lauantai 11. maaliskuuta 2017

Lattialämmitysputket asennettu ja valmiusaste tiedossa

Parhaillaan eletään raksaviikkoa 28 eli maatöiden aloittamisesta on kulunut aikaa hiukan yli puoli vuotta. Aika on mennyt nopeasti, ja tuntuu jopa siltä, että olisimme vasta aloittaneet rakentamisen. Tämä johtunee siitä, että runkopystytyksen aikana edistyminen oli niin nopeaa, kun taloa rakensi lisäksemme kaksi asentajaa. Tällä viikolla isäntä sai kaikki alakerran lattialämmitysputket asennettua. Alakerrassa työhön meni tuollaiselta vasta-alkajalta 29 tuntia. Laskeskelimme, että tuntipalkkaa lattialämmitystyölle tulee meille kertymään noin 25 euroa "puhtaana käteen", kun urakkana koko talon lattialämmitykset olisivat maksaneet yli tuhannen euroa. Yläkerran lattialämmitysputket asennetaan myös lähiaikoina, kunhan alakerrassa on saatu lattia valettua. Yläkerran lattiaan tulee kipsivalu.

Lattialämmitysputket ja suunnitelma tilattiin LVI-moren kautta Heatcolta. Tuli pian selväksi, että lattialämmityssuunnitelmaa ei pysty noudattamaan aivan sellaisenaan, sillä siinä ei luonnollisesti pystytty etukäteen huomioimaan styroxien pinnassa olevia kuivakaivoja ja muita eteen tulevia putkistoja. Halusimme myös siirtää eteiseen sijoittuvan jakotukin eri paikkaan, jotta se osuisi siihen ovenpuoleiseen kaapinrunkoon, johon tulee vaatetanko ja jonne sijoittuu myös yläkertaan vedettäviä putkistoja koteloitavaksi. Perusperiaatteena oli kuitenkin se, että noudatetaan suunnitelmassa näkyviä putkilinjojen etäisyyksiä toisistaan, eli käytännössä sitä montako silmärakoa jätetään väliin missäkin osassa taloa. Ikkunoiden ja ovien edessä putket vedettiin pääsääntöisesti 150mm väleillä, ja harrastetilan piiristä tehtiin muuta taloa harvempi. Lattialämmitysputkeen on kirjoitettu metrimäärä, paljonko rullaa on jäljellä. Näistä laskettuna alakertaamme kului 620 metriä putkea, joka oli täsmälleen sama määrä kuin lattialämmityssuunnitelmassa.

Ensimmäisenä valmistui työhuoneen lattialämmityspiiri
Lattialämmityssuunnitelmamme, Heatco/LVI-more
Lattialämmitysputkien asentamisessa oli tärkeää, että oli käytettävissä erikoistyökaluja ja tarvikkeita. Saimme tutulta putkimieheltä lainaksi lattialämmitysrullan pyörityshärvelin, jolla rullasta sai kätevästi vedettyä putkea työn edetessä. Putkiurakoitsijamme Hymylämpö Oy lainasi ystävällisesti meille  (tai siis lähetti vuokrauksesta laskun jälkikäteen vaikkei puhunut siitä aluksi mitään) surrauslaitettaan, jolla lattialämmitysputket saatiin nopeasti surrattua kiinni raudoitusverkkoihin. Lattialämmitysputkien mukana oli tullut surrauslankaa rullalla, ja sen pätkiminen ja koukulla pyörittely olisi ollut aivan liian tuskallista ja aikaa vievää joten laite oli välttämätön.

Lattialämmitysputkien pyörityslaite

Surrauskoneella kiinnitys kävi näppärästi

Oikealla surrilanka kierretty koneella, vasemmalla käsin

Isäntä taitavana miehenä teki lattialämmitysputkelle metallisen levittimen huomattuaan, että sellaiselle olisi tarvetta. Jakotukin ja putken väliin kun asennetaan liitin, jossa on o-rengas, joka tahtoi putken ahtauden vuoksi liikkua paikoiltaan. Levittimellä putken päähän saatiin lisää tilaa ja liitin asettui paikoilleen nätisti. Jakotukin ja linjansäätöventtiilin sekä jakotukin ja sulkuventtilin välissä oli hankaluuksia jonkinlaisen välikappaleen asennuksen kanssa. Tälle kappaleelle emme tienneet edes nimeä, mutta jakotukin sisällä oli nystyrät, joista piti saada pyöritettyä. Onkohan putkialan ammattilaisilla tähän jotakin hyvää systeemiä? Isäntä työvälinevalmistuksen erikoisammattitutkinnon omaavana teki itse työkalun, jolla välikappale saadaan kierrettyä paikalleen melko vaivattomasti.

Putken levitys, "tappi" sai heti vitsikkään lempinimen..




Viime päivityksen jälkeen raudoitusverkkoihin aseteltiin myös korotuspalat. Korotamme raudoitusverkkoja 2,5cm styrox-kerroksesta, vaikka tilaa olisi voinut olla enemmänkin noin 10cm paksussa valussamme. Korotuspalojen suositusmäärä on 4-6/m2, ja meillä oli aluksi kulunut 3,5/m2. Tämän huomattuamme lisäsimme palojen määrä. Lopullinen menekki on vielä laskematta, kun harrastetilaan pitää vielä lisäillä paloja. Laitoimme parvekenurkkauksen kulmaan lisäksi harjateräksiä ehkäisemään betonin halkeamista. On hyvin todennäköistä, että tuollaisissa kulmakohdissa betonilaatta halkeaa kuivuessaan, lisäraudoituksesta huolimatta. Kuvapläjäys kertokoot loput lattialämmityksistä.

Työhuonetta ja keittiön seinää




Kodinhoitohuone olohuoneesta katsottuna

Panoraamassa vasemmalla sauna ja pesuhuone, keskeltä oikealle kodinhoitohuone

Valmiusastetodistus saatiin eilen vastaavan mestarin allekirjoittamana. Tämänhetkinen tilanne on 55%. Hienoa, että projekti alkaa olla yli puolenvälin! Valmiusasteen mukaan rahaa olisi pitänyt kulua 170 500 €, mutta todellisuudessa rahaa on mennyt noin 182 500€. Ei mielestämme yhtään huono tilanne, ottaen huomioon että talopakettiin kuuluvaa tavaraa on vielä paljon asentamatta. Talon kustannukset ovat tähän mennessä budjetissa, mistä iloitaan ainakin niin kauan kuin sitä kestää.

Valmiusastetodistus

1 kommentti:

  1. Meillä asennettiin just harjateräsverkot ja hyvältä näyttää. Ja meillä myös laitettiin korotustulpat. Onneksi on ammattimiehet asialla nin ei tarvitse itse juurikaan huolta kantaa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...