perjantai 9. syyskuuta 2016

Ensikertalaisen pohjatyöpainajainen


Täällä on nyt lievästi lannistuneita maatöiden tekijöitä. Ensikertalaisena rakentajana maatöiden tekeminen rinnetontille tuntuu aivan järkyttävän hankalalta. Tätä kirjoittaessa pää tuntuu tyhjältä ja on vaikea pukea sanoiksi, mikä siinä on niin vaikeaa. Mutta koitetaan.

Isäntä pääsi torstaina lapiomieheksi kaivurille, ja yhteistyö on sujunut hyvin. Kaivurikuski neuvoi siinä mitä isäntä ei osannut (eli valitettavasti melkein kaikessa, noviisi mikä noviisi). Kahden päivän aikana oli saatu laitettua sadevesi- ja viemäriputket, salaojaputket ja sadevesien viivästysrakenteet sekä talokuidun ja sähköille putket paikoilleen ja peitettyä.


Talon viemäriputkia ja salaojaputkiaTalousrakennuksen nurkalla, tontin etuosassa monttua täytetään
Talon rakennusala on nyt periaatteessa tasattu, mutta keskiosa on erilainen kuin reunat. Kun vastaava mestari kävi tänään tontilla, hän totesi että talon keskiosa on eri korossa kuin reunat. Kaivurikuski oli ohjeistanut isäntää täryttämään vain anturalinjan, mutta jos keskiosaa ei tärytä samalla tavoin kuin reunoja, talon väliseinät ja välipohja voivat vähitellen painua ja maalit ja tapetit repeillä seinissä. Lisäksi tiedonkulussa on jokin mennyt pieleen, kun talon rakennusalan työstämisessä ei ole otettu huomioon, että talossa on keskellä yksi kantava väliseinä. En tiedä, miten se sitten nyt tuohon pitää pohjustaa, mitä se ylipäätään vaatii.

Itselleni alla oleva kuva pohjasta aiheuttaa suunnatonta hämmennystä, sillä olen nähnyt vain sellaisia millintarkkoja koko talon kokoisia sepelipatjoja. En ymmärrä, miksi meidän talomme keskiosassa on hiekkaa, en vaikka sitä minulle yritettiin selittää. Hiekan alla on siis hyödynnetty louhinnasta tulleita lohkareita, ja hiekan tarkoitus on tiivistää niitä. En käsitä, miksi siihen ei tule sitä sepeliä päälle samalla tavoin kuin noihin reunoihin anturoiden alle. Anturalinjasta vastaavalta mestarilta tuli myös huomio, että murske on vielä liian suurikokoista, ja päälle pitäisi laittaa kerros hienompaa mursketta, jotta betonivalun muotit asettuisivat patjalle paremmin ja valusta tulisi suora ja siisti. 

Talon pohja, tässä etualalla harrastetila, jossa myös tekninen tila
Tiedonkulun ongelmia on tullut myös LVI-suunnitelmista. Emme jostain syystä olleet välittäneet kaivurikuskille samantien kaikkia mahdollisia LVI-kuvia kun ne saimme. Ajattelimme kai, että mihinkäs se kaivuri tarvitsee tietoa siitä, missä putket talon sisällä kulkevat. No vesi- ja viemäripohjapiirrustuksessa olikin sitten sadevesiviemärit ja salaojat piirretty talon ympärille ja LVI-asemapiirrustuksessa oli vain ne niin sanotut runkolinjat. Torstaipäivän isäntä ja kaivurikuski olivat asetelleet putkia paikoilleen ihan omasta päästään, ilman kuvia. Myöhemmin sitten tuli ilmi, että muun muassa takapihan sadevesiviemäri oli väärässä paikassa, kun ei oltu otettu huomioon, ettei se voi olla heti talon nurkalla vaan vasta terassilipan "jälkeen" siinä mihin sadevedet valuvat. Tämä on helppo korjata, mutta tulee väkisinkin sellainen olo, että nyt on kyllä hutkittu ja sitten vasta tutkittu.


LVI-asemapiirros

Vesi- ja viemäripohjapiirrustus

Eikä tässä vielä kaikki. Korkoasemat aiheuttavat kaikista suurinta päänvaivaa. Rinnetontillamme on suunniteltu talon lattian olevan kaksi metriä korkeammalla kuin tien pinta. Tämä nousu tapahtuisi asteittain siten, että ensin portaiden alapäähän ja pihatiehen olisi metri nousua, ja sen jälkeen metrin verran portaita kuistille. Tämä on nyt meille niin vaikea asia, kun emme osaa kuvitella millä tavoin nuo pihan portaat ja nousu talolle pitäisi rakentaa. Kaivurikuskikin oli tänään kysynyt, tehdäänkö kuisti kokonaan samanlaiselle pohjalle kuin talo, ja kuistin ympärille metri vielä sorapatjaa. Isäntä ei ollut osannut vastata. Perustussuunnitelmasta voisi olla tässä tilanteessa apua, mutta se ei vielä ole käytettävissämme. Lisäksi vastaava mestari käydessään tontilla totesi, että autokatos on liian matalalla ja naapurin tontti siihen nähden liian korkealla. Jos jätämme sen tuohon korkoon, kaikki naapurin vedet valuvat autokatokseemme. Sekin pohja oli jo tärytetty tasaiseksi, mutta siihen pitäisi tuoda sittenkin lisää.

Alla olevasta kuvasta näkyy, miten autokatosta on jo kaivettu hiukan taloa alempaan korkoon. Meille tässä kuvassa näkyy vain kivi- ja multakasoja, joiden käyttötarkoituksesta ei ole vielä hajuakaan sekä haasteellisen tonttimme etureuna, josta emme tiedä mihin korkoon ja miten se rakennetaan ja peitetään.
Yhteenvetona voisi sanoa, että maatöissä on nyt vähän menty eteenpäin räpiköiden ilman todellista osaamista ja tietoa. Maatöiden toivottiin olevan tänään valmiit, mutta niin paljon korkojen korjaamista, murskeen lisätarvetta ja muuta pientä on jäljellä, että pakko jatkaa maanantaina. Toivottavasti kaivuri ei jätä meitä seuraavan keikan takia.

Positiivista tässä päivässä oli uusi raksatakki painatuksilla. Nyt löytyy isännän nimikin rintapielestä. Lisäksi kotiin tuli tänään pöytäkirja pohjakatselmuksesta, jonka kaivuri oli meille hoidellut nähdessään tarkastusteknikon ohimennen tontin suunnalla. Mahtava juttu!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...