perjantai 29. heinäkuuta 2016

Valmis pihasuunnitelma esittelyssä

Pihasuunnitelman avulla tulevaa kotia on pystynyt hahmottelemaan mielessä paremmin. Enää oma mielikuva ei ole pelkkä tönönraakile keskellä tongittua maaplänttiä, vaan pitkällä tähtäimellä kuvitelmissa siintää piha, jossa koko perhe viihtyy ja nauttii elämästä. Istutuksia ja pihan muita elementtejä voidaan tehdä vähitellen talon valmistuttua. Nyt kuitenkin tiedämme, mitä pihalla tullaan tekemään, eikä tarvitse arpoa. Pihasuunnitelmaluonnoksemme on tehnyt Tampereen Viherrakennus Oy:n Jaana Katajalehto. Alla olevan esittelyn teksteistä suuri osa on suoraan Jaanan suunnitelmaselosteesta napattuja otteita, tiivistäen ja eri osioista yhdistellen.

Suunnittelun lähtökohtana olivat seuraavat asiat: 
 • Tilavaraus piharakennukselle
 • Komposti
 • Matontamppaus
 • Trampoliinin paikka
 • Kiveys terassin edustalle
 • Avointa nurmea
 • Suojakasvillisuutta
 • Rinneratkaisu pohjoissivulla
 • Havukasveja, ei paljon kukkivaa
 • Marjapensaita
 • Ulkovalojen sijainnit 
 • Kuistin ympäristö

Pihasuunnitelma
Pihasuunnitelma
(Tampereen Viherrakennus Oy, Jaana Katajalehto)


Tien varteen, tontin pohjoisrajalle, rakennetaan luonnonkivistä noin 60 cm korkea muuri. Suurten kivien välit voidaan täyttää pienemmällä luonnonkivellä, tausta murskeella ja saumaus betonilla. Kuistin molemmin puolin rakennetaan betonimuurikivistä noin 50 cm korkeat altaat. Muurialtaisiin istutetaan ikivihreitä, pallomaisia pallotuijia sekä varjossa erottuvaa matalahkoa vuohenkuusamaa. Nämä muodostavat sisäänkäynnin molemmin puolin selkeän, mutta rehevän istutusryhmän. 

Autokatoksen eteen ja sisäänkulkuväylälle levitetään alkuun kivituhka- tai sepelipinnoite ja kivetetään myöhemmin betonikiveyksellä. Alue rajataan selkeästi betonireunakivellä. Terassin edustalle rakennetaan talon tyyliin sopiva betonikiveys, noin 49 m2. Rakennuksen sivuilla kulkeville poluille levitetään kivituhkapinnoite. 

Suunnitelmaan on sijoiteltu seinä-, kohde- ja pollarivalaisimia. Kohdevalaisimet asennetaan maanrajaan, ja ne kohdistetaan istutuksiin ja puihin. Pollarivalaisimien valon tulee levitä valaisimesta alaspäin kohti maata. Kohdevalaistusta sijoitetaan kasvien tyville: kuistin edustalla sekä takapihalla puuryhmässä. 

Tontille istutetaan lehtipuita, lehtipensaita, havupensaita ja maanpeittokasveja. Kaikki lajit ovat talvenkestäviä ja helppohoitoisia, ja ne kestävät tarvittaessa leikkausta. Jotkin lajit kukkivat, mutta päähuomio niissä on muissa ominaisuuksissa. Keräsin Jaanan kasviluettelosta ja ideakuvista meidän tulevaa pihaa kuvaavan kollaasin. Kasvien kohdalla numerot ovat samoja kuin pihasuunnitelmassa, joten näistä voi katsoa minkälaista kasvia meidän pihan eri osiin on tulossa. Mukana myös ideakuvia luonnonkivimuurista ja betonikivimuurista sekä pihavalaistuksesta.

1. Mongolianvaahtera, 2. Sirotuomipihlaja, 5. Kääpiöserbiankuusi, 7. Pallotuija, 8. Isotuomipihlaja, 10. Rusovuohenkuusama kirjava, 12. Purppuraheisiangervo, 13. Lamoherukka, 14. Karviainen, 15. Pensasvadelma, 17. Puistosyreeni, 18. Suikeroalpi

Olen itse niin inspiroitunut näistä kasvien kuvista, väreistä ja erilaisista muodoista, etten malta odottaa istutushommiin pääsemistä (vaikka olen sellainen vihertumpelo, joka ei pysty pitämään yhtään huonekasvia elossa viikkoa pidempään). Suosittelen lämpimästi pihasuunnitelman teettämistä muillekin rakentajille! Uskon, että se maksaa itsensä takaisin pitkällä aikavälillä.

2 kommenttia:

 1. Hienolta näyttää! Itsekin toivon että voitaisiin tehdä kunnon viherrakentamisen suunnitelma kerralla. Sama kuin sinullakin, päätarkoitus tehdä pihasta viihtyisä kaikille. Lisäksi hyötykasvillisuutta mahdollisimman paljon.

  VastaaPoista
 2. Teidän suunnitelma näyttää todella hyvältä. Voin samaistua tuohon, että vaikeaa on odottaa että pääsee istuttamaan kasveja. Meilläkin alkaa viherrakentaminen. Tottakai sen aikana tapahtuu paljon mylläämistä, joten piha ei ole aivan parhaimmassa kunnossa. Mutta lopputulos on varmasti hieno. https://www.satakunnanviherpalvelu.fi/palvelut

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...