-Talo: Edustaja soitti ja kysyi taustatietoa sekä sopi tapaamisen. Tapaamispäivänä edustaja ei tullutkaan paikalle, ja puhelimitse kiinni saatuamme kertoi että ei ollut jostain syystä merkinnyt kalenteriinsa tapaamista. Inhimillinen erehdys sinänsä tai jonkinlainen väärinymmärrys meidän kesken. Tarjouksen saimme sen jälkeen nopeasti sähköpostiin, ja se oli elementtitoimittajien edullisemmasta päästä. Yhteistyö edustajan kanssa sujui puhelimitse ja sähköpostitse hyvin tapaamiskömmähdystä lukuunottamatta. Hyvin potentiaalinen toimittaja oli meille, mutta pre-cut voitti.

Vieskatalo: Edustaja oli hyvin aktiivinen yhteydenpitäjä ja käytti mielellään aikaa tapaamisiin. Kovin ystävällinen herrasmies mielestämme. Tarjouksen saaminen oli työlästä ja hidasta, ja vaati pitkän taustatietolomakkeen täyttämistä edustajan toimesta. Yrityksessä halutaan tehdä tarkkaa ja tunnollista työtä, mutta kilpailuttajalle se oli turhan raskas prosessi. Tapaamisen jälkeen meitä pyydettiin lisäksi itse tekemään tarjouslaskijalle listan siitä, minkäkokoiset ja minkälaiset ikkunat haluamme koko taloon, vaikka olimme laittaneet julkisivukuviin ja mittakaavassa olevaan pohjapiirustukseen linkin (joista muiden yritysten myyntiedustajat olivat katsoneet ikkunoiden koot itse). Tarjous oli elementtitoimittajien kallein, eikä siinä siitä huolimatta ollut esimerkiksi haluamaamme sisäkattoverhousta, koska tarjouksen laskijalla ei ollut tietoa "minkä hintatason paneelia haluamme", eikä siis ollut laittanut mitään. Hintaero oli esim. Omataloon verrattuna 20 000 euroa, eikä voi selittyä millään pienillä toimitussisältöeroilla, joita niissä toki oli (kuten hyönteissuojat ikkunaan).

Kaksi parhainta vaihtoehtoamme olivat Hartman ja Kastelli (Katso postaus vertailusta näiden kahden välillä). Valitsimme talotoimittajaksemme Kastellin.

Hartman: Edustajan puhelinyhteydenoton jälkeen saimme tarjouksen nopeasti sähköpostiin ja sovimme tapaamisen, jossa se käsiteltäisiin. Edustaja oli itse tehnyt taustatyön ja katsonut ikkunoiden ja ovien koot laittamistamme kuvista, ja tuntui että hän muutenkin ymmärsi mitä haluamme. Edustaja pystyi itse laskemaan tarjouksen ja tekemään siihen muutoksia tapaamisessa. Saimme nopeasti myös muokatun tarjouksen sähköpostiin, kun halusimme muutoksia tehtävän. Hartmanin tarjouksessa oli kaikki mitä pitikin, ja pyytämämme kantavan palkin piilottaminen onnistui helposti. Voisimme helposti kuvitella tilaavamme talopaketin Hartmanilta.

Kastelli: Kastellin toiminta on hiukan muita vertailemiamme yrityksiä jäykempää, kun halutaan tarjous omien kuvien pohjalta valmiin talomallinsa sijasta. Tämä aiheutti meissä ärsytystä tarjouspyynnön alkuvaiheessa, mutta edustaja oli taitava, vakuuttava ja aidosti meidän asiakkuudesta kiinnostunut joten luotimme häneen. Saimme tarjouksen muokattuna eräästä Kastellin omasta talomallista, ja se oli mielestämme sopivan hintainen ottaen huomioon, että saamme todennäköisesti ystävämme pystyttämään taloa Kastellin kautta.

Jostain syystä Kastelli on tuntunut alusta asti oikealta valinnalta meille, ja näin jälkikäteen ajateltuna ei olisi pitänyt lähettää niin montaa tarjouspyyntöä vain siksi, että kilpailutusta "kuuluu" tehdä. Jonkin verran on tietysti hyvä kilpailuttaa, mutta rajansa kaikella. Meille seitsemän tarjousta oli erittäin rankkaa vertailla huolellisesti sen lisäksi, että melkein kaikkien niiden edustajien kanssa vietettiin useampi tunti pöydän ääressä. Nyt olemme onnellisia, että se on ohi ja teemme mielellämme Kastelli-talon (kunhan piirtävät ensin hyvät tarkistuskuvat, sitten varmaan vasta kannattaa huokaista).
12 kommenttia:

 1. Onnittelut talotoimittajan valinnasta ja tsemppiä projektiin! Ainakin meillä Kastelli osoittautui oikeaksi valinnaksi ja projekti sujui vastoinkäymisistä huolimatta hienosti ja ammattimaisesti alusta loppuun. Oman kokemukseni perusteella uskallan suositella. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mukava kuulla hyviä kokemuksia Kastellista :) Toivottavasti me voimme sanoa samaa ensi vuoden puolella :)

   Poista
 2. Mekin olemme olleet tyytyväisiä Kastelliin, vaikka heidän osuutensa meidän projektiin on ollutkin vain sen pystytyksen verran. Timpurikaksikko oli aivan loistava ja asiansa osaava. Kaikki materiaali mitä meille on toimitettu on ollut hyvää ja sitä on ollut riittävästi. Onnea valinnasta ja tsemppiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Meille tulee myös pelkkä runkopystytys Kastellin kautta. Luotto on kova siihen, että myös meidän pystyttäjät on rautaisia ammattilaisia, kun on ystäväpiiriä, vaikkei heidän työnsä jälkeä ollakaan vielä nähty :)

   Poista
 3. Olemme rakentaneet toisen talomme Kastellin paketista. Havaittuja puutteita, jotka vaikuttivat kolmannen talon paketin valintaan: ei terassin materiaaleja, ei listoja, ohuet sisäseinät, villaa kauttaaltaan vähän, ei saunan/ kylpyhuoneen paneleita, huonot väliovet, ei e k - levyjä ja muutamia muitakin puutteita. Asuimme tyytyväisinä talossa kuitenkin 7 vuotta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :)
   Rakensitteko muuttovalmiin tai viittä vaille valmiin paketin? Me tilataan paketti vain vesikattoon, eli pyydettiin ettei listoja, terasseja, väliovia, saunaa jne laiteta pakettiin, niin saadaan ne sitten ostaa mistä ja millaiset halutaan. Erikoiskovista kipsilevyistä kysyivät kummat halutaan, päädyttiin normaaleihin mutta vielä voi halutessaan vaihtaa ne ek-levyihin maksamalla erotuksen (noin 600e koko talossa).
   Eristeiden määrä meidän vertailun perusteella oli ulkoseinissä sama kuin muilla talotoimittajilla. Väliseinissä sitä oli 45mm, kun joissakin vähän kalliimmissa oli 50mm tai jopa 70mm ja kantavissa väliseinissä 100mm. Vaikuttiko väliseinien ohuus teillä lähinnä äänien kuulumiseen huoneesta toiseen? Itse haluan toki varmistaa, että ääni on hyvin eristetty ja mietinkin, toimisiko siihen parhaiten ek-levyt vai eristeen määrän kasvattaminen.
   Tähän asti ollaan kyllä oltu tyytyväisiä Kastelliin, aina ovat jaksaneet vastailla mun kysymyksiin kun milloin mitäkin asiaa olen toimitussisällöstä tivannut :)

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Puhekin sekoili ja tekikin mun viestin kahteen kertaan.

   Poista
  4. Kastelli otettiin vesikattoon asennettuna. Siitä eteenpäin tehtiin kaikki työt sähkötöitä lukuunottamatta itse. Kastelli oli meidän toinen talo. Nyt on loppuvaiheessa kolmannen talon rakennus. Tällä kertaa otettiin Kannustalo peruspystytyksellä. Itse tehdään taas sähköjä lukuunottamatta kaikki työt. Pitkän kokemuksen perusteella ja tiukasti vertaillen valitsimme Kannustalon, vaikka pyysimme tarjouksen myös Kastellilta. Suuret erot noissa Yllä mainituissa.

   Poista
 4. Hei,

  onnea talotoimittajan valinnasta. Te siis laittoitte tarjouspyyntöön linkiksi Kuusamon talomallin, josta näkyi pohjapiirrus ja julkisivukuvat? Näillä tiedoilla siis muut talotehtaat tekevät vesikattovalmis- hintatarjouksen?

  Itse olen katsonut joitakin talomalleja, että ne olisivat mielenkiintoisia, mutta mietin mitä tietoa niistä pitäisi saada selville, että voisi oikeasti pyytää niistä tarjousta. Riittääkö tuohon tarjouspyyntöön julkkasit ja pohjapiirros oikeasti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edelliseen kommenttiini lisäten vielä: käväisin myös teidän blogin puolella, ja huomasin että harkitsette muuttovalmiin paketin hankkimista. Silloin tietysti tuo minun listani ei riitä alkuunkaan, vaan talotoimittajat haluavat todella varhaisessa vaiheessa tarjouksen laskennassa tietää valintojenne hintatason (halpaa, keskitasoista vai kallista mihinkin kohtaan taloa). Esim. siis haluatteko lattiaan laminaattia, kaakelia vai jotain muuta, lämmitysjärjestelmän, ilmanvaihdon, takkojen määrän, suurinpiirtein jopa talon ja ikkunoiden värin jne. Tai sitten tekevät tarjouksen ns. halvoilla pintamateriaaleilla ja perusvalinnoilla, jolloin tarjous näyttää halvalta, mutta kun aletaan katsomaan tarkemmin niin hinta nousee teidän valinnoista jos vähänkin parempaa haluatte niihin.

   Vesikattovalmiin paketin tarjouksen voi siis saada melko vähäisilläkin tiedoilla, mutta muuttovalmis paketti vaatii aika usein tapaamisen myyjien kanssa.. Näin siis oman kokemuksen mukaan ainakin, kun muuttovalmiitakin kyseltiin tän projektin aivan alussa :)

   Poista
 5. Joo eli laitettiin tarjouspyyntöön vain linkki kuusamon sivuille pohjaan. Siinä oli tiedossa ulkomitat ja julkisivu sekä ikkunoiden leveydet oli mitattavissa koska pohja oli mittakaavassa. Monet talotoimittajat halusivat tavata kuitenkin, koska tarvitsivat lisätietoja melko yksityiskohtaisestikin. Eli nyt jos tekisimme uuden kierroksen, tekisimme etukäteen talotoimittajille tarjouspyyntöjä tehdessä selkeän listan kaikista talon valinnoista, jotta tarjouksia saisi helpommin ja ne olisivat vertailukelpoisia. Koska ei oltu aikaisemmin tarpeeksi mietitty talon yksityiskohtia, ne tuli siis kaikki eteen kilpailutusvaiheessa päätettäväksi.

  Näitä asioita on esimerkiksi (lista puutalon näkökulmasta tehtynä):
  -Sisäkattomateriaali (esim. kipsilevy, MDF?) Jotkin talotoimittajat käyttävät kuitenkin kipsilevyä jäykistävänä rakenteena eikä vaihto MDF:ään ole mahdollista, vaan se pitää asentaa päälle. On kuitenkin hyvä miettiä mistä itse pitäisi.
  -Kipsilevyt seiniin erikoiskovana vai tavallisena
  -Ikkunoiden ja ovien koot mahdollisimman tarkasti mietittynä etukäteen (+sälekaihtimet jos ne haluaa tarjoukseen mukaan)
  -Kattomateriaali
  -Asennusten määrä (halutaanko että kaikki tarjoavat säältä suojaan vai esim lämmitysvalmiiksi)
  -Ulkoverhousmateriaali, ja jos puu, niin paneelin leveys (esim 145 tai 179)
  -Märkien tilojen seinät, kivirakenteisina vai puisina kostean tilan levyn kanssa, eli sisällytetäänkö tarjoukseen vai ei

  Pohjasta pitäisi olla tiedossa ulkomittojen lisäksi mm. kuistien koko, jotta kattomateriaalia tulee oikea määrä tarjouksiin laskettuna. Samoin terassit, jos ne haluaa sisällyttää. Päätettävä olisi myös, haluaako väliseinämateriaalit mukaan, haluaako elementtitalon vai pre cut (on melko vaikea verrata tarjouksia, jos on molempia laatuja, mutta itse toisaalta halusimme tietää niiden hintaeron).

  Eli vastatakseni toiseen kysymykseesi, sinänsä ei tarvitse ottaa selvää minkään talotoimittajan pohjasta tietoja, vaan tehdä itse paljon paljon päätöksiä omaa tulevaa taloa koskien. Pohja on vain aihio, josta voi tehdä juuri oman näköisen näillä kaikilla valinnoilla.

  Toivottavasti vastauksesta oli apua :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...