keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Sorapatjan tasoitusta ja putkitöitä

Edellisen postauksen jälkeen sain otettua talosta valoisan aikaan kuvia ulkoapäin. Julkisivukoolaukset ovat joitakin pieniä kohtia lukuunottamatta valmiit. Asentajamme tekivät ne loppuun viime viikolla ja lähtivät sitten aloittamaan toista työmaata. Tästä eteenpäin isäntä ja minä teemme hommat itse, paitsi jos sitten joihinkin tehtäviin palkataan urakoitsija, kuten nyt vesi- ja viemäritöihin. Julkisivun verhoilu paneelein aloitetaan jossain vaiheessa lattiavalun jälkeen, kun sisällä pääsee ja mahtuu maalaamaan paneeleita.Viimeisen viikon tai jopa parinkin aikana on tuntunut siltä, että mikään ei etene. Olemme tehneet paljon selvitys- ja suunnittelutyötä lattiaan liittyen, sillä käsillä on taas ollut meille täysin tuntematon työvaihe. Korkojen hahmottamisessa ja mittailussa on mennyt aikaa, ja putkivetojenkin sijainneista on pitänyt olla täysin varma ja tietoinen. Asiat lähtivät vihdoin kuitenkin etenemään, ja isäntä on käynyt sorapatjaa ristikkolaserin kanssa läpi. Laser on istunut alajuoksun päällä oviaukossa, ja teräsharavan varteen on merkitty laseria varten poikkiviiva (lattian korko +2,5cm). Tähän väliin jäävään korkeuteen tulee 20cm styroxia ja 9-10cm betonivalu. Sorapatjaa pitää siis laskea tai korotttaa niin, että laser ja tuo poikkiviiva kohtaisivat. Teräsharavalla saatiin patjasta siirrettyä ylimääräistä soraa pois, ja laudalla edestakaisin "liipaten" patjaa tasoiteltiin ja tiivistettiin mahdollisimman hyvin. Silloin päälle asetettavat styroxit asettuvat suoriksi, eikä pieniä halkeamia muodostu niin herkästi.


Kulmassa jo tehty tasoitusta

Selkeästi nähtävissä työn jälkeä
Tämän päivän päätteeksi
Vesi- ja viemärityöt ovat tältä erää valmiit, ja styroxien alle asennettiin meillä viemärien lisäksi kylmävesiputket. Jälkimmäiset olisi voitu asentaa myös alimpaan styrox-kerrokseen. Tarkistelimme eilen kaivojen ja putkien sijainnit ja totesimme niissä pari mittavirhettä. Soittelimme putkimiehelle, ja tänään kaivot ja putket oli laitettu oikeille paikoilleen. Koska pieniä virheitä sattuu meille kaikille joskus, korostaisin urakoitsijan vastuun lisäksi myös rakennuttajan vastuuta työn jäljen tarkastamisessa hyvissä ajoin. On paljon kurjempaa kaikille osapuolille, jos virheitä pitäisi korjailla vaikka lattiavalun jälkeen. Tämä tietysti edellyttää sitä, että rakennuttaja tuntee itse melko hyvin oman talonsa pohjapiirrustuksen ja LVI-suunnitelmat sekä on tehnyt tarkat kalustesuunnitelmat jo hyvissä ajoin. Samalla kun putkien paikkoja muokkailtiin, ne kaivettiin osittain isännän ja putkimiehen yhteistyössä hiukan syvemmälle, jotta styroxien asentaminen olisi meille hiukan helpompaa. Pohjaviemärikatselmuskin on nyt pidetty, ja huomauttamista ei ilmeisesti ollut. Putkimies palaa töihin, kun viimeinen kerros styroxia on asennettu.

Pesuhuoneen sekä vessan viemärit ja vesijohdot

Samat viemärit eri suunnasta ja nyt syvemmälle sorapatjaan kaivettuna
Hiukan alle puolet sorapatjasta on nyt tasoitettu ja isäntä kantoi styroxeja sisään kuivumaan. Seuraavaksi tälle alueelle päästään asettelemaan styroxia, jotta toiselle puolen taloa tulisi tilaa jatkaa tasoitustyötä. Tässä työvaiheessa on varmaan ainakin viikoksi tekemistä ennenkuin lattialämmitysputkia päästään asentamaan. Olisi kyllä kiva saada eristettä alapohjaan, sillä tammikuussa sähkölaskua tuli noin 600 euroa. Meinasin tukehtua aamuteehen, kun saimme laskun, sillä lämmittimetkin ovat olleet päällä vain noin puolet kuusta. Suurin energiamäärä on mennyt alussa täysin kylmän talon lämmittämiseen, ja sen jälkeen lämpöä on kadonnut maahan ja kosteudenpoiston myötä ulkoilmaan. Talossa ei vieläkään ole eristettä lattiassa, joten hirmupakkaset käyvät varmaan aika pahasti kukkarolle..3 kommenttia:

  1. Ou-nou, olipa iso sähkölasku!

    Sisällä näyttää hyvältä. :)

    VastaaPoista
  2. Kiinnostava blogi! Meilläkin on putkityöt edessä. On kyllä mukava, kun näitä jaetaan. Saa itsekin hieman sitä inspiraatiota ja jaksamista kun näkee muiden projekteja.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...