torstai 24. marraskuuta 2016

Välipohjaa ja haki-telineitä

Raksalla on kylmästä viimasta ja pienestä tuiskusta huolimatta saatu ensimmäisen kerroksen ulkoseinät pystytettyä ja välipohjan palkkeja asennetaan parhaillaan. Olohuoneen kohdalta seinärunko tehdään vasta kohta toisen kerroksen yhteydessä, sillä isojen ikkunoiden vuoksi siinä kohdin sijaitsee täyskorkeat runkopuut.

runkopystytys Kastelli
Etupihan puolelta. Isäntä ja asentajat palaveeraa
runkopystytys Kastelli
Takapihan puolelta ennen välipohjan asennuksen aloitusta. Keskellä olohuone

Tiistaina aloitimme isännän kanssa haki-telineiden kasaamisen niihin kohtiin, joissa ensimmäisen kerroksen runko oli jo pystyssä. Eilen isäntä vielä jatkoi hommaa, ja nyt on kahdella talon pitkällä sivulla telineitä valmiina. Niitä pitää vielä jatkaa ylöspäin, kunhan talon toinen kerros alkaa nousta. Tarkoituksena olisi siis, että telineet voivat olla näillä paikoillaan juuri niin kauan kuin on tarve. Pääsemme näiden avulla asentamaan tuulensuojalevyjä ja ulkoverhousta melko kätevästi.

 Telineet olivat omasta mielestäni kamalan huojuvia, ja noin 4,5-5 metrin korkeuteen tulee ylin taso, jonka päälle mennään vielä seisomaan. Tästä kauhistuneena sanoin isännälle, että pitää selvittää olisiko olemassa jonkinlaisia valjaita, jotka eivät rajoittaisi liikaa, mutta toisivat edes hiukan turvallisuutta työskentelyyn. Isäntä ei ollut kovin innoissaan ajatuksesta. Alkuviikosta pitää myös käydä ostamassa isännälle kuulosuojaimilla varustettu suojakypärä. Niin, ja vakuutusyhtiöön kyllä soitetaan ja varmistetaan, että tapaturmavakuutukset ovat voimassa ja kattavat, jos raksalla putoaa telineiltä (miten niin olen jänishousu?) Kuvia telineistä on saatu vasta iltahämärällä töiden valmistuessa, joten hiukan heikosti erottuu ylimmän työskentelytason tuleva korkeus.

haki-telineet rakennustelineet

haki-telineet rakennustelineet


Näillä näkymin maanantaina isäntä pääsee itsekin hommiin asentamaan vanerilevyjä välipohjaan, jotta yläkertaankin pääsee kohta kävelemään. Välipohjan palkkien asennuksen yhteydessä meille tuli vielä mieleen, että onkohan LVI-suunnitelmissa huomioitu talomme keskellä kulkeva kantava palkki, joka näkyy alla olevassa kuvassa. Meille oli alusta asti ehdottoman tärkeää, että talon kantava palkki ei tule näkyviin alakerran katosta alaslaskettuna, kuten eräässä Kastelli-talossa, jossa vierailimme. Se mielestämme rikkoo todella pahasti eteisen ja olohuoneen saumattoman yhteyden, vie liikaa valoa eteisestä ja hävittää olohuoneen korkeasta tilasta ainakin itsellemme tulevaa "wau-efektiä". Talossamme nyt siis kantava palkki on osana välipohjaa eikä tule näkyviin. Mietimme kuitenkin vasta palkin nähtyämme, että se estää joidenkin putkien kulkemisen välipohjassa, emmekä ole varmoja onko tämä huomioitu LVI-suunnitelmissamme, ja oliko siis tuohon suunniteltu kulkemaan joitakin putkia. Tämä tarvinnee vielä selvittää.


runkopystytys Kastelli
Yläreunassa pituussuunnassa kulkee kantava palkki. Takana työhuoneen nurkka ja oikeassa reunassa keittiö.

sateelta suojaan Kastelli
Talon pitkä pohjoissivu talon sisältä. Keskellä vasemmalla etuovi ja takana työhuoneen paikka

tasopiirrustus
Tasopiirustus käytössä työmaalla

On hienoa päästä todistamaan, kun talo rakentuu päivä päivältä. Tontille ajaminen täytyy vain ajoittaa ennen neljän ruuhkia, koska tänäänkin rantatunneli oli jumissa ja matka Tampereelta Ylöjärvelle kesti tunnin. Siinä se valoisa aika sitten menikin ruuhkassa istuessa. Kuulin kuitenkin, että osasyynä olisi ollut kolari, eikä kaikesta voi syyttää tunnelia..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...