sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Maaurakoitsijoiden vertailu ja valintamme

Olemme saaneet valittua maaurakoitsijan tekemään talomme pohjatyöt. Ilmeisesti monet urakoitsijat tekevät mielellään pohjatyöt tuntitöinä, jolloin ei tarvitse laskea oman riskinsä taloudellista arvoa urakassa. Tuntitöinä halusimme itsekin työn tilata. Ihmeellistä on se, että urakoitsijoilta on kovan työn takana saada edes tuntihintoja sähköpostitse, jotta pystyisi tekemään vertailua. Kesä on vihoviimeinen aika pyytää tarjouksia pohjatöihin ja perustuksiin, sillä kaikki urakoitsijat ovat niin työllistettyjä. 

Saimme lopulta vain kaksi kunnollista tuntityötarjousta sekä pari vajailla tiedoilla, ja tapasimme kolme urakoitsijaa tontillamme. Todellinen vertailu jäi lopulta siis hyvin laihaksi omasta mielestämme. Lisääkin tarjouksia olisi varmasti saanut, kun olisi jatkanut kyselemistä ja tavannut urakoitsijoita, mutta emme jaksaneet käyttää tähän enempää aikaa ja voimavaroja.

Urakoitsijan valinnassa kiinnitimme huomiota kaivinkoneen ja kuorma-autojen tuntihintoihin, kaivinkoneen kokoon ja kuorma-autojen määrään, putkien ym. tarvikkeiden välitystapaan ja niiden hinnastoon, murskeiden hintaan (tuotuna tontille), maan poisviennin laskutustapaan, tärylevyjen vuokrahintaan, koneen siirtomaksun suuruuteen ja tietysti ensivaikutelmaan siitä, miten tulemme toimeen ja miten tapaamisista sovitaan ja pidetään kiinni. Pidän itse erittäin tärkeänä sitä, että urakoitsija vastaa yhteydenottoon kohtuullisessa ajassa, vähintään ilmoittaen että ei vielä ehdi tekemään tarjousta, mutta palaa asiaan aikana xx - ja sitten pitää lupauksensa.

Tässä omia kokemuksiamme Pirkanmaan alueella toimivista maaurakoitsijoista tarjouspyyntöjen perusteella. On hyvä muistaa, että nämä ovat vain meidän näkemyksiämme, ja yksittäistapauksia eivätkä yleistettävissä.

Koneurakointi Jari Niemelä Oy: Aloitimme Jari Niemelästä tarjouspyyntömme. Sähköposteihin vastattiin kohtuullisessa ajassa ja oltiin heti halukkaita tulemaan tontilla käymään. Tapaamisessa vaikuttivat asiantuntevilta ja mukavilta ihmisiltä. Olimme jo innokkaina miltei sanomassa, että löysimme urakoitsijamme. Sitten tarjouksen saaminen tämän jälkeen kestikin parikin viikkoa, ja kyselin jo vähän peräänkin. Tuntihintaisessa tarjouksessa oli nähty vaivaa ja arvioitu kaikkien aineiden menekit ja työtuntimäärät. Hinnat olivat kuitenkin ALV 0% -hintoja. Itse olen vielä sen verran tietämätön kansalainen, etten tiedä mihin kaikkeen ne verot sitten lisätään, vaiko ihan kaikkeen. Kun lähetin sähköpostilla tiedustelun "lisätäänkö kaikkiin hintoihin, tarvikkeisiin, tuntihintoihin ja kivimurskeisiin, tuo vero?", minulle vastattiin että "kaikki on alv0-hintoja", joka ei edelleenkään tehnyt tavallisesta kuluttajasta viisaampaa. Todellinen hinta piti siis laskea tai arvuutella itse, mikä ärsytti. Tuntimäärät oli arvioitu tarkoituksella yläkanttiin ajatellen rakentajan parasta, ettei tulisi yllätyksiä. Se ikävä kyllä sai aikaan meissä vastareaktion ja arvuuttelun siitä, kestääkö heillä todella yli kaksi viikkoa tehdä talomme pohjatyöt (kaivurituntien määräksi oli arvioitu 120h). Lisäksi heidän mielestään kaivurin lisäksi olisi hyvä olla yksi palkattu lapiomies, vaikka sanoimme että meidän isäntä on tulossa tekemään täysipäiväisesti lapiomieshommia kaivurin kanssa. Ero on huima, kun jotkut kysymämme maaurakoitsijat tekevät sekä kaivuutyöt että putkityöt yksin, ja Niemelä olisi halunnut kaivurin lisäksi kaksi miestä tontille. *Huom! asiaan on varmasti sekä puolesta että vastaan kommentteja, sekä laskelmia siitä kumpi on kalliimpaa; maksaa lapiomiehestä vai ottaa riski, että kaivinkone on hiukan kauemmin tontilla, jos yksi noviisi lapiomies tunaroi. Itse emme halua maksaa lapiomiehestä, vaan otamme riskimme suuremmasta kaivurilaskusta.* Mahdollinen maakaatopaikkamaksu ilmoitettiin olevan 3,40 €/i-m3, en oikein saanut selvää tuleeko tämän päälle vielä kuorma-auton tuntihinta. Kaiken kaikkiaan urakoitsija vaikutti pätevältä ja asialliselta, vaikka emme heitä valinneetkaan.

Maanrakennus Möller: Laitoin tarjouspyynnön kotisivujen kautta. Vastasivat hyvin nopeasti, että tilauskannan vuoksi eivät pysty tekemään pohjatöitämme. Tiesivät siis kesäkuussa, että syyskuussa on jo kalenteri täynnä. Sitä voi arvuutella, johtuuko siitä että ovat suosittuja ja hyviä tekemään? Hienoa oli, että ilmoittivat nopeasti asiasta.

Auto- ja konepalvelu Leikkanen: Laitoin tarjouspyynnön kotisivujen kautta. Noin puolentoista viikon kuluttua kaivuri soitti. Kerroin, että olemme tilaamassa maatyöt tuntitöinä, mutta puhui silti koko ajan urakkatarjouksesta ja että pitää tonttiin tutustua että voi tarjota sen urakkana. Sain kuitenkin tuntihinnat sähköpostiini, ja ne olivat korkeita (kaivinkone oli 25tn, joten se varmaan vaikutti ainakin asiaan, mutta silti pidin kalliina). Puhelinkeskustelussa koin, että ei kuunneltu mitä itse tiedän ja mitä haluan tietää, vaan puhuttiin vähän niinkuin tyhmälle ja oman puheeni päälle koko ajan - johtuikohan siitä että täällä päässä puhui nainen? No ensivaikutelman perusteella jätimme kuitenkin Leikkasen pois laskuista.

Maanrakennus Annala: Soitin suoraan urakoitsijalle ja kyselin hintatietoja ja toimintatapoja. Kaivuri vaikutti asialliselta ja vastaili ystävällisesti kysymyksiin. Sovimme, että laitan tontin korkotietoja ja asemapiirroksen sähköpostilla samantien. Kaivuri sanoi, että laittaa piakkoin tarjouksen, ehkä jopa samana iltana jo. Näin vaivaa ja kirjoitin viestin useine liitteineen kertoakseni tontista. Kolmisen viikkoa kuitenkin kulunut, eikä tarjousta ole tullut. Ruksasimme siis pois vaihtoehdoistamme.

KK-sora Oy: Pyysin sähköpostitse tarjousta. Kolmen viikon kuluttua viestiin vastattiin kysyen puhelinnumeroa, jotta voisi sopia tapaamista tontille. Koska olimme jo niin lähellä urakoitsijan valitsemista, ja urakoitsijan vastaamisessa kesti niin kauan, päätimme jättää KK-soran pois vaihtoehdoista.

Maanrakennus Vehkakoski: Laitoin tarjouspyynnön sähköpostitse, mutta koska en saanut vastausta kuukauden sisällä, tarkistin lähettämäni viestin. Olin unohtanut laittaa asemapiirroksen liitteeksi, vaikka viestissä niin sanoin tehneeni. Tämän huomattuani yritin soittaa heille, mutta kukaan ei vastannut eikä palannut asiaan. Oletan, että asiakkuutemme ei kiinnostanut niin paljon, että olisi ystävällisesti pyytänyt asemapiirroksen tai ehdottanut tapaamista.

Maanrakennus Juleri: Soitin urakoitsijalle suoraan ja kyselin hintatietoja ja toimintatapoja. Kaivuri kertoi tekevänsä usein omakotitalojen pohjatyöt itse putkien asetteluja myöden. Tämä teki meihin vaikutuksen, sillä se antaa mielikuvan, että ainakaan ei istuta takapuoli pitkällä kaivurin hytissä. Sovimme melko nopealla aikavälillä tapaamisen ja sain sitä ennen myös tuntihintoja sähköpostiin. Tuntihinnat olivat erittäin kilpailukykyisiä ja asenne oli muutenkin se, että välittää tarvikkeet ottamatta niistä välistä mitään (antaisi kopiot saamistaan tarvikelaskuista, ja me maksaisimme tasan sen summan). Maan poisviennistä olisi tullut maksettavaksi kiinteä summa hiukan alle 100e per kuorma, mutta maa olisi viety paikkaan, josta ei koidu muuta maksua. Tapaamisessa ensivaikutelma oli asiallinen ja asiantunteva (kuten kaikilla muillakin), mutta meitä hiukan vaivasi se, että kaivuri oli samaan aikaan usealla työmaalla eri kokoisilla koneilla. Tapaamisemme päivänä hän oli ollut virka-aikana yhdellä työmaalla, ja oli tarkoitus siirtyä toiselle (omakotitalon pohja meidän tonttimme lähellä) loppupäiväksi. Tapaamisemme ajankohdan sopimiseen liittyvät asiat antoivat meille sen vaikutelman, että hän oli pari tuntia myöhässä tältä toiselta päivän työmaalta, ja joku mahdollisesti tapaamisemme aikana soittikin ja kysyi koska olisi tulossa. Kaikkiaan siis Juleri vaikutti aikaansaavalta ja erittäin ahkeralta kaverilta, joka tekee pitkää päivää. Päädyimme kuitenkin ottamaan kaivurin, joka vaikuttaisi olevan hiukan enemmän juuri meitä varten silloin kun meidän tonttimme pohjatöitä tehdään.

Ikakaivin Oy: Laitoin sähköpostitse tarjouspyynnön, mutta kolmen viikon jälkeen en ollut vielä saanut vastausta.

Yhtymä-Tahlo: Laitoin sähköpostitse tarjouspyynnön, johon vastattiin vuorokauden sisällä ilmoittaen, että tekevät tuntitarjouksen ja ehdottaen samalla tonttikäyntiä. Ilmeisesti heillä oli perheyrityksessä toimistohenkilökuntaa, sillä viestiin vastasi Kristiina Tahlo, mutta tarjoajana oli Tero Tahlo. Toimistohenkilökunta nopeuttaa tarjouksiin reagointia ja tässäkin tapauksessa toimi varmasti yrityksen eduksi, sillä arvostan itse nopeaa vastaamista. Varsinainen tuntitarjous tuli neljän vuorokauden päästä tarjouspyynnöstä, sisälsi ALV 24% -hinnat, jotka vaikuttivat kilpailukykyisiltä. Kaivurikuski otti yhteyttä piakkoin ja sovimme tapaamisen. Kaivuri oli asiallinen ja hillitty, ensivaikutelma oli kaikkiaan hyvä. Lapiomieheksi kelpasi meidän isäntä, eikä muita tarvita. Arvio töiden kestosta oli maltillinen, ei liian pieni tai liian suuri. Osalle jätemaasta saattaa löytyä jokin maankaatopaikka, josta ei tarvitse maksaa jätemaksua, mutta tätä ei voitu luvata etukäteen. Maan poisviennille kulkee normaalisti kuorma-auton tuntimaksu. Kaivuri välittää oman yrityksensä kautta tarvikkeet ja täryttimet, ja hinnat olivat edullisempia kuin toisen urakoitsijan kautta saadussa hinnastossa. Murskeiden hinnassa oli joitakin eroja suuntaan ja toiseen. Vaikutelmamme yrityksestä ja kaivurikuskista yhdistettynä hintatason kohtuullisuuteen ratkaisivat valintamme, ja päädyimme palkkaamaan Martti Yli-Hankalan Yhtymä-Tahlolta tekemään maatyömme.

Kaivuutyöt urakoitsija pääsee aloittamaan aikaisintaan elokuun viimeisellä viikolla, eli hyvin on vielä aikaa laittaa rakennuslupahakemus vireille.

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Oho, tuli tuplat niin poistin aiemman kommentin.

   Poista
  2. Ai teilläkö olisi tontti vailla täyttömaata :) Me aletaan kaivamaan kuukauden sisällä ja mieluusti viedään maat muualle kuin kaatopaikalle, jos matka ole kovin pitkä ja maa on sellaista että jonkun muun tontille sopii :)

   Poista
  3. Joo, sitä tarvitaan aika paljon! :) Meille kelpaa kaikenlainen maa. Me ollaan tässä Nokialla ja jos ei matka ole liian pitkä, niin voidaan maksaa vaikka puolet kuljetuksista. Pistä mulle vaikka s.postia, niin voidaan juonia tarkemmin: kaarnastakoti@gmail.com

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...