perjantai 29. heinäkuuta 2016

Pihasuunnittelijan valinta

Saimme eilen valmiin pihasuunnitelmamme, ja olimme erittäin tyytyväisiä! :) Ennen sen esittelemistä kerron pihasuunnittelijan valinnasta Tampereen seudulla, vaikka emme kovin montaa tekijää kilpailuttaneetkaan. 

Pihasuunnitelmat on useiden yritysten verkkosivuilla jaoteltu suunnitelman luonnokseen ja varsinaiseen suunnitelmaan. Näiden erona on se, että luonnokseen on käytetty selkeästi vähemmän aikaa, ja siitä usein puuttuu kasvilistat, taimimäärät ja yksityiskohtaiset toteutusohjeet, jotka sitten kuuluvat varsinaiseen suunnitelmaan. Luonnossuunnitelma on ajateltu riittäväksi omatoimiselle pihanrakentajalle, kun taas varsinainen pihasuunnitelma on hyödyllinen silloin kun joku muu toteuttaa pihan tai jos halutaan muuten vain yksityiskohtaisia ohjeita.

Itselleni luonnos olisi riittänyt, mutta emme kuitenkaan tiedä kasveista tarpeeksi selvitäksemme ilman kasvilistaa ja lyhyitä ohjeita istutuksesta tai hoidosta. Lähestyin kuitenkin pihasuunnittelijoita sillä ajatuksella, että budjettimme pihasuunnitelmaan oli korkeintaan 500-600 euroa.

Kysyin ensimmäiseksi pihasuunnitelmaa Pihasuunnittelu Kevät -yrityksestä, jonka verkkosivut olivat selkeät ja tulivat esille korkealla Googlen halutuloksissa. Sähköpostiyhteydenottoon vastattiin ensin melko nopeasti ja hinnoittelu vaikutti selkeältä, 590 euroa pihasuunnitelmasta (tosin rakennuslupahakemukseen liitettävän suunnitelman hinta on tapauskohtainen). Jatkokyselyyni ei sitten vastattukaan, joten soitin perään. Tökkivän puhelinkeskustelun perusteella en uskonut yhteistyömme sujuvan. Koska itse painotan hyvää yhteistyötä ja sujuvaa keskustelua, jäimme miettimään muita vaihtoehtoja. Välillä pohdimme jopa, pitäisikö sittenkin piirtää itse pihasta joku suunnitelma.

Päädyin kuitenkin kysymään vielä muutamasta paikasta tarjousta pihasuunnitelmaan. Vihersuunnittelija Hanna Hakalalta kysyin puhelimitse hintatietoja, ja pihasuunnitelma oli varsin järkevän hintainen, 500-550 euroa. Hakala oli välitön ja reippaan oloinen, joten tarjouksen kysyminen häneltä kannattanee. Merjan Puutarha Oy:lle soitin ja minulle luvattiin laittaa saman päivän tai vähintään loppuviikon aikana tarjous, koska ne halutaan antaa kirjallisesti, mutta tarjous tulikin vasta yli viikon kuluttua. Pihan yleissuunnitelma olisi maksanut 800 euroa, ja ilmeisesti esimerkiksi kasviluettelo olisi maksanut lisää tuntitaksan mukaan. Hinta oli liian korkea, enkä itse palkkaisi yritystä, joka ei pidä lupauksiaan yhteydenpitoon liittyen.

Tampereen Viherrakennus Oy:ltä kysyin tarjousta, koska verkkosivujen perusteella luonnossuunnitelma sopi hyvin budjettiimme. Yhteydenottoon vastattiin hyvin nopeasti ja sain tarjouksen heidän miljöösuunnittelijaltaan Jaana Katajalehdolta. Annettu sunnitelmaluonnoksen hinta vaikutti poikkeavan verkkosivuilla ilmoitetusta, ja olin jo todennut että ei sovikaan meidän budjettiin, kun sain pian selventävää tietoa asiasta. Suunnitelman ja luonnoksen sisältöä voidaan muokata (kuten varmasti muillakin pihasuunnittelijoilla) asiakkaan tarpeen mukaan. Koska meidän tarpeemme oli kasvilistat ja niiden lyhyet ohjeet, mutta muuten melko yksinkertainen luonnos, saimme sovittua juuri budjettiimme sopivan lopputuloksen. Alun hintaepäselvyyksistä huolimatta koimme, että Jaana tarjosi erittäin hyvää vastinetta juuri sille budjetille, joka meillä oli käytettävissämme. Asiakas huomioitiin yksilöllisesti ja hyvin ystävällisesti, vaikka muilla suunnittelijoilla sesongin kiire vaikutti heijastuvan asiakaspalveluun.
Olemme siis jo saaneet pihasuunnitelman, joka on käytännössä nimeltään luonnos, mutta siitä ei puutu mitään. Suunnitelman saimme vain muutamassa päivässä, kun olimme pari viikkoa etukäteen varanneet sopivan välin, jossa suunnittelu aloitetaan. Pihasuunnitelmaluonnoksessa on kaikki istutukset kasvilajeineen, toiminnoille paikat sekä ulkovalaistus. Lisäksi saimme selostuksen suunnitelmasta, kasvilajiselostuksen ohjeiden kera, kuvia pihaamme tulevista kasveista syysväreineen, ideakuvia ulkovaloista, muureista ja kiveyksistä. Taimien määrään pystymme laskemaan suoraan luonnoksesta ja pensasaidan taimimäärän Jaana oli laskenut puolestamme. Laajan sisällön mahdollisti muun muassa se, että emme tavanneet kuin alussa kerran tontillamme, ja periaatteessa halusimme pihamme melko yksinkertaiseksi ainakin takapihan osalta. Lopputulokseen Jaana käytti kuitenkin varmasti enemmän aikaa kuin laskuun sisältyy. Loppusumma sovittiin etukäteen ja se jää alle viidensadan eli oli vaihtoehdoista myös edullisin.

Ajattelin aikaisemmin, että pihasuunnitelma on vain viherpeukaloille ja sellaisille, jotka haluavat jotain erityistä pihaansa. Nyt kun meilläkin on suunnitelma, koen sen olevan koko rahansa väärtti. Tiedämme jo ennen maaurakoitsijan tuloa, mihin on tulossa minkäkin verran multaa päälle ja mihin kerätään tontilta löytyneet kivilohkareet hyötykäyttöön. Tiedämme myös pihavalojen paikat, jonka vuoksi johdot voidaan vetää hyvin varhaisessa vaiheessa. Emme myöskään tule tekemään virheostoja kasvien suhteen, sillä suunnittelijamme on valinnut kasvit jotka esimerkiksi selviävät varjoisassa paikassa tai kestävät ankarampaa trimmausta. Esittelen innoissani seuraavassa postauksessa pihasuunnitelman ideakuvineen.

2 kommenttia:

  1. Tarvitsetko apua pihasuunnittelun hankintaan tai haluatko vertailla tarkemmat hinnat? https://kodinplaza.fi/ avulla tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöstäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

    VastaaPoista
  2. Tuo onkin hyvä että saa viherrakentamisen ja muut ammattilaisen toimesta. Meillä on nyt edessä se, että pitää tosiaan tuota pihapuolta alkaa miettimään. Täytyykin selvitellä hieman, olisiko meidän suunnalla joku joka voisi tässä auttaa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...