perjantai 13. tammikuuta 2017

Valmista tiilikattoa ja yläpohjan höyrynsulkua

Keskiviikkona aloitettiin kattotiilien latominen. Isäntä ja kaksi asentajaa ahkeroivat yhden päivän aikana tuon isomman katto-osuuden lähes kokonaan valmiiksi sekä kiinnittivät samalla lumiesteet ja kattosillan sekä tekivät läpiviennit. Isäntä kertoi päivän jälkeen tarinaa siitä kuinka hän itse oli latonut neljää riviä, kun toinen asentaja oli tehnyt samaan tahtiin kuutta riviä. Iltapäivällä isäntä oli jatkanut ensimmäisen lappeen puolella ja alle parissa tunnissa toinen asentajamme oli latonut yksinään koko toisen lappeen.

Tiilikaton asentaminen on ainakin teoriassa helppoa, sillä vain reunimmaiset tiilet ala- ja päätyräystäillä kiinnitetään nauloin tai ruuvein. Loput tiilet ladotaan paikoilleen, pystysuunnassa tai hiukan viistossa muutamaa riviä kerrallaan tehden. Läpivientien ympärillä olevat tiilet kiinnitetään myös naulaamalla. Käytännössä tiilien latominen tuollaisessa 7-8 metrin korkeudessa talven räntäsateissa ja jäisessä kelissä on kaikkea muuta kuin helppoa. Hatunnosto jälleen kaikille rakennustöitä tekeville.

Katolle tehtiin etukäteen merkkiviivoja kolmen metrin välein, jotta voitiin säännöllisesti pysähtyä tarkistamaan tiilijaon pysyvän säännöllisenä. Ennen tiilien latomista kiinnitettiin myös lintuesteet katon alareunaan, jotta pieneläimiä ei pääse aluskatteen ja lapetiilen väliseen tilaan tekemään tuhojaan tai pesimään. Vain pieni osa isommasta katto-osuudesta jäi latomatta keskiviikkona, ja harrastetilan katto oli kokonaan aloittamatta. Töitä ei ollut mahdollista jatkaa torstain myrskytuulissa, mutta tänään isompi katto-osuus harjatiilineen ja päätyräystäspelteineen saatiin valmiiksi. Vielä harrastetilan katto puuttuu, ja terassien lippojen tiilet laitetaan vasta joskus hamassa tulevaisuudessa. Seuraavaksi tiilikatosta harppauksin etenevä kuvasarja, sillä ymmärrettävästi katolla ei ollut parhaimmat mahdolliset olosuhteet valokuvaamiselle.

tiilien latominen
Tiilet odottamassa latomista
lintuesteet
Lintuesteet

Päivän päätteeksi harjatiiliä ja pienen osan latomista vaille.
Tarkasti katsottuna näkyy, että harjatiivisteitä on jo asennettu vasemmalle puolen harjaa.

Ekana päivänä latomatta jäänyt osuus ja paketti harjatiiliä

Lumiesteet asennettu koko katon mitalle. Läpivientejä tuotu ja kattosilta asennettu.

Läpivienti yläpohjassa, alapuolelta katsottuna, odottaa vain parikseen oikeaa putkea talon sisältä.

Nyt näkyy oikeassa reunassa päätyräystäspeltiäkin asennettuna.
En ole viitsinyt kysyä isännältä, minkä päälle on pitänyt kiivetä, että tällaisen kuvan on saanut otettua.

Tänään otettu kuva valmiista katosta harjatiilineen.
Kattoprojekti siis jatkuu vielä harrastetilan osalta tässä sivussa, mutta talon sisällä on päästy jo siihen tilanteeseen, että lämmittimet on voitu käynnistää ja sisällä tarkenee paremmin. Torstaina tuulimyräkän vuoksi pidimme sisätiloissa villajumppaa, ja villat siirtyivät etupihalta kattoristikoiden väleihin odottelemaan asennusta yläpohjaan. Isäntä ja asentaja askartelivat yhteistyössä yläpohjaan kulkusillan, ja höyrynsulku saatiin tehtyä loppuun, vain joitakin koolauksia se jäi vielä vaille. Meidän oma työlistamme raksalle on edelleen pitkä. Villojen suoristamistyötä olisi runsaasti, jotta höyrynsulkua pystyy jatkamaan. Olisi tärkeä myös villoittaa yläpohja, jotteivät lämmittimet tekisi tähtitieteellistä sähkölaskua ennen sitä. Suuria sähkölaskuja on joka tapauksessa tiedossa vielä tämän talven ajalta. Ikkunapellit odottavat vieläkin asentajaansa. Torstaina tuli jälleen yksi pakettiautollinen kaatopaikalle vietävää, ja rakennustyömaa siistiytyi pieneksi hetkeksi, mutta siivottavaa on joka kerta työmaalle mentäessä. Pikkuhiljaa alkaa olla akuutti tarve kilpailuttaa valuvalmisteluiden tarvikkeistoa sekä tietysti lattiavaluporukkaa. Tähän otettaisiin erittäin mielellään suosituksia Pirkanmaan alueelta!

Villojen rahtaamista yläkertaan
Villat odottelemassa asennusta yläpohjaan höyrynsulkumuovin yläpuolelle.
Keskellä pystyssä olevat puupalkit kannattelevat nykyään niiden päällä kulkevaa kulkusiltaa.

Yläpohjan höyrynsulku koolauksineen hyvässä vaiheessa.
Lämmittimistä on jo hiukan hyötyä, vaikkeivät eristeet olekaan vielä paikallaan.
Nyt kun tiilet ovat katolla painona, vinotuet eli reevauslaudat saa poistaa talon sisäpuolelta. Isäntä niitä jo irrottelikin yläkerrasta sorkkaraudan kanssa. Kulkeminen helpottuu hiukan alakerrassakin, kun ylimääräisiä vinotukia ei enää ole. Talon sisällä on kuitenkin edelleen Tiivin vääränlaisena toimitetut ikkunat, jatkuvasti työskentelyn ja tavaroiden siirtelyn tiellä. Eilen kannoin valtavia (omasta mielestäni) villapaaleja sisään eteiseen, josta isäntä niitä siirteli eteenpäin. Työ seisahtui aina jos isäntä jumittui toisaalle, kun ikkunat lojuivat tiellä ja villapaalit tukkivat oviaukon. Kyllä ärsytti. Mietinkin, kuka vastaa, jos ikkunoille nyt tapahtuisi jokin vahinko keskellä työmaata. Olisiko se meidän vikamme, vaikka yritys jättää työmaallemme vääriä toimituksia? Olisiko meidän vastuumme siirtää ikkunat nyt pois tieltä, ja saisiko pakettia silloin purkaa, kun ei talon sisälle nosturillakaan enää pääse?

Kulkeminen hiukan helpottuu, kun reevauslaudat saa poistaa, mutta väärät ikkunatkin pitäisi saada heivattua jonnekin

Näkymä pääovesta

Nurinasta huolimatta meillä on ollut hyvä raksaviikko. Projekti etenee jatkuvasti! Hyvää viikonloppua lukijoille :)

2 kommenttia:

  1. Näyttääpä hienolta, kun on jo katto päällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Omaakin silmää se kieltämättä miellyttää! :) Kunhan ulkoverhous saadaan joskus tehtyä, niin on vielä hienompi ;)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...