tiistai 8. marraskuuta 2016

Talopaketti on tontilla

Tänään seitsemältä aloitettiin aamun pimeydessä talopakettikuorman tyhjentäminen. Kuorman kuljettaja pääsi rekalla ajamaan maatöiden aikana tehtyä luiskaa pitkin takapihalle, joten etupiha jäi vielä vapaaksi kattoristikoita ja muita tarvikkeita varten. Olimme kolmen hengen voimin, isäntä, minä ja ystävämme sekä samalla tuleva asentajamme, ottamassa pakettia vastaan. Ensimmäisen kuorman purkamisessa meni noin tunti, jonka jälkeen kuljettaja lähti täyttämään uuden kuorman peräkärrystä läheisellä abc-asemalla. Aamu valkeni työn touhussa ja välikahvitteluiden aikana nopeasti, ja kymmenen aikoihin myös toinen kuorma oli purettu ja takapihamme täynnä puutavaraa.


Ensimmäistä pakettia asetellaan


Koko paketti purettu
Purkamisen aikana koimme myös säikähdyksen, kun rekka meinasi toisen kuorman lopulla kaatua kumoon. Kuorman ollessa jo lähes tyhjillään yhden paketin paino tuntui melkoisesti, ja kun sitä yritettiin laittaa kauas autosta, yksi tukijalka alkoi painua maahan ja rekka kallistua niin että toiset pyörät irtosivat maasta kokonaan. Hetken aikaa lautanippu heilui ilmassa holtittomasti, kun kuljettaja otti äkkiä pakettia nosturilla takaisin kohti autoa. Katsoin kauhistuneena jysähtääkö koko rekka perustustemme ja vaivalla aseteltujen lautapinojen päälle. Isännän mielestä tässä ei tietenkään ollut mitään vaaratilannetta, mutta itselläni hyppäsi sydän kurkkuun. Viimeisen lautanipun siirtoa varten oli tukijalan alle laitettu puuta, mutta sekin räsähti painon alla rikki kesken siirron ja rekka kallistui jälleen. Pari lautanippua tulivat siirtohankaluuden vuoksi hiukan epäsuotuisaan paikkaan talon pystytyksen kannalta, mutta äkkiäkös ne kanniskelee sieltä lähemmäs. Pääosin siis saimme asiantuntevan asentajamme avulla lautapinot aseteltua niin, että lähimmäksi taloa tulivat sellaiset puut, joita tarvitaan ensimmäisenä.

Toista kuormaa odotellessamme teimme myös perustusten tarkemittauksen korkojen osalta, ja Rakennus Henrian työ oli esimerkillisen tarkkaa. Koko perustusten korkeus oli noin +-3mm marginaalissa eli äärimmäisen tasainen. Pilarianturoissakin korkoheitto oli korkeintaan 5mm luokkaa. Asentajat ottavat työtä aloittaessaan vielä ristimitat perustuksista, mutta tässä vaiheessa uskon, että niissäkään ei ole mitään moittimista. Sen me kuitenkin jo tiedämme, että kantavan väliseinän kohdalla sokkeli voi olla jopa 4cm väärässä kohdassa, kun sitä alustavasti mittailtiin perustusten valmistuttua. Vastaavan mestarimme mukaan sen kanssa pystytään kuitenkin elämään.

Asentajamme kertoi tänään, että voisivat työtoverinsa kanssa päästä jo huomenna aloittamaan alajuoksujen asentamista, mutta siitä eteenpäin ei päästäisi ennenkuin kattotuolit ovat tulleet. Koska niiden toimituksesta ei oltu kuultu vielä mitään, soitin Kastellin asiakaspalveluun ja sain sitä kautta puoliltapäivin tiedon, että kattotuolit ovat parin tunnin kuluttua tontilla. Jostain syystä meille asti ei koskaan tullut muuta ilmoitusta suunnitellusta toimituksesta, vaikka niitä toimittavan yrityksen kuuluisi laittaa tekstiviesti kun tietävät, koska ovat tulossa. Tämä on kuulemani mukaan yleistä rakennusalalla.

Isäntä oli viime viikolla käynyt ostamassa radonkaistan, ja oli onneksi tänään jäänyt asentamaan sitä paikoilleen huomista pystytyksen aloitusta varten, ja sai samalla otettua kattoristikot vastaan. Alla näkyy kuvissa radonkaistan asennuksen aloitus, mutta jostain syystä (varmaankin siksi että sormet olivat niin jäässä, että meinasivat irrota) ei isäntä ollut räpsinyt kuvia valmiista asennuksesta. Painoksi radonkaistan päälle laitettiin reevauslautoja, jotta tuuli ei veisi kaistaa mennessään, sillä vain sen kulmat liimattiin kiinni toisiinsa.Asentajamme vinkkasi myös, että takan korvausilman putki on todennäköisesti kattotuolien tiellä, ja olisi hyvä katkaista molemmista päistä. Tämänkin isäntä oli tänään hoitanut, ja yllä näkyy pihapuoleisen putken olevan jo perustusten tasalla. Joitakin teknisen tilan putkia on myös aseteltu nyt paremmin nippuun ja mahdollisimman siististi pois mahdolliselta kattotuolien linjalta. Huomenna meidän ei tarvitse olla paikalla, kun asentajat aloittavat pystytyksen. Homma ei varmaankaan ihan täyttä vauhtia pääse vielä huomenna tai ylihuomenna käyntiin asentajien edellisen työmaan viimeistelyn vuoksi, mutta viimeistään ensi viikon alusta lähtien pystytystä tehdään täysipainoisesti. Viikonloppuna täytyy käydä katsomassa, mitä tontilla on saatu aikaiseksi. Olisi myös tärkeää käydä nyt läpi tulevia kilpailutustarpeita ja keskittyä seuraavien vaiheiden ennakointiin. Ensiapulaukku ja sammutusvälineetkin ovat vielä hankkimatta. Laastareita pitää kuulemma olla paljon asentajia varten :)

4 kommenttia:

 1. Hei!

  Mukava löytää uusi blogi, jossa edetään lähes samassa työvaiheessa :D Voisin kuvitella, että loppuviikosta teilläkin jo nousi runkoa pystyyn! :)

  Me rakentelemme hiiiieman pienempää Sievitaloa täällä http://pienisievasievitalo.blogspot.fi/ :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiva kun löysit blogiin :) Kävin myös blogisi lukemassa ja jään mielenkiinnolla seuraamaan.

   Silmät pyöreänä luin teidän talonne etenemisvauhtia ja melkein huimasi kun ensimmäisellä viikolla oli jo runko pystyssä. Asiasta puhuinkin juuri kirjoittamassani uudessa päivityksessä, että meidän talomme rungon nousemisessa tuohon vaiheeseen menee 4-5 viikkoa. Nyt on yksi asennuspäivä takana, jolloin perustusten päälle saatiin alajuoksut asennettua. Mahtaakohan teillä olla isokin asennusporukka, vai onkohan Sievitalon pystytysurakassa jotakin pitkälle vietyä suunnittelutyötä, kun talo nousee noin kovaa vauhtia? Vai perustuukohan ero vain talojen kokoeroon? Tosi kiva nähdä, että muutkin ovat valinneet pre cut-toimituksen, kun elementtirakentaminen tuntuu olevan nyt hirmuisen yleistä.

   Poista
  2. Voi nyt, olin unohtanut laittaa ilmoitukset vastauksista päälle.. :D

   Meillä oli ensimmäisellä viikolla 3 miestä 2 päivää, jonka jälkeen 2 miestä on jatkanut meidän talon rakentamista. Laskettiin, että tähän päivään mennessä miehiä on raksalla näkynyt kymmenenä päivänä. :D

   Luulen kyllä, että tuo nopeus johtuu hyvin pitkälti juuri siitä, että meillä on niin pieni tupa tulossa. Timpureilla ei ole mennyt rungon pystyttämistä lukuunottamatta yhdessä työvaiheessa oikeastaan päivää kauempaa. Lisäksi meillä on todella yksinkertainen talomalli, sekä se on yksikerroksinen. :D

   Ja joo, me ei missään nimessä oltaisi ruvettu rakentamaan valmiista elementeistä. Viime keväänä ja kesänä näkyi liika usein elementtitoimituksia kaameassa rankkasateessa, eikä niitä oltu suojattu mitenkään. Kauhulla katselin, miten kosteus puski rakenteisiin siis jo heti kuljetusvaiheessa. Ei olis meidän hermot moista kestänyt.. :D

   Poista
  3. Ja nyt minultakin venyi tähän kommentointi :) Piti vielä sanoa, että en edes tiennyt että vastauksiin saa jonkin ilmoituksen päälle :D Täytyypä ottaa selvää, siitä kun olisi hyötyä kun itsekin kommentoin blogeja.
   Meilläkin on mielestäni pystytys nyt edennyt kohtalaisen nopeasti talon suuresta koosta, monista kulmista ja kaksikerroksisuudesta huolimatta. Ollaan oltu ihan tyytyväisiä :)
   Ja samoista syistä itsekään emme halunneet elementtejä. Toivomme näkevämme, että työ tehdään huolellisesti ja mahdollisimman hyvin kosteutta välttäen. Pikkupakkaset olisivat villojen laittoon hyvät kelit, kun kosteutta on mahdollisimman vähän.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...