perjantai 6. tammikuuta 2017

Pientä sekalaista edistystä

Isännän tauti alkaa vähän helpottamaan, ja ensi viikolle olisi tiedossa melkoista työleiriä raksalla. Paljon olisi sellaista tekemistä, joka tukisi tai vähentäisi asentajien työtä, sitä myöten säästäen myös kukkaromme pennosia. Asentajat ovat tällä viikolla työstäneet taloa eteenpäin keskenään. Tuulensuojalevytys sekä ulkoseinien villoitus on valmistunut. Sen jälkeen oviaukot tukittiin yhtä lukuunottamatta. Pääoven tilalle asennettiin väliaikainen raksaovi, ja vielä pitäisi löytää jostakin toinen asennettavaksi takapihan puoleisen terassin oviaukkoon. Takapihallamme varastoidaan kaikkia puutavaroita, joten liikennettä sieltä suunnalta sisälle taloon tulee olemaan paljon. Vinkkejä raksaoven etsimiseen otetaan mieluusti vastaan.

tuulensuojalevytys
Tuulensuojalevytys valmis

Sama ilta-aikaan. Nyt oviaukkojakin jo ummessa
Talo näyttää ulkoapäin kutsuvalta ja lämpimältä. Vielä kuitenkin pakkanen jää sisätiloihin pyörimään, eikä siellä suinkaan ole lämmin. Jotta lämmittimien käyttäminen talon sisätiloissa on kannattavaa, pitää ensin varmistaa lämmön mahdollisuus pysyä sisällä. Koska ulkoseinät on jo eristetty, talon yläpohja on tehtävälistalla seuraavana. Talomme yläpohjaan tulee 100mm levyvillaa ja 400mm puhallusvillaa. Levyvillalle pitää nyt aluksi rakentaa yläpohjaan "peti" höyrynsulkumuovista, jonka koolaukset auttavat kiinnittämään alapuolella. Alla villatoimittajamme havainnekuva yläpohjan eristyksistä.

yläpohjan eristykset, kuva paroc.fi

Yllä olevassa kuvassakin näkyy, että reunoille yläpohjaan asennetaan tuulenohjaimet ohjaamaan ilmavirtauksia yläpaarteen suuntaan eristeen yli ja estämään puhallusvillan liikkumista. Asentajat olivat saaneet tuulenohjainpahvit kiinnitettyä, mutta rimavahvistukset puuttuvat niistä vielä.

tuulenohjaimet
Tuulenohjainpahvit

Tämän jälkeen talon päätyseinien osalta varmistetaan, että villojen pinnat ovat suorassa ja runkopuiden reunan tasalla, sekä että villapalojen väliset pienetkin kolot on tilkitty. Päädyt tarkistetaan nyt ennen muita seiniä siksi, että yläpohjan ja päätyseinän höyrynsulkumuovien välinen puristusliitos tehdään yläpohjan höyrynsulkumuovin asennuksen yhteydessä.

Asentajat olivat saaneet harrastetilamme katon tuulenohjaimet sekä höyrynsulun asennettua. Koolaukset olivat valmiit ja höyrynsulun liitos oli vahvistettu puupalikoin, jotka näkyvät seuraavassa kuvassa katon reunassa. Kyllä nyt tulee tiivistä! Villatkin oli viety valmiiksi harrastetilan yläpohjaan ja päätyseinään ulkopuolelle oli tehty luukku. Isännän pitää kuulemma tarkkailla syömisiään, jotta mahtuu luukusta sisään asentamaan harrastetilan yläpohjan levyvilloja. Seuraavaksi isännän pitäisi myös tarkistaa ja työstää yläkerran päätyseinien villat, jotta tuon meidän isomman yläpohjan höyrynsulkua päästäisiin tekemään.

Harrastetilan yläpohjan höyrynsulku tehty
höyrynsulku muovi koolaukset
Reunassa puristetaan höyrynsulkumuovien liitosta
Yläkertaan oli saatu rakennettua hiukan pysyvämmät kaiteet korkean tilan ympärille. Niiden ei ole tarkoitus kestää kovaa nojailua, mutta asentaminen on tehty siten, ettei se haittaa kipsivalun tekemistä tai muita tulevia rakennusvaiheita. Kaiteiden pitäisi siis palvella aina lopullisen kaiteen asentamiseen asti. Nyt tuntuu turvallisemmalta kävellä yläkerrassa.

Tilanne ennen uusia kaiteita

Heikohko iltahämärässä otettu kuva kaiteistaEnsimmäinen jätekeikka on nyt myös tehty. Asentajilta tuli villoituksen loppuvaiheessa yhteydenotto, että olisi jo aika tärkeää käydä siivoamassa talossa, kun seuraavaksi asennushommat siirtyvät sisälle. Näky oli kuvan mukainen, mutta aivan sovitusti. Ilmoitimme siis asentajille isännän sairastelun myötä, että voivat heittää roskat vain talon sisään, niin siivoamme niitä sitten myöhemmin. Parisen tuntia minulta ja appiukolta meni talon ja pihan raivaamisessa. Pakettiauton perä tungettiin täyteen roskaa ja kuljetettiin Nokialle kaatopaikalle. Ainakin tällä kertaa 17 euron jätemaksu + bensakustannukset ja roskien keräämisestä aiheutunut vaiva koettiin niin pieneksi, että emme ole harkinneet jätelavan hankkimista tontille.

Tiiviltä soitettiin tällä viikolla päiväsaikaan, kun olin unten mailla yövuoron valvottuani. Muistikuvani keskustelusta ovat tämän vuoksi melko hämärät, mutta pääsisältö taisi olla se, että kaksi uutta, alunperin vääränkokoisena toimitettua ikkunaa tulee helmikuun alkupuolella ja Tiivin miehet myös asentavat ikkunat silloin. Herättyäni meinasin vallan hermostua, kun tajusin miten pitkä toimitusaika kahdella ikkunalla oikein on. Virheestä on asentajan toimesta ilmoitettu jo joulun tienoilla Kastellille, vaikka en tiedäkään missä ajassa Tiivi on saanut asiasta tiedon tämän jälkeen. Mielestäni virheellisten toimitusten korjaaminen tulisi priorisoida muiden tilausten edelle, ja uudet ikkunat tehdä ja toimittaa ensi tilassa. Nyt tilanne on se, että asentajamme eivät todennäköisesti enää työskentele raksallamme tuolloin ikkunoiden toimituksen aikaan, ja he olisivat olleet parhaat ihmiset tarkistamaan puolestamme, että ikkunat ovat nyt oikeanlaiset ja asennettu oikein. Voi olla, että joudun soittamaan asiasta vielä Tiiville ja pyytämään asian nopeampaa korjaamista. En myöskään tiedä, oliko heillä tieto siitä, että ikkunat ovat tulossa korkeaan tilaan, eikä asentaminen välttämättä ole aivan helpoimmasta päästä. Telineet on jo siirretty olohuoneesta muualle..Puuttuvien ikkunoiden kolot tilkitty styroxeilla

Odotamme isännän kanssa innolla ja kauhulla ensi viikkoa. Olisi mahtavaa päästä tekemään jotain konkreettista rakentamista, joka näkyy talon etenemisenä. Toisaalta pelottaa raju flunssakausi; tervehdytäänkö joskus kokonaan ja pysytäänkö sen jälkeen koko perhe terveenä. Toivottavasti te lukijat säästytte influenssalta ja muilta hirmupöpöiltä!

2 kommenttia:

 1. Alkaa teilläkin tosiaan näyttää jo ihan talolta ulkoapäin. Varsin isolta sellaiselta. Ajelemme omalla raksallamme käydessämme kotiin lähtiessä usein teidänkin talon ohi näkemässä edistymisen ihan livenä. Lueskelen myös näitä teidän päivityksiä edelleen mielenkiinnolla, kuten tiedän myös muutaman muun omaa blogiamme ensisijaisesti seuraavan tekevän. :)

  Mutta on meidän projektien etenemisessä kuitenkin ollut aika iso ero viimeisten kolmen kuukauden aikana, kun meillä talotoimitus tuli laajempana pakettina elementteinä ja ollaan jo ihan näinä viikkoina aloittamassa omatoimista sisustusvaihettamme. Päästään mekin tositoimiin. Syyskuun lopussa tehtiin vielä molemmat maatöitä samaan aikaan.

  Itse haimme raksaovemme Tampereen Rakennustorilta Nekalasta, mutta en osaa yhtään sanoa löytyykö heiltä tällä hetkellä teille sopivan kokoista ulko-ovea karmeineen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin luetaan teidän blogia aktiivisesti ja ajetaan lenkki teidän talon ohitse kotiin lähtiessä, joskin se on näyttänyt ulkoapäin valmiilta jo pitkän aikaa :) voi poiketa juttusillekin, jos joskus ollaan paikalla samaan aikaan! Ja blogin tilastoista olenkin nähnyt, että sieltä teidän blogista tullaan paljon myös tänne :)

   Isännän kanssa tulee säännöllisesti huokaistua, että "tämäkin työvaihe olisi ollut jo tehty jos olisi tilattu talo elementteinä". Olin aluksi sitä mieltä, että pre cut -rakentamisessa säästää kun tekee työt itse (vaikka lopulta otettiin osittain asentajia työhön), mutta on tämä niin hidasta ja myös kallista etten enää usko niillä olevan mitään merkittävää hintaeroa. Olen sen sijaan sitten yrittänyt lähestyä tätä prosessia arvokkaana oppimiskokemuksena ja nauttia siitä, että on voinut alusta asti nähdä, kun tulitikkukasasta tulee talo. Toivotaan, että se vielä kantaa silloinkin kun muut onnelliset rakentajat ovat jo muuttaneet koteihinsa kauan sitten ;) Ja meidän kannalta on hyvä, että te ohititte meidät edistyksessä, niin voidaan lukea teidän blogista vinkkejä tuleviin vaiheisiin! :)

   Kävimme kesällä tuolla Nekalassa Rakennustorilla ja hintataso vaikutti silloin melko korkealta. Mutta täytyy varmaan käydä katsastamassa tilanne uudelleen.

   Tsemppiä sisustusvaiheen aloitukseen :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...