perjantai 23. joulukuuta 2016

Kattoturvatuotteet, sadevesijärjestelmä ja läpiviennit tilattu

Usein lukee rakentajien kokemuksia budjetin ylittymisestä kaiken "pienen silpun" osalta. Aikaisemmin itse ajattelin, että juuri katon lisävarusteet, rännit, kattoturvatuotteet, ikkunapellit ynnä muut eivät vaadi erityistä huomioita tai suurta summaa budjetissa. Nyt olemme saaneet nuo kaikki tilattua ja summatkin on tiedossa. Eivät ne olekaan aivan pikkujuttuja. Piirsin itseäni varten julkisivukuviimme merkinnät, mitä kaikkea taloon pitää tilata. Tämä kokonaisuus tulee maksamaan meille yhteensä noin 4060 euroa. Yli budjetin mennään, kun näihin kaikkiin ei oltu osattu edes varautua:

 • ikkuna-ja ovipellit
 • räystäskourut ja syöksytorvet
 • rintapellit
 • lumiesteet
 • seinätikkaat ja kattosilta
 • päätyräystäspellit (tai tiilet)
 • läpiviennit
 • harjatiiviste
 • lintuesteetLähdimme liikkeelle siitä, että pyysimme tarjouspyynnön sadevesijärjestelmästä ja kattoturvatuotteista Kastellin rakentajan tukusta sekä kahdelta näiden järjestelmien merkittävältä toimijalta Vesivekiltä ja Sadexilta. Tapasimme myös kaksi viimeiseksi mainittua Kastellin pudottua tarjouskilvasta jo varhaisessa vaiheessa. Sadex on internetin keskustelupalstoilla saanut paljon positiivista palautetta, Vesivekin osalta havaitsin hiukan enemmän soraääniä. Vesivek on yleisesti mielletty näistä kahdesta myös hintavammaksi ja samaan viittasi oma vertailumme.

Meitä kiinnosti Vesivekin alumiiniset rännit, jotka ovat hiukan kalliimmat, mutta niiden luvataan kestävän kauemmin ilman vuotamista. Toisaalta alumiinisten rännien pinnoitteista on raportoitu yksittäisiä kokemuksia jonkinlaisesta syöpymisestä tai pinnotteen herkemmästä kulumisesta. Mainittakoon, että Vesivek tarjoaa myös perinteisiä teräksisiä rännejä. Saimme sekä Vesivekiltä että Sadexilta hyvää, ystävällistä palvelua. Vesivekin halli- ja toimistotilat tekivät paremman vaikutuksen siisteydellään ja asiakasystävällisyydellään. Vesivek vaikuttaisi panostaneen myös tuotteiden kehittelyyn, ja heidän alumiiniränneissään oli tippanokat, joiden ajatellaan ajan mittaan säästävän rännien reunoja ikäviltä veden jättämiltä jäljiltä. Tämän ominaisuuden todellisesta hyödystä ollaan kuitenkin kahta mieltä. Vesivekin lumiesteet olivat yhtenäiseksi "auraksi" muotoillut, ja niiden mainostettiin olevan lumen painosta taipumattomat, toisin kuin perinteiset kahdesta rautaputkesta muodostetut lumiesteet. Emme kyllä ole kuulleet myöskään taipuneista perinteisistä lumiesteistä. Vaikka molempien yritysten tarjoukset olivat hyvät, emme tällä kertaa halunneet ylittää sadevesijärjestelmän budjettia alumiinirännien ja taipumattomien lumiesteiden vuoksi. Valitsimme kattoturvatuotteidemme ja sadevesijärjestelmämme toimittajaksi Sadexin. Sadexin tarjous oli edullinen, ja koimme toiminnan helposti lähestyttäväksi ja välittömäksi. Saamme nyt hakea kattoturvatuotteet sopivana ajankohtana tontille, ja ne päästään laittamaan itse paikoilleen vesikatteen asennuksen yhteydessä. Sadevesijärjestelmä toimitetaan joskus alkuvuodesta sopimuksen mukaan yksimittaisena. Talomme sadevesijärjestelmä ja kattoturvatuotteet tulevat maksamaan yhteensä 2300 euroa.

Rintapeltejä käytetään talon seinän kohdatessa katon lappeen. Rintapelti suojaa seinää vesipisaroilta, jotka voivat sinkoilla katemateriaaliin osuessaan. Meillä tuollaisia kohtia on harrastetilan toisella reunalla sekä terassilippojen kohdalla. Päätyräystäspellit (tai tiilet) suojaavat katon rakenteita sivulta tulevaa sadetta vastaan. Edellä mainitut sekä ikkuna- ja ovipellit meille tarjosi talomme piirustusten mukaan Kastellin rakentajan tukku, samalla kun pyysimme tarjousta läpivienneistä. Olimme jo tekemässä tilausta, kun isäntä hoksasi Ylöjärvellä olevan peltiyrityksen nimeltään Tewal. Laitoin vielä sinnekin tarjouspyynnön, ja sain hyvin nopeasti Kastellia edullisemman tarjouksen. Isäntä kävi paikan päällä tapaamassa Tewalin toimitusjohtajaa, ja pian olimme tehneet sinne tilauksen talomme peltituotteista. Tewalin tilausta varten meidän täytyy itse ilmoittaa halutut peltituotteiden mitat eli isännän tarvitsee tehdä tarkkaa mittaustyötä tontilla. Mitat piti laittaa eteenpäin jo tällä viikolla, mutta isännän tultua kipeäksi asia siirtyi ensi viikolle. Ikkuna- ja ovipellit olisi ollut helppo asentaa samanaikaisesti tuulensuojalevyjen kanssa, mutta tähän ei nyt varmaankaan ehditä. Kaikki talomme rintapellit, päätyräystäspellit sekä ikkuna- ja ovipellit tulevat maksamaan 800 euroa. Jonkin verran lisäkustannuksia tulee kiinnitysnauloista, mutta alle 100 euron pitäisi selvitä.

Läpivientien tilaaminen aiheutti meille eniten päänvaivaa, sillä emme tienneet niistä mitään ennen tätä projektia. Läpiviennillä siis tarkoitetaan sitä, kuinka talon LVI-putkia tuodaan katon läpi niiksi pieniksi piipuiksi katon harjan lähettyville. Termi käsittää yleensä sekä varsinaisen putken, joka tulee ulkona katosta ylöspäin että kappaleen ja tiivisteen, joilla putki tuodaan katemateriaaleista läpi tiiviisti ilman, että vesi pääsee vuotamaan rakenteisiin. Läpivientikappaleet ovat erilaisia eri katemateriaaleille. Tältä näyttää läpivientisetti meidän tapauksessamme, tiilikatolla:

Tiilikaton läpivienti, 125-putki.
Kuva taloon.com/Vilpe

Meidän tapauksessamme ulos talosta katon läpi tarvitsee tuoda ilmanvaihdon poistoputki, viemärin tuuletusputki, radonin poistoputki sekä liesituulettimen putki, vaikka vahingossa piirtelin niitä kuvaan enemmänkin. LVI-suunnitelmasta pitäisi tulla ilmi läpivientien tiedot. Esimerkiksi ilmanvaihdon poistoputki oli meillä kuvaan merkitty tiedolla 200/ER/700, jossa ensimmäinen luku on sisähalkaisija ja toinen luku korkeus. Merkintä ER tarkoittaa eristettyä putkea. VILPE taitaa olla yleisimmin käytetty läpivientien valmistaja, ja useimmiten putkissa käytetään tiettyjä vakiokokoja. Kun selvittää, mitä läpivientejä tarvitaan, ne on helppo tilata vaikka taloon.comista. Me pyysimme läpivienneistä myös tarjouksia LVI-morelta ja Kastellin rakentajan tukusta. Kastellin rakentajan tukku pystyi tarjoamaan läpiviennit edullisimmin suurinta putkea lukuunottamatta, joten tilasimme kaikki paitsi 200-putken sieltä. Isoimman putken tilasimme taloon.comista. Kaikki läpiviennit olivat meillä kahdessa päivässä, joten erittäin nopeaa toimintaa sekä taloon.comilta että Kastellin rakentajan tukulta! Läpiviennit maksavat taloomme yhteensä noin 670 euroa.

Tämän lisäksi päädyimme laittamaan taloomme harjatiivisteet ja lintuesteet. Harjatiiviste ei ole välttämätön, mutta se suojaa aluskatetta kosteuskuormitukselta ja roskilta. Harjatiivisteitä on erilaisia. Me laitamme asentajamme suosituksesta kuvan mukaisia muovisia harjatiivisteitä, joita tilasimme rakentajan tukusta läpivientien yhteydessä. Lisäksi tilasimme lintuesteet, joiden tarkoitus on estää eläinten pääsy aluskatteen ja lapetiilen väliseen tilaan. Tämäkään ei ole välttämätöntä, ja tuotteita on useammanlaisia. Nämä tuotteet maksoivat taloomme yhteensä noin 290 euroa.

Harjatiiviste ja lintueste
Kuvat rakentaja.fi/netrauta.fi

Tähän loppuun vielä kuvia talosta, johon on saatu ikkunat asennettua. Kaksi ikkunaa jäivät tosin asentamatta, sillä ne olivat väärän kokoiset. Reklamaatio on asentajan toimesta jo tehty, ja uusia ikkunoita odotellaan. Kastellin urakka olisi valmis luovutettavaksi ja ensi viikolla alkaa rungon villoitus ja tuulensuojalevytys, johon isäntäkin pääsee tervehdyttyään osallistumaan. Runkokatselmus oli tänään, ja ilmeisesti mitään huomautettavaa ei ollut. Pöytäkirja tulee postissa perästä.

Nyt hiljennymme joulun viettoon ja palaamme kovalla innolla ensi viikolla rakentamistouhuihin. Pääsemmehän sentään vihdoin itse toden teolla tarttumaan työhön. Tunnelmallista joulua kaikille lukijoille!

2 kommenttia:

 1. Meilläkin oli juuri kattoremontti ja huomasimme saman, että kaiken näköistä pientä tuli siihen päälle, kuten läpiviennit ja ja kaiken näköiset esteet. Kannattaa tosiaan katsella vähän palautteita erilaisista rakennuttajista, niin on suuremmat mahdollisuudet saada onnistunut projekti. Kivan näköinen talo tulossa, tsemppiä sinne ja toivotaan, että tulee valmis aikataulussa!

  VastaaPoista
 2. Hyvä ja selventävä kirjoitus.

  https://kodinplaza.fi

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...