keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Ulkoseinien villoitus ja tuulensuojalevytys alkanut

Tänään tuli räpsittyä raksalla niin paljon kuvia, että blogipäivityskin on kuvia täynnä. Kastellin peruspakettiin kuulunut sateelta suojaan -asennusurakka on nyt tehty valmiiksi ja luovutettu meille. Jatkamme kahden asentajan palkkaamista töihin vielä joidenkin viikkojen ajaksi ja teemme heidän kanssaan yhdessä taloa eteenpäin ennenkuin jäämme yksin rakentamaan.

Viimeiset kaksi päivää talon ulkoseiniin on asennettu villoja ja tuulensuojalevyjä, ja työ on edennyt lähes puoliväliin. Tämän päivän päätteeksi talon etupihan puoli (kuvassa) oli yläkerran osalta levytetty. Yläkerran seinät ja muut suojaamattomat seinustat ovat etusijalla levytysjärjestyksessä, koska on tärkeää saada talo lumisateelta suojaan. Siksi katoksen alla oleva osa levytetään ja villoitetaan viimeisenä. Oli mahtava tunne, kun talon sisällä alkoi olla jo lämpimämpää, ja sen ulkoreunoja alkoi vähitellen hahmottamaan.


tuulensuojalevytys villoitus Kastelli
Pääsisäänkäynti ja etupihan puoli talosta
Talo kotikadulta katsottuna

villoitus tuulensuojalevytys Kastelli
Olohuoneen nurkasta alakerrassa

tuulensuojalevytys villoitus
Yläkerta
villoitus
Arvaatteko, mikä väli on isännän itse tekemää ja mikä asentajien? ;)

Isäntä oli näiden kahden päivän aikana levyttämisessä avustamisen lisäksi asentanut alakerran seinien yläosaan puupalkkia, joka näkyy alla olevassa kuvassa. Asentajamme yritti selventää minulle syytä tähän, ja koitan sen pähkinänkuoressa selittää myös muille. Käsitin, että kaksikerroksisissa pre cut -taloissa voi olla puutteellisesti huomioitu välipohjan ja ulkoseinän väliin jäävän höyrynsulkumuovin puristeliitos alakerrassa. Tätä puristeliitosta varten rungossa tulisi kulkea alakerrassa myös poikittain jokin puupalkki. Poikittaisen puun puuttuessa kahden höyrynsulkumuovin liitos saatetaan tehdä pelkästään höyrynsulkuteipillä, ja ajan mittaan on riski höyrynsulun pettämiseen. Varsinaista kosteusongelmaa siitä ei saa, mutta talon tiiveys voi kärsiä, ja lämpöä karata pettävästä liitoksesta. Kuvassa vasemmalla puolen olevassa aukossa on asennettu ikäänkuin jatkos puupalkille, ja oikeanpuolimmaisessa aukossa näkyy höyrynsulkumuovi siinä mihin tuota palkkia tullaan asentamaan. Talon sisäpuolella vain tuo nyt asennettu palkin jatkos tulee hiukan näkyviin, ja höyrynsulkuun saadaan tehtyä puristeliitos sen avulla. Päätimme asentaa palkin, vaikka sitä ei talomme rakenteeseen oltu alunperin suunniteltu. Tällä tavoin varmistamme, että höyrynsulusta tulee mahdollisimman tehokas ja kestävä.

höyrynsulku puristeliitos
Alakerran ulkoseinärunko ulkoapäin katsottuna. Poikittaista palkkia asennetaan
Naureskelin tänään asentajamme kanssa, että pääsen vihdoin kirjoittamaan blogiin raksaajien perinteisestä ongelmasta: sotkevista asentajista! :) Isäntä kaipasi minua tänään tontille siivoamaan, kun ei meinannut enää mahtua töitä tekemään. Sotku oli melkoinen, mutta eihän se oikeasti asentajien vika ollut, että meillä ei ole isännän kanssa ollut aikaa tai energiaa siivota tontilla. Rungon asennuksen jäljiltä oli valtavasti pientä puutavaraa ympäriinsä, ja osa jo jäätynyt maahan kiinni. Nyt alkoi syntymään myös muovi- ja villaroskaa kovaa vauhtia. Keräsin ja lajittelin muutaman tunnin ajan tontilla roskia, puupaloja, nauloja, villasuikaleita ja kipsilevyn paloja. Nyt on miesten helpompi tehdä työtään.


raksa sotku siivoaminen
Ennen

Jälkeen
Isäntä oli lisäksi käynyt tänään Tewalilla pyytämässä, että he tekisivät mallikappaleen ikkunapellistä, jotta sen sopivuus ikkunoihimme voitaisiin varmistaa asentajien kanssa ennen kaikkien peltien tilaamista. Pelti oli tehty heti odottaessa paikan päällä, hyvää palvelua! Katsoimme päivän päätteeksi, että pelti oli muuten sopiva, mutta reunoja halutaan vielä korottaa noin senttimetrin verran, jotta pellin kiinnittäminen sivuilta olisi mielekkäämpää. Pellit haluamme saada asennettua mahdollisimman pian, jotta ikkunoiden alapuolella olevat tuulensuojalevyt olisivat suojassa valuvalta kosteudelta. Ennen peltien asentamista pitää kuitenkin tiivistää ikkunoiden reunoja uretaanilla. Uretaanipurtilot odottavatkin jo käyttäjäänsä, ja ikkunapellit pitäisi tilata huomenna.

ikkunapellit ikkunapelti

Lopuksi vielä tunnelmakuvat talosta ja olohuoneestamme, jota rakastan kovasti jo nyt. Olohuoneen kulmasta puuttuvat vielä kaksi ikkunaa, sillä ne odottelevat paketissaan vaihtoa oikean kokoisilla karmeilla varustettuihin yksilöihin. Iltavalaistuksessa ja raksavalojen loisteessa talo näyttii tänään kuin talviselta lyhdyltä. Parin päivän päästä näky on hyvin erilainen.


runkopystytys Kastelli


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...