maanantai 20. maaliskuuta 2017

Lattia valettu

Betonointityö Nurmisen betoniauto ja pumppausauto saapuivat tänään sovitusti klo 7. Isäntä oli mennyt paikan päälle jo hyvissä ajoin tarkistamaan, että kaikki on kunnossa. Betonin pumppaaminen aloitettiin harrastetilaan, josta edettiin vauhdilla loppua kohden. Nurminen itse kulki ensin perästä ja tasoitti pieniä kohtia valmiiksi oikeaan korkoon. Välillä sitten tehtiin liippauksia ennenkuin jatkettiin betonin plöröttämistä eteenpäin. Työ tapahtui niin vauhdilla, että alle kolmessa tunnissa miehet olivat jatkaneet matkaa, vaikka betonipumppukin ehti hetkeksi välissä tukkeutua. Isäntä kertoi tuijottaneensa töiden edistymistä mairea hymy koko ajan kasvoillaan. Niin hyvältä tuntui nähdä lattian syntyminen.

Parin tunnin kuluttua miehet olivat käyneet vielä hiertämässä lattian pinnan, ja nyt se saisi rauhassa kuivua huomiseen. Kävimme iltapäivällä vielä koko perheen voimin kurkistamassa oviaukosta, ja ihanaltahan se näyttää. Huomenna sitten juostaan ympyrää lattialla.

Työt käynnistyivät harrastetilasta..


..ja jatkuivat muualle taloon
Kuraa jo olohuoneessakin
Olohuoneen nurkasta tasoitettu jo oikeaan korkoon
Olohuonetta liipattuna
Tältä näyttää kuraeteisen ympäristö. Valun kuivumisen jälkeen nähdään, millainen syvennys tuli
Kurat nyt myös keittiön ja ruokailutilan kohdalla
Ovelta yritetty kuvata saunan ja pesuhuoneen kaatoja,
joiden välinen raja näkyy tuossa keskellä
Liippaus valmis koko talossa
Iltapäivällä otettu kuva, kun lattia on jo hierrettykin
Lattiavalun urakoitsijan valinnasta sen verran, että lähetimme tarjouspyynnön kolmeen paikkaan: Lattiatyö Harra, Betonitrio sekä valitsemamme Betonointityö Nurminen. Betonitrioa oli kehuttu parissakin paikassa, mutta itselläni ei ole yrityksestä tähän väliin hyvää sanottavaa. Laitoin ensin tarjouspyynnön ja sen jälkeen kolmen viikon kuluttua vielä uuden viestin, kun tarjouspyyntöä ei oltu noteerattu mitenkään. En saanut vastausta myöskään pyydettyäni tarjousta uudelleen. Heillä taitaa siis hommia riittää, joten kannattanee kysyä tarjouksia muilta yrityksiltä, joilla riittää aikaa.

Nopeiten tarjoukseen vastasi Lattiatyö Harra, jonka tarjous oli siisti, asiallinen ja kattavasti selostettu. Hinnaltaan valu oli aika lailla samaa luokkaa kuin Betonointityö Nurmisen. Nurminen puolestaan oli asiakkaan kohtaamisessa hiukan "perinteisempi". Asioista juteltiin mieluummin ihan puhelimitse, niin tulee kerralla selvää eikä tarvitse sähköposteja rustailla. Tarjouskin oli sähköpostitse muutamalla rivillä käsitelty, eikä sellaiseen asiakirjatyyppiseen tapaan, joka itseäni miellyttää. Myönnän, että itseäni tällaiset "karkeat reunat" urakoitsijoissa epäilyttävät, ja palkkaan mieluiten oman tyyppisiäni ihmisiä, jotka kirjoittavat, selittävät ja palvelevat asiakasta. Tälläkin kertaa hain kuitenkin internetistä lisätietoa urakoitsijoista. Lattiatyö Harrasta en löytänyt blogeista tai muilta sivuilta kokemuksia. Betonointityö Nurminen esiintyi useassakin blogissa, eikä työn jäljestä ollut koskaan valittamista, ja asiantuntemusta kehuttiin. Vain yhdessä blogissa kerrottiin huonoista kokemuksista, mutta tulkitsin tapahtuneen juuri kommunikaation ja yhteistyön ongelmaksi, jollaisia voi silloin tällöin syntyä jos asioista ei puhuta tarkasti etukäteen.

Valintamme osoitti ainakin tällä kertaa sen, että nykyaikana yritysten on tärkeää saada nimensä esille blogeissa, keskusteluissa ja/tai sosiaalisen median foorumeissa. Toisten kokemuksia luetaan ja niillä on merkitystä valinnassa. Lattiatyö Harran työn jälkeä en epäile ollenkaan, ja tarjouksen perusteella voisin hyvinkin heitä suositella. Haluan sanoa myös sen, että jos odottaa urakoitsijan vastaavan tarjouspyyntöön, niin on muistettava myös itse ilmoittaa päätöksestään urakoitsijalle. Se on kohteliasta ja asiallista. Tällä kertaa tein itse virheen ja unohdin ilmoittaa päätöksestämme, joten tässä samalla lähetän anteeksipyyntöni kyseiselle urakoitsijalle.

Nyt sitten päivän pari voidaan seurailla lattian kuivumista ja alkaa sen jälkeen hiontahommiin. Olemme saaneet ristiriitaista tietoa sopivasta hionta-ajankohdasta; asentajamme kehotti hiomaan heti viimeistään parin päivän päästä ja valu-urakoitsija viikon, puolentoista päästä. Täytyy siis löytää jokin kultainen keskitie.

4 kommenttia:

 1. Hienolta näyttää! Tulee heti ihan erinäköinen, kun on lattia tehty! :)

  VastaaPoista
 2. Tervehdys pirkanmaalaiselta rakentajalta! Kysäisisin tuosta kurapisteen syvennyksestä, kun sellaisesta ratkaisusta itsekin innostuin. Ymmärtäisin siis, että tuohon on sellainen suunniteltu? Vastaava sekä pääsuunnittelija eivät oikein nähneet sen toteutusta mahdollisena itse laatan ollessa noin 100mm, vaan olivat reunallisen muuratun kura-altaan kannalla tai vaihtoehtoisesti niin, että upotetaan kurasyöppö lattian tasalle. Olisi kuitenkin niin kätevä,eli kuinka syvän syvennyksen tuohon saitte tehtyä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!

   Olemme tosiaan tekemässä kurapisteeseen syvennystä eli ei varsinaista kurasyöppöä. Meilläkin laatan paksuus on 10cm. Kurasyvennykseen tulee näillä näkymin 15mm paksu matto Rovamatolta, ja se halutaan aivan tasalle muun lattian kanssa, joten laatasta olisi silti tulossa yli 8cm paksu syvennyksen kohdalla.
   Muotin teimme siten, että syvennykseen (tai tarkemmin sen alle) jäi tässä vaiheessa vain muutama sentti valua eli lattialämmitysputket saattavat juuri ja juuri olla peittyneet kun poistamme muotin. Lopulliseen korkoonsa syvennys tehdään sitten itse valaen, käsittääkseni vaikka tasoitteella, samalla varmistaen että siitä tulee juuri oikean syvyinen matolle (saimme näytepalan Rovamatolta mukaan).

   Mielestäni syvennyksen tekemisessä ei pitäisi olla ongelmaa, jos esimerkiksi siinä kohden kaivetaan ensin soraan syvempi kuoppa ja laitetaan jo styroxeista lähtien kaikki syvemmälle, aivan kuin kosteissa tiloissakin, huomioiden että syvennetty alue on hiukan suurempi kuin tuleva kura-alue, jotta teräsverkot saadaan myös laskemaan loivasti syvennykseen. Silloin valun paksuuskin pysyy samana.

   Meilläkin tämä kura-alue on ollut sellainen että sain ensin kummastelevia katseita, ja suosituksia ihan perinteiselle kurasyöpölle. Olen kuitenkin pitänyt pääni, ja uskon että tästä tulee hyvä. Varmoja suosituksia en kuitenkaan uskalla vielä antaa, kun se projekti on vasta niin alussa. Kerron toki blogissa lisää, kun työt etenevät, mutta teille siitä ei ehkä myöhemmin ole apua :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...