maanantai 14. marraskuuta 2016

Alajuoksut ja lumitöitä

Kävimme eilen tontilla katsomassa, mitä asentajat olivat viime viikolla saaneet aikaiseksi. Työt oli ehditty aloittaa vasta perjantaina, ja päivän aikana oli näkyvänä etenemisenä ainakin alajuoksut eli nuo puut perustusten päällä ja niiden alla olevat tiivisteet. Lisäksi oli pätkitty tuentaa varten täyttöihin asennetut tukipuut sopivan mittaisiksi, jotta ne eivät ole kasaamisen tiellä.Ylemmästä kuvasta näkyy, että kolasimme talon sisäpuolelta hiukan lunta sivuun, jotta kulkeminen olisi helpompaa. Lisäksi harjailimme lautanippujen päältä suurimpia lumia pois, vaikka tätä tehdessä tuli väkisinkin mieleen, että onkohan tästä nyt mitään hyötyä, jos lumet sulavat kohta kuitenkin pois. Kävimme läpi myös pilarianturat, ja harjasimme lumen pois niiden päältä. Tarkoituksena olisi tarkkailla, ettei anturoiden päälle pääse kertymään jääkerrosta, jotta valamisen tieltä ei tarvitsisi aikanaan hajottaa kamalaa jääkerrosta.

Meidän molempien mieleen tuli lumitöitä tehdessä, että jonkin verran kaduttaa ettei otettu taloa elementteinä. Kateellisena saa aina katsella muiden talojen etenemistä sisätöihin viikossa, kun omaa tehdään tässä alussa lumen keskellä varmaan kuin Iisakin kirkkoa. Päädyimme pre cut-toimitukseen lähinnä sen vuoksi, että halusimme nähdä talon rakentuvan paikan päällä, ja todeta omin silmin mitä rungon sisään tulee ja että työn jälki on myös hyvää. Asiaan vaikutti paljon se, että saimme ystävämme tekemään runkopystytyksen, ja että Kastelli oli meille mieluisa talotoimittaja. Kastellin elementtitarjous olisi todennäköisesti kuitenkin ollut kalliimpi kuin muiden, täysin elementtitaloja tekevien, toimittajien. Siksi olisi pitänyt valita myös toinen talotoimittaja, jos olisimme päätyneet elementteihin.

Emme osanneet ajatella, että pystytyksen aloitus venyisi näin pitkälle syksyyn/alkutalveen, sillä kauppoja tehdessä meille sanottiin, että pystytysajasta sovitaan myöhemmin tarkemmin. Todellisuudessa asia ei ollutkaan aivan näin. Asiat etenivät talon suunnittelun ja rakennusluvan vuoksi melko hitaasti, ja toimitusaikaa ei sitten voinutkaan muuttaa lähemmäksi, vaikka asiasta keskusteltiin useampi kuukausi ennen toimitusta. Tässä hankaloittavana tekijänä oli tietysti myös se, että halusimme juuri ystävämme asennustiimin. Loppujen lopuksi emme joutuneet odottelemaan kuin kolmisen viikkoa, ja siihen väliin osuivat hääjuhlamme, joten ainakin saimme juhlia ilman stressiä talopaketista.

Olemme isännän kanssa sitä mieltä näin jälkikäteen, että talon pystytysajankohta kannattaa suunnitella mahdollisimman tarkkaan jo etukäteen, ottaen huomioon että suunnittelussa ja rakennusluvassa menee useampi kuukausi aikaa. Jos pystytys osuu talvelle, kannattaa elementtitoimitusta harkita vakavasti. Meidän talostamme tulee melko suuri, ja asentajilla on yhteensä vain neljä kättä. Olemme ymmärtäneet, että noin 4-5 viikkoa menee, että talomme on aluskatteelle asti tehty. Ensin alajuoksujen päälle aletaan nyt rakentamaan talon kattoa, joka sitten noin parin viikon kuluttua siirretään lohkoina sivuun odottamaan rungon nousemista. Runko tehdään ensin ensimmäiselle kerrokselle, jonka jälkeen rakennetaan välipohjaa, ja siitä sitten taas ylöspäin toiseen kerrokseen. Nosturi palaa tämän jälkeen tontille nostamaan kattolohkot paikoilleen. Menee siis vielä melko kauan aikaa, ennenkuin voin laittaa kuvia lopulliseen korkeuteensa nousseesta talosta.

2 kommenttia:

 1. Moikka!
  Täällä ilmoittautuu yksi blogisi seuraaja. Löysin blogisi syksyllä ja jäin seurailemaan. Meillä on rakennusprojekti suunnilleen samoissa vaiheissa kuin teillä. Viime viikolla saatiin alajuoksut asennettua perustusten päälle ja tällä viikolla pitäisi talopaketin saapua. Jännittävää!

  Meillä on talotoimittajana designtalot, asuinneliöitä n. 170 yhdessä tasossa. Talo tulee elementteinä tontille. Talotoimittaja rakentaa talon sisustustavaille valmiiksi ja itse teemme sitten loput yhdessä paikallisen rakennusliikkeen kanssa.

  Olen siinä kanssasi samaa mieltä, että suunnitteluun kannattaa varata paaaaljon aikaa. Meilläkin meinasi tulla kiire, mutta onneksi ehdittiin saada kaikki valmiiksi ennen toimitusviikkoa. Meillä meni rakennusluvan kanssa 1,5kk, jotta saatiin se hyväksytyksi, sillä emme osanneet huomioida rakennusviraston kesälomia ja muuta työruuhkaa. Tämä puolestaan viivästytti töiden aloitusta tontilla. Sitten kun päästiin tontilla vauhtiin niin alkoi tulla jo kiire lvi ja sähkösuunnitelmien kanssa. Jos rakentamisesta jotain olen tähän mennessä oppinut niin: " varaa riittävästi aikaa suunnitteluun, ennakoi ja ole valmis tekemään päätöksiä hyvinkin nopealla aikataululla"

  Tsemppiä teille rakentamiseen. ;)
  - Mirva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiva kun ilmoittauduit :) Teillä on saman vaiheen lisäksi neliöiden puolesta aika samankokoinen talo tulossa kuin meille. Pyyhällätte vaan edistyksessä ohi elementtien tulon jälkeen, niinkuin kateellisena tuossa jo tekstissä mainitsin :D Silti olen myös iloinen, että pääsette pian uuden talonne makuun, kun seinät nousevat vauhdilla :)

   Meillä oli tosiaan sama juttu tuon rakennusluvan kanssa. Olimme yrittäneet kovaa vauhtia suunnitella taloa, mutta muutokset toisensa perään, joita kuviin tehtiin, venytti suunnittelun niin ettei ehditty saada lupakuvia ennen rakennusvalvonnan lomaa. Muutenkin tuli sitten jo vähän kiire, kun maatöihin alettiin, aivan kuten teilläkin. Pitkin hampain olen minäkin hätäisenä ihmisenä myöntänyt, että malttia pitää olla ja aikaa pitää varata paljon enemmän kuin ensin ajattelisi. Voi ainakin talon valmistuttua varmasti sanoa, että on kehittynyt ihmisenä ja oppinut paljon uutta tämän projektin myötä.

   Tsemppiä myös teille rakentamiseen, ja kiva jos seurailet meidän projektin etenemistä jatkossakin :)

   -Karita

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...